23. března 2016

The Witch - chcete se v kině posrat strachy? [8/10 A.S.]

1. Horor The Witch je další příjemné hororové zjevení poslední doby. Zasvěcení ví, že tím předchozím mám na mysli fantastické It Follows z minulého roku. Kdo neviděl, ať rychle napraví!

2.The Witch je režijní debut původní profesí návrháře kostýmů Roberta Eggerse a je to počin skutečně působivý. Zážitek v kině byl pro mne natolik intenzivní (nechutný, děsivý) že přiznávám na rovinu: v sedmdesáté páté minutě mne to donutilo kino opustit. Neboť akutně hrozilo že se pobleju. A to prosím mám za sebou nejedno shlédnutí například Pasoliniho Salo, 120 dní Sodomy, zcela bez problémů. Ale něco v tomhle hororu o temných silách působících kolem roku 1630 v lesech v oblasti Nové Anglie na mne dolehlo natolik silně, že úprk byl prostě v zájmu sebezáchovy.

3. Recenzi tak transparentně uvádím jako recenzi od člověka, co neviděl posledních patnáct minut. Ale něco mi říká, že by ani ten konec nesnížil moje hodnocení filmu. Nicméně pokud to někdo shlédněte a budete mi soukromě chtít říct, jak to dopadlo, a jaký to ve vás zanechalo dojem, nebráním se tomu.

4. Film je o rodině hluboce věřících šílenců (puritánů) žijících někdy v sedmnáctém století na pokraji lesa, ve kterém podle nich úřadují temné síly. Jednoho dne, poté co rodinku obyvatelé nedaleké vesnice exkomunikují ze svých řad, jim ty temné síly spolknou kojence. Toho se pak různí zbylí členové rodiny do lesa vydávají hledat, and dred ensues.
v jedné místnosti byste nechtěli být ani s jedním znich
5. Nutno říct, že vlastně asi do 30. minuty se na plátně neobjeví mimo jednoho momentu (který ale stojí za to!*) žádná vysloveně násilná scéna nebo činnost. Ale přesto film v člověku vyvolá pocit hnusu, strachu a tísně jedna báseň. A to sem vysloveně milovník hororů, aby bylo jasné. Čím to bylo, že film je tak působivý? Kombinací dialektu a způsobu mluvy třeba. Tady si užijí zejména ti z vás, kdo to sou schopni vnímat a rozumět tomu bez titulků, způsob mluvy zde hodně přidává na hrůze** . A toho, jak skvěle tam hraje hlavní dětská trojice. Scéna ve které jedenáctiletá dívenka vysvětluje té šestileté, co jí udělá, pokud na ní práskne něco rodičům, byl první moment, kdy se mi zvedala kinosedačka pod zadkem.
kdo chce další na prdel? Kozel už dostal.

6. Eggers je zjevně specialista na různé obskurní podivnosti, neboť tak dlouho nabízel ke zpracování různé náměty, které byly odmítnuty na úkor "přílišné divnosti a hrozivosti", až mu došlo, že pokud něco chce vyprodukovat, tak A) si to musí natočit sám, a B) musí trochu ubrat na té obskurnosti. Jestli The Witch je ten "dialed-down" výsledek, tak potěž-pánbu s čím chodil po studiích před tím. Ale něco mi říká, že by to stálo za to vidět. 
bože nedopusť aby se táta znova svlíkal
7. Ve filmu nehraje nikdo zvláště známý, pokud nepočítáte Kate Dickie z Game of Thrones, ale to nic nemění na tom, že film je obsazen fantasticky, a každá jednotlivá postava tam hraje na jedničku. Včetně této modelíny, jejíž sexy scéna je tam opravdu zatraceně sexy. Není to ideální kombinace? Kozy sice neukáže celé, ale skoro. Nicméně kozy i frontál tam ukáže někdo jiný, ale není to zrovna hezká podívaná, sorry.
v kině toho ukážu trochu víc, slibuju
8. Co mi na filmu vadilo? Místy pocit, že tohle přece nemohly tak malé děti odehrát bez trvalé újmy na duševním zdraví. I když třeba nerozuměly těm slovům co říkaly, tak takhle uvěřitelně poddat strach a tíseň, to chce opravdový prožitek nebo fakt sakra talent. A pokud je to talent, tak v nich rostou budoucí konkurenti Fassbendra a Winsletky. Přílišné násilí nebo intenzita temnoty, kterou film nastoloval mu nemůžu vyčítat, je to horor, je to žánrovka, o to se režisér snažil. Možná akorát chvilkama natolik urputně, že nedal divákovi ani na chviličku vydechnout. Což pro mne bylo malé mínus, ale pro ostatní z vás to třeba bude právě to, co v kině od hororu chcete.
zlatá masturbace s krucifixem, ti to měli jednoduchý
9. Co se mi na filmu líbilo? Celé filmové řemeslo. Krása. Vyprávění kamerou a dějem, ne vysvětlovačkama. Herci, zejména ti dětští. Námět, kostýmy (ano, tam je vidět že to bylo děláno s láskou a péčí), a to, co je u většiny z mého pohledu nejvíc funkčních hororů: nelpění na přílišném ukazování v čem zlo vlastně spočívá. Ale soustředění se na to, jak se ho někdo bojí a jakou tíseň vzbuzuje pouze případná přítomnost onoho zla. Moc pěkný. Plus hrozivé okolnosti mimo čarodějnici v lese: například pouhá debata postav o prodeji koně v diváku vyvolá panický strach, aniž by se na plátně dělo něco vysloveně hrozivého. Nebo aspoň u mě vyvolala. Jo a použití zvířat obecně bylo působivé. I motivu snahy o neustálé morální očišťování. Přitom sou ve filmu všichni odsouzení k životu ve hříchu už tím, že se narodili. Uf. Zakázat všechny církve. Už je na čase.

já už nebudu mluvit bez dotázání, slibuju!
10. Pro koho film je? Pro každého milovníka hororů. Pro všechny, kdo se chtějí v kině bát. Pro ty, kdo se rádi dívají na velká prsa na štíhlých slečnách. Pro ty, co se chystají na procházku do lesa. Pro ty, co se chtějí v kině posrat nebo poblejt. Ale taky pro ty, co mají pro strach uděláno a ve špajzu zásoby na zimu. Oh Canada!


* Film nedoporučuju matkám či těhotným ženám

** Doufám, že se s tím nelehkým úkolem čeští titulkáři vypořádají nějak důstojně, aby to, jak rodinka mluví nepůsobilo směšně, ale děsivé, tak jako v originále.

4 komentáře:

  1. Doprdele, to budes mit ted spinkanicko, snad ti pomuze ta Liza a Protokunder.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lizu a Protokundera zapomnetlivy Myval bohuzel Probubnoval u tebe doma... takze nakonec dojde na to stazene pokoukanicko / aspon ses s tim neloadoval zbytecne, ne?

      Vymazat
  2. Tak jsem to doplnil... It follows - tam jsem musel chvilku koukat jinam. Neměl jsem sílu vidět, kdo vyleze z chodby.
    The Witch - dokoukal jsem. Předtím jsem tady četl hlavně odstavec o posrání a poblití, ale tak hrozný to nebylo. Každopádně dusný, dusný to bylo moc. Dobrej tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, PRESNE u ty sceny se mi taky chtelo odvratit zrak!

      Witch skvela, jasne a ted vychazi neco dalsiho dobreho - Get Out. Zitra bude recenze.

      Vymazat