8. ledna 2018

Recenze: Molly's Game - pokerovou "princeznu" s daddy issues obhajuje spanilý Mirek Dušín [7/10 A.S.]

1. Molly's Game natočil jako svůj první režijní počin scénárista Aaron Sorkin. Kterého určitě znáte jako mistra slova z filmů The Social Network, Moneyball nebo Steve Jobs. Sorkin má dar psát úderné, ale přitom vzletné a vysoce funkční dialogy, a jako jednomu z mála se mu daří psát scénáře, které fungují i při natočení se záměrem presentovat děj jakoby v reálném čase. Což se ne vždy povede. Srovnej Steve Jobs s Money Monster.

2. Sorkinova scénáristická filmografie se většinou opírá o příběhy, které se skutečně staly (i A Few Good Men je založené na reálném incidentu z Guantanama), a jinak tomu není ani u Molly's Game. Příběhu o Molly Bloom, vrcholové lyžařce, ze které se stala úspěšná pořadatelka exklusivních her pokeru, což přitáhlo pozornost FBI, vévodí Jessica Chastain v hlavní roli. Je pravděpodobné, že za svůj výkon bude nominovaná na Oscara (ještě jsem neviděla The Post, abych odhadla, jak velká hrozba je tento rok Meryl Streep, a jestli se tam Jessica vedle garantované Sally Hawkins, Frances McDormand, Greta Gerwig a solidně predikované Margot Robbie vejde), už má za sebou nominaci na Zlatý Globus, stejně jako Sorkin za svůj scénář, který je adaptací knihy samotné Molly Bloom.

3. Obsazení je vhodné a Jessica je své předloze opravdu podobná. Molly Bloom si sama přála, aby ji zrovna tahle Hollywoodská zrzka hrála. Proč ne. Obě to jsou velmi atraktivní ženy, kterým není problém věřit, že se úspěšně pohybovaly ve společnosti bohatství, moci a vysoké hry. A zde snad ještě víc než kdy jindy umí Jessica prodat svou sexualitu a skutečně se na to dobře dívá, nejen díky pěkné kameře od Charlotte Bruus Christensen. Která svou optikou například zachraňovala jinak ne moc povedenou The Girl on the Train.

jako vejce čínskému vejci

4. Problém ale u tohoto snímku spatřuji v tom, že postava Molly Bloom, tak jak je podaná ve scénáři, nepůsobí jako úplně nejvíc uvěřitelná, natož sympatická postava. Na jednu stranu ambiciózní, nesmírně inteligentní, vzdělaná a silná slečna, na druhou stranu osoba, co je hnána podivným komplexem, a navíc jako by "nechápe", že pokud bude zapletená do světa ultraboháčů, a dokonce pořádat exkluzivní high-stake pokerové hry, kde je zápisné několik miliónů korun, a doma se jí budou točit milióny dolarů za večer, že se dříve nebo později nutně dostane do: A) nebezpečí a B) situace, kdy je zjevné, že profituje ze závislostí jiných lidí?

prosím, neudávej mě!

5. Můžete si říct, že holt každý svého štěstí strůjce, gambleři jsou dospělí lidé (minimálně v tomto filmu teda) a není fér obviňovat banku z toho, na co půjčuje lidem peníze, resp. z toho, že jim možná tím zprostředkovaně umožňuje rozvíjet svou nebezpečnou závislost. Ale to by ta banka nesměla působit tak naivně a až za každou cenu "dobrosersky". Molly je ve filmu prezentovaná trochu jako taková hodná skautka. Která se nezaplétá s klienty, nespí s nikým za peníze, odrazuje lidi od sebevraždy, půjčí i těm, kteří nemají na vrácení, rozmlouvá prohrávajícím další hry atd. Prostě Matka Tereza herního světa. Až na to, že fetuje, překračuje zákony a obsluhuje i mafii. A film pohodlně nezmiňuje, že reálná Molly seděla už jako teenagerka a opakovaně se dostávala do konfliktů se zákonem, byť za relativní blbosti, ještě před svou pokerovou kariérou.

oni ještě netuší, co na ně za 30 let vytáhnu, ha ha

6. Sorkin navíc Molly spáruje se skutečně mega-slušným právníkem (Idris Elba). Jehož Charlie je fiktivní postava, kterou Sorkin úmyslně nepsal podle skutečného právníka Molly Bloom, právě aby si s ní mohl dělat co chce. A bohužel to, co chtěl, bylo udělat z něj černého Mirka Dušína. Mini spoiler: který vezme klientku, ačkoliv ta nemá na zaplacení, a je zjevné, že peníze vydělala kriminální činností, nebo v nejlepším případě podporou kriminální činnosti. Ačkoliv se můžeme ošklíbat nad tím, že to, co dělala Molly (brala si procenta ze hry), je běžné pro kasina, takhle holt ten systém byl nastavený. Kdyby si chtěl někdo počíst o kalifornském hazardním právu, tak může zde. Za zmínku stojí rok 2012, kdy federální judikát v USA stanovil (přesně jak Molly Bloom sama argumentuje ve filmu), že poker není hra založená na náhodě a "štěstí", ale na "dovednostech", a tím pádem nemá být považována za hazardní hru a postupně by se její regulace měla rozvolnit. Ale v době, kdy ji pořádala Molly (roky 2003-2012), to ještě judikováno nebylo.

         does the carpet match the drape honey?

7. Důležitá informace: většina filmu je odvyprávěna voiceoverem. Pokud znáte seriál Narcos, zejména první sérii, víte, co vás čeká. Pro ty z nás, kteří dlouhé voiceovery mají vyloženě neradi, je to trochu nepříjemné. Hlavně protože Molly zde vypráví dost důležité věci a zároveň na plátně ilustruje mechanismy pokerové hry a vývoj svého života a vztahy mezi jednotlivými hráči a je to celé dost náročné na pozornost. Vydržet to sledovat a pochytit. Protože film má 2:40 minut! A voiceover z něj tvoří tak 2 hodiny, ne-li víc. Hodně jsem přitom přemýšlela, jestli to šlo vyprávět jinak, když má člověk v ruce tak komplexní materii a nechce používat blondýnu ve vaně jako The Big Short, natož vyžadovat od diváka, aby si nejdřív přečetl knihu od Molly Bloom, či se dobře obeznámil s pravidly pokeru. Nejsem si jistá. Ale jedno vím: rozhodně budete film vnímat snáze a lépe, pokud znáte pokročilejší pokerovou terminologii v angličtině. Film: 6. Žánr: 7. Koukatelnost: (pokud jste hetero muž: 9, pokud hetero žena: 7) takže 8.

have you tried turning it off and on?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Délka. Ačkoliv Sorkin prý režii konzultoval s kamarádem Davidem Fincherem, nepovedlo se mu dodat filmu potřebné napětí. Takže na rozdíl například od stejně dlouhých Star Wars: Last Jedi nebo Fincherovy Gone Girl mi Molly's Game neuteklo tak rychle, jak by mohla. Voiceovers. Možná mi vadil i samotný hlas Jessicy Chastain a způsob, jakým voiceover četla. Rušilo mě to, nebo nudilo, po většinu času. Plus mi připadala škoda, že se víc nevyprávělo o machinacích při hře či o konkrétních způsobech hraní a že se děj příliš soustředil na psychologii hlavní hrdinky. Nelíbilo se mi, že zase u silné, nezávislé, chytré ženy zdůrazňovaly trauma s tátou, jako by fakt nebylo v životě ženy nic důležitějšího než její otec (zde zdařilý Kevin Costner). Plus to, jak neposkvrněný charakter měla filmová Molly mít, jak moc bojovala za ochranu ostatních, jak si stavěla na své morální integritě i v situaci, kdy už nám odhalila, že většinu času byla zfetovaná a MUSELA tušit, že hraje s mafiány nebo aspoň silně nemocnými (závislými) lidmi, z jejichž stavu nadále benefitovala. Nemám nic proti kasinům a pořadatelům hracích večerů, ale prosím, ať si nehrají na čisté duše. A jelikož podobně neposkvrněný byl i její právník, působily jejich hovory tak trochu jako ze Stínadel, kde se tak trochu pozapomíná, že před kamerou je spíš to bratrstvo Kočičí pracky než skupinka Rychlých šípů.

to je pro Štětináče

9. Co se mi na filmu líbilo? Scénář je prý dost věrný předloze (až na spoiler: to, že Player X aneb Tobey Maguire ukradl Molly hru, údajně není pravda, to byl jiný hráč. A mně to zas tolik nevadilo, protože přeci jen nejdřív ji ukradla ona svému šéfovi) a ta zas realitě. Jessice Chastain to celý snímek nesmírně sluší. Drtivou většinu záběrů má hluboké výstřihy a nádherné šaty s korzetem nebo push-upkami, fantasticky udělaný make-up i vlasy. Krásně se na ni kouká. Svým vizuálem kompenzuje i ty potenciálně nejnudnější chvilky. Ptáte se: může vůbec být ve filmu o exkluzivních hrách pokeru něco nudného? Může, pokud je toho 160 minut, přes které většinu doby někdo mluví nebo je infografika. Všechny role jsou dobře zahrané, ale žádná neukazuje nic fantastického. Jessica byla za svůj výkon nominovaná na Zlatý Glóbus, ale za mě poprávu nevyhrála. Michael Cera hrající ve filmu mírně modifikovaného Tobyeho Maguira hrál jako vždy svého úchyla s gustem jemu vlastním a film tím hodně ozvláštnil. Stejně jako Chris O'Dowd v roli Adama Sandlera opileckého infantilního gamblera. Kamera byla dobrá. Prostředí pokeru včetně hráčů v něm vypadalo velmi realisticky. Sorkin trval na tom, aby všichni komparsisti byli profi hráči nebo profi krupiéři. Je to vidět, hraní působí ve filmu opravdu organicky.

                                 my eyes are up here

10. Pro koho film je? Hlavně a předně pro fanoušky zrzek, velkých prsou, plných rtů a Jessicy Chastain. Je tam vytuněná na max a je radost ji sledovat. Ať už v high-end hotelu, když pořádá hru, nebo v zázemí potemnělé kanceláře, když uhýbá bagelům, které po ní hází šéf. Sluší jí to za každé okolnosti. Film je pro hráče pokeru. A pro ty z vás, kteří pokeru aspoň trochu rozumí, znají výrazy jako: raking, nut, lag, rainbow, snow, juice atd. Pro ty z nás, kteří znají jen "barva", "postupka", "pár" a "fullhouse" doporučuju napřed mrknout do českého nebo tady toho anglického glosáře a zkusit to přelouskat aspoň zčásti. Usnadní to orientaci při filmu. Který je povedený a je to i slušné drama, ale bohužel není moc ničím jiným zapamatovatelný než jako moderní lekce o pokeru ze světa celebrit, ve které dává Jessica Chastain často na odiv svá hezká prsa. Ale jak víme, ta nejsou základ. 


nejsou? to mi přijde nějaký divný…

15 komentářů:

  1. Ta herecka je na FETu, nebo ji jen jakostne nalicili?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ta postava udajne byla skoro furt na fetu takze tak

      Vymazat
    2. Co je to vubec za posranou modu tocit filmy o pruserarich a delat z nich naky hrdiny a svatousky. Kajinek, Hepnarova, Barnum, ted naka Molly, ktera ridi jak Darina Rolincova a jeste provozuje kasino bez EET.

      Mela bys naskocit na modni vlnu a zpracoval pro Holy les Topolanka nebo Ratha, nez te nekdo predbehne. (Janousek uz by splyval s existujicimi filmy Gangster K. a Kmotr Mrazek/Vedral, tak ten moc vhodnej neni.)

      Vymazat
    3. tak Molly Bloom a Kajinek nebo Hepnarova (a koneckoncu i ten Barnum) je hodne velkej rozdil. Ona drtivou vetsinu sve pokerove kariery jednala v souladu se zakonem. Tzv "raking", brani procent ze hry (jak to delaji normalne kasina) zacala delat az posledni dva roky. Stejne tak i brani drog.

      Chapu ze "delala to pouze dva roky" neni omluva niceho, ani "pachala zlocinnost kterou delali spolecnosti legalne" ale da to veci hezky do kontextu. Ale mne nevadi film o zlocincich (asi kazdy mame rad nejakej ten dobrej mafianskej film preci). Mne na tom filmu nejvic vadilo ze tak trapne zuslechtovali charakter cloveka, navic ktery pri sve inteligenci proste musel vedet ze profituje z lidske zavislosti a u stolu ma kriminalniky.

      Vymazat
    4. Zrovna ten pokr jako jedinej mi na ni nevadi ani trochu. No a je snad zjevne, ze mne taky nevadej filmy o zlocincich, ale presne to zuslechtovani.

      Vymazat
  2. Mimochodem, Matka Tereza teda zrovna taky jela v kseftu s opiatama. Rikejme tomu paliativni lecba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha, to je vtipné. Recenze tohoto filmu se mi líbila. Popisovala zajímavou hru. Také se chci podělit o recenzi na 20bet casino - https://newcasino-cz.com/review/20bet-casino/ - tam si můžete přečíst i názory hráčů. Velmi poučné.

      Vymazat
  3. Pamatuji si, že v Dannyho parťácích se taky hrál profesionální poker. A protože ta scéna měla asi minutu a půl, dalo se to ukoukat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zrovna na co koukat tu bylo taky. akorat poslouchat to uz byla vyssi divci…

      Vymazat
    2. A ta Molly bručí? Zpráva FBI z roku 2013 říká, že dostala 10 let.

      Vymazat
    3. Mimochodem, nedostalo tehdy flastr také docela hodně Rusů? To mě přivádí na nápad: když už glorifikovat zločince, proč to nedělat v rámci mezinárodní spolupráce? Ten děj by se stejně dobře mohl odehrávat (a film fyzicky natáčet) někde v Jekatěrinburgu nebo Omsku nebo Vladivostoku, ne? Neobyčejně by se tím posílilo bratrství těchto dvou megalomanských národů.

      Vymazat
    4. Ano Rusu dostalo flastr pres 100 v tom filmu z toho zajimavej min sub-plot. Ad jeji bruceni: alsen tecurb alatsod uknimdop.

      Vymazat
    5. Jefuozen, etsej alesum 002 nidoh tjem ynjerev ydohcaz v Uredluob!

      Vymazat
  4. Blum, Blum, ty ne tady čum.

    OdpovědětVymazat