19. června 2017

Recenze: Despicable Me 3 - Gru pořád táhne. A nyní navíc ve dvojím provedení [6.6/10 A.S]

1. Despicable Me 3, třetí z filmů o (nyní) polepšeném padouchovi jménem Gru, kterého v původním znění skvěle mluví Steve Carell, přineslo malou změnu v tom, že Gru již padouchem být nechce a zároveň je čím dál tím hodnější a hodnější a méně cyničtější, což se může jeho původním fanouškům trochu nelíbit. Nicméně s nástupem jeho dvojčete (Drew, také Steve Carell), který má hlavu plnou plavých vlasů a garáž plnou nablýskaných Ferrari, se nabručený Gru dostane opět do situace, kdy se dráha zločince jeví jako ta lákavější varianta. A to nejen víc než ta, ve kterém je agentem, který ve volné chvíli utírá sliny svým třem ratolestem.

2.  Nápad doplnit rodinku Gru, Lucy a 3 děti o strýčka Drew byl pro film spásný. Protože je to zejména díky němu (a bandě mimoňů), že film nesklouzl k víceméně ničím extra zajímavému animáku o rodinkaření. Byť rodinkaření polepšeného zlouna. Gru se zdá být se svou situací ale spokojený, zatímco jeho bratr Drew,  mini spoiler: který byl celoživotním zklamáním svého otce, který toužil po tom mít ze syna zločince a který z dálky obdivoval svého druhého syna Grua, jenž úspěšně zlounil, netouží po ničem jiném než po tom, aby ho Gru naučil: jak být pořádně zlý a prohnaně zločinecký.

3. K tomuto kroku Grua podporují mimoni, kteří jsou již značně otrávení tím, že Gru je teď vlastně trochu nudný panák, co doma luxuje a používá štětku na záchod, místo toho, aby venku vykrádal banky a používal trojzubec na atomový pohon. Nebo něco takového. Mini-etuda, ve které mimoni beze slov naznačují, že starý Gru byl zábavnější než nový Gru, je jednou z nejlepších scén filmu a myslím, že během ní mimoni vyjadřují pocity leckterého diváka této série.


já mam za bráchu Pavláska nebo co?


4. Dle mého za znudnění příběhů může jednoznačně Gruova partnerka Lucy, která je taková trochu nezajímavá sama o sobě. Ač šikovná agentka a oddaná partnerka a rádoby-matka, tak scény, ve kterých je dominantou právě Lucy, mne bavily nejméně. Ale svůj podíl na tom měly i ukňourané dětičky a otravná (byť asi dojemná) linka s hledáním jednorožce. 

dojedu si pro lepšího parťáka

5. Film tentokrát režírovala nikoliv obvyklá dvojice, ale dokonce trojice. Duo  Balda a Coffin (neplést s Baldýnským v rakvi, podobnost čistě náhodná) přibrala vrchního animátora, který se podílel na předchozích dvou dílech, a režírovali film ve třech. A jak mi vadí skupinové psaní scénáře, tak tahle režie nakonec dopadla dobře a produkční společnost Illumination Entertainment si na seznam svých výdělečných a oblíbených filmů bude moci připsat další úspěšný snímek.

Cruisin on Sunshine

6. Obsazení je také povedené, vedle Carella a Kristen Wiig do hlavní trojice přibyl Trey Parker (South Park), který namluvil Balthazara Bratta, hlavního zlouna tohoto dílu. Ten Gruovi a Lucy před očima pořád něco krade a uniká, slouží tak jako hlavní poháněč děje. Balthazar by byl dost nudný, kdyby nebyl zamrzlý v 80 letech a neměl rád disco. Ale zločinec, který si před únikem z místnosti, kterou právě vykradl, na harpunu nejprve pověsí stroboskop, než ji vystřelí ke stropu,  aby unikal "in style", tak ten mě baví. Navíc ve filmu poměrně často tancuje a má na sobě u toho fialový kostým s ramenními vycpávkami. A na animovaného padoucha má i docela logickou motivaci. Takže za mě s tímto přírůstkem spokojenost. Ve vedlejších rolích je Julie Andrews a Russel Brand, kteří si své role coby Gruova matky a Dr. Nefario zopakovali.

jeden hák do diamantu to spraví

7. Ve 3D na film v podstatě nemá cenu chodit, i když je to o mnoho lepší 3D zážitek než třeba příliš tmavá, nekontrastní a zmatená Mumie, tak to prostě nepřináší nic extra navíc než trochu kulatější mimoně. K mimoňům: dodnes mne velmi baví jejich samostatný film a vůbec způsob, kterým komunikují. V Despicable Me 3 mají dokonce jeden sborový výstup, kdy zpívají na pódiu, a opět mi připadalo, že to je jeden z vrcholů filmu a že by se mi líbilo, kdyby ta scéna byla delší. Film: 6, žánr: 8, koukatelnost: 6 - scény, kde nebyli mimoňi nebo Drew mne místy bohužel trochu přestávaly bavit. Nebyly špatné, ale nebyla jsem jejich cílovka.


co to je za tydýta?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nemůžu uvést co se mi vyloženě "nelíbilo", takže to tentokrát pojmu tak, že mne prostě určitá část filmu (řekněme, že to byla dohromady jeho čtvrtina, ale rozkouskovaně) moc nebavila, protože byla prostě "příliš" pro děti a méně pro dospělé nebo méně originální dialogy i zápletkou samotnou. Navíc hodný rodinkující Gru mne také baví méně než původně cynický a zlounský Gru z jedničky. Nebavila mě Lucy a děti.

ženský a haranti všechno zkazí!

9. Co se mi na filmu líbilo? Hudba. Drew a jeho scény s bráchou. Balthazar. Mimoni. Zpívající mimoni. Nespokojení mimoni. Tancující mimoni. Mimoni sabotážující Gruův rodinný život. Mimoni zachraňující Grua a jeho rodinu. Prostě ti to táhli.  U filmu jsem se průběžně pořád usmívala, ale jen párkrát vyloženě zasmála nahlas, ale přesto z kina odcházela s dobrou náladou a pocitem, že to nebyl promarněný čas. A musím ocenit to, jak Coffin mimoně namlouvá a jaký jim dal díky spojení angličtiny, filipínštiny, španělštiny a francouzštiny jazyk.

lekce Minionštiny pro začátečníky

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Steva Carella. Pro fanoušky "heist music", diskoték a hudby z. Pro fanoušky mimoňů a mimořádně infantilních situací. Pro fanoušky zábavné animace. Pro děti. A pro všechny dospělé, kteří buď děti mají, nebo sami odmítají dospět. Ti si to asi užijí nejvíc. 

hurá, kino!


6 komentářů:

  1. Slovni spojeni "rádoby-matka" mi vnucuje obraz vajicek v mrazaku, nemuzu si pomoct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemusis, mozna to presne tak je i v pripade Lucy z Padoucha

      Vymazat
    2. Ona se tak trochu tvari na tom prvnim JFIFu, to me prave vydesilo.

      Vymazat
  2. Hejst music je nejakej emerickej pokus napodobit znelku Dobrodruzstvi kriminalistiky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak nejak…. krizenej s hradem v karpatech, rozpustenym a vypustenym a drahejma tetama a ja ale v remixu jak z discopribehu.

      Vymazat
    2. Tak tos me trochu odradilo, ja jsem vzdycky litoval, ze znelka z D.k. neni celovecerni film.

      Vymazat