5. dubna 2016

Stuart: A Life Backwards (2007) - 6/10 (Vezmete si ho domů?)

Nedávno jsme vedli diskuzi o dobrých rolích Toma Hardyho a panoval názor, že měl větší štěstí na herecké výkony v rodné Anglii. Namátkově jsme jmenovali snímek Locke, já přihodil TV minisérii The Take a neznámý teplák mě obeznámil s existencí tohoto TV filmu. Synopse: Tom Hardy jako vyfetovaný bezdomovec, o kterém chce Benedikt Cumberbatch napsat knihu vyprávěnou pozpátku, v produkci HBO, oba pánové před hvězdnou érou? Neváhal jsem a různé nosiče zasvištěly distribuční sítí. Jak to dopadlo, má se neznámý teplák skrývat v anonymitě před mým hněvem nebo se může objevit na veřejnosti bez strachu ze análního znásilnění vyhozeným vánočním stromkem ze Staromáku?
Waiting to rape unknown Mr. Sweatpants



Benedikt Cumberbatch pracuje v charitativní organizaci spadající pod manželský pár, který poskytuje útulek bezdomovcům. Podle zákonů jsou vedoucí útulku zodpovědní za případnou nelegální činnost v něm, takže když policie udělá v útulku zátah na drogové dealery, odskáče to i manželský pár, který jde sedět. Cumberbatch je v tom sám a vymýšlí, jak manžele dostat z kriminálu dřív, než přijdou oba dva o nevinnost v záležitostech sexu se stejným pohlavím. Na malé sešlosti, kde lidé plánují poslat nebohým manželům čekajícím na anální odpanění ve sprchách nějaké ty knihy, aby jim očekávání nevyhnutelného co nejrychleji utíkalo, se do diskuze vnutí blábolající zabržděný bezdomovec Stuart (Tom Hardy) s poměrně racionálním poznatkem, že majetek vězně se musí vejít do jedné krabice a hromada knih bude k ničemu. Poté, co vytrollil růžovou idylku bojovníků za spravedlivost, se dostává do radaru Cumberbatche a začínají se pomalu sbližovat.
Dostal jsem od tebe vši, jsi skvělej!
Stuart získá Cumberbatchovu adresu a vnutí se mu do domu, z čehož nemá lehce bezdomovcofobní Cumberbatch radost, ale pustí ho dovnitř, zatímco si představuje, jak mu vyfetovaný bezdomovec plundruje obývák, zatímco nahoře vaří kafe (znázorněno legrační načrtnutou animací, které se nám pokouší zpříjemnit sledování pochmurného filmu několikrát). Nic zlého se zatím nestane a Stuart začíná Cumberbatche zajímat natolik, že by o jeho životě rád napsal knihu. Snad by přiblížení těžkého života bezdomovce pomohlo jejich snaze dostat manžele z vězení nebo pomohlo naklonit veřejnost bezdomovcům, pokud je to jen možné. Stuart, který přetéká (bohužel nepoužitelnými nápady vyfetovaného mozku, má návrh - proč nepíše Cumberbatch jeho životopis pozpátku, aby se zjistilo, co ho přivedlo ke zkáze?
Když dojde sójovka, dej tam kečup nebo švába.
Celý film je profi TV snímek, který stojí samozřejmě na dobrém výkonu Hardyho a standartu sekundujícího Cumberbatche. Zřejmě má být nevtíravým nositelem poselství "neodsuzujme lidi na dně, protože nevíme, jak se tam dostali a může se to stát i nám." Je tady ale malý zádrhel - je těžko uvěřitelné, že by postava vychcaného vysokoškoláka, který v útulku nepracuje kvůli dobrým skutkům, ale pro dobrou pracovní dobu a výplatu, odhodila svůj pud sebezáchovy a roztála vlídností vůči Stuartovi, který za celou dobu předvede následující škálu hrůz: trpí sebepoškozováním a jednou za čas v něm vypukne záchvat násilí a chuť zapalovat interiéry; je aktivní heroinista a alkáč; jakoby pochcává spícího Cumberbatche, nad čímž se ponížený akademik srdečně rozesměje; Cumberbatch od něj dostane vši, atd.

V tomhle falešném stylu je do očí bijící epizoda, kdy veze "sluníčkář" Cumberbatch Stuarta seznámit se svými VŠ přáteli na venkovský statek a všichni se báječně baví za zvuků veselé hudby, i když Stuart několikrát málem zajede paní domu traktůrkem na sekání trávy. Nikdo ho samozřejmě nepodezřívá, že by mohl dostat svůj záchvat právě teď, ve společnosti lidí, kteří zcela jistě neumí kungfu a nemají pod stolem připravený paralyzér. Tahle faleš mi film zkazila, nebyla nějak dovysvětlená výkony ani teorií typu Cumberbatch je gay a platonicky miluje Hardyho, i když neviděl jeho nahé fotky na internetové gay seznamce (ale díky klasickému jemnému herectví a zjevu Cumberbatche si to můžete aspoň zdárně představovat). Do pocitu jakési nepatřičnosti přispívají už zmíněné veselé animace k rozveselení diváka, což je bohužel úplně mimo vyznění filmu.
Je tak roztomilý...
Tom Hardy hraje velmi dobře vyfetovaného alkáče, i když přes svoje herectví a mega záchvaty vypadá jako Missák Heroinový bezdomovec roku. Cumberbatch nic nekazí. Zbytek zúčastněných včetně režiséra a spol. nestojí za zmínku. Film i přes slušný životní příběh působí tak nějak falešně kvůli prostě napsané postavě Cumberbatchova spisovatele, byl jsem ze sledování mírně zpruzelý, zprotivil jsem si všechny bezdomovce na světě a během délky filmu jsem si připadal jako islamofobní Čech, kterému se snaží někdo nabízet pár chutných kebabů zadarmo. Děkuji tedy neznámému teplákovi za tip, kde jsem si potvrdil teorii, že Hardy má v Hollywoodu spíš pech a konstatuji, že se ode mne nemusí bát žádného násilí, i když film nevyužil svůj potenciál.

FULL FRONTAL: Film obsahuje tak půlminutový pohyblivý full frontal Hardyho. U bezdomovce byste spíše očekávali něco na způsob divokého desetiletého bobra, ale naštěstí pro dychtivé diváky a divačky Stuart zřejmě ve volných chvílích mezi pivem a herákem svůj porost upravuje. Těžko říct, jestli vás potěší, ale můžete si prohlédnout Tomovy genitálie a zvážit, jestli byste v temné uličce Stuartovi kývli na nějakou tu neplánovanou holandu.

"Stuart byl gentleman."

4 komentáře:

  1. Ještě bych dodal, že to je podle skutečné události, ale nějak jsem byl línej pátrat, co kdo a proč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o tom publicistika neni. patrat, zjistovat, vedet...

      Vymazat
  2. zustavam nadale svedomite neobjektivni. nic v cem je zaroven hardy a cumberbatch nemuze byt spatne. a to presto ze tam hardy je neprijemne hubeny. btw uz ste se dnes podivali na dance scene z Bronsona abyste videli jak vypada poradny chlap? pokud ne, tak nize. U R Welcome!

    https://www.youtube.com/watch?v=vSgUM2Z3uPA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já neřekl, že je to špatné - 6/10 je takový přežitelný film, jen je to jako takový prošlý kefír vypitý z neprůhledné krabičky. Už když ho piješ, tušíš po chuti, že to bohužel nebude úplně zdravý nápoj, ale je ti blbý ho nedopít a tak doufáž, že to bude oukej. Pár minut po vypití kefíru už víš, že to nebyl úplně nejlepší nápad.

      Vymazat