19. ledna 2018

Dojmologie: Jak se žije v USA? Mít zbraň, nebo nemít zbraň, to je oč tu běží!

 
1. Vždycky, když už mám pocit, že mě tu nic nepřekvapí, tak mě něco zase překvapí. Například dnes, ve fitku. Ve fitku, kam chodí převážně muži, a převážně nebílí. Většinou tam tedy jsou jen černoši, a pár nějakých mexikánců. Ve fitku, které patří k těm levnějším a podle toho i vypadá. Ale má víceméně vše co člověk potřebuje, tak proč platit někde jinde za bílej luxus. Nebo ne?

2. Možná protože pak by člověk nemusel cvičit bok po boku s lidma, který při posilování mají za pasem zbraň. Víceméně otevřeně. Tihle tři dnešní exempláři (tak kolem 40-50 let, docela gangsta-looking) své zbraně dokonce ani neměli v pouzdře, ani na klipsně, nebo nějakém  standardním ukotvení. Měli zbraně tak jak to známe z filmů, prostě jen za pasem, za páskem notně volných kalhot. Při dělání dřepů s činkou! A když cvičili, tak  k tomu házeli sveřepě drsnými výrazy pořádných alfa samců. A to by bylo, aby tím nebyl obraz dokonalého gangsta z místního "hoodu" dotvořen, ne?

3. Jak teď sedím v obýváku a poslouchám sanitky a policejní auta řvoucí za okny (standardní zvuková kulisa v NYC skoro 24/7) přemýšlím nad tím, jestli si někdy zvyknu na to že na ulicích vidím na lidech zbraně. Jestli si na to chci zvyknout. A o kolik jiné je o tom číst, nebo to vidět ve filmu a pak fakticky na ulici v běžném městském životě potkávat lidi se zbraní v ruce.
am i looking sexy enough now?

4. A opravdu se to nesmí? Nosit jí takhle viditelně, pokud člověk nepatří k řádným ozbrojeným sborům? Gůglím si tedy jak je to tedy s těma pravidlama nošení zbraní konkrétně v NYC, a přitom na mne vyskočí nabídka vyhrát zbraň zdarma v nějaké loterii. Už se děsím nejnovější kontextové reklamy. To mám za to že jsem pausla adblock kvůli Hulu. Teď mi budou všude cpát zbraně. Vedle avíza na nový počítač mi google bude cpát ještě pobídku ke koupi nového Glocka.


no neberte to, když je to zdama!


5. Přemýšlím, že se zeptám svého instruktora boxu, který trénuje i místní policajty, jaká je správná reakce na to, když člověk vidí skupinu lidí co vypadají tak trochu nebezpečně azároveň možná porušujou zákon. A i kdyby ne, tak se přinejmenším chovají jako nezodpovědní idioti tím, že při sportu mají za lemem kalhot střelnou zbraň. Navíc na místě veřejně přístupném dalším lidem. Třeba se to zde v USA ale toleruje v rámci nějakého běžého koloritu? Nebo jde speciálně o Brooklyn?

6. Včera když jsem šla do kina tak jsem zaznamenala, že se změnila pravidla bezpečnosti a už se kontrolujou tašky automaticky každému. A nikoliv kvuli jídlu nebo pití, ale kvůli zbraním. Do kina se zbraní nesmíš. Je tam v tom směru i velký nápis. V pořádku. Člověk se hned cítí trochu líp. Je mi jako Evropance pocitově divné, že tam ta cedulka vůbec je, ale aspoň něco.

hipster se zbraní bude zvláště nebezpečná sorta lidí

7. Ale dnes v tom fitku bylo znejišťující ještě to, jak se ostatní cvičící chovali k držitelům těch zbraní. Postupně za nima chodili a různě submisivně kolem nich tancovali, podávali jim ruce, a veleuctivě se ptali, jak se mají. Mělo to celé takový velmi Kmotrovský podtón. Evidentně tam existovala nějaká hierarchie, a hodně se hrálo na status. A cenily se zuby.

8. V celém fitku bylo v té chvíli asi 12 lidí. Počet bílých? 1. Nebyl tedy čas ani vhodné místo na to, ptát se třeba manažera, jestli ví že tam někdo nosí zbraň a začínat rasovou válku. Která by bezpochyby dopadla v neprospěch bělochů.

patriotism first

9. Co může teda běžný Evropan v takové situaci dělat? Jiného než slušně docvičit, odejít, možná trochu zalitovat, že si tam právě předplatil permanentku na 2 měsíce dopředu, a doufat, že se tam nikdy k ničemu nepřiplete?

10. Sanitky za okny na chviličku utichly. To může znamenat jediné. Naplno propukla zombie (nebo nukleární) apokalypsa a záchranné služby už jsou minulostí. Z nějakého důvodu se mému obýváku Armaggedon zatím vyhnul. Ale určitě to je otázka jen několika vteřin, než to dorazí i sem. Ba né, už to zas ječí z povzdálí jak má. To se mi ulevilo. I když, asi bych radši zahynula uprostřed zombie apokalypsy, než tím, že mě zastřelí černoch ve fitku, protože jsem se na něj špatně podívala. Nebo mu zbraň vystřelila omylem během zvláště náročeného Olympic Squatu. A co vy? Jak chcete umřít vy? 


bad boys na odlehčení


PS: vyprávěla jsem zážitek z fitka svému bytnému. Ptal se jak a kde měli tu zbraň. Po mém popisu řekl: "something like this?" a rozepnul bundu. Zbytek si jistě můžete domyslet sami. Ale aspoň on je ex-polda! 

6 komentářů:

  1. Ja nevim, co v takovejch prdelich jako je Ostrava nebo NYC lidi hledaj. I kdyz v Ostrave rekneme aspon to uhli.

    OdpovědětVymazat
  2. Na to se da rict jedine tohle.

    OdpovědětVymazat
  3. I want to take over the world with THAT gun. My name is Jimmy. I live on the second floor...

    OdpovědětVymazat