21. ledna 2018

The Wizard of Lies (Čaroděj ze země lží, 2017) - 6/10

HBO na podzim minulého roku uvedlo film o Bernie Madoffovi, největším finančním podvodníkovi v dějinách USA. Místo v žebříčku si Bernie vysloužil vytaháním 65 miliard dolarů z kapes investorů, které nalákal do svého fondu (ve skutečnosti typického Ponziho schématu, kde se peníze vkladatelů nijak neinvestují, jen se z nich vyplácí údajné výnosy). Je to cynická řachanda ve stylu Vlk z Wall Streetu, něco jako Sázka na nejistotu nebo vzhledem počtu stále žijících obětí opatrný decentní film?
Hlavní je podoba s předlohou, pak to ještě možná nějak zahrát.


Režisér Barry Levinson patřil mezi známější režiséry, kteří pravidelně točili ucházející vycpávky mezi důležitými filmy, tedy oddechové filmy jako (v kontextu 80. let) spielbergovsky zábavné dobrodružství mladého Sherlocka Holmese Pyramida hrůzy, nenáročné historické filmy typu Bugsy (okouzlující mafián, co založil Las Vegas), různé adaptace knih, třeba Crichtonovy Koule a Skandálního odhalení (film z roku 1994 s nadčasovým nápadem o tom, jak Michaela Douglase falešně obviní Demi Moore ze sexuálního obtěžování) a také filmy s lehkým poselstvím typu Vrtěti psem (jak dělat z lidí blbce skrz média) nebo Rainman (mějte rádi autisty, protože vám můžou pomoci vyhrát v kasinu). Posledních 20 let se ale plácal v nudných projektech s vysloužilými herci, ze kterých se mu vysloveně podařil jen TV snímek You Don´t Know Jack (2010) o zastánci eutanázie Jacku Kevorkianovi se zajímavým Alem Pacinem v hlavní roli. Teď se pustil do příběhu bezskrupulózního podvodníka Madoffa, ale tak úplně se mu to nepovedlo.
Už mi lásko není dvacet let, už mi není ani třicet pět...
Čaroděj ze země lží nás přivádí do soukromí rodiny Madoffa (Robert De Niro) v období světové finanční krize (2008), kdy panikařící investoři chtějí vybírat své vklady z Madoffova fondu a ten na to pochopitelně nemá, přiznává tedy dlouholetý podvod své ženě (Michelle Pfeiffer) a dvěma synům. Synové to okamžitě hlásí na policii (aby podle amerického práva nebyli považováni za spoluviníky) a roztáčí se vyšetřování, na konci kterého stojí celkově provařená suma 65 miliard dolarů a spousta zničených lidských životů. Snímek se ale zabývá děním v rodině a odhaluje nám zákulisí, jak Madoff zkušeně tahal z lidí peníze a proč se na to přišlo až po letech.
Konečně trochu klidu, teď začnu pracovat na knize rozhovorů a pokecám s mafií
Scénáristé vycházeli ze stejnojmenné knihy novinářky Diany B. Henriques (vyšla v roce 2012 i u nás), která vedla s Madoffem rozhovory ve vězení (a která ve filmu hraje sama sebe). Kdo není obeznámen s vývojem osudu členů rodiny, může být (možná příjemně) zaskočený. Madoff je z pohledu filmu člověk, který tahal za nos celá léta i vlastní rodinu a je jasné, kde morálně stojí.

Místy ale působí nechtěně směšně pár scén, kde se vnímavý divák ptá, proč sledovat pětiminutovou halucinaci naznačující, že má Madoff možná špatné svědomí nebo že doufá, že ho lidi nemají za sociopata (poněkud zvláštní závěr filmu). Podvědomě tušíte, že si Madoff z kriminálu skrz důvěřivou novinářku v knize zpětně polidšťoval svůj image, ale je záhadou, proč takovým dojmem občas působí i adaptace. Jistě by bylo vhodnější nesnažit se Madoffa nějak zobrazovat skrz jeho (teoretické) emoce, protože je obtížné hledat soucit k podvodníkovi, který přes své židovské kořeny neváhal vysávat peníze i ze "svých lidí", co přežili holokaust. To je dokonalé ztělesnění stereotypu o chamtivém Židovi, o kterém sní typický český neonacista s šesti třídami základky.

Pro neinformované dokáže být tento obyčejně natočený snímek zajímavý, přestože postrádá skutečný dramatický spád a pokusy o ironii/humor na rozdíl od lepších "podvodnických" snímků z úvodu recenze. Levinson už prostě jede v módu penzisty a nemá žádné větší ambice. Robert De Niro v módu hereckého penzisty jede už hezkou řádku let, ale tady potěší dobrou souhrou s Michelle Pfeiffer, která si po čtyřleté odmlce v loňském roce zahrála tři zajímavé role a hrát pořád umí. Dvě hodiny jsou na obyčejný TV snímek trochu moc a jestli hledáte trochu rychlejší zpracování tématu, může vám stačit pár stránek o celé kauze na Wikipedii.
Makeup důchodců je pryč a teď hurá shánět sex do barů, vole!
Film je k dispozici s českými titulky (i dabingem, fuj) na HBOGO.

2 komentáře:

  1. Prezit zapalnou obet je podle americkeho Zida chucpe, tradicni talmudskou odplatou je vlakani do letadla.

    OdpovědětVymazat
  2. no a chudak Douglas jak dopad. ted se omlouva radsi uz preventivne…

    OdpovědětVymazat