13. května 2016

Master Of None - další skvělá show o ničem [9/10 A.S.]


1. Hned v úvodu musím pro neználky vysvětlit název článku. Ale vlastně ne, nebudu vás podceňovat, vždyť tohle čtou samí znalci. Tedy referenci na jiný seriál v tom nadpisu článku o sitcomu Master of None jistě sami poznají.

2. Master of None ale není úplně klasický sitcom. Atmosférou i zpracováním je podobný seriálou Louie, zvláště tím, že u něj nejde o to se průběžně smát, ale spíš se zaujetím a občasným úsměvem na rtech sledovat, co nám Azis Ansari servíruje.

3. Aziz Ansari je americký herec a stand-up komik (Dangerously Delicious), známý asi nejvíc ze seriálu Parks and Recreation. Tam hrál i s co-creatorem Master of None,  Alanem Yangem, který i pár epizod P&R napsal. Azis se mihnul i v Bobs Burger's, kde se potkal s H. Jonem Benjaminem, který má v Master of None taky pěknou roli. Akorát je těžké na něj nekoukat jako na Archera, protože ten hlas je prostě příliš unikátní. V Master of None mj. dále hraje Eric Wareheim, Noel Wells (snl) a v jedné epizodě i Claire Danes (nebrečí) a Noah Emmerich ve fakt povedenejch rolích.

ano, sem to já a ptám se: budeme mít dneska spolu sex?

4. Master of None je o ničem v tom smyslu, že nemá jedno ústřední téma, ale naopak sleduje relativně běžné zážitky a starosti či radosti několika New Yorčanů dnešní doby. V čele s Azízem, který hraje Deva, Američana indického původu, který se v New Yorku pokouší prorazit coby herec. To je ale relativně okrajová linka, protože Master of None se víc soustředí na naprosto běžné životní situace. Devovy herecké pokusy sou spíše v pozadí toho, jaké má Dev přátele, jak to komu z nich de v oblasti romantiky, sexu, nebo práce, a obecně jaký je pro ně život v současném New Yorku.

tak sem jim řekl: ta show bude o ničem!

5. Jedna zásadnější spojnice s Louim je i v tom, že seriál je "levičácký" a "přemýšlivě" laděný, tedy 3 ze 4 "hlavních" postav sou minority (černoch, asiat, Ind) a některé i double minority (k etnické minoritě je jedna postava eště gay). A nevím jestli je kategorie "man-child" dá považovat za minoritu, ale pokud ano, tak nějakou minoritní skupinu zastupují všechny hlavní postavy.

objednejte si svého plyšového tuleně ještě dnes!

6. Nicméně, kdo se vyděsil a představuje si, že seriál bude nějaká těžkopádná liberální hate-free agitka, tak se může zase uklidnit. Podporuje show diverzitu na televizních obrazovkách? Ano. Dělá to nenásilně, vtipně, a hlavně motivačně srozumitelně? Naprosto. Jedna z nejsympatičtějších věcí na tomhle seriálu (vedle toho že to je vtipné) je to, že se Azis sám nebere vážně. A nezapomíná sebe i "lekce" které show udílí zlehčovat a často nabídne i pohled z druhé strany tam, kde by ho člověk nečekal. Viz. třeba scéna s veřejným masturbátorem, zahrnující docela zajímavý rozhovor mezi pachatelem a svědky.

Malý muž vedle velkého hlasu

7. Seriál totiž exceluje v tom, jak se vyhýbá karikaturnosti a nabízí místo ní zcela bez omluvy realitu. Ať už je to o kvalitě sexu v dlouhodobém vztahu, nebo časových prodlevách při odpovídání na sms, nebo sobeckých manipulacích ostatníma za účelem vlastního profitu, nevěřím, že nejen ve zlomku ale spíš ve většině těch scén nepozná každý divák něco ze svého života. Byť třeba bude na druhé straně té situace. Aziz je velmi dobrej v tom, jak zlehčuje a dělá si legraci právě z obou stran téže mince, ale zároveň nikdy nesklouzne k prázdnému moralizování. Takže epizoda za epizodou jen upevňuje jeho pozici mezi tvůrci co přinášejí na televizní/počítačové obrazovky kvalitu. A made by Netflix už má také punc záruky solidní zábavy.

Mě se nemusíš bát, já nejsem desetiletá Britka...

8. Co se mi na seriálu nelíbilo? Je toho velmi málo. Protože primárně se mi líbí, že show je o ničem, a nemá jednu ústřední linku, trochu mne zamrzelo, když se v pár posledních dílech příliš zaměřila na rozvoj Devova romantického života, a udělala z Master of None na pár dílů vztahovku. Sice pořád inteligentní a zábavnou, i když už trochu méně unikátní. Ale jen o píď protože Aziz a spol umí i tu vztahovou problematiku podat novým způsobem. V jednom díle mi ta liberální propaganda na vteřinu přišla už přehnaná (představování se pouze mužům), ale byl to opravdu jen střípek.

ale prosimtě, že by Indové to měli těžší než gay černošky?

9. Co se mi na seriálu líbilo? Inovace, ať už v přístupu k tématu "minority", nebo tím, že to je možná první seriál který nemá svojí theme song, každý díl uvádí jiná písnička, po jinak dlouhém intru a s jinam dělanýma titulkama, tak aby to ladilo k atmosféře každé epizody. Soundtrack je sám o sobě skvělej. Zach Cowie (soundtrack supervisor na Master of None) vypráví o tom jak s Azizem dávali hudební doprovod dohromady a jakou podporu měli od studia NBC Universal, které seriál pro Netflix produkovalo. Hraní je v seriálu dobré, pár hlasů sice negativně zmiňuje obsazení Azízových rodiču coby rodičů Deva, ale já si naopak myslím že konkrétně hraní jeho otce je pro seriál spíš přínosem, i když není úplně tradiční. Master of None mě rozesmál i dojal, jako správná dramedy, a těch deset dílů se rozkouká a zhlédne jako nic. Doufejme, že se dočkáme i druhé série, a vysoko nastavená laťka nebude pro tvůrce spíš překážkou.

a já producentovi řek: budou tam hrát 3 Indové a 3 Asiati!


10. Pro koho seriál je? Pro všechny diváky seriálu Louie. Pro ty co mají rádi Azizův stand up (v Master of None recykluje pár tématických elementů i vtipů ze svého stand-upu). Pro ty, co je zajímá jak vypadá život v současném New Yorku pro lidi kolem 30 let, co nejsou yuppies ani hipsters. Pro ty, co hledají novou show u které se pobaví i zamyslí (například nad tím kolik je únosný počet Indů v jedné televizní show) a co chtějí vidět další show o ničem, kde sou postavy co nejsou ploché ani černobílé, a přesto dokážou zaujmout a pobavit.  


PS: Master of None s Azízem psal eště jeho bratr. Aniz. Not kidding.

2 komentáře: