21. října 2016

Recenze: The Accountant - hloupé ale zábavné "béčko" [6/10 A.S.]

1.  The Accountant mohl být druhý John Wick. Ale New Yorský režisér Gavin O'Connor má zjevně talent na prznění potenciálně zajímavejch námětů a to dokonce i s dobrým castingem. Po značně problémovém filmu Jane Got a Gun (který nezachránila ani Natalie Portman s Ewanem McGregorem) se mu s The Accountant povedlo předložit divákům další podivný hokus-pokus, který nefunguje, pokud se nad ním někdo pokusí jakkoliv myslet, a eště navíc je tak trochu urážlivý vůči autistům.

2. Ale největší chyba není přímo v režii, ale ve scénáří.  Ten má na svědomí démonicky znějící Bill Dubuque (The Judge), který nám mimo zcela, ale zcela nesmyslných, zbytečných a neuvěřitelných twistů v příběhu naservíruje moderního Rain Mana, akorát místo 165 cm vysokého a ve společnosti nefungujícího nosála Hoffmana dosadil nabušeného Batfflecka, který svůj autismus (tedy tady dle filmu rozumějte automatickou genialitu a matematické nadání na úrovni Johna Nashe) je schopny natolik ovládat, aby vedl samostatný život mimo ústav, i když tam aspoň podle scén v začátku filmu zjevně patří.

3. Co tvůrcum o autismu prozradil ten údajný několikaměsíční research je, že lidé s poruchou autistického spektra mají problémy s vyjadřováním emocí, udržováním očního kontaktu a navazování fyzického kontaktu vůbec. Co je asi naučila Big Bang Theory je že nechápou sarkasmus a neorientují se v bězných sociálních situacích, takže na vše mají rovnice a pomůcky, jak je pochopit. Tohle všechno tam Ben Affleck relativně uvěřitelně předvádí. Místy je to vtipné, místy bohužel trochutrapné, nebo přehnané pro tu konkrétní situaci, ale celkově mu to sedne.

mám pocit že mě pronásleduje mesi trpasličí zjevení

4. Kdo jim poradil udělat z autisty (byť vysoce funkčního) nejen Rainmana ale zároveň i křížence Batmana/ Punishera/ Bana, ví bůh. Rozhodně to ale působí jako trochu krok vedle. Zejména podle toho jakým zůsobem Affleckův Christian Wolf zabíjí, i řeší svoje dost zásadní psychické problémy. Stejný problém (potenciální zhoršování stigmatu pro autismus) už nám naservíroval tento rok hrozivě neděsivý "horror" Darkness, kde autista v rodině byl samozřejmě nejen původně podezříván jako původce toho zla, ale (spoiler) nakonec se ukázalo že skutečně JE ta gateway všeho zla! V Accountantovi je jejich residentní autista zase bezskrupulózní zabiják. Na jednu stranu je "vtipné" když zabiják nemá empatii či klasické emoční pouto které by případně mohlo komplikovat jeho kontakt s oběťma, na druhou stranu ho ve filmu ta postava několikrát poruší, (big spoiler) - jednou když se vysvětluje nesmyslný a přebytečný subplot s JK Simmonsem, kterého Afflect nechá žít, protože je "dobrej táta", podruhé když během jednoho sektání natolik přilne k Anne Kendrick, že je ochoten kvůli ní změni skoro všechny své rutinní postupy. Prostě to nesedí a chápu kdyby se to případným autistickým divákům nelíbilo. A že už takové ohlasy sou.

místo očního kontaktu střílím

5. Původně měli akční film o geniálním účetením, co je zároveň autista i vysoce výdělečný specialista a dostane se do konfliktu s mafií a státním establishmentem režírovat bratři Coenovi! Ach! To mohlo bejt dost dobrý! Škoda veliká že to padlo. Včetně toho že hlavní postavu měl místo Afflecka hrát Mel Gibson. Ale i to má nakonec svou mini-výhodu. To co zůstalo je místy zbytečně emotivní (všechny flashbacky a rodinná traumata) a kýčové polo-drama s trochou akce. Ale je tam pár hezkých detailů, nebo-chcete-libůstek pro filmové fajnšmekry: hlavní hrdina, Christian Wolf si na uklidněnou ve chvilkách největšího stresu polohlasně recituje báseň Solomon Grundy. Solomon Grundy je ovšem taky komiksová postava z DC Universe. Která představuje záporáka, co se postavil hádejte proti komu? Batmanovi. Jo. To mi přišlo vtipné. Stejně jako to, že dalšího zabijáka ve filmmu hraje Jon Bernthal, ano, hádáte správně vrchní představitel právě postavy Punishera, co ho dokonce bude hrát v nadcházejícím seriálu The Punisher.

tak jak to máš s tím očním kontaktem?
pokud se mi někdo podívá do očí, zastřelím ho!

6.  Film je zhruba do poloviny zajímavým příběhem o tom, jak Christian Wolf, coby jeden z těch autistů s extrémním matematickým nadáním, praktikuje vysoce specializovanou činnost reverzního forenzního účetnictví. Dělá tzv: uncooking books. Nebo-li vyšetřuje podvody v rámci účetnictví. Malý spoiler: dělá to hlavně pro kriminálníky. Ale film sám sebe nejprve shodí tím, že nám to, jak je v tom Christian jako dobrej představí na scéně, kdy vysvětlí dvěma prostým farmářům, že si můžou z daní odečíst část výdajů, protože paní dělá doma činnost co by mohla spadat do podnikání. Eh. Tedy: tenhle super genialní naprosto výjimečnej a extrabezva mega uber cool nadanej forenzní specialista nám právě demonstroval fakt, že si přečetl "accounting for dummies". Pokud to převedu na oblasti IT, tak tenhle super genialni naprosto výjimečnej a extrabezva mega uber cool nadanej forenzni ajťák právě někomu poradil, aby přístroj zkusil vypnout a zapnout. Jistě je to validní postup, ale divák u toho asi neudělá "uáááá, to je frajer, ten tomu sakra rozumí". A fakt, že se nám tahle scéna snaží ten pocit vnutit, je dost směšnej. No a pak začne ta potenciálně o mnoho zábavnější ale bohužel hůř provedená část, kde vyjde najevo že Christian taky praktikuje život (autistického) ((více než normálně)) Batmana.  A jako kdyby to nestačilo, scénárista se rozhodne do toho hodit vidle tím, že upřede 3 zcela nesmyslné a nepotřebné sub-ploty big spoiler: cela historie postavy JK Simmonse nepotřebná a nesmyslná - pokud ví, co pro něj Christian dělá, proč plejtvat čas a vyhrožovat mladé agence aby ho vypátrala a zjistila co dělá. Proč byl Christian v armádě a co tam dělal? Proč byl Christian ve vězení a proč se nám scénárista snaží namluvit že z  armádního vězení utekl "protože ho někdo naštval"? Big Major Uber Spoiler: celý subplot s tím že ta holka ze sanatoria je Christianova handlerka, no to je teda joke. A důvod rozkmotření bratrů a jejich shledání je taky scénáristicky dost trapas. No, takže sice se můžetě těšit na nějaká "překvapení" a "nenadálé posuvy v ději", ale bohužel sou dost na úkor smysplupnosti i zábavnosti příběhu. 

Sir, já tady čtu že Affleck má nějakej problém s očním kontaktem. Nadutec.

7. Škoda je, že celej ten film by mohl bejt vlastně skvělej, čistě jen kdyby se z toho všeho co nedořešeně narvali do 120 minut udělaly dva 100 minutové filmy. Vypadá to že to k sequalu stejně směřuje, tak proč hustit tolik materie do jednoho filmu, když mu to vyloženě škodí a stejně nenapoví víc z těch nějzajímavějších epizod Christianova života (jako třeba ta armáda, vězení, nebo klienti). Anna Kendrick jako potenciální romantický zájem Christianova autisty je výborná, dokonce to nejlepší co na filmu asi je, ale tím zajímavé či smysluplné postavy končí, a to přes to že je tam třeba JK Simmons v roli agenta. Vše je dějově stejnou měrou nedotažené jako přetažené. Jako film to má 4, protože to má fakt velký scénáristický i režijní nedostatky a né uplně povedené hraní. Jako žánr to má 6, protože na akční trhiller to má zbytečně málo akce, na krimi málo krimi a na drama příliš zbytečných emo flashbacků a kýče. Koukatelnost: 8. Bavilo mě to velmi. Místy to byl sice úsměv nad tím jak je to hloupé, ale furt to bylo kurva zábavné.

Its top secret. So... burn after reading.

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Příliš děje a subplotů. Málo akce, což je velká škoda, protože ta akce která tam je je dost dobrá a ma velmi John-Wickovský náboj. Navíc právě ten element autismu vnáší vítaný humor i do těch poprav. Ben Affleck a jeho hraní je na hraně. Sice kdo lepší do role gumového autisty, než on, ano, ale občas to přehání, a jeho tvář zbytečně postrádá výraz ještě víc než obvykle (zlatý Keanu i v jeho nejvíc nehereckých podobách). Příšerné ale opravdu příšerné a hloupé vedlejší příběhové linky. Celá opening scene v retrospektivě je zbytečná a její vysvětlení ke konci filmu eště zbytečnější. Malý spoiler: velmi mi vadilo že ve filmu chyběl sex! Kendrick potřebovala autistickým Batmanam pořádně vošukat! Absurdně jednoduché účtaření. Když Christian popíše zdi jedné kanceláře číslama (Good Will Hunting much?) a pak z toho jako vyčte nějaký problém, tak se v kině leckdo smál. Plus fakt že malý spoiler najde pachatele podle toho že "používá na druhém míste konkrétní číslo u vymyšlených cifer" je zároveň tak triviální i absurdní, že tím celé velké odhalení toho že 10 minus 5 rovná se 5 shodí.

takhle nějak to dělaj dejmon, ne?

9. Co se mi na filmu líbilo? Ale jó, přiznám to, kombinace Rainmana a Batmana mi přijde sexy. Stejně jako Ben Affleck buffed up na max. Veškerý scény se zbraněma byly výtečný. Close-hand combat taky dobrej. Anna Kendrick byla rozkošná a herecky to s Johnem Litghowem drželi nad vodou a tvořili humor. Atmosféra filmu byla dobrá a v jistém smyslu se mi líbila i ta nepředvídatelnost. Vycházející ovšem z nesmyslů, které nikdo nečekal a nemusely tam bejt, jako napříkald celá scéna s pohřbem.

občas se mi odpoledne chce z ničeho nic spát. 

10. Pro koho film je? Pro ty, co se jim líbil John Wick a sou ochotni překousnout že tady je daleko míň akce, daleko míň sexappealu, a daleko víc scénáristických problémů. Pro ty, co mají rádi Bena Afflecka jako Batmana. Pro ty, co mají slabost pro drobné křehké bezradné slečny v nouzi. Pro ty, co mají rádi filmy o autismu. A konečně pro ty, co mají rádi béčkové popkornové nesmysly, u kterejch se zasmějou i odreagujou, i když to asi nebude na místech, kde to režisér s divákem tak zamýšlel. 


podobnost s veverkou z  Ice Age čistě náhodná

PS: já osobně na to pudu podruhý. Přes to že to jak si tam Affleck čistí ruce jak Scrat je nadmíru iritující.




11 komentářů:

  1. V posledních cca dvaceti letech hraje Affleck podstatně hůř než jeho dvojče Reynolds. A co je horšího, pokud jsou muslimové rasa (jak Affleck tvrdí), pak jsou i autisté rasa a tento film je rasistický. That's racist!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. necini mi to prazadne poteseni ale musim s tebou castecne souhlasit, v poslednich par filmech mu to moc neslo. Ale v Gone Girl byl dobrej, to pro nej byla idealni role.

      Vymazat
    2. Ryan Reynolds má dvojče Ryana Goslinga. :(

      Vymazat
  2. Dubuque je nakej dybbuk? Mimochodem, k cemu jsou ty debilni skleneny tabule dobry? Slysel jsem, ze na vojne na to cmaraly assistentky zpravy pro radisty zrcadlove prevracenym pismem, ale jine uziti me nenapada. Krome toho, ze to v Hvezdnejch valkach a reklame na fotonickou divizi Intelu vypada desne hustoprisne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne, tak, jeho scenar je demonicky az beda.

      skleneny tabule udajne slouzi k pocitu inkluzivity a transparentosti ve spolecnosti. z pohledu chudaka co mezi nima pracuje slouzi k zhorseni moznosti mit soukromi pri nahhle chuti masturbovat nebo jist uz treti tycinku mars za dopoledne.

      Vymazat
    2. Coz bych rekl, ze je jeste prd oproti zhorseni moznosti z ty tabule neco precist. Nemohu jinak, nez vam sdelit, ze in Ellen Galford's 1993 novel The Dyke and the Dybbuk, lesbian taxi-driver Rainbow Rosenbloom is haunted by, and gets the better of, a female dybbuk haunting her as a result of a curse placed on her ancestor 200 years ago!

      Vymazat
    3. to mozna vysvetluje proc nekdo s takovym menem plodi demonicky spatny scenare..

      Vymazat
  3. asi: Sire, já tady čtu...

    OdpovědětVymazat
  4. Pomoc, (auto)cenzura, byla odstranena nerecenze. Smutnim. Hlavne kvuli tomu, ze jsem si nestih precist komentare.

    OdpovědětVymazat