6. května 2016

Captain America: Civil War - nejen akce ale i humor [7,5/10 A.S.]

1. Za 250 miliónů dolarů se dá udělat lecos. Například i fakt skvěle vypadající film, s krásnejma trikama a spoustou dobrejch a drahejch herců. Jako je v novém (úmyslně neříkám posledním) díle ságy Kapitána Ameriky, zřejmě k jeho 75 narozeninám. A tento dárek má název: Captain America: Civil War.

2. Kdo má radši sérii Avengers si ale i tady přijde na své, protože sou tam skoro všichni. Nejvíc chybí Hulk (čert vem Thora), který v původní verzi scénáře byl. A vždy a všude skvělý Mark Ruffalo se dokonce i objevil na natáčení a v mnoha fanoušcích tak vzbudil naděje, že bude i ve filmu, ale z finální verze scénáře byl bohužel vyškrtnut. A kdo se těšil na Furyho, tak: ačkoliv Samuel Jackson o to sám hodně stál, Fury se ve filmu také neobjeví, neboť producenti nebyli schopni najít s ním dějovou linku, která by tam pasovala. Ale vedle Chrise Evanse, Roberta Downey Jr, Scarlett Johansson, Daniela BruhlaPaula Bettanyho, Williama Hurta a Jeremyho Rennera se v tomhle snímku vyrojí další cca tucet zajímavých herců a postav. A eště navíc je to dějový krůček k Avengers Infinity War. O-lé!


bejvalej feťák mi nebude rozkazovat!

3. O čem film je? Spíš o čem není. Protože je megalomansky o všem. O přátelství, dobru, zlu, dobru co občas páchá zlo, zlu co umí být i dobré, o pomstě, o traumatech z dětsví (a že jich tam je!), boji proti útoku na světový mír, o spolupráci, kompromisech, uražené ješitnosti, aroganci, a komplexu spasitelství.  A navíc ještě (malý spoiler*): stejně jako v Batman vs. Superman, i v CA:CW je ústředním hnacím motorem filmu zamyšlení nad tím, kdo kontroluje super-heroes, a jestli náhodou nejsou příliš nebezpeční, a nakonec díky tomu vznikne i rozkol mezi super-heroes samotnýma. Který také vyvrcholí obdobně obsahově zbytečnou bitkou, i když tady je aspoň fakt krásně zpracovaná. A tu a tam filmem prosvítá i nějaký pokus o romantiku či láskyplné sblížení, ale naštěstí ho tam není moc.

How about now, am I sexy now?

4. Režii měli pod palcem Anthony Russo a Joe Russo a možná vás překvapí že to sou režiséři co dělali velmi kvalitní sitcomy (Community, Arrested Development) a třeba tuhle zapomenutou divnolibůstku: Welcome to Collinwood. A scénář (na motivy komiksových postav a příběhů Marka Millara) napsali Stephen McFeely a Christopher Markus, kteří spolu už spolupracovali na jiných fantasy filmech a evidentě jim to de, protože film i přes svojí monstr-dýlku má spád a švih. I když moc se v tom ději samotném rýpat nedoporučuju, protože by vám třeba mohlo vadit, že monarcha, co se rodí do titulu a moci má nějaké řeči o tom jak funguje demokracie. Nebo že osobnosti, co mají chránit celý svět si neumí uchránit vlastní duševní integritu a hroutí se při kdejakém emočním rýpnutí do minulosti a pohání je primárně trauma.

když dva dělají totéž, není to totéž

5. Ve filmu je spousta odkazů na jiné Marvelovské filmy, hrdiny, světy, i na komiksy ze kterých filmy čerpají. Např: AntMan letící na šípu který vystřelí Hawkeye, stejně jako v tomhle díle komiksu. Jedna postava přijde o levou ruku - což je tradice ve filmech z tzv. "druhé fáze" z "Marvel Cinematic Universe". Sharon na pohřbu cituje přímo komiksovou větu Kapitána Ameriky, a kapitán se aspoň v jedné větě začne shánět po cheesburgru (jako v komiksu), plus se s větou "I could do this all day" vrací ke svým začátkům. Ale je tam třeba i několik referencí na něco ze skutečného světa:  Iron Manovi Hawkeye řekne  "ty futuristo" (Downey vydal v roce 2004 album The Futurist),  jedna z postav je v cele s číslem 224 - což je číslo oficiálního Disney fan klubu,  nebo odkazů na jiné filmy  - zejména na Star Wars.  Pokud je někdo obzvláštní easter egg a Marvel fanatik tak ať shlédne tenhle klip.

tři, dva, jedna: stare-down contest začíná


6. Další malý spoiler bude na celý odstavec: využití postavy Spidermana podléhalo velkým změnám. Vzhledem k tomu že původní scénář počítal s daleko větší úlohou Spidermana, ale díky tomu že se skoro nepodařilo získat práva k jeho použití  do CA:CW, se role Petera Parkera přepsala (zminimalizovala) a víc prostoru se dalo příběhu Black Panthera. Pak když se práva uvolnila, tak se role Spidermana měnila znova, tak aby tam měla víc prostoru ale už se neubíral Panther. Spiderman (respektive jeho představitel Tom Holland) tady tak měl hodně těžkou roli - na relativně malém prostoru na plátně přesvědčit diváky, že nejenže je kvalitní nástupce Tobey McGuira a Andrew Garfielda,  ale že si vůbec Spidey sám zaslouží ten další reboot. Ja sem ohromný fanoušek filmového Spidermana, a pro mě bylo těžké přijmout už ten Garfieldovský reboot, takže skepse v mé hlavě byla velká. A bylo pro mne fakt překvapením, jak rychle si mne Tom Holland (http://www.rottentomatoes.com/celebrity/1041838-tom_holland) získal. Tak skvělej casting se jen tak nevidí. Ono taky než dostal tu roli, tak dělal nejen klasický konkurz, ale i tzv "chemistry testing" a "on screen presence testing" přímo s Iron Manem a Kapitánem, a povedlo se. Takže já říkám že škoda, že proběhly ty hádky o práva, protože kdyby měl bejval Spiderman v CA:CW větší prostor jako měl podle původního scénáře, moh mít film u mě hodnocení nad 8.

bacha, chtěj po nás další 4 pokračování!

7. O akčních scénách a tricích nechám asi hovořit povolanější, ze svého laického pohledu uvedu jen to, že působily velmi přehledně, realisticky (ve smyslu toho jak se jednotlivé potavy pohybovaly při konkrétních úderech či chvatech) a nenudily. Dokonce mi nevadilo ani zrychlení obrazu, které mě jinde většinou obtěžuje. Choreografie vypadala jako takovej správnej mix mezi taneční akrobacií Jackieho Chana a MMA zápasy (go Gina!) kdyby se do nich vložily Transformers. Bitka mezi chartisty a odpůrci mě dokonce bavila natolik, že kvůli ní samé by se mi možná chtělo na ten film jít znova. A ten "ikonický" záběr, jak Kapitán zastavuje helikoptéru a to biceps-porn, který tam přitom rozjel, sice na mě osobně velký vliv nemělo (páč Chris Evans je hnusnej), ale ten samotný následný "útok helikoptérou" byl udělanej fakt pěkně. Jo a chudáček Chris si při tom záběru natrhl sval. Tak aspoň že to dělal poctivě. 

také máte alergii na špatný přízvuk v ruštině?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Captain America. Sorry ale je to tak. Většinu filmu mě desně sral, ale to je prostě tím, že ho považuju ve filmovém zpracování Chrisem Evansem za děsně nudnýho panáka, co má nulovej sexepýl, bere se moc vážně, a navíc je to dětinsky namyšlenej (bůůhůů, beze mě by se svět neobešel) srábek. Což se projeví při závěrečné bitvě. Aspoň že to pak přizná. Pak to, že skoro každá postava má nějaké nezpracované truama z dětství. Kurník, to se člověk nemůže stát super-hero nebo super-zlounem bez toho aby ho předtím maminka předčasně neodstavila od prsu, nebo tatínek na něj na prolejzaččce nebyl příliš zlej? První hodina je trochu pomalejší, plus to co rozvine tu základní zápletku (kontrolovat nebo nekontrolovat) se mi zdálo trochu divně vykonstruované (cca 20 mrtvejch vs milióny zachráněnejch, wtf). Big Spoiler: to, že v situaci, kdy sou Avengers a spol v deadlinu kde jim zbývá 12 hodin do mega průseru, stráví bůhví jak dlouho tím, že se bitkujou sami mezi sebou, a to až do ztrát a zranění na obou stranách. Přitom, na rozdíl od podstatně temnějšího Batman vs. Superman je vám jasné, že spolu Avengers a spol. nebojujou na život a na smrt, tudíž k čemu ta nádherná scéna na letišti vlastně vůbec byla, významově? Banda rozjívenejch arogantních děcek, no. A pro ty, co se neorientují v Marvel Universe je tam možná příliš postav s vlastní historií a agendou.

I am sexy and I know it

9. Co se mi na filmu líbilo? Skvělé obsazení a tím nemyslím jen tu spoustu kvalitních herců, ale i detaily jako že Rumuna hrál Rumun! Co umí rumunsky! Iron Man a Marisa Tomei (AILF!!) mají skvělou interakci a vypadá to jako by akorát navázali o 20 let později po tomhle filmu. Paul Bettany coby Vision - sice škoda že tak skvělý herec je schovanej pod maskou/barvou/trikama, po většinu času, ale i tak dokáže své postavě vtisknout až podivně humanoidní rozměr, a jeho zaujetí Scarlet Witch (kteří v komiksu dokonce byli i svoji) na plátně rychle přijmete. Iron Man je sexy i vtipnej jako obvykle, a ačkoliv mu ve filmu několik postav vyčte aroganci, tak zrovna tady jí má sympaticky nejméně co kdy měl. I když zrovna jeho notoricky arogantní a neřiditelné postavě moc nesedí to, jak rychle si vybere patřit mezi ty "Ovladatelné". Ale je to aspoň příjemná změna, a říkejme jí character development, nikoliv character deviation.  Martin Freeman, kterej byť s minimáním časem na plátně měl maximální dopad, stejně jako William Hurt, kde přičítám eště body za to, že se zase objevila racionálně uvažující a jednající postava reprezentující americkou vládu. Ant Man nezklamal. Bucky taky ne - rozhodně je víc sexy a víc uvěřitelná postava než Kapitán. Obecně - na to jaký je to film, je tam relativně málo kýče. Hravost. Ale hlavní body dávám filmu za to, že se překonal v oblasti humoru, a narozdíl od předchozích Captain America filmů dovolil svým hrdinům výrazněji žertovat a zlehčovat se, takže šikovně shodili jediný romantický moment ve filmu, stejně jako silnější rádoby politické napětí.  A to se počítá.

Jak to myslíš, že nejsem nejvíc sexy ve filmu?

10. Pro koho film je? Pro všechny fanoušky super-hero filmů. Pro všechy (nejen věkem) děti a hravé lidi. Pro ty, kteří snesou olbřímí americký projekt o superhrdinech, se vším co k tomu patří (zlí Rusáci, neustálé mávání americkou vlajkou, delší proslovy o významu loajality a světovém míru atd). Pro ty, co snesou running time 2:30. Pro ty, co mají rádi humor Iron Mana. A pro ty, co chtějí mít zase důvod vytáhnout doma z pod postele autodráhu, akční figurky, nebo ze skříně kostým superhrdiny, a chvilku si s nimi zařádit. A konečně pro ty, co ještě nemají jasno jestli až bude revoluce budou team Cap nebo team Iron Man.

Vyndal si prádlo z pračky, miláčku?


PS: a trocha behind the scenes a jeden trailer v lego provedení

PPS: počkejte si na dva klipy po titulkách.

PPS: Team IM forevah!

* spoiler potenciálního překvapení ohledně dějové linky kterou můžete odhalit v traileru nebo jedné postavy ve filmu se možná překvapivě objevující ale neodhalující žádné důležité zvraty

2 komentáře:

  1. Už jsem to sice psal na fukoblog, ale... uvědomuje si tu někdo, že komiks Captain America vznikl ze stupidně patriotického důvodu v roce 1941? Nemá nic společného se současností a nikdo nemá v 21. století morální právo na jeho filmové zpracování. Jasné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, jasne, mozna i proto me ta postava tak desne nebavi, pravi tim jak prehnane patrioticka je a jak to boli sledovat. ALE - (a to rikam jako full Captain America hater) tady to uz nebylo. Patriotismus kapitana je Temer na nule, diky bohu. Takze uz to je "jen" nudna postava, ale neni tak otravna tim nemistnym patriotismem.

      Vymazat