10. prosince 2017

Better Watch Out - další velmi sympatická hororová laskomina [8.7/10 A.S.]

1. Jestli se vám zdá, že příliš často říkám, ať se nedíváte na trailer, tak se obrňte proti mé nové strategii. Tentokrát ho sem totiž ani nenalinkuju. Protože pokud už chcete být tak neposlušní a sebedestruktivní, že se na něj přes mé varování přesto chcete podívat, tak si ho aspoň naklikejte sami. Film Better Watch Out totiž je nejzajímavější, pokud do něj jdete naprosto naslepo. 

2. V některých recenzích se zmiňuje, že tento snímek je žánrově jen těžko zařaditelný. Rotten Tomatoes ho uvádí jako horor/drama/mystery, IMDB coby horror/thriller a Wiki ho škatulkuje jako psychologický horor. Ale zde, na Podrobnostech, to bude jednoznačná hororová komedie. A zatraceně povedená.

3. Snímek je o jednom nepovedeném večeru, který prožívá dvanáctiletý Luke (Levi Miller) a jeho sedmnáctiletá sexy chůva Ashley (Olivia DeJonge) poté, co Lukovi rodiče odejdou na vánoční párty a nechají je samotné doma. Luke je do Ashley tak trochu (hodně) udělaný a svěří svému kamarádovi Garrettovi (Ed Oxenbould), že plánuje, že ten večer bude večer s velkým V. Ashley se pak totiž stěhuje pryč a Luke už nebude mít jinou možnost ji svést a musí po ní tak vyjet víceméně okamžitě. Tudíž Luke po odchodu rodičů, když s Ashley zapnou televizi a uvelebí se na gauči, že se společně podívají na film, bouchne šampáňo. A následně se chystá Ashley ohromit nabídkou na nezávazný (a nezákonný) teenage sex. Ale ještě než mu stačí Ashley vysvětlit, že se nehodlá stát nejnovější predátorkou v kauze #youtoo?, začnou se v domě dít tak trochu děsivé věci. A tady udělám stopku a snažně vás prosím, abyste ji v pátrání po ději udělali i vy a prostě se jen na ten film šli podívat. Neprohloupíte. Mě samotnou nemile překvapilo, že tentokrát si samotní Rotten Tomatoes trochu zaspoilerovali již v popise filmu, takže radši neklikejte ani tam. A to, co neodhalili na RT, vám zaručeně vyspoileruje trailer. Bohužel. A zrovna u takhle pěkně vygradovaného filmu je to opravdu škoda. Takže opatrně, ale rychle od toho pokušení klikat pryč!


it follows… quality!

4. To, co je na tomhle nízkorozpočtovém hororově laděném a dost vtipném snímku to nejlepší, je: dětské hraní. A tak to i jeho režisér, debutant Chris Peckover, zamýšlel. Věděl, že nebude mít dost peněz na ohromující produkci, natož na známé herce (byť se tam na pár minut mihne Virginia Madsen a Patrick Warburton v roli vtipných, ač trochu creepy rodičů), takže bylo jasné, že ho musí zachránit scénář a výkony. A obojí se mu povedlo. V hlavních dětských rolích jsou 3 Australané. Dva z nich jsou velmi šikovní herci, kteří se etablovali třeba už u M. Night Shyamalana, a hraje jim to fakt výborně. Ale hlavní hvězdou je ústřední protagonista, Luke. Párkrát ve filmu také zatančí a je to tak povedené (pohybově i atmosféricky, jako takový mega wtf moment), že to ráda přirovnám k tanečnímu momentu ve filmu Ex Machina

snad mi nesežere tu pizzu

5. Režisér měl také dost zajímavou strategii na "pitch" producentům. Sám totiž také snímek vnímá jako hororovou komedii (nechápu proč to teda většina filmových agregátorů označuje jako jiný žánr), ale věděl, že "hororová komedie" je škatulka, která investory spíše děsí, protože se opravdu málokdy povede. Takže to prodával pod zkratkou "John Hughes křížený s Tarantinem". Pokud vám jméno John Hughes nic neříká, tak se, prosím, urychleně podívejte na Ferris Bueller's Day Off The Breakfast Club a Sixteen Candles. John Hughes je totiž jméno zaručující kvalitně podané teenage komedie s romantickou zápletkou, které se ale není třeba bát. No a teď si do toho hoďte nádech vtipného děsu, hororu a gore à la Tarantino. A máte zhruba představu o atmosféře filmu Better Watch Out.


kdo z nás bude muset zabít Billa?

6. Jedna z věcí, co se ale i přes mini-budget (o kterém režisér poutavě vypráví v tomto článku) 2M US dolarů opravdu povedla, je design lokací. Aby ne, když vedoucí byl člověk, co dělal předtím art design na posledním Mad Maxovi a následně i na designově ohromujícím filmu Thor: Ragnarok. Takže se na Better Watch Out v důsledku povedlo psaní, hraní i vizuál. A to už je víc než dost. Na tak malou produkci, "bottle" filmu, navíc debutujícího režiséra.

jo my hrajeme Američany?

7. Film má příjemných 90 minut a režisérovi se povedlo obsadit tak dobré herce, že člověka nenudí dívat se celou dobu na film, kde jsou prakticky jen 3 herci, v jednom domě a vlastně tam nejsou žádní dospělí - nechybí tam. Něco podobného (že děti jsou tak kvalitně napsané a obsazené, že by bylo jedno, i kdyby ve filmu hráli bez dospělých) se v poslední době povedlo akorát tak v It a Stranger Things.* Děj navíc k tomu neustále osciluje na hranici hororu a černé komedie a prakticky nemá žádná hluchá nebo stupidní místa. A to se cení. A ještě navíc mne zaujalo, že režisér před začátkem natáčení podrobil své náctileté herce detailnímu psychologickému vyšetření, aby zjistil, jestli mají dostatečně neprůstřelnou psychiku na to, aby prošli prací na sadistickém hororu bez újmy na duši. A prý ano. Film: 7. Žánr: 9. Koukatelnost: 10.

bacha budou nás krmit big macem!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Stejně jako u Coco je tam jedno místo, které představuje potenciální malou dírku / trošku slabší moment (spoiler: když se Ashley odpoutá od židle rukou i nohou a má na dosah zbraň na kuchyňské lince, přesto ještě stráví několik minut tím, že se snaží vyprostit ze židle místo toho, aby sáhla po zbrani), a jedno místo, které bych ráda prokonzultovala s patologem, protože si nejsem jistá, jestli to, co bylo na plátně, by se tak skutečně odehrávalo (spoiler: v případě, že mě někdo vytáhne na provaze za krk, jsem atletický teenager a nemám svázané ruce, nesnažila bych se primárně vyšplhat po provaze nahoru místo čekání na smrt udušením?), ale je možné, že ano. Nic jiného mi na filmu nevadilo.

a s kterým z těch hošíků se musím teda vyspat?

9. Co se mi na filmu líbilo? Mimo dobrého ústředního nápadu (mega spoiler: dvanáctiletý spratek vtipně a úspěšně terorizující své spoluobčany), perfektních dialogů a skvělého hraní to byl ještě soundtrack. Příběh se odehrává o Vánocích a ty sváteční hudební motivy byly opravdu výborně (vtipně) vybrané a načasované. Líbil se mi i závěr. A také to, že se hlavní hrdinka v ohrožení nechovala jako vyděšená a samostatně neuvažující kráva. To je teď nějaká nová hororová móda, zdá se (viz Happy Death Day), a velmi ji schvaluji. Jen tak dál. 


zdá se mi, že nás nechce kámo

10. Pro koho film je? Pro fanoušky hororů a komedií. Pro ty, kterým se líbil Scream. Pro ty, kteří mají dobře najeté Home Alone, a něco jim říká ještě třeba film American Psycho nebo (mini spoiler: Funny Games a Strangers). Pro všechny, co měli někdy crush na svou chůvu, učitelku nebo starší spolužačku. Pro ty, kterým nevadí pohled na trochu krve a násilí. A konečně pro ty, kteří se chtějí podívat na opravdu funkční a dobře vypadající film, který byl natočen za micro-budget a v naprosto šílených podmínkách. Kdy herci museli v rámci té samé hodiny přebíhat v jednom natáčecím sále z místa na místo, mezi nimi měnit kostýmy a make-up, protože se natáčelo několik scén najednou, aby se v tom jednom prostoru stihlo natočit vše, co se natočit potřebovalo za 30 dnů, které byly na film vyhrazené. A také chudáci museli natáčet v prostorech, ve kterých si nemohli dovolit klimatizaci. V létě. Kdy v Austrálii bylo venku asi 35 stupňů a oni museli předstírat, že jsou v zimním oblečení a občas se i válí v "zasněžené" vánoční krajině. To by mě osobně zabilo. Tak se podívejte, jestli to přežili aspoň oni.

pomoc, je tu asi 40 stupňů!


* Ze Stranger Things se v menší roli v Better Watch out objeví i BIlly (Dacre Montgomery) a skvěle doplňuje dětskou skvadru ultratalentů. Pořád přemýšlím, proč něco podobného nejde i v ČR. Když jsem se o tom bavila s pár kolegy, co produkují nebo režírují celovečerní filmy v ČR, často uváděli peníze jako jeden z hlavních důvodů. V tom smyslu, že není čas dělat sáhodlouhé castingy a hledat měsíce po celé republice dítě, které by bylo ideální. Nebo že prostě tak talentované děti u nás nejsou. Což taky nechápu, protože z mé letmé zkušenosti s natáčením s dvěma dětmi mám pocit, že se dají nalézt, ty vizuálně zajímavé a zároveň talentované, ale možná jsem sama neobjektivní. Rozhodně už delší dobu čekám na český celovečerní film, kde budou dětské role na takové úrovni, jako u nás byli kdysi, které nepřehrávají a jsou uvěřitelné. Posledním relativně příjemným překvapením dětských rolí byla sága o Zahradnictví, ale tam zas byla jiná slabší místa, no… 


2 komentáře:

  1. Chuvu jsem nemel, ale na ucitelky a spoluzacky z vyssich rocniku jsem pozitivni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja jsem chuvu taky nemela, ale sama jsem chuvovala a misty to bylo dost zajimave to je pravda…

      Vymazat