25. ledna 2018

Recenze: The Shape of Water - krásně barevné obojživelné love story [8/10 A.S.]

1. Na nový film Guillerma del Tora, The Shape of Water, jsem se velmi těšila. Už z traileru bylo zjevné, že půjde o speciální kinematografický zážitek se skvělou kamerou, výpravou i hereckými výkony. Doufala jsem, že příběh půjde nad rámec "němá, ostrakizovaná dívka se zamiluje do němého ostrakizovaného obojživelníka", ale bohužel v tomto ohledu mne film trochu zklamal. Je to prostě "pouze" ta pěkná pohádková love story a scénáristicky nic moc jiného… To ale neznamená, že film není dobrý nebo záživný. Jen dějově nepřekvapí, pokud nepovažujete za překvapení to, že největším zlounem konečně v nějakém lepším filmu tohoto typu není Rus.

2. Snímek čerstvě získal 13 nominací na Oscara (včetně původního scénáře). Bylo to očekávatelné, kritiky byly opravdu nadšené. Zejména z výkonu herečky v hlavní roli, Sally Hawkins, znázorňující němou uklízečku Elisu Esposito. Vedle dalších dvou hereckých výkonů (Octavia Spencer, Richard Jenkins) byl ještě nominovaný samotný režisér, soundtrack, střih, kamera, výprava, scénář, kostýmy, zvuk a nejlepší film roku. The Shape of Water je tak předním favoritem letošní oscarové sezóny podobně jako minulý rok La La Land. A myslím si, že stejně jako všemi vzývaný La La Land v roce 2017 i nyní oslavovaný The Shape of Water nakonec v kategorii "best picture" nezvítězí.


každé zboží má svého kupce, pod vodou, nad vodou, to je šumák

3. Jedním z hlavních elementů filmu je… voda. Shodou okolností Sally Hawkins musela točit hodně scén skutečně pod vodou a bylo to pro ni velmi náročné. Jaké bylo její překvapení, když si den po dotočení The Shape of Water "odskočila" do Londýna natočit Paddingtona 2 a čekaly ji…. scény pod vodou. Faktem je, že scény v obou těch filmech jsou si v něčem velmi podobné. Paddingtona 2 jsem viděla zrovna včera a nešlo mi u scény, ve které je Sally Hawkins pod vodou a natahuje ruku po malém medvědovi, nemyslet na ty její podvodní z The Shape of Water. V obou počinech se povedly a je vidět, že natočit je pro herečku muselo být opravdu náročné.
come on, man, i got a train to London to catch, there is a bear drowning!

4. Podobně náročné bylo natáčení pro představitele "rybího muže" (Doug Jones), který trávil denně cca 3 hodiny v kostymérně, aby vypadal tak, jak si režisér představoval. S designem obojživelníka se koneckonců Guillermo Del Toro trápil skoro rok a na kostýmu je to vidět. Je zajímavý, propracovaný a určité jeho aspekty jsou jistě unikátní.

got some more hard boiled ex bro?
rikam, kde ze je to moje dalsi vejce?!

5. A ten příběh? Jsou padesátá léta. Americko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu. Němá (ale slyšící) Elisa Esposito pracuje jako uklízečka v prostorách, kde se provádí nějaký top secret research. Jednoho dne tam přivezou podivného tvora ve vodní kádi. Z nějakého důvodu ho začnou zcela bez ladu a skladu mučit, což se jemnocitné Elise nelíbí. Rozhodne se proto, že se pokusí s potvorou ve vodě nepozorovaně skamarádit a prvním krokem je, že ji nakrmí. Podáním jídla (vajíček natvrdo) dojde k rychlému úspěchu a záhy se od svačiny postoupí k výuce jazyka a romantickým pohledům. Podobně jako ve filmu Arrival i v The Shape Of Water mne trochu vadila jednoduchost výuky, respektive lingvistický mechanismus předání obsahu jednotlivých slov a následné porozumění větám. Ale budiž. Obojživelník oplýval vysokou inteligencí, kterou z něj nevymlátil ani brutální důstojník Strickland (skvělý Michael Shannon), a Elisa si pomáhala pantomimou. Tudíž - Elisa a obojživelník se pochopitelně přes vejce, hudbu a dlouhé pohledy skamarádí, což nutně vede k tomu, že se Elisa a její přátelé pokusí týraného obojživelníka zachránit ze spárů zlé americké armády. Budiž světlo.

ten je můj! najdi si svého rybího muže!

6. Jedna z věcí, která mne hned v začátku filmu negativně trkla, byla Elisina ranní masturbační rutina. Dobrá, dává si vanu ráno, hygienické návyky různých lidí jsou různé. Dobrá, začíná každý svůj den masturbací. Proč ne. Na ženu asi poměrně nezvyklá denní doba i frekvence, ale od toho jsou filmy, aby nám ukazovaly něco zajímavého. Ale ve filmu tyto scény jsou hlavně proto, aby nám ukázaly jednak Elisinu náklonnost k vodě a druhak to, že ačkoliv je fyzicky hendikepovaná, na její sexualitě to neubralo. Ale proč by mělo? Stejně jako když jí Strickland ponižuje tím, že ji kvůli jejímu postižení pravděpodobně nikdo nechce do postele (ale jeho její němost - pro mne nepřekvapivě - bere). Proč by ji někdo kvůli tomu, že je němá, nechtěl do postele? Kterého muže by ODRADILO, že žena nemluví? Chápu, že by mohla mít omezené nabídky na vážný vztah vzhledem k tomu, že by ji zlá, šovinistická společnost mohla vnímat jako "nekompletní" (jak se ostatně Elisa sama ve filmu nazývá). Ale proč by tím měla ztrácet čistě na sexualitě nebo sexappealu?

třeba jedno znásilněníčko, to by se ti nelíbilo holčičko?

7. Film od začátku do konce opravdu krásně vypadá. Kulisy i kamera jsou natolik vymazlené, že člověk musí smeknout. Kevin Smith napsal, že když viděl trailer, pronesl: "je mi trapné, že o sobě mluvím jak o režisérovi, když vidím tu krásu, kterou stvořil Del Toro". Chápu to. Vizuálně je film opravdu dechberoucí. Jen od něj nečekejte víc, než je právě v tom traileru. Což by tam možná ale bylo, kdyby scénář napsal a film natočil Wes Anderson, jehož poetiku film výrazně připomíná. A možná v tom byl můj problém, měla jsem příliš velká očekávání od scénáře a třeba i kvůli tomu mne film zhruba od poloviny už moc nebavil. Film: 8. Žánr: 9. Koukatelnost: 7.

se vším ti pomůžu, neboj

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Předvídatelnost. Toto uvádím jako kritiku málokdy, protože mi nepřipadá, že hlavním úkolem filmu je, aby se nedala nikterak uhodnout nebo odvodit jeho zápletka, ale tady skutečně od konce první třetiny už víte naprosto přesně, jak se příběh bude odvíjet dál, a pravděpodobně si i dobře tipnete, jak skončí. Nelíbila se mi nijakost postavy Octavie Spencer. Naprosto tradiční generická "černá, loajální, manuálně pracující kamarádka". Včetně vtipů o svém manželovi. Mimo tropu "americká armáda je zlá" jsem neviděla důvod pro to, aby armáda chtěla rybího muže po tak krátké době zkoumání zabít, nebo zabít vůbec. Závody s Ruskem, jak se nám scénář snaží namluvit, mi nepřipadaly dostatečné. Možná kvůli té schématické jednoduchosti na mne emočně snímek vůbec nefungoval, pokud jsem se nesoustředila na postavu Gilese, tragicky dojemného malíře Richarda Jenkinse. 

hmm, třeba ho dostaneme oba. Ne sakryš, on nám to zkazí Sam..

9. Co se mi na filmu líbilo? Kamera. Výprava. Richard Jenkins. Hudba (Alexandre Desplat). Snesitelná dvouhodinová délka. Michael Stutberg. Použití ruštiny. Podvodní scény. Skvěle perverzní sexuální scéna (ta dobrá se Stricklandem a manželkou, nikoliv ta nudná s Elisou a rybím mužem). Několik povedených vtipů se znakovou řečí. Všechny použité kresby a malby.
come and get me if you can find me…

10. Pro koho film je? Pro romantiky. Pro jedince, kteří se cítí tak trochu jiní. Pro diváky, kteří hledají zvláštní pouto se zvláštní osobou. Pro zamilované na rande. Pro fanoušky filmů Guillerma Del Tora. Pro milovníky inteligentních melodramat. Pro ty, kteří se rádi během sledování filmu vizuálně pasou, jakkoliv to zní neurvale. Pro citlivé necyniky. Pro nás ostatní je tu film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

9 komentářů:

  1. Uklízečka? Už zase uklízečka? Vždyť menševik Matt Damon se také zamiloval do uklízečky. Dokonce vietnamské. Co se to děje?

    Takže tohle spin-off Hellboye?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, toho Hellboye nekteri Guilermovi take pripomneli ale ten tvrdi ze to spolu nema nic spolecneho/neni inspirovano, ze pokud uz necim tak ruskym Amphibian Manem.

      Vymazat
    2. Lež. Guillermo lže. Abe Sapien žral také vejce, dokonce shnilá. Někteří umělci prostě nedokáží spáchat včas sebevraždu hned po nejlepším dílu, které vytvořili (což byl v tomto případě Hellboy).

      Vymazat
    3. no me spis prijde divny jak jsou si Obojzvielnik a Sapien podobni fyzicky, kdyz podobu Obojzivelnika udajne vymysleli skoro rok… a s tema vajckama mas vlastne taky pravdu..

      Vymazat
  2. A jak jí dělali bezpečnostní prověrku, když je němá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napichli ji telefon a zjistili, ze v sledovanem obdobi nic nevykecala.

      Vymazat
    2. no to mi prave taky trochu nesedelo jak je strickland nadseny z toho ze je nema i ve smyslu duveryhodnosti. kdyz ona evidentne neustale nejak komunikuje i tak..

      Vymazat
  3. prosimvas, myslite ze mu penis smrdel rybinou? a jestli ano, byla to rybina puvodni, nebo prevzata od te nemky?

    OdpovědětVymazat