29. prosince 2017

Recenze: Beyond Skyline - akční sci-fi, které je spíš hororem [4/10 A.S.]

1. Beyond Skyline je rozhodně film svého druhu. Rovnou varuji před mírným nezakrytým spoilerem ve formě odhalení toho po čem emzáci jdou, ale bez toho by se nedal dobře popsat největší sexepýl, které tohle dálo má. FIlm napsal a natočil Liam O'Donnell.  Který před přesedláním na režii dělal vizuální efekty třeba u filmů Iron Man 2 nebo Vetřelci vs. Predátor. Ale sci-fi adventura Beyond Skyline se mu moc nepovedla. Dlouho jsem váhala, jestli na takovou slátaninu vůbec psát recenzi, ale pak jsem si řekla, že vlastně stojí za to vyzdvihnout některé momenty filmu, které jsou tak wtf a nepovedené, že jsou nakonec vlastně zajímavé. Bohužel je jich ale málo na to, aby člověk kvůli tomu sledoval celý film, ale možná se o to někteří z vás i tak pokusí, tak ať vědí, do čeho jdou. 

2. Pravděpodobně budou zklamaní. Pokud tedy předtím třeba nezahulí, nebo netrpí nějakou silnou obsesí emzáky, kteří "vytrhávají lidem mozky z hlav". Ano, čtete správně. V tomto pokračování snímku Skyline z roku 2010 jde o invazi mimozemšťanů, kteří pasou po lidském mozku. To není nic extra originálního, ale docela pobaví způsob toho, jak mozky získávají a k čemu je používají.

3. Zlí mimozemšťané napadnou Los Angeles (známé svou vysokou koncentrací kvalitních mozků, zřejmě), kam kvůli lidským mozkům byli ochotni podniknout dalekou cestu, vysát půlku planety (no homo) a spotřebovávat lidskou kůru mozkovou ve velkém. Spoiler: Díky implantaci lidského mozku do mimozemšťana pak ale dojde k tomu, že některé lidské vzpomínky a části osobností přetrvávají, objevují se pomocí různých zmatených flashbacků a vrcholí tím, že se výsledný mutant musí rozhodnout, jestli podlehne svému mozku, nebo tělu. Conflict ensues! Humanity endangered!

zajdi si do menzy místo do Beverly Hills!

4. Mezitím se nám dostane dostatek prima záběrů trhání mozku z hlav, dětí z děloh, mích z páteře, údů z těla, vyhřezávání střev do okolí a plýtvání mozků krve. Komu nevadí gore a absence nějakého hlubšího smyslu toho filmu, ten bude ve svém živlu. A k tomu film docela dobře vypadá vizuálně, takže pokud přehršel CGI krve a mozkomíšního moku lítajícího vzduchem je to, po čem prahnete, budete jistě nadšení. I já se na to vlastně původně těšila.


vidím světlo na konci tunelu!

5. Ale film nedodal to, co avizoval. Zejména kvůli nudným postavám. Hlavní hrdinové jsou Mark a Trent, otec a syn, plus parta náhodných kolemjdoucích, které emzáci vysají společně. Syn zaslouženě zmizí do modrého světla jako jeden z prvních, protože je evidentně v oblasti mozku podvyživený, jelikož přes několikero varování svého otce a fakt, že mu před očima mizí celé zástupy lidí luxem do nebes, pořád čumí do zdroje energie, který to celé zcela evidentně způsobuje. Takže ho tatík musí jít zachránit.

před pikolou, za pikolou žádný policajt nesmí stát…

6. Na synka se ale hodí se vtip o tom, co dělá mozkožrout v lebce učitelky. Hladoví. Tak nějak si představuju, že emzák, který by se případně dostal do Trentova mozku, by zákonitě musel být nesmírně zklamán. Ale tomu samozřejmě Mark hodlá zabránit, takže se nechá záhy po Trentově únosu sám dobrovolně importovat na emzáckou mothership, kde hodlá spasit nejen syna, ale i pár jeho nových kamarádů. Včetně slepého černocha s přezdívkou "seržant". Jehož role možná měla být vtipná, ale je spíš nechtěně komická, včetně jeho heroického výstupu, kdy visí za koule dřeváky v emzáckém průvanu. Mezi běsnícími mimozemšťany na mothership se to ještě hemží pár modelkami (Bojana Novakovic v roli nebojácné Audrey), které se také, bůhvíproč, bojí o své mozky a poskytují rozptýlení ve formě parkuru v těsném tílku.

I love the smell of oxygen in the evening


7. Následně se děj přenese z vesmíru do Laosu (ve skutečnosti Indonésie, zřejmě protože tamní vláda poskytla natáčecímu štábu značné úlevy výměnou za obsazení několika větších rolí lokálními herci jako je třeba Iko Uwais, Yayan Ruhian, kteří si spolu zahráli již ve Star Wars: Force Awakens), kde se nám scénárista pokusí namluvit, že film má ještě několik prudce existenciálních rovin, z nichž ani jedna nedává moc smysl, a ve všech se vyskytují herci, kteří brutálně přehrávají. Snímek zahrnuje akční všehochuť jako: lokální milici, lidskou rebelskou jednotku, podzemní kryt, amerického spasitele, transfúzi krve, pozměňování DNA, transplantaci mozku, minové pole z vietnamské války, odvrácenou stranu Měsíce, biomechanické robo-ruce a spoustu dalších ingrediencí tohoto sci-fi dle pejska a kočičky. Film: 3. Žánr: 5. Koukatelnost: 4.

force was awoken!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Absence humoru, snaha o to přidat filmu hlubší filosofický rozměr, který do žánru "vyžírání mozků ve vesmíru" brutálně nezapadal. Přehrávání. Nezajímavé postavy, které ani v momentě největšího děsu nedokázaly vzbudit soucit či obavu o jejich osud. Pro mě za mě jim mohli vysávat mozky a vyrvávat děcka z děloh třeba celý film. Hlavní role "tvrďáckého detektiva" Marka (Frank Grillo) už nemohla být nudnější.

mám dítě v ruce a nebojím se ho použít


9. Co se mi na filmu líbilo? Velmi rychlý nástup hlavního děje. Několik pěkných akčních scén v boji s mozkožrouty. Pravděpodobně by celý film byl lepší, pokud by ho člověk sledoval pod vlivem nějaké omamné látky, či byl schopen se do děje filmu sám importovat jako jedna z postav, která se bojí o svůj mozek. Ale bez těchto podpůrných berliček film asi po 30 minutách začne být nudný až téměř nekoukatelný. A i tak je lepší než první díl tohoto sci-fi (Skyline). Docela se mi líbil design mimozemšťanů, byť porůznu vykrádal jiné lepší sci-fi z minulosti.

Fashion Week NYC 2018

10. Pro koho film je? Pro fanoušky béčkového sci-fi. Pro lidi, co neví co s mozkem. Pro lidi, co mají příliš volného času. Pro hráče adventur a zejména těch, co se odehrávají ve vesmíru. Pro diváky prahnoucí po krvavých bitkách mimozemšťanů s lidmi. Jen není jisté, které straně budou nakonec fandit. 

5 komentářů:

  1. Jo. Videl jsem ale nedokazal jsem prezit finale, takze ne do konce. Mozna by bylo dobre uvest ze film je jiz na ruznych nosicich k dispozici a ze clanek bude jeden velkej spoiler.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo varvani dodano. ten trailer vypada o tolik lip nez ten film samotnej, co?

      Vymazat
    2. nevidel jsem trailer, je to dobre udelany a priserne vymysleny. click bejt.

      Vymazat
  2. Pri pohledu na druhej obrazek (interier a la Vetrelec) se nemuzu ubranit podivu: proc by mela mit kultura schopna mezihvezdnejch letu vsude design jak z doby kamenny? Ja sice pamatuju, jak mi deda vypravel, ze za valky ve Skodovce byl dernostitkovej ucetni stroj Powers jeste s lvima nozickama. Ale dovedete si predstavit vesmirnou lod s lvima nozickama (zde s jakymsi parozim) nekde jinde nez v Svankmajerove steampunku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To všechno je instinktivní "návrat k přírodě" v hlavách scénáristů a producentů. Stejně to dělal i Ridley Scott v tom jakoby pokračování Vetřelce.

      Vymazat