14. října 2017

Recenze: Brigsby Bear - retrofuturistická tragikomedie pro všechny nerdy [8.3/10 A.S.]

1. Do kina vás na film Brigsby Bear poslat asi nemůžu, neboť to nevypadá, že by šel v dohledné době do českých kin. Ale určitě se objeví na nějakých nosičích a kdo se na něj následně podívá, ten neprohloupí.

2. Tedy. Pokud u něj platí alespoň jedna z následujících podmínek. A) sám je nerd, nebo aspoň tak trochu divný, či má koníček, do kterého je tak zažraný, že to ostatním lidem, kteří jeho nadšení nesdílí, může připadat až chorobné. Nebo B) rád se dívá na filmy o takových lidech. Případně C) chce prožít hodinu a půl u chytrého, originálního filmu, jehož ústředním motivem je: zápal pro věc. 

3. V tomto případě je tím zápalem zájem mladého Jamese (skvělý Kyle Mooney, znáte možná z SNL) o televizní pořad o medvědu jménem Brigsby. Brigsby je něco jako super-medvěd, který nejenže zachraňuje různé bytosti, země, planety a možná i galaxie, ale ještě u toho diváka vzdělává. Nadprůměrně inteligentní James je jím velmi fascinován. O to víc, že vyrůstá v rodině trochu podivně se chovajících lidí, kterým vévodí jeho otec, kterého bravurně hraje Mark Hamill.

4. Od prvních chvil tohoto filmu, který produkovalo trio The Lonely Island, je divákovi jasné, že všechny postavy jsou tak trochu cáklé, půjde jen o to, do jaké míry. Na své si již během úvodních scén přijdou nerdi do matematiky a fyziky. Režisér Dave McCary se ve svém celovečerním debutu zhostil role kreativního vládce své vize opravdu výborně. Film velmi zdařile kombinuje absurdnost se všedností, jemné emoce citlivého muže s šokujícím vývojem v ději, záběry, které vypadají chvilku snově, chvilku jako z loutkového divadla, se záběry jak z reality, byť jednou retro, podruhé futuro. A vy nevíte, co si o tom vlastně všem myslet. Ale baví vás to sledovat.


no co, někdo hraje dark souls, jiný na medvěda.

5. Občas apeluji na čtenáře, aby se nedívali na trailer, a věřte mi, že když to dělám, mám pro to důvod. Často je to třeba jen můj pocit z toho, o kolik skvělejší by zážitek musel být, kdybych trailer předtím neviděla já sama. A protože u téhle černé, nerdovské, bizarní komedie je nejen hlavní zápletka, ale i každá scéna malým překvapením, doporučuji to i zde. Nedívat na trailer, neguglit dopředu. Nejen kvůli odhalení toho velkého twistu, ale i protože hlavní postava je celkem nepředvídatelná, a to se u komedií povede málokdy.

uhm, can i go home now?

6. Scénář napsal Kyle Mooney spolu s debutujícím Kevinem Costellem a opravdu se jim povedl. To, co se zdá na začátku zmatené, je záhy zvratem v ději zcela uvěřitelně vysvětleno a vše, co z toho zvratu vychází, pak pomáhá dotvářet jak samotnou postavu Jamese, tak způsob jeho vnímání světa. Který je, troufám si tvrdit, značně nakažlivý.

říkáš, že to je jako krabice čokolády, jo?

7. Ve vedlejší roli ho mimo Luka Skywalkera podporuje ještě Greg Kinnear v roli vyšetřovatele, který se narodil, aby byl divadelním hercem, a mihne se tam třeba i Claire Danes nebo Andy Samberg. Pro které je to zcela zjevně tzv. "passion project" a přesně takoví diváci si ho i nejvíc užijí. Film: 7. Žánr: 8, koukatelnost: 10 - bavila mě každá scéna, dokonce mé nadšení rostlo v průběhu filmu.

3rd rock from the Sun, son

8.  Co se mi na filmu nelíbilo? Mně osobně nic, protože se sama považuji za fanatika do filmů a svým způsobem tedy jsem ideální divák, ale umím si představit, že většinový divák si k téhle indie sundancovině jen tak cestu nenajde, a pokud ano, tak mu třeba bude připadat většina těch postav podivná, stejně jako námět, ale já tam, kde takový divák asi vidí "podivné" či "přihlouplé", vidím "okouzlující" a "vtipné".

noooo, Sunsnatcher, noooo, dont kill me!

9. Co se mi na filmu líbilo? Stejně jako třeba Marku Hamillovi - hlavně scénář. Neotřelý, zajímavý, dobře napsaný, dalo se u něj smát i dojmout. Líbila se mi i ta jistá nepředvídatelnost, ke konci se ve mně praly dva vzájemně si odporující názory ohledně toho, jak bych chtěla, aby to dopadlo. A to se mi opravdu často nestává. Krásně nápaditá výprava. Skvěle zahrané. A ač místy trochu smutné, i tak bych film nazvala "životabudičem" vhodným zejména pro všechny z nás, kteří občas trpíme koprem.

you see, about the father thing…

10. Pro koho film je? Mimo již zmíněných nerdů a kopristů je ještě pro všechny muže, kteří se cítí být tak trochu jako Petr Pan, pro ženy, které mají rády v pohádkách nejen ty prince, ale i Honzy. Dál je Brigsby Bear pro lidi, kterým se líbilo například Ingrid Goes West, Welcome to the Dollhouse nebo The Edge of Seventeen, tedy snímky o tak trochu podivínech. Pro ty, kteří stále ještě nemají problém nadchnout se pro blbinu. Ale hlavně pro lidi, kteří chtějí po filmu oplývat dobrou náladou, energií a odhodláním do svého nového projektu! 

who's gonna show me their tits now?


PS. ačkoliv tvůrce v něčem tato figurka inspirovala, neplést si Brigsbyho s Prayer Bearem.

12 komentářů:

  1. Citim se osloven az navnazen. Ochmatavaji se u toho dobre cerstve studentky jaderky? Akorat me desi to manaskovy Slunce, xichti se jako Spimfurt, jeste, ze zadnej neblbej clovek na Slunce primo necumi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to manaskove slunce mne take desilo, ale neboj, neni treba. jednak je tam jen v par scenach, druhak neni pro film nijak zasadni. osloven se citis spravne. akorat s tema studentkama to tam neni nijak slavny, je tam nejakej lehkej smajchl s teenkou, ano, ale velmi lehkej

      Vymazat
    2. ta slecna se kterou se tam nekdo mechtli je zde

      Vymazat
    3. Dik za zbaveni strachu ze Slunce. Ja se ale ptal, jestli se fyzikalni maniacky dobre ochmatavaji u sledovani, ne primo ve snimku.

      Vymazat
    4. tvl nkz 100 bd za uhledny lnk v cmt!

      Vymazat
  2. tvl nykis nejenze neodsuzuje ale primo propaguje nosice?

    hlavne ze kdyz jsem tu hlasal pritomnost Wind River na nosicich byl ohen na strese! double standards!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevim, jestli to potvrdi NY FD, ale rek bych, ze atomovy cislo 28 zapaluje strechy jen v pripade, ze povlak mimo nosice v dane zemepisne oblasti stezi vyskytuje.

      Vymazat
  3. Jak to ted vypada na vrchnim bezdomovcem placenem chatovacim serveru? Jede tam 20h denne antiprogramatorsky rap, preruseny obcas vetami s teckou na konci o jakosti srani a nejakosti spani a parkrat za den Qckovym skodolibym doporucenim pro ostatni, aby si sli radsi zamrdat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele netusim, ja uz se tam nenalezam… ale tip je to podle me kvalifikovanej…

      Vymazat
    2. Ja myslim, ze digitalni podoba chatu je prezita a meli bychom usporadat sraz. Pokavad Q. nenahodi vcas doodle.com, tak to snad udelam za nej.

      Vymazat
    3. To je ohavná pomluva, já na chat nelezu, protože se z něj stala programátorská psychologická poradna a rozhodně bych nikomu nedoporučoval se sexem ani začínat, protože to vede jen ke zkáze. Radši psychedelické drogy, jídlo nebo dobrou knihu.

      Vymazat
    4. Te propagace drog bys mel zanechat, i kdyz chapu, ze to myslis se svym zamestnavatelem dobre a chces nahonit trzby!

      Vymazat