16. února 2016

The Boy - objednávka na posedlou panenku [6.5/10 A.S.]


1. The Boy si dává celkem sympaticky jednoduchý cíl: postrašit a udržet vás v napětí. A za ústřední předmět vzbuzování hrůzy a napětí si bere po Chuckym a Annabelle třetí nejlepší děsivou hračku v historii filmu. (Ano všechny tyhle zmínky sou dobré ale moje noční můry okupuje primárně Chucky a Annabelle). Loutku malého chlapce s vyjukaně upřeným pohledem. Tak nějak si představuju že se první polovinu svého dosavadního života tvářil pan Čačaný.

2. Ve snímku se mladá Američanka Greta nechá najmout jako chůva na anglickém venkově, a očekává, že bude hlídat malého chlapce jménem Brahms. Místo chlapce od starších a podivně se tvářících i chovajících manželů (kteří tak trochu evokují Shymalanovu The Visit) dostane porcelánovou panenku v životní velikosti osmiletého chlapce a seznam instrukcí, které musí při hlídání dodržovat. Jinak se prý Brahms (pojmenovaný po jejich synovi co tragicky zemřel asi před 20 lety) "zlobí". A to různě více či méně zle. Ale podle celkového vyznění to vypadá na to, že Brahms nastolí pěkný maso.

drž hubu ty náno a radši si vyser prdel, než ti s tím pomůžu nožem
3. Greta (Lauren Cohan, známá asi nejvíc z Walking DeadVampire Diaries, Archera a brzy již i z Batman vs Superman) to nejprve považuje za bizarní možnost jak si bez práce vydělat nějaké peníze a na péči o panenku se vykašle, jen co za manželským párem zaklapnou dveře na jejich dovolenou. Tím mi byla hned ta mrcha nesympatická, protože nedodržela svojí část plnění smlouvy a na to sme my právnící citlivý. Kua to je tak těžké, dávat panence pusu na dobrou noc, pouštět jí hudbu a převlíkat jí, když ti za to platí, ty imperialistická vyžírko? No nic, zpět od profesní deformace k filmu.

4. Naštěstí starobní rodiče nekecali, a v domě se po jejich odchodu a po dni, ve kterém Greta sere na péči o panenku, začnou dít různé napínavé a místy i tu hrůzu vzbuzující věci. A máš to, potvoro! To tě naučí okrádat staříky co sympaticky poulí oči!
asi sme ho málo tloukli. nebo moc?
5. Naštěstí Greta se ukáže být menší kráva naž sme si mysleli a o panenku v té chvíli začne skutečně pečovat. A nyní musím zmínit tu nejzajímavější část a aspekt filmu (a domnívám se že vám tím nic nespoiluju): Greta o panenku pečuje nikoliv ze strachu, ale z empatie. Situaci, že panenka je posedlá duchem mrtvého syna staříků, přijme jako fakt a a začne Čačanymu Jrovi (Aka Posedlý Brahms) dávat lásku a péči, kterou asi on tím terorem svého okolí vyžadoval, páč mu chyběla. Ale není to tak vždycky? Nudge nudge wink wink.

6. Jak film funguje jako horor? Celkem slušně, sou tam jak klasické lekačky, které nepřináší nic nového, ale trochu s váma přesto trhnou, tak docela zajímavě vystavěné záběry, např. kdy kamera snímá nehybnou loutku, prostřihne na obličej pozorovatele, a pak zpět na loutku, která je sice STÁLE nehybná, ale divák pozná, že se mezitím pohla, a takhle pěkně staticky se vykouzlí hororový moment bez toho, aby se panenka musela začít šklebit, lézt po zdech, nebo někoho rdousit. To bylo pěkné. A samozřejmě dům je patřičně rozlehlý, tmavý, má opuštěnou půdu, vlastní hřbitov a okolo chodí mírně vlezlý ale zřejmě přátelský pomocník/správce (Shakespearovský Rupert Evans, kterého mozná někteří z vás znají z Man in the High Castle), který filmu (bohužel) dodá ještě romantickou linku.

7. Ta panenka je fakt pěkně udělaná a creepy. Při natáčení se štáb bavil zejména tím, že ji na sebe různě stražili, a údajně tak ohrozili mentální stabilitu několik svých členů. Režiséř William Brent Bell natočil předtím docela sympatické horory: The Devil Inside a Stay Alive. které sice opět nepřináší nic nového ale pozornost diváka udrží. Jeho nejnovější film měl velmi skromný rozpočet (10 mega) a zatím celosvětově utržil asi 41 mega, z čehož mám radost, protože malým sympatickým hororům fandím.
bacha, chystá na mě levý hák!
8. Co mi na filmu vadilo? Naprosto ale NAPROSTO zbytečná linka o Gretině minulosti týrané ženy. Za A) Who the fuck cares (just take off the shirt and tell us) a za B) doprdele drát, dyť to vůbec nefungovalo a ten film to nepotřeboval. Zbytečně načrtnutá romantická linka, opět přebytek. A jeden twist (ten  s rodičema a vodou) co nedával moc smysl. A nějaká ta snová sekvence.

9. Co se mi na filmu líbilo? Že ač téměř bez gore-záběrů, dokázal navodit atmosféru tísně či napětí. Že jeden z těch twistů co tam byl, smysl dával (ten s tím gramofonem, jupí), a že si zas někdo dovolil udělat horor, kde víc děsí to, co divák neví a co se neděje, než to jak tam stříká krev. Navíc pěkná kamera a trochu do Burton-DelTorovsky laděná výprava a design.

10.  Pro koho film je? Pro všechny milovníky hororů. Pro ty, kteří mají rádi komorní příběhy s minimem  herců a nesere je absence: akčních scén, přemíry triků a létajících střev. Pro ty, kteří se bojí mít děti. Oprava: pro ty, kteří mají děti. Final edit: pro ty, kterým by stačila místo dítěte panenka. A pro nás, co se v kině rádi lekáme, ačkoliv film není nijak zvláště originální ani děsivý ale i tak příjemně napínavý. Na co čekáte, jděte se pnout!


1 komentář:

  1. Pěkný horor se vám poved ale chtěla by se zeptat jeslí bude i paneka jeslí se dá koupit anabell uš máme tu jsme sehnali ale chtěli by chom i tuhle

    OdpovědětVymazat