19. ledna 2016

Můj pohled na zrychlení osobního počítače s Windows určený pro absolutní laiky.

Zaznamenávám stále více programů na automatické čistění systému, mýty kolem defragmentace registrů a mazání různých zapomenutých nepotřebných souborů. Naděje, že se počítač zrychlí jsou ale často zklamány po pár dnech od takového vyčistění, kdy se nános v nějaké míře dané aplikacemi a chováním uživatele znovu vymkne kontrole.

Vídám laptopy za dvacet tisíc, které startují 5 minut a po těch následuje další čekání než naběhne browser nebo třeba Excel. Každé kliknutí je následováno trestem v podobě čekání a tzv. chroupání hard disku. Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti, které jsem nabral během více než dvaceti let pinožení s počítači. Tato doporučení se netýkají zrychlování grafiky pro hry a výpočetní rychlosti.

Pověra.

Podle mně největší pověra stojící za neuvěřitelnou pomalostí běhu Windows a programů v nich spuštěných je založena na představě, že lze současně provozovat více aplikací. Ve skutečnosti multitasking znamená jen rychlé přepínání mezi během různých programů s tím, že každému přidělí nějaký čas, co se stihne, to se stihne a pak přepne na další aplikaci/knihovnu/systémovou funkci. A zase se provede jen část. Protože se to děje opravdu rychle, uživatel si může existovat ve světě, kde mu všechno běží najednou. Iluze je dokonalá. A je to tak správně ale...



Největší viník, svině a šmejd v rovnici, je výrobce.

Nafoukne výkon svého produktu kecy o nejlepší dosažené produktivitě a zábavě. Dnes hlavně o kreativní kreativitě pro kreativce. Tvořivost je už zastaralé slovo. Umělce z nás dnes dělají nástroje, ne my sami.

Výrobce lže nejvíc v abstraktních parametrech jako jsou pokrokový design nebo inovace produktu. V zásadě pořád doručuje to samé. Procesor, paměť, hard disk, zákl. desku a nějaký display. Jen parametry těchto věcí rozhodují o tom jak rychle počítač běží. Nic jiného.

Výrobce to ví a tak přitlačí na designu až za hranice zdravého rozumu. Omezí co nejvíce váš výběr a způsob instalace Windows. Prostě je dá napevno dovnitř a k nim přidá nechutnou, zbytečnou a velmi špatně fungující suitu doplňkových či jinak bonusových aplikací, u kterých nemáte volbu zda je chcete nebo ne. Počítač, jeho tělo je vaše. Uspořádání jeho duše ne. Tyto bonusy pak neustále pokládají otázky ohledně registrace produktu, aktualizací a různých úžasných nabídek. Pokud víte jak, zbavte se jich. Pokud ne, věnujte pár stovek servisu ať vás jich zbaví. Je to první krok na cestě zrychlení celého systému. Některé z nich kladou aktivní odpor při pokusu o odinstalování a snaží se vás vyděsit.

Vídávám takových zbytečností i klidně čtyřicet v čisté instalaci po koupi, které se všechny naráz spouštějí při startu systému. To všechno musí prostě pryč. Jejich funkce totiž už mají Windows v sobě od přírody nebo jsou snadno dostupné bezplatně a hlavně s možností volby.

Samozřejmě to začne drhnout ve chvíli kdy jsou aplikace závislé na celých armádách knihoven a služeb od operačního systému. To je současná realita. Je jich tolik a jsou spuštěny tolikrát, že je nelze všechny nahrát z hard disku do paměti v nějakém rozumném čase. Ani by se tam nevešly.

Také za to může hard disk.

Hard disk se systémem a aplikacemi je v drtivé většině osobních počítačů jen jeden. Je mechanický a v daný okamžik dokáže číst a zapisovat jen jednu věc. Jako analogii bych použil sklad zboží, v kterém je jediný skladník. Sklad může být libovolně veliký - velikost vašeho hard disku. Může být technologicky na naprosté špičce - zkušenosti a rychlost pohybu skladníka. Může mít spousty tzv. cache - velikost skladníkova rudlíku. Ale pořád je to jeden sklad, jeden rudlík a jeden skladník.

Proč defragmentace hard disku moc nepomůže.

Závozníci přivážejí a odvážejí zboží. Dokud to dělají dostatečně řídce, tak aby skladník stíhal obsloužit každého, dříve než přijede další v pořadí, není problém. Zato ráno a večer (analogie spouštění a zavírání Windows nebo programů) začínají problémy. Přijede tolik závozníků, že se utvoří fronta. Někteří závozníci se vracejí znovu a znovu i když už byli několikrát obslouženi.

Skladník si může trochu pomoci defragmentací. Třeba nábytek rozložený ve více krabicích bude mít v jednom fochu. Kdo si pro ně přijede, chce zpravidla všechny díly a tak skladník nemusí lítat z jednoho konce skladu do druhého aby je všechny posbíral. Zároveň se nechce zdržoval při příjmu zboží, kdyby jezdil po celém skladu a dával všechny související krabice do jejich určených fochů. Tenhle úklid udělá jen jednou za čas při inventuře - defragmentace.

Asi vám už dochází, že různí závozníci chtějí zcela různé zboží a tak i navzdory defragmentaci musí skladník pořád lítat po celém skladu a fochy se souvisejícím zbožím pomáhají jen částečně. Při každém příjmu (zápisu na disk) není čas defragmentovat a tak si vytváří nový bordel znovu - fragmentaci.

Paměť RAM za to může také, ale ne tolik.

Všechno co je načtené z hard disku v paměti RAM je velmi rychle k mání. Proto by měla být co největší a nejrychlejší. Problém je v tom načítání. Je pro něj potřeba obětovat nějaký čas při spouštění Windows i programů na začátku.

S přístupem do paměti to není tak jednoduché jako s hard diskem, ale pořád se dá pro zjednodušení tvrdit, že skladník je zase jen jeden. Oproti skladníkovi v hard disku je o několik řádů rychlejší a i s velkou frontou se dokáže vypořádat ihned. Podle verze vašich Windows, je podle mě minimální doporučená a maximální smysluplná velikost RAM. Pokud se pohybujete pod minimální hodnotou, nedosáhnete žádného výraznějšího zlepšení jinými metodami.

Windows XP SP3 - doporučeno 1GB, max. 2GB
Windows 7 - doporučeno 4GB, max. 8GB
Windows 8 - doporučeno 4GB, max. 8GB
Windows 10 - doporučeno 4GB, max. 16GB

Procesor za to nemůže skoro vůbec.

Prosím mějte na paměti, že tu řešíme počítače pro běžnou potřebu. Kancelářské balíky, sem tam nějaká ta hra a hlavně prolézání webů. Procesor se projeví až ve chvílích, kdy potřebujete přehrát film, kódovat video z webkamery pro váš Skype, zpracovat složitý excelový dokument nebo archivovat soubory do ZIPu a podobných. Během spouštění aplikací a Windows je výkonu procesoru nadbytek. Pořád čeká až naši skladníci udělají to co mají.

Jak tedy zrychlit?

1. Pokud nechcete investovat žádné peníze do zrychlení, nejlepšího výsledku dosáhnete tím, že omezíte počet programů pracujících současně. Především pracujících současně s diskem. Dobré je třeba začít s automatickým spouštěním po startu.

Příklad: Skype je velké a složité monstrum. zakažte mu automatické spouštění při startu. Mějte jen jeden antivirus. Zbavte se přídavných zabezpečení k antivirům - různé security suite, optimalizace spuštění, firewally apod.


  • Pokud si nebudete jisti co můžete a co nemůžete dát pryč, zeptejte odborníka. Klidně telefonicky v nějakém servisu. S drobnými radami nemají problém. A pokud ano, tak vám to řeknou. O nic nejde. 
  • Nepoužívejte cleanery, různé zrychlovače a optimizéry pokud nerozumíte tomu co dělají. Pokud vám dělají dobře, alespoň se vyvarujte mazání v registrech. Jejich pomocí hard disk defragmentujte jednou za 3 měsíce. Ono to stačí jen pomocí windows, není potřeba žádný další software. 


2. Pořiďte si dostatek paměti RAM podle údajů v článku.

3. Okamžitého zrychlení dosáhnete výměnou vašeho mechanického hard disku za tzv. SSD hard disk. Jeho skladník je vybaven teleportem a lítá po skladu s nulovým zpožděním při cestách mezi regály.


  • Na Windows a většinu progrmů vám stačí 128 GB veliký SSD hard disk. Klidně se nebojte vzít ten nejlevnější. 
  • Můžete si za pár stovek přikoupit šuplíček místo DVD mechaniky v laptopu, do kterého si dáte svůj původní hard disk. Na něm pak můžete mít hudbu fotky a filmy nebo rozsáhlé hry, co by se na SSD nevešly. 
  • Nebo si kupte krabičku s USB a z vašeho původního disku se stane externí disk na zálohy. Rozhodně vám nezůstane na ocet.
  • SSD disk do obyčejného osobního počítače by neměl přesáhnout 1800 Kč. 
  • Cena za montáž a přenos vaší funkční instalace Windows beze změn by neměla přesáhnout v servisu 1200 Kč. 
  • Před akcí se informujte zdarma v servisu a rozhodně si vezměte počítač s sebou ať vidí jestli vám to mohou všechno přenést rovnou, nebo jestli bude potřeba odložit/vymazat nějaká data. 
  • Chtějte závaznou cenu. Práce navíc při drobných komplikacích s velikostí vaší původní instalace by neměly přesáhnout 600 Kč. Jedná se jen o kopírování z disku na disk a to můžete zvládnout i sami.
4.  Používejte selský rozum při nabídkách na zrychlení a zlepšení jak na webu, tak od marketingového nánosu od výrobce. Automatický všelék neexistuje. Kdo ho nabízí zdarma, lže. Vždy to něco stojí. 

5. Ověřte si, zda funkci nebo program který sháníte není už od přírody součástí vašich Windows. Typicky programy na práci se ZIP, programy na vypalování DVD, prohlížeče fotek, stříhání videí, Web browsery.... etc. Shánějte a instalujte jen když už je vám jasné, že potřebujete víc funkcí a lepší ovládání než nabízí součásti samotných Windows. Ony tedy většinou stojí za prd. Ale nebojte si to rozhodnout sami, alespoň je zkuste.

6. Během instalací, zejména programů zdarma, dávejte dobrý pozor jestli vám necpou i něco navíc. Typicky McAfee antivirus (zcela nefunkční krám který nikdy nic neochrání) ukrytý u Adobe Acrobat Readeru. Nesmí se instalovat bez vašeho vědomí, takže pozorně čtěte co vám installery píšou, snaží se to maskovat ale nesmí příliš.

Mnou doporučené kombinace výchozího softwaru napíšu někdy později, pokud bude zájem, do jiného článku. Tenhle by vám měl pomoci pokud chcete zrychlit svůj počítač a moc to neřešit.

Pro ty kdo nepotřebují moc, mohu prohlásit, že Windows 7, Chrome (Gmail), Eset NOD32 Antivirus, Skype, Adobe Acrobat Reader, Libre office, VLC player, Dropbox, WinRAR - by měli pokrýt všechny vaše základní potřeby bez zbytečného chroupání.

10 komentářů:

  1. nuze dobra, jako absolutni laik mam radost, ale neco mi rika ze ja budu v kategorii "pod-laik". nebo hur.

    OdpovědětVymazat
  2. Já to zjednoduším:

    Je to pomalý? Vypni to a zapni to.

    Pořád? Přeinstaluj to.

    Furt? Kup SSD.

    Nic? Kup RAMky.

    Profit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas jeden svuj laptop a jsi laik. UEFI, seriovy cislo windows, drivery. Nemas sanci. U desktopu mozna najdes DVD s driverama. U laptopu kdyz prekonas UEFI a zjistis spravne verzi rady laptopu ukrytou v cislech pod baterkou, a seriovy cislo ti dovoli instalaci z placky kterou si vypalis, nebo klicenku udelas stojis pred device managerem kde je napsano unknown device. My vime ze je to ctecka karet, otisku, divna kamera etc, umime si najit driver podle vendora... neni to tak jednoduchy. Laik proste nema sanci.

      Vymazat
    2. o duvod vic nekupovat laptop a pokud ano, pak ne s windows

      Vymazat
    3. chces rict, ze existuji stroje, kde nemuzu proste kouknout na model, podle toho ze stranek vyrobce stahnout ovladace pro nej a nainstalovat?

      Vymazat
    4. No clanek je o tom jak zrychlit, ne jak nakupovat. A po nakupu, po 3-4 letech je opravdu jedine reseni SSD. Ale bez pameti to muzou byt vyhozeny penize. Nektery modely maj zvlastni bottlenecky, pripadne maji ultrausporne mobilni procesory a tam k tomu SSD je potreba pridat ramku a jine chovani. Typicky HP DV6-7 serie, nebo treba Aspire One serie.

      Vymazat
  3. myslim, ze problem je ve funkcnosti zmrdskyho marketingu a mase lidi, ktera jim to zere
    kdyz kouknu na rozdil mezi laptopem za 8t, 10t, 12t, 15t, tak mi neprijde, ze by uzivatel nejak vyrazne pocitil rozdil, ssd proste davaji az do vyssich modelu a je to ciste marketingovej tah

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten rozdil taky nevidim nejak vyraznej. Ale dost se projevi prave pri upgrade. Chybejici bluetooth, maly vertikalni rozliseni, reseni grafiky, pocet a druhy portu pro ext. zarizeni. Ty podminky v kterych uzivatel zije jsou dost unikatni a prodluzovani zivota starsimu notebooku, ktery v dobe nakupu mohl mit nejake bezvyznamne parametry horsi... Nakonec ty drobnosti muzou rozhodnout. A obcas docela necekane, treba verze wifi nebo pocet a verze USB. Neni to jen o zrychlovani pomoci SSD.

      Vymazat
  4. Nadpis je muj pohled pro laiky. Ne pro vas. Situace je dost nestasna, tak bych vas prosil, kdyz uz reagujete, tak nejakym doporucenim nad ramec toho myho. At to ma cenu pro laika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak to mam tez jeden mytus, se kterym se setkavam: "odinstalujte mi X, zabira to tam misto a zpomaluje to stroj"
      takze - X, se kterymi se setkavam, maji vetsinou 1-50MB, disky, co se dnes davaji bezne do stroju jsou 10 000 - 40 000 x vetsi (tozn. smazanim setrime jednu desetitisicinu az jednu ctyricetitisicinu prostoru na disku) a POKUD X ZROVNA NEBEZI nebo neni nejak spusteno - bud uzivatelsky nebo nejak nekale pri startu pocitace napr., tak pocitac nijak nezpomaluje, je to jako auto v garazi, ktere taky zere benzin, jen kdyz vyjede ven

      Vymazat