10. června 2016

Spacefest (i): 50 astronautů, 70 Eletrikářů, 90 Spimfurtů a 1 idiot

1. Z důvodů, do kterých se mi nyní nechce zabíhat, ale které okrajově souvisí i s tím scénářem co píšu a někteří z vás měli už možnost číst, sem právě v Arizoně, kousek od města Tucson a účastním se akce nazvané Spacefest. Je to něco jako Comic-Con, akorát pro nadšence do vesmíru a vše co s ním souvisí.

2. Pro absolventa dvou semestrů astrologie není jednoduché tu existovat jinak než pod názvem "místní idiot". Ale naštěstí idiocie pro mne není nová poloha, takže pocud v pořádku. Komplikovanější ale je vybírat si na které z vzájemně kolidujících přednášek jít, protože všechny zní zajímavě, ale jen na některých je šance, že aspoň rámcově pochopím, o čem přednášející mluví. A na ty ostatní nemá cenu se cpát, protože od první do poslední minuty budou celé v jazyku, z něhož porozumím jen spojkám.


3. Dnešní (první) den ale byl eště docela jednoduchý, protože se mi nic nepřekrývalo. Nejprve bylo na programu promítání filmu The Last Man On The Moon. Dokumentu, který popisuje poslední cestu na Měsíc a to jak se k ní dostal Gene Cernan, astronaut, který po Měsíci chodil jako zatím poslední člověk. Ten film mě zajímal nejen proto, že Cernan má československé kořeny, a je to velmi příjemný člověk, ale ještě se tam objeví Charles Duke a Allan Bean. Aastronauti, kteří byli před pár lety tak laskaví, že mi na jiné akci věnovali trochu času a zodpověděli mé idiotské otázky, bez toho aby mi  dali najevo, že takové dotazy sou pod jejich úroveň. Možná je úroveň mé idiocie natolik ohromující, že vzbuzuje místo  okatého opovržení jen elegantní soucit. 

těším se na vás v kinech

4. Snímek režíroval Mark Craig a mně coby milovníka fikce překvapilo, jak dobrej ten dokument je. Teda takhle: pro skutečné fandy do vesmíru, neřkuli Apollo misí, tam asi nezazní nic extrémně nového, ale ten dokument je fakt "napínavej" a představuje  příjemnou kombinaci originálních záběrů, amerického patriotismu, (který ale najednou v tomhle kontextu dává daleko větší smysl), a moderních rozhovorů s Cernanem, což je charismatický a na plátně strašně přirozeně působící člověk, kterého si dost dobře umím představit i třeba jako herce, ale nebo i motivačního řečníka. Vřele doporučuju LMONTM zhlédnout. Dávám 7,5/10 A.S.

sme tam všichni, vlajka já i slunečník, jo?
5. 90 minutový snímek, který přišli představit jeho producenti, pro mně byl nakonec tak poutavý, že mimo slz došlo i na mé kinové "poprvé": vytažení telefonu a zapsání si pár poznámek v průběhu filmu. Zde: "you have to have passion, otherwise don't do it", "don't short-change yourself, because you never know what fate has in for you" a to, co mě oslovilo nejvíc: "failure caused doing it right" - odkaz na Gemini 9 a Cernanův EVA a pokus o připevnění AMU. Pro mne osobně mají tahle z něčího pohledu asi kýčová slova momentálně trochu silnější význam, protože v poslední době dost bojuji se strachem (z neúspěchu) při plánování (z mé perspektivy) odvážného kroku směrem ke změně profese. Takže zvláště pak to "having passion-otherwise don't do it" mi připomnělo, přoč se vlastně se potácím tím novým směrem a proč to má pro mě takový smysl. 

6. Anyway. Po filmu mne čekala přednáška Michael D. Jonera, astrofyzika specializujícího se na hvězdnou a extragalaktickou fotometrii a konkrétně na pozorování trajektorie fotonů v blízkosti různých těles. Napadlo mě, že když už mám ty 2 semestry, žejo, tak tady by se mohly hodit nejvíc. A hurá, jeden slide byl evidentně dělaný tak, aby šel pochopit i idiotovi!

takže pro debily to nakreslíme a eště popíšeme, ju?

7. Po příjemné přednášce mě čekalo něco horšího. Cca 200 lidí bylo vpuštěno volně do výběhu v jedné místnosti, kde se tak různě korzovalo, popíjelo, jedlo, a to nejhorší - povídalo. Kdo z vás mě zná tak ví, že povídání normálně není něco k čemu mám negativní vztah, ale když je člověk jediný idiot v místnosti plné astronautů, astrofyziků, testovacích pilotů, NASA inženýrů, a vědců nebo aspoň obecných space-geeků, nemá to lehký. Kdykoliv se se mnou někdo dal do řeči, vyšlo najevo, že oni sou A) astronaut, nebo B) astrofyzik, či C) NASA inženýr a já vždy pouze ten idiot. Z hlavy se mi samozřejmě ihned vykouřil seznam "povolených" (to znamená NASA inženýrem dopředu odkontrolovaných) otázek, a zůstalo u debat typu:  Idiot: "ha, vy ste byl v Praze, já sem z Prahy." - Astronaut co byl na měsíci: "Praha je krásná". Idiot: "to je".  - konverzační téma vyčerpáno, protože "so, hey, how was it, being on the moon and stuff?" byla zakázaná otázka. Chjo.

Charles Duke sedící a sympaticky se usmívající
8. Nejvíc mě ovšem mozek bolel při rozhovoru s velmi milým Sethem Shostakem, (astrofyzik a astronom) ředitelem SETI institutu. Shostak odhalil mojí idiocii asi po 4 sekundách rozhovoru (těm ostatním to trvalo třeba sekund 15, ale zase chudák Jack Lousma nebo Dick Gordon sou holt starší). Naštěstí sme poté, co vyšlo najevo, že o astrofyzice se spolu bavit nemůžeme, skončili u vděčného námětu  - kálení na právníky. To nám šlo oběma.

Shostak byl za mlada frajer, no ne?
9. Nakonec to ale byl právět ten Cernanův citát, co mně dostal ze šlamastiky. Co je moje vášeň? Filmy!  A už to jelo. Idiot nadnesl název nějakého filmu, který se alespoň rámcově dotýkal tématu, a druhá (ta odborná) strana k tomu vždy měla co zajímavého říct. Nejprve proběhla nadšeně zapálená vědecká kritika filmu Interstellar (za znásilnění čených děr), pak vychvalování seriálu The Big Bang Theory (ano, většina návštěvníků vypadala jako kdyby z toho seriálu vypadla), ale nejbizardnější moment byl, když SKUTEČNÝ profesor fyziky odkázal na FIKTIVNÍHO Sheldona, když u nějaké historky dodal "jak by řekl DOKTOR Cooper". Pak přišlo eště vychválení Howardova Appola 13  (Heise i Lovell tvrdíli, že filmaři odvedli skvělou práci ve vykreslení té události, atmosféry ale hlavně té týmové práce) a na závěr se dostalo i na filmy Contact, a The Day When The Earth Stood Still, které se líbily mně i SETI institutu. A aby ne, když jim dělali poradce. A konečně sme mohli Shestak a já znovu navázat řeč po vyčerpání tématu "právníci sou svině".

SETI: Keanu, narovnej si tu kravatu sakra!
10. Co dodat. První den byl náročný a na hlavě mám hovno. Zítra den začínám na přednášce Pascala Lee, z Mars Institutu, pak si poslechnu jaký má NASA plány s Plutem, a poté se vetřu na přednášku se záhadným názvem Exoplanet Revolution. To bude nářez. Teď mne omluvte, du si dát obklad. Bejt idiot obklopený samejma vědcema je totiž hrozně vyčerpávající. Ale aspoň se zítra v nejhorším můžu zchladit v bazénu. To Cernan při Gemini 9a EVA kdy měl tep165 a teplotu ve skafandru přes 45 stupňů, nemohl.


všude samej faluso-kaktus, it is so hot!





9 komentářů:

  1. Mají pravdu. V řadě sestupně: Apollo 13, Contact, Keanu, Interstellar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vida, tak to sem clovek nemusel jezdit, stacilo se zeptat grima. zitra ti reknu co rikali o Martanovi.

      Vymazat
    2. Dobry, drz se. Mozna nekdy zkus vetu: Contact or interstellar movie is wrong on so many levels, let's talk about evil lawyers.

      Vymazat
    3. Marťan by byl na prvním místě.

      Vymazat
    4. mno… tak na prvni prednasce o Marsu (Pascal Lee) po deseti minutach padlo "one of the many many mistakes in the Martian…" … a po prednasce sme o tom mluvili este trochu vic a jejda, vypada to ze Martan by co se hodnoceni od odborniku z Mars Institutu tyce byl spis na spodku te rady filmu…vecer napisu vic o tom co mu vsechno vycitali, mimo hned te zakladni premisy (boure) ...

      Vymazat
    5. Jsou to hnidopiši. Samozřejmě bouřka, hustota atmosféry, slabá gravitace... Skutečné hodnoty toho filmu jsou naštěstí jinde.

      Vymazat
    6. no, co ti mam povidat, moc nadsene se na nej netvaril dnes nikdo….

      Vymazat
  2. Prvni zapis zde, kterej jsem prozival. Pokud tam bude kdokoli od mise AIDA/DART, vyrid vrele pozdravy, prave jsem v napjatem ocekavani toho, jestli muj navrh na cast pristroje odmitnou s rozumnym oduvodnenim, nebo trapne.

    OdpovědětVymazat