4. srpna 2016

Nerve - škoda promarněné šance [5/10 A.S.]

1. Začínám mít pocit, že téměř vždy, když film režírují dva (či více) lidé, tak to nedopadne moc dobře. Nejnovějším počinem v této nemilosrdné kategorii je Nerve. Film na motivy úspěšné knihy. Snímek, který má fakt slibnou zápletku a inspiroval mě k zamyšlení nad tím, která kategorie (watcher nebo player) by přítahovala více mne, a jak by to se mnou asi dopadlo. 

2. Vlastně mi přijde že je škoda, že taková hra (v reálnější, tedy logicky umírněnější verzi) neexistuje. Když jede taková blbost jako pokemoni, tak hra s premisou získávání peněz za plnění náhodných úkolů by se musela rozšířit okamžitě. No uznejte, podle traileru to vypadalo vyloženě výživně. A upřimně docela doufám, že budoucnost něco podobného co nejdřív přinese. K čertu s morální lekcí co se nám film snažil velmi nesmlouvavě a o to víc polopaticky uštědřit. 

3. Film režírovali Henry Joost a Ariel Schulman. Dva z mého pohledu nezajímaví režiséři, specializující se na horory (nic moc Paranormal Activity 3 a 4) a kteří se můžou u mě dostat někam jinam až pokud se ukáže že nezprasí nadcházející Viral. Nedokážu posoudit, jak jejich spolupráce vypadá, a kdo dělá co, ale vzhledem k tomu, že spolu pracují už asi na sedmém filmu, jim to zjevně vyhovuje a divák si může jít trhnout nohou.

4. Základní zápletka filmu je: nesmírně populární reálně-virtuální hra "Nerve", která vyžaduje aby se hráč rozhodl, jestli chce být v pozici tzv "Pozorovatele" nebo "Hráče", tzn jen se dívat na to jak hrají ostatní, případně jim vymýšlet úkoly a přihazovat na ceny, nebo se aktivně účastnit tím, že se nechám v real time úkolovat anonymním davem, a své plnění úkolů budu natáčet a streamovat. Vlastně je to takový Periscope 2.0. 

já mezírku žádnou nevidím, sorry

5. Emma Roberts  hraje plachou středoškolačku Vee (kdyby to tak nebylo již v knize tak si řeknu že to je odkaz na roli slavnější tetičky z Pretty Woman), která žije ve stínu populární kamarádky, sebestředné rozstleskávačky Sidney (Emily Meade), a je zakoukaná do školního super-sportovce, zatímco zamilovaný tululum od počítačů, teplák Tommy (Miles Heizer) se ochomýtá kolem Vee v naději, že jednou se na něj třeba usměje štěstí. Enter Dave Franco, coby sexy, sebevědomý, s počítačema nic nemaje společného, na motorce jezdící, a pekáč buchet na břiše na kameru ukazující a Nerve odvážně hrající Ian. Hádejte kdo Emmu dostane? Teplák nebo Buchťák?

je to možný? že by ajtý nebylo sexy?

6. Film je docela příjemně napínavej, zvláště mě bavily vstupy z té hry samotné, a úvodní "are you a watcher, or a player" mi v hlavě bude znít asi eště dlouho. Dobrý je to po celou dobu, co se dějou "normální" věci, které by se v té hře asi děly. Sázky se stupňují, napětí stoupá, sláva účinkujících taky, s tím jak příbývají peníze na účte roste chuť a ochota riskovat. Pocud v pořádku. Ale ten scénář je slabej. Je to snad tím, že ho napsala žena (Jessica Sharzer) na motivy knihy také od ženy? (Jeanny Ryan)

správnej techno survival thriller musí mít romantiku na kolotoči

7. Jenže pak přijde na řadu přesmyčka do moralizování. Chápu, že film o gamblingu a koneckonců i kriminální činnosti nemohl komunikovat nic moc jiného než že "crime is bad", a "obssesion with reality tv is bad", kór když cílová skupina sou teenagers nebo early twenties kids. Ale ono to bylo tak přitažený za vlasy. Mega spoiler: když v závěrečné scéně Vee křičí na své "věznitele" něco jako "vážně chcete aby mě před vašima očima zabili" a kamera sleduje jak lidi shromáždění tam křičí "ano" a po celém světě hlasují "ano" jakoby nikdo z nich nedomyslel že to je trestné jednání a že tím sami riskujou, neřkuli že mám větší víru v humanitu, než aby mi přišlo pravděpodobné, že by v Chicagu v roce 2016 chtěl někdo (většina) sledovat reálné Hunger Games. Plus se do filmu podle mě příliš nuceně začalo prosazovat nějaké řešení těch všech milostných vztahů a traumat z dětství či ze střední, a navazovat na to vývoj příběhu. Jakoby se už nic v životě nikdy neodehrálo bez pohonné homty zvané "nezpracované trauma". Už mě to neba. Je to všude.

vy nám mladejm chcete zvolit Trumpa? Fakt?

8. Co mi na filmu vadilo? Moralizování. Zjednodušování teenagerovských témat i technologických postupů. Přílišný vliv nezpracovaných traumat na vývoj děje. Naprosto ale naprosto zbytečná kvalitní herečka Juliette Lewis. V tý roli (matka Vee) mohl bejt kdokoliv a Julitte mohla dostat větší prostor jako třeba jedna z hráček nebo pozorovatelů, kde by se její přirozený sklony k zajímavě perverzním roličkam mohl využít. Neuvěřitelně rychlé proměny několika postav, plus premisa předpokládající že ať se hráč pohybuje prakticky kdekoliv, bude ho tam někdo zrovna natáčet a streamovat. Jo a Dave Franco už brzy bude muset vytáhnout jinou hereckou polohu než toho rádoby sexy nudno-slintu, kterýho hrál zatím všude mimo prvních Neighbors. Film samotný nebyl špatný, dávám 6, žánrově (prezentuje se to jako crime techno-survivel thriller) ovšem slabý, zejména tím moralizováním a jednoduchostí. Tedy za 4.

to víš, žejo, taky umíš hrát, ty blondýno

9. Co se mi na filmu líbilo? Ta základní myšlenka té hry. Napětí. Dave Franco na motorce. Emma Roberts v prádle. Hudba. Velký spoiler: třetí level hry, v médu prisoner byl sice naprosto absurdní a nesmylný ale chvilku mě zaujal a udržel napětí v situaci kdy by jinak už film byl fakt nuda.  Výprava byla dobrá a grafický zpracování komunikace mezi jednotlivejma účastníkama hry bylo sympaticky přehledné a sdělné a přitom nepůsobilo samoúčelně nebo vymyšleně (ano poslední Bourne, to je na tebe!)

proskočka obklopená vánoční ozdobou a flitrama

10. Pro koho film je? Pro mladé. Pro rychlé. Pro ty co žijou převážně na sociálních sítích nebo před obrazovkama (čehokoliv). Pro ty co rádi riskují a chtějí se zamyslet kam až by zašli. Pro ty, co chtějí vidět polonahou Emmu Roberts se celkem dlouho promenádovat před kamerou jen v prádle. Pro ty, co mají své kompulsivní obsese směřující ke gamblování pevně pod kontrolou. Já to nejsem, takže já si du teď v on-line pokeru zkusit prohrát dědictví po prababičce.

jestli chces, ukážu ti tajemství svého botnetu

Žádné komentáře:

Okomentovat