28. dubna 2018

Avengers: Infinity War (2018) - 8/10

Filmový gigant Marvel pokračuje ve svém kolosálním tažení točení nekonečného komiksového filmu novou epizodou. Je zbytečné stěžovat si, že je tu další filmový komiks, že vás některý hrdina nebaví, že tyto adaptace postrádají hlubší myšlenky, že vás filmové studio bombarduje digitální akcí, které už jen tak neohromí; to všechno už se probíralo v nejrůznějších recenzích a kritikách díky předešlým příběhům hrdinů Marvelu mnohokrát a nikdo už nemůže očekávat víc. Takže, přináší další příběh z marveláckého vesmíru něco navíc?


Triumf AIW je, že se v něm potkají všechny přeživší postavy z předchozích filmů Marvelu. Téměř všechny. Nikdo nepochybuje o tom, že se zařadí do první pětky žebříčků filmů s největším rozpočtem všech dob a jistě v tom kromě efektů sehrály roli honoráře pro všechny zúčastněné. Doteď vás možná otravovalo sledovat samostatné příhody některých postav kvůli tomu, že pro vás byli nezajímaví. Scénáristé ale do děje A:IW nacpali v nějaké míře kohokoliv, kdo přežil předchozí filmy, takže pokud například nesnášíte "blonďatého nácka" Kapitána Ameriku, nemusíte už trpět tím, že se drtivou většinu děje budete dívat na někoho, kterou nesnášíte (třebaže má nově fousy, už není blond a jeho vlastenectví od minula zřejmě poněkud vychladlo) - dostal podobný zlomek prostoru, jako příběhy ostatních. Pokud nesnášíte úplně všechny postavy, možná se přijdete podívat, kolik jich přežije. A pak je tu ještě poslední šance, že vás zaujme Thanos.

Od posledního gang bangu Avengers v Captain America: Civil War se vztahy mezi některými superhrdiny poněkud pokazily. A jak už to bývá, rozhádané přátele nejlíp sjednotí nový společný protivník, v tomto případě Thanos, který se vydává se svými spojenci na drtivé tažení vesmírem za šesti Kameny nekonečna. Jeho ambice ozdobit svou rukavici blyštivými drahokamy není pokus získat pozornost ve fitku, ale snaha usnadnit si svůj dlouholetý ekologický plán vyhlazení poloviny všech obyvatel vesmíru. Regulací přelidnění chce zabránit zániku života, jak se to nepovedlo na jeho domovském Titanu. Pro někoho padouch, pro někoho odvážný spasitel s velkou vizí, kterou jsme v Evropě neměli, ehm, od konce druhé světové války - jako divák, kterému nehrozí, že by to v loterii smrti mohl odskákat sám, můžete AIW vnímat jako tažení racionálně myslícího vůdce, který svůj masakr myslí dobře a v bohulibém záměru mu překáží podivně se oblékající parta nebo jako klasický boj dobra proti zlu.
Ekolog, myslitel, svobodný otec, milovník života a ve volném čase i úspěšný bodybuilder

Thanos je, na marvelovský komiks, slušně napsaná postava (herecky solidně podepřená hlasem Joshe Brolina) a dalo by se říct, že snad v tomto filmu i hlavní, díky tomu, že se Thanosův příběh nějak rozvíjí. Ostatní postavy už známe z předešlých filmů a film se rozumně nezdržuje nějakou rekapitulací pro zbloudilé duše, které na Avengers zabloudily omylem (jestli takoví lidé vůbec žijí). Nemá cenu nějak dál popisovat děj, protože všichni diváci vědí, že jdou na komiksový ekvivalent porna "všichni na jednoho", kde se ve finále přeživší postupně vystřídají na hlavním aktérovi a předvedou svoje schopnosti. A finále je strhující.
"Hergot, už to běhání točíme podvacátý!"
Byl jsem příjemně překvapen, že na přemíru postav drží film pohromadě. Zřejmě už nikdy, ani u Marvelu, nevznikne další film, na který se s předstihem 10 let budovalo očekávání sérií jiných filmů, kde by se sešlo pohromadě tolik různorodých postav, kde by to tak dobře fungovalo a kde by to byla taková zábava. Všichni si ještě pamatujeme (pokud se nám nepodařilo zapomenout) zoufalé pokusy Warnerů vytvořit něco podobného v kratším časovém horizontu v povadlém propadáku Justice League nebo jednom z nejdebilnějších komiksových filmů všech dob Batman vs Superman. Byla to hrůza a je příjemné vidět, že v AIW se podařilo vytvořit funkční zábavný film, kde si zřejmě každý člověk neopovrhující komiksem najde své. Respekt režisérům a scénáristům, že se v tom neztratili a vše vypilovali. Samozřejmě výprava je tradičně bombastická, spanilá jízda vesmírem působivá, jak už jsme si zvykli z filmů o Thorovi nebo Strážcích galaxie. Díky Strážcům galaxie nebo popichování Iron Mana s Dr. Strangem zde příležitostně panuje oblíbený styl humoru.
Recenzent se tímto snímkem přiznává, že se těšil na Strážce galaxie a dostal je
Jedinou slabinou AIW je vlastně marketing filmového studia Marvel. Nejen skalní fanoušci stěží přehlédnou tiskové zprávy o tom, že se tento film točil dohromady s pokračováním, které má premiéru za rok a plán premiér sequelů samostatných postav na pět let dopředu je rovněž k dispozici. Film sice chytře pracuje s očekáváním diváků (ani trailery toho zdárně moc neprozradily), ale ošálit fanouška sledujícího novinky je poměrně těžké. Nezabrání to ale zábavě z dobře odvedeného zábavně mozek-vyplachujícího řemesla, kterou noví Avengers určitě jsou.

9 komentářů:

  1. Nacpat deset nebo kolik superhrdinů do jednoho filmu je jako slít dohromady halászlé, gazpacho, fiskesuppe, fasoladu, boršč, miso, kulajdu, maultaschensuppe, tarator a pho. Děkuji, nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super pozice

      Vymazat
    2. Samozřejmě, je to zdařilý film v kategorii "oddechová komiksová zábava za hodně peněz, mozkový výplach, nereflektující jakékoliv společenské dění a postrádající nebo navozující hlubší myšlenky." Ale pokud tahle kategorie diváka nezajímá, pozitivní hodnocení roli hrát nebude.

      Vymazat
    3. Já nevím, Kveru, třeba první Iron Man mě hodně bavil a rád se na něj občas podívám, tak jako si občas rád dám halászlé. Ovšem Iron Man možná zrovna neni dobrý priklad, protože ten náhodou společenské dění reflektuje, i když zjednodušeně (např. válku v Afghánistánu).

      Vymazat
    4. Na úrovni Iron Mana to bohužel není, to by musel mít Downey víc scén. Je to něco jako tác s jednohubkama, jdeš na večírek, kde je určitý procento tácu jednohubka s uherákem, tak si je vyzobeš (Strážci galaxie), pak dorazíš ještě ty se sýrem a česnekovou pomazánkou (Iron Man, potažmo plášť Dr. Strange) a pak záleží na tom, jak moc snášíš zbylý jednohubky nebo jestli zkusíš novou příchuť s lososem (Thanos). :-)

      Vymazat
  2. To, co fanoušci Marvelu asi žerou nejvíc - propojenost světa - mě naopak odrazuje. Mnohem radši bych viděla nesouvisející samostatné filmy o nesouvisejících postavách. Vůbec mi totiž nesedí představa, že Guardians jsou ve stejném světě, jako Spiderman atd. Pro mě to jsou prostě všechno úplně nesouvisející světy. Když to naflákají do jednoho filmu, mám z toho stejný pocit, jako kdyby strčili Terminátora do Matrixu. Terminátor se totiž taky vyskytuje v našem běžném světě a nikoli v předaleké galaxii nebo Středozemi a náš svět je podle filmu Matrix pouhý Matrix. Pochybuju ale, že by takové propojení někdo přijal v případě Terminátora a Matrixu. Přitom takhle nesmyslně na mě působí vychvalovaný propojený marvelovský svět. Navíc mě celkově ty komixárny moc nebaví, přijde mi to na jendo brdo a hlavně na CGI mess.

    Myšule

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja proti propojenosti svetu nejsem vubec, mozna naopak, mne se takove veci dost libi, ale tady mi vadilo ze proste se nedostalo na nektere dobre postavy vic prostoru. ano jak kverulant spravne podotyka, znamenalo to treba i min nudnyho panaka kapitana ameriky coz je dobre (priserna postava), ale bohuzel taky min bannera/hulka (skvela postava) a starlorda nebo thora (postavy generujici humor). takze za me to zas takovej zazrak nebyl. ale jo, na ten dalsi dil se tesim to ne ze ne.

      Vymazat
  3. Podle me je hezke jak se starate. Jednou, az nekdo bude chtit natocit dokonalou pohadku o muzi s laserovymi nezidy a analni jadernou cepeli, najde vsechny tyto pripominky a vezme si je k srdci.

    OdpovědětVymazat
  4. Ježíš to je nuda ty vaše pseudo sci vole fi lmy!

    OdpovědětVymazat