18. dubna 2016

Spotlight - vykouření Vatikánu ante portas [8/10 A.S.]

1. Spotlight je film ke kterému mám špatné asociace. Ne kvůli tomu, že by mě v dětství znásilnil kněz (s kněžíma mám trochu jiné zkušenosti), ale kvůli tomu, že mě 29. 2. 2016 Akademie zvolením Spotlightu za nejlepší film roku 2015 bodla nejen do srdce, ale hlavně do mé tipovací tabulky. Několik měsíců tedy trvalo, než odeznělo to naštvání na fakt, že Spotlight dostalo best picture ne protože by nutně bylo "the best", ale protože mělo větší a kvalitní soubor "hlavních" herců, a herecká odnož akademie je ta nejpočetnější a chtěla odměnit svoje vlastní lidi. A pouze v téhle kategorii to díky jinému způsobu počítání hlasů je možné výrazněji ovlivnit. 

2. Teď již ná mé straně opadly emoce. A uklidnilo se ego, které 1.3. kdy recenze měla vyjít původně uraženě hlasovalo za sražení hodnocení nejméně o jednoho A.S. Takže můžu říct, že film je velmi dobrý. Ale není ani tak zajímavý primární tématikou (podíl katolické církve na provozování a zakrývání pedofilních aktivit svých členů), ale tím sekundárním tématickým elementem, který divákovi servíruje a tím je: jak pečlivě a odpovědně se dřív dělala pravá novinařina.


3. Tom McCarthy (a zde je vhodné místo na to si připomenout, že tento talentovaný režisér ve svém předchozím filmu angažoval Adama Sandlera) scénář ke Spotlight napsal spolu s producentem Joshem Singerem (původně matematik a právník a to ne jediný právník co produkoval Spotlight), a skládá v něm poklonu svým oblíbeným filmům z podobného žánru, jako například All the Presidents Men, Network, nebo nedávné Good Night, and Good Luck. Tedy filmy o tom, jakou moc mají média a zvláštěpak jeho investigativní složky, kór když odvádějí kvalitní práci.

Minulej rok nám ten Oskar nevyšel ani jednomu, teď spojíme síly, mjo?

4. Film natočený na základě realného příběhu je o týmu novinářů pracujících v Boston Globe, ve skupině pod názvem Spotlight*, která se zaměřuje na kauzy s potenciálně velkým dopadem na společnost, které je třeba před zveřejněním opravdu pořádně vyšetřit. Její členové se věnují tedy více detektivní než novinářské činnosti. A zaměří se na kauzu, která v Bostonu poprvé vyšla na povrch v sedmdesátých letech minulého století,  pozorspoiler - (ale pořádně rozkryta byla právě až díky týmu Spotlight v roce 2003) a to sice nařčení římskokatolické církve z toho, že nejenže má ve svých řadách praktikující pedofily, ale jejich činnost ještě navíc sofistikovaně a s posvěcením samotného Vatikánu, kreje.

to by bylo, aby nás kamarádi nevolili

5. V "hlavních" rolích je nejlepší Batman ever Michael Keaton, Mark Ruffalo, Liev Schreiber, Rachel McAdams, Stanley Tucci, ale já chci vyznamenat zvláště Briana Darcy Jamese. Všichni (ano, včetně Hulka) hrají dobře, Ruffalo a Adams byli dokonce nominovaní na Oskara, a dohromady tým získal několik "ensemble" ocenění. I když prostoru pro vyjádření nějakých extra-emocí nebo hereckých majstrštyků tam zas tolik nebylo. Podle mě to dostali hlavně za to, jak dobře zvládli imitovat ty skutečné novináře. Robinson (jehož roli hraje Keaton) i Rezendes (ve filmu Ruffalo) oba řekli, že byli ohromeni tím, do jakých detailů je herci měli nastudované. Ruffalo šel dokonce až tak daleko, že měl Rezendese na place a mezi jednotlivejma scénama po něm chtěl, aby mu text předříkával, nebo třeba ukazoval, jak na někoho řve.

poznáte kdo je herec a kdo novinář?

6. Film je zajímavej ale především tím, že divákovi umožní nahlédnout do způsobu vyšetřování takové kauzy privátním sektorem (tedy bez pomoci orgánů činných v trestním řízení) a ukáže jak pracovaly jednotky novinářů v době, kdy měla tištěná média ještě skutečnou moc, a kdy jich velká část přinášela reálné zpravodajství místo bulvárních udiček na ADHD postiženého a strachem manipulovaného průměrného čtenáře dnešní doby. Pro ty z vás, co doufají že snímek ukáže trochu té pedofílie: vás zklamu, není tam z ní zhola nic, nepočítám-li pár úlisných výroků několika kněží.

no tak si nesysli ty pedo snímky jen pro sebe!

7. Josh Singer a Tom McCarthy dostali Oskara v kategorii nejlepšího originálního scénáře (což je až na výjimky prerekvizita k tomu aby film dostal Oskara i za nejlepší film), a fakt je, že na něm dělali dlouho a poctivě. Scénář byl už v roce 2013 na tzv. "blacklistu", tedy seznamů nejlepších dosud nevyrobených scénářů. A samotný scénář dát dohromady vyžadovalo dost investigativní činnosti, vzhledem k tomu že autoři si dali za cíl informovat objektivně, úplně a detailně, a údajně se jim to i povedlo Produkce dokonce za účelem dosažení co největší autentičnosti nechala vystavět téměř identické kopie tehdejšího pracoviště novinářů z Boston Globu a ti když pak byli pozvaní na plac, jen přerovnali pár věcí na svých stolech a hned se tam cítili "jako doma" a značně svojí následovnou spoluprací pomohli filmu k celkové retro atmosféře i akurátnosti vyprávění. 


8. Co mi na filmu vadilo? Pár míst, kde se trochu sklouzlo k příliš kýčovému povzdechu nad tím, jak sexuální harašení kazí lidem životy. To ne že by nekazilo, vo tom (asi) žádná, ale nebylo to potřeba podávat tak urputně. Asi ne každý, na koho kdy sáhl kněz skončí jako gay se sebevražednými úmysly. I když co já vím, možná se mýlím. Ale to bylo jen pár takových momentů. Pak ještě škoda, že film v sobě neměl ani špetku humoru, myslím že i v tak závažném filmu by se to sneslo, koneckonců viz třeba právě ti Všichni Prezidentovi Muži.

podívejte jak sem byl roztomilej, sem si vo to říkal!

9. Co se mi na filmu líbilo? Svým způsobem ta režijní a filmová jednoduchost ale přitom skvělé řemeslo. Herecké výkony (Až na Rachel McAdams, která hrála prostě zase jen Rachel McAdams). Příjemná změna v prezentaci právnické profese. Střih, i když ten vím, že tu někdo bude v zápětí hanit. Napětí, které příjemně pomalu ale intenzivně gradovalo. Závazek (kvality) novinářů vůči svým zdrojům i čtenářům. Závěr filmu. Ten poslední záběr a slovo se přiřadí k těm, co si asi budu eště nějakou dobu pamatovat.

Vážně dostanu roli právníka kterého nebudou všichni nenávidět?

10. Pro koho film je? Pro všechny co je baví filmy o investigativní žurnalistice. Pro ty, co je obtěžovali v dětství kněží a chtějí si znovu odžít stará traumata. Pro ty, které kněží v dětství neobtěžovali, ale zajímá je, jak mohli dopadnout. Pro ty, co mají rádi filmy upřednostňující klasické filmové řemeslo před počítačovými triky, nečekanými zvraty, a převratnými honičkami aut. A konečně pro ty, co chtějí vidět pravého židovského alfa samce v akci. Wuf wuf, meaow.

bodový reflektor, ozáření/osvícení něčeho konkrétního, v přeneseném významu vynesení něčeho na povrch nebo dání na vědomí


5 komentářů:

  1. Zeby stmivaci strih? Zakazu projekci filmu v cele diecezi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty si posledni dobou nejakej drzej poslys. dej si prasek.

      Vymazat
    2. B-komplex menecennosti? Nebo přací?

      Vymazat