20. dubna 2016

Risen - Ve jménu Krista, Ducha Svatého, s tímhle filmem je Ámen [4.9/10 A.S.]

1. Risen je jeden z těch filmů, který mají zajímavý námět (bezvěrec vyšetřuje Ježíšovo zmrtvýchvstání), dobrého herce v hlavní roli (Joseph Fiennes), a lákavej trailer. Bohužel tím ten výčet pozitiv a sociálních jistot tohoto snímku končí.

2. Film vyprodukovala AFFIRM, víru propagující odnož Sony. Jo, sou to ti samí dobráci co nám dopřáli Miracles From Heaven, takže je dobré být před případným vstupem do kina, nebo zmáčknutím play na domácím přístroji obezřetný, a uvědomovat si, že hlavním cílem této produkční společnosti je (vedle vydělávání dolárků) upevňovat v lidech víru.

3. Než se pustím do hanění toho všeho, co se na Risen nepovedlo, uvedu, že film se nesnažil o historickou akurátnost. Sice Ježíše v dobré snaze nazýval Yeshuou, a držel se těch základních věcí jako že Ježíš umře, pak obživne a pak zase zmizí, mezitím ale stačí vyléčit nějaké lepráky, nasrat pár Římanů a potěšit bandu svých stalkerů, ale s detailama se moc nebrabral. Jinak by asi nenechal Piláta (Peter Firth) aby pověřil Clavia, (ve filmu fiktivní římský vojenský tribun, tedy člověk s určitě jinejma věcma na práci) aby se zalamoval s tím, že nejprve ověří smrt nějakých tří kriminálníků na kříži a pak bude osobně vyšetřovat zmizení těl jednoho z nich. Pak by taky asi vynechal Tiberia, reklusivního chudáka nad hrobem, na Capri (Tiberius v té době odmítal dorazit do Říma, natož aby se obtěžoval Judeou), a vůbec celý ten "manhunt" na Ježíšovo tělo je fantazie nad rámec toho co se objevuje v Bibli. Ale právě proto, že film se nesnaží prezentovat se jako nějaká reálná sonda do historie, nemá smysl mu dávat za zlé ty odchylky. Ani v těhle větších bodech, natož v těch opravdu sekundárních, jakože scénář posunul Ježíšovo zjevení učedníkům (včetně Tomáše) o 4 dny, páč už takhle byl film skoro dvě hodiny, které plynuly příliš pomalu a přidejte k tomu další čtyři dny, a bylo by to fakt nesnesitelné.

Mám pro tebe prima úkol. Jestli chceš být jednou císařský legát, teda...
4. Scénář napsal a film režíroval Kevin Reynolds. Znát ho můžete například z průseru jménem Water World nebo o trochu lepší ale pořád slátaniny o Robin Hoodovi. Mimo Fiennese v Risen hraje ještě Draco Malfoy (Tom Felton), kterej nám roste do fakt pěknýho kluka a ta sexy uniforma římského vojáka v zácviku mu sluší. A roli Ježíška dostal novozélanďan Cliff Curtis. Který si údajně hrát Mesiáše "vždycky přál" (pak kdo je tu narcis), a do té role se natolik zažral, že mezi scénama držel (a udržel) bobříka mlčení, aby se Kristu a jeho utrpení víc přiblížil. Jako dobrý, ale myslím že mezi měsíčním hubodržením a ukřižováním je furt eště nějakej rozdíl. Curtis do stejné metody navalil i Fiennese, se kterým se navíc eště domluvili, že si nebudou do doby, než se střetnou na place, dívat do očí. Aby až se pak poprvé uvidí, byla jejich reakce co nejvíc autentická. Jen nevím jak si to domluvili, když Cliff mezi záběrama nemluvil a nesměli se na sebe ani kouknout. Ale píše se to na internetech, tak to musí bejt pravda.

Avada Kevadara Jesus!

5. Ačkoliv sem ateista až za hrob, díla o Spasiteli mám v oblibě. Nejvíc samozřejmě to nejlepší, kterým je jednoznačně The Last Temptation of Christ, ale nepohrdnu ani Life of Brian, nebo Jesus Christ Superstar a dokonce u mě na úrodnou půdu padl i Jesus of Nazareth a kvůli Moničce a Melově snaze tak nějak respektuju i The Passion of Christ. Takže Risen, kór po tom pěkným traileru, mne naplnilo očekáváním hezkého zážitku.

And... Always look on the bright side of life...
6. Jenže. Ten film se bere hrozně, ale fakt děsně vážně. Úplně je tam vidět rukopis toho studia. Stejnej jak v Miracles from Heaven nebo Heaven is For Real. Je to vysloveně těžkopádné, příliš doslovné, každé utrpení zveličené, každý rádoby mysteriózní moment zbytečně zdůrazněný. Plus žádná inovace, snad mimo toho že Yeshouářský groupies sou trochu víc rozdováděný než v jinejch tradičních filmech. A eště takoví mladistvě rozjívení, takže chvílema čekáte, že se to zvrhne v jeden velký Christ-Bang. Ale nezvrhne. Bohužel.

tak já vás tady provedu bitvou na život a na smrt a pak mám jít očuchávat mrtvoly?

7. Clavius se tváří furt děsně nakvašeně, což na jednu stranu je pochopitelné, na druhou stranu kdo má dvě hodiny koukat na to, jak ho nebaví zpovídat svědky, očuchávat mrtvoly, prohledávat hroby, a příhlížet tomu jak se léčí malomocní. Normálně by se slušelo nespoilovat, ale pochybuju že tu je někdo, kdo netuší že Ježíš z toho hrobu skutečně vstane, takže když řeknu že nejlepší na filmu je scéna kdy se Ježís konečně znovu setká se svejma ovečkama, protože to je natočený sice mega kýčově ale sympaticky radostně, tak to snad nikoho nepřekvapí jako "spoiler".

člověk vychodí New Zealand Drama School a teď todle

8. Co mi na filmu vadilo? Bral se příliš vážně. Nedodal to co trailer sliboval - mysteriózni skoro-krimi. Scény se zázraky byly trapně vizuálně znázorněné a ochotnicky zahrané. A to včetně Fiennese. Možná mu režisér víc nedovolil, kdo ví, ale místy je skoro bolestivé se koukat na to jak jeho Clavius okatě nevěří svým očím. Spoiler: aby pak samozřejmě věřit začal, ale pečlivě až po předvedení několika zázraků na míru. Tomu říkám lacině získaná "víra" teda! Celé to prostě bylo takové pomalé a upachtěné. Navíc Máří Magdaléna (když už teda film znova zopakoval ten mýtus/domněnku, že byla původně prostitutka) byla uplná tuctovka. Pilát nezajímavej. Drama špatně vygradovaný. Scenérie (Španělsko, Malta) sice hezká, ale ničím neohromující. Hudba nudná.

eště jednou vytáhneš tu hůlku, a letíš vodsud!

9. Co se mi na filmu líbilo? Že Ježíše hrál člověk, co v dněšním pojetí vypadá jako průměrný terorista. Posledních 10 minut, protože v hloubi duše sem mega kýčař. Ten nápad, ta primární myšlenka, udělat z hledání Ježíšova těla detektivku nebo aspoň mystery, jak sliboval trailer, to se mi libilo moc. Ale ve filmu z toho zbylo pramálo. A ano, líbila se mi dětská radost apoštolů ze znovu-setkání se svým guru. Ale sou to jen takové střípky. Stejně jako záběr na to jak se Clavius modlí u pomníku římského boha války a zahradnictví (Marta) k židovskému bohu o kterém si není jistý, že existuje ani kdo to je, tedy hovoří k "neznámém bohu" ale snaží se s ním smlouvat. Pokud to měl být odkaz na Pavla a jeho proslov v Řecku, tak pěkné, ale to už tam možná hledám něco co tam být ani nemělo.

království za rybu. nebo za Oskara.

10. Pro koho film je? Pro věřící, které neurazí. Koneckonců je dělanej tak, aby nemohl (minimálně křesťany) nějak zvláště pobouřit. Pro ty, který zajímá jak to vypadá, když se někomu kdo je přibitej na kříž zlomí nohy. Na to je tam pěknej dlouhej gore záběr, a několikrát opakovanej. Pro fanynka Draca Malfoye. Pro ty, co neví co s časem.  

PS: Grime, jen si užij. 

4 komentáře:

  1. Ne, tohle je v pohodě, tedy relativně, jestli myslíš gramatiku nebo pravopis. Pokud myslíš náboženství, tak co je mi po tom. Ale viděl jsem herce, který tu hraje Piláta, hrát Vespasiana - v jednom dokudramatu BBC. Tedy římského generála, který potlačoval povstání Židů v Judeji v letech 66-69. Tam se mi líbil. A bylo to také víceméně podle historie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha, takze neprijde zadny traktat na tema jak se rimsky tribun mohl nachomytnout k vysetrovani zmizele mrtvoly pripadne proc neco jineho co pisu nedava smysl? Je mi to skoro az lito. Tak uvidime u pristi recenze, budu se vic snazit.

      Vymazat
  2. Toto nie je recenzia k filmu. Je to zlatanina mega ega v kombinacii s intelektualnou ubohostou. Nech sa na to pozera ateista krestan ci neveriaci.

    OdpovědětVymazat