2. března 2018

Recenze: Hostiles - Christian Bale mužně trpí po boku indiána a blondýny od jinýho Batmana [8/10 A.S.]

1. Hostiles je zajímavé dílo. Nemělo by vás rozhodně odradit, že je to western. Protože možná víc než western je to kvalitní, napínavé a relativně akční drama, na které se velmi dobře dívá. A to i přes nezdravě dlouhou stopáž v podobě 2 a čtvrt hodin.

2. Režíroval ho totiž talentovaný herec, scénárista a režisér Scott Cooper. Který kdysi debutoval jako režisér hodně dobrým snímkem Crazy Heart a jeho dosavad posledním dílem byl jeden z nejlepších filmů s Johnny Deppem z této dekády (Black Mass). Což není ani tak chvála konkrétně Black Mass jako spíš úleva nad tím, že si Depp po sérii nepříliš povedených scénářů vybral konečně zas něco zajímavějšího, když přijal roli brutálního gangstera Jamese Bulgera.

3. V Hostiles hraje hlavní roli Christian Bale, coby zarputile se tvářící důstojník americké kavalerie Joseph Blocker, který dostane za úkol eskortovat několik indiánů přes půlku Ameriky do jejich rodné Montany. Ti indiáni byli právě propuštěni z vězení a cestou přes několik států Ameriky koncem devatenáctého století jim hrozí újma, Blocker je proto má chránit a postarat se, aby se do rodné vísky dostali živí a zdraví. Problém je, že kapitán Blocker všechny indiány k smrti nenávidí a nejradši by sám přispěl k tomu, že se tihle konkrétní nedožijí ani večeře.

4. To mu ale jeho velící důstojník zakáže a před očima mu zamává psaním přímo od prezidenta. Ve kterém je, že indiánům se má dostat ochrany, nikoliv kudly do zad, takže pokud chce Blocker pokračovat ve své slibné kariéře, respektive dostat důstojnický důchod, ke kterému se právě chystá, tak Žlutého Jestřába, jeho děti Černého Jestřába a Měsíčního Jelena a manželku Pstruží Ženu dopraví do Montany v jednom kuse a s pulsem. Blockerovi se do toho ukrutně nechce, ale nakonec to ze zoufalství přijme. Nadšením z nového "kamaráda" ale neoplývá ani rodinka indiánů, která v běloších vidí také spíše nepřátele. A navíc je Blocker hned od začátku různě ponižuje a nechává je cestovat spoutané, takže je zjevné, že cesta nebude snadná. Ptáte se, co vlastně za nebezpečí indiánům hrozí? Mimo zlých bělochů jsou to hlavně jiní indiáni. Konkrétně skupina Komančů, kteří neváhají brutálně vraždit na potkání a představují nebezpečí pro bělochy i indiány zároveň. Stejně jako další různé tlupy méně či více podezřelých individuí, které na své pouti Blockerova jedenáctka potká.

ten zmetek mrňavá mi snad chce ukrást mýho oscara…

5. A v tom je právě trochu problém filmu. Během snímku divákovi brzy dojde, že každá skupina, kterou Blocker převážející "své" indiány na cestě potká, má nějakou vlastní agendu a silnou motivaci pro to, aby dělala to, co dělá. Což zahrnuje dost nepříjemný věci, včetně různých znásilnění, stahování z kůže, vraždění neviňátek, únosů, podřezávání atd. Ale ne každá ta motivace a vnitřní impulsy budou asi hned jasné evropskému divákovi. Který se bude muset chvíli trochu složitě orientovat mezi "zlýma indiánama", "potenciálně hodnýma indiánama", "hodně zlýma indiánama", "možná hodnýma bělochama" a "možná zlýma bělochama", aniž by mu to velmi nedidaktický scénář nějak zvláště usnadňoval. Indiánům se zásadně říká divoši a jelikož hned na začátku filmu provedou něco relativně hodně divokého, dostane k nim divák důvod cítit něco podobného jako kapitán Blocker. Ale zároveň se má pak o jiné indiány obávat a přát jim, aby přežili ve zdraví, a být skeptický k různým bělochům. Dostává se tak do trochu schizofrenní situace, podobně jako sám Blocker. A je sice poutavé to sledovat, ale v momentě, kdy se na plátně objeví už asi pátá zájmová frakce toho kterého etnika, přiznávám, že mi to připadalo prostě příliš složité, pokud člověk není dopředu aspoň trochu informovaný. Doporučuju si dopředu přečíst něco o Komančských válkách a seznámit se s kmeny Komančů, Apačů a Čejenů.

is this a trap? it feels like a trap. like last time. at summit springs.

6. Po boku kapitána Blockera se shodou okolností ocitne ještě sličná Rosamund Pike v roli zasmušilé farmářovy ženy, Jesse Plemons coby čerstvý kadet z West Pointu, Timothée Chalamet jako armádní benjamínek a Ben Foster rehabilitující se, v mých očích, v roli seržanta Willse z toho příšerného přehrávání ve Warcraftu a přetrhávající tak svojí smůlu na poslední tři role. Dohromady tvoří docela záživnou výletní skupinu.

máš pravdu, Warcraft byl špatnej…

7. Cesta z Nového Mexika do Montany působí na plátně pod kamerou Masanobu Takayanagiho (The Grey, Silver Linings Playbook) vizuálně poutavě, byť není na planinách mezi skálami, pískem, kaktusy a škorpióny moc s čím pracovat. A díky skvělé práci všech herců a pár nečekaně brutálním momentům, které člověka tak trochu duševně přiškrtí a probudí zároveň, těch dvě a čtvrt hodiny uteče v podstatě cobydup. Film: 7. Žánr: 9. Koukatelnost: 8.


land of the free, land of the…. slave?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Z počátku mi trochu vadila Balova přílišná vážnost. Plus ten knír. Ale on si na to člověk, pod vlivem toho vážného tónu, který film neopustí ani na minutu, a vážného kníru, který Bale neoholí ani na minutu, rychle zvykne. Plus prostě Bale je Bale, ten člověk zahraje cokoliv tak, aby se na to dalo koukat. Z pozornosti mě občas vytrhával fakt, že jsem díky velmi silným a několika různým přízvukům a hutným dialogům občas nechápala, kdo je kdo nebo kdo proč právě umřel, ale s titulkami by tenhle problém měl prakticky vymizet. Nic jiného mi tam nevadilo.

What did you say about Ben?!

9. Co se mi na filmu líbilo? Rosamund Pike umí doručit i sebevíce lítostivé momenty nepateticky. Stejně jako hlavní indián, Wes Studi. Mimochodem režisér psal všechny ty větší role přímo na tělo konkrétním hercům, až na jednoho. Který jako jediný musel roli získat přes konkurz. Pokud tipujete, že jím byl v té době ještě prakticky neznámý Timothée Chalamet, tipujete správně. Ten ale těsně po dokončení Hostiles narazil na oscarové Lady Bird a Call Me by Your Name, takže v budoucnosti bude určitě získávat role zase o to snadněji on sám. Spoiler: líbil se mi konec, holt moje duše romantika se nezapře, no.  Bale proti tomuhle konci sám původně protestoval, chtěl, aby film skončil na temnější notu, ale nakonec se svěřil vizi režiséra, a mne to romantické gesto nakonec, po těch víc než dvou hodinách hrůzy, potěšilo. Nesmírně oceňuju, že se Bale byl ochoten naučit svůj dialog v řeči Čejenů. Která zněla na plátně hodně často a jejíž dialekt stejně jako oblečení, gesta a rituály indiánů měla na starost skupina odhodlaných konzultantů přes indiánské záležitosti, protože režisér si zakládal na tom, aby původní obyvatelé Ameriky na plátně byli znázorněni správně.

odstranil sem Banea s Jokerem, tebe si namažu na chleba, Jestřábe

10. Pro koho film je? Jednoznačně pro fanoušky Christiana Balea. A Rosamund Pike. A westernu. A dramat. A dlouhých temných filmů. A násilí a stresu. Komu se líbilo Hell or High Water a umí si ten film představit naprosto bez humoru, nebo se zalíbením sledoval Jane Got a Gun, tomu by se mohl líbit i Hostiles. Plus každému, kdo má zálibu ve skalpování a má dost času na to, aby 134 minut seděl v kině a čekal na to, kdy to konečně přijde. 

girl powa!


5 komentářů:

  1. Hrome, to vypada fakt zajimave. Plus extra body za extra husty cop!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm tak to bych ti nemela rikat jak to s tim copem dopadne, co? :-)

      jo je to zajimavej film. doporucuju.

      Vymazat
    2. Doufam, ze ne jako u Sama Hawkense, hehe-h hehe-h.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Mam dojem, ze kdybys harcoval pres pul husy tou dobou, tak mas slusne mrtvejch mnohem vic soucasti, nez jen oblicej.

      Vymazat