3. března 2018

Tipy na Oskary - kdo vyhraje letos?

Letošní rok je mimo #OscarsSoWhite okořeněn ještě kauzami #MeToo a #TimesUp. Které bezpochyby stály už za relativním oskarovým neúspěchem fantastického filmu Disaster Artist. V neděli uvidíme, jestli bojovníci za rovnost pokoří 3 Billboardy, jinak jasného favorita v kategorii "best picture", prosazením filmu Get Out, nebo Lady Bird. Na pódiu se během děkovných řečí bezpochyby dočkáme spousty proslovů za práva žen, černochů a jiných minorit. Trochu se bojím, že to zastíní skoro vše ostatní.

V jiných kategoriích než té hlavní nás asi moc potenciálncíh mega překvapení nečeká, i když pár jich je stále napínavých, (hudba, efekty, scénář) ale ne nad rámec běžné Oskarové horečky. Tento rok se  skoro plně oddávám matematice, a tipuji v drtivé většině kategoriích podle toho, co volí čísla, a srdce nechávám trochu upozaděné. Naštěstí se srdce s tou matematikou ve většině kategorií tento rok shodne.

Tedy moje matematicko srdečné tipy jsou:
edit po ceremoniálu: tak 17 z 19. 88%. Mohlo to bejt lepší. Tak příští rok, no.



 1. Film: (wrong)
Pokud bude rozhodovat sociální agitka, tak to vezme Get out. Pokud feministická, tak Lady Bird. Pokud anti-rasistická, tak Shape of Water. Matematika vycházela s mírným ziskem na Shape of Water, ale těsně před Oskarama se to vyrovnalo.


2. Režisér: (correct)

Ohrozit ho může snad jen Nolan s Dunkirkem


3. Herec: (correct)

Ohrozit by ho mohl leda Timothée Chalamet.


4. Herečka (correct)
zdá se že tento rok to má Frances jisté. Byť Saoirse Ronan a Margot Robbie obě předvedly také skvělé výkony v hlavních rolich.


5. Vedlejší herec: (correct)
Anti-rasisti by mohli zařídit že to bude Willem Dafoe. Ale upřímmně doufám, že to vyhraje můj miláček Sam. Už ho měl dostat dávno. Třeba jen tak, nebo za tancování.


6. Vedlejší herečka: (correct)

Mírnou konkurencí jí je Laurie Metcalf v Lady Bird, ale matematika naznačuje že Oskara dostane právě Allison.


7. Kamera (correct)
Jediná kategorie, kde mám 2 hlavní rovnocené koně, které vidím zhruba na stejné šance. Blade Runner vs Shape of Water. Ale myslím že tohle bude rok, ve kterém Deakins konečně toho oskara dostane. Právem.


8. Efekty (correct)
Nechce se mi věřit že by se Opice skutečně probojovaly do vedení, ale pokud někdo, tak právě oni mají šanci Blade Runnera překonat.


9. Originální Scénář (wrong) :(
Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri



pokud bude rozhodovat sociální agitka, vezme to Get Out. Matematika vychází silně ve prospěch právě Get Out, a hodně se musím držet abych mu tam ten tip nesadila, ale ta statistika je velmi ovlivněná zejména tím, že Bilboardy byly díky teritoriálním pravidlům diskvalifikováni z cechové soutěže WGA, tudíž ztratily jinak významné body. Mé srdce volá i tady po Billboardech. Bude se opakovat situace #creed, kdy matematika ukazovala na to nominaci dostane Stallone, ale mne se nechtělo věřit, že by stárnoucí rocky  opravdu měl mít šanci herecky až na oskara, což se nakonec ukázalo jako lichá obava? Na druhou stranu dovolí si akademie neocenit žádného černého tvůrce, jak by to vyšlo, kdyby Get Out nezvítězil? Uvidíme. Edit po vyhlášení kategorie: kurvááááá. Zas sem neposlouchala matematiku a zas sem měla. To je #creed2. Na mou obhajobu tady ta matematika vypadala že je skutečně rozhozená tím že billboardy nemohly v jedný části soutěžit. Ale i tak. Ok, příště, příště dám výhradně na matematiku. Uh. Možná. Asi. Já nevím. Zatracenej diversity vote.

10. Adaptovaý scénář: (correct)

11: Animák (correct)
Loving Vincent byl bezpochyby nesmírně unikátní a zajímavý animovaný počin, ale obávám se že si ho málokdo pustil.


12. Hudba (correct)
Shape of Water



Osobně bych to raději viděla jinde, ale matematika je v tomto případě neúprosná.

13. Písnička (correct)
pokud bude rozhodovat sociální agitka, vezme to ublíženecké This Is Me z Biggest Showman.


14. Výprava (correct)
tahle soška bude opravdu zasloužená. výprava v Shape of Water byla to nejlepší co ten film nabídl, opravdu fantastická.

15. Střih/zvuk (correct) (correct) (correct)


Dunkirk si asi odnese velkou část technických oskarů. Právem.

V dalších kategoriích tipuju že makeup dostane Darkest Hour (correct) a kostýmy Phantom Thread (correct), a zbytek předpovídání už nechám jiným.

10 komentářů:

  1. Ricky Gervais měl samozřejmě pravdu: nikoho na světě nezajímají oskaři víc, než nominované. A některé lidi na světě nezajímají oskaři vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syr nikdy nelze.

      Vymazat
    2. Nominace na Oscara jsou letos poměrně dobrej tip na pár filmů, které si zaslouží pozornost.

      Vymazat
    3. presne tak. letosek se opravdu urodil. Prakticky vsechny Best Picture nominovany zaslouzi pozornost akorat bych prohodila Post za I Tonya.

      Vymazat
  2. Podle mě to za film dostane Dunkirk, výpravný film, téma druhý světový, lidská dimenze v té části s prchajícím Francouzem a vyhnou se tím kontroverzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to myslim ze nevyjde.

      ale je mam ted OHROMNOU cukaturu zmenit originalni scenar na Get Out. Akademie minulej rok prijala velkou cast novejch clenu specialni jako diverzity move, mlady a cerny a oni mozna prolobujou Get Out do scenare. Aaarg. A nemuzu se ridit matematikou protoze Billboardi nebyli ve WGA takze fakt ze ted matematicky vitezi Get Out neni zas Tak relevantni. To je drama, to je drama.

      Vymazat
    2. a mela sem to zmenit. njn. mela, mela. po oskarech kazdy wonderwoman.

      Vymazat
  3. Kazdej vydelava, jak umi, no. Nekdo si zas vsadil na Zemana.

    OdpovědětVymazat
  4. Všichni nakonec umřou. Všichni herci, režiséři, maskérky, masérky, členové akademie, jejich psi, barmani, prostě všichni. Také Číňani. I prezidenti. A dokonce i černoši. A teď už šlapu na hodně tenký led, ale umřou i osoby tmavé pleti, nejistého pohlaví, proměnlivé sexuality a zanedbatelného společenského přínosu.

    OdpovědětVymazat