24. května 2017

Thajskem ku zdraví: moje kolena a jiná zvířena (18)

1. Při včerejším odpoledním cvičení mi znova luplo v koleni takovým nepěkným způsobem, koleno se mi následně trochu podlomilo, po pravý vnitřní straně mi z něj  směrem nahoru vyjela na zlomek sekundy velmi ostrá bolest a něco mi v něm jakoby přeskočilo.

2. Na doporučení Itala jsem se tedy posadila a nechala ho, aby mi koleno ohmatal. Vyšlo najevo, že je certifikovaný masér a fyzioterapeut, který má za sebou 3 roky studia rehabilitace a sportovních masáží, takže mi na koleno sahal z mého laického pohledu velmi odborně. Aniž bych mu řekla, kde to přesně bolí a co jsem cítila, tak po několika vteřinovém ohmatání na to přišel sám, chvilku mi to koleno promasírovával, tlačil na různé body a srovnával mi ho. 

3. Fakt je, že po jeho zásahu už to nebolelo a to, co mi tam předtím přeskočilo, se zdálo subjektivně být zpět na svém místě. Nicméně i tak jsem dostala nakázáno na zbytek dne necvičit a jít se rehabilitovat do bazénu a dělat tam ozdravné cviky na koleno. Také jsem dostala ještě menší přednášku o příčných koleních svalech, vazech, šlachách a kýho výra a ukázáno pár cviků, jak právě ty posilovat, abych zajistila větší stabilitu kolene. Z odpadlé hodiny muay-thai jsem měla nesmírnou radost a hodinu v bazénu si užila jak nikdy. 


healing time!

4. Dokonce se mi pak i dobře usínalo. Ale možná i díky té předspánkové euforii se mi poprvé, co tu jsem, povedlo zaspat. Normálně skutečně zaspat, jako na základce. Budík sice zvonil a probudil mě, ale měla jsem takový ten prchavý pocit, že "už jsem vzhůru a vlastně vstávám", který nelogicky vedl k následné velmi zrádné myšlence "takže můžu ještě na vteřinu zavřít oči". Což samozřejmě vyústilo dalšími 90 minutami spánku a probuzením s ohromným pocitem provinění, studu a celkového šoku organismu. Zaspala jsem dvě ranní hodiny cvičení!

Humen iz sleepin late again? Y?

5. U oběda se lidi soustrastně ptali na moje koleno - viděli mě, jak jsem se včera složila a jak mě Ital masíroval, tak se domnívali, že moje dnešní ranní absence na cvičení byla zřejmě následkem toho "zranění". Ještě mne čeká říct jim tu krutou smutnou pravdu. Chystám se k tomu za pár hodin a vůbec se na to netěším. Stejně jako se netěším na odpolední cvičení. Všichni sice na moje přetěžovaná kolena od začátku pobytu berou ohledy, nedělám žádné skoky, běhání nebo trhavé pohyby a ani cviky, co kolena nějak extrémně zatěžují, trenéři mají varianty cviků, které jsou na kolena více šetrné, ale opruz je to všechno stejně.

kolik želv vidíš, tolikrát si člověkem

6. Díky pocitu provinění, selhání a nedisciplíny jsem si řekla, že půlku svého oběda rozdám potřebným. Abych aspoň nějak odčinila svou zcela jistě vražděním moskytů, pavouků a zaspáváním již tak dost pochroumanou karmu. Potřební se kolem mě v době jídla vyskytují dost často, stačilo se podívat po levici a po pravici a bylo jasné, kam s kuřetem.

feed me please, I havent eaten in years!

7. Nenechte se zmást, ač oba vypadají, že měsíc nejedli a nemají radost ze života, tak to je pouze oskarový výkon, který podávají, kdykoliv někdo jí maso. Jinak to je velmi živá a šťastná dvojice, dobře živená a opečovávaná. Ale na tenhle umučený, toužebný pohled jim skočí kde kdo - takže dostávají masa docela dost, vlastně. 


she is lying! It is ME who hasnt eaten in years!

8. Taky jsem po měsíci tady zjistila, že tu nejsou pitbullové dva, ale tři. Ten třetí vypadá dost podobně jako jeden z té dvojice, akorát má zabarvení na obličeji zrcadlově.  Že to je jiný pes jsem zjistila jen díky tomu, že zatímco jsem jednoho krmila u stolu, druhý stál nad nedalekým minibazenkem a čuměl na želvy a poprvé se tak vyskytli ve stejném čase na víceméně stejném místě a bylo možné je porovnat.

how could you confuse me with HIM??

9. Jak víte, jsou tu mimo psů ještě kočky. Z nichž dvě jsou venkovní a dvě domácí, které ven nesmí, protože tam opakovaně zkouší spáchat sebevraždu provokováním pitbulla, nebo skákáním pod kolemjedoucí motorky. Takže jsou ubytované uvnitř komplexu, kde aspoň skáčou po kanceláři a lidech v ní se vyskytující. A občas se stane, že vyskočí někam, odkud se nemůžou dostat a je třeba je zachraňovat. 


výskok na klimatizaci byl ohromující.
nešťastný mňoukot a pohledy dolů už jen žalostné

10. Ta zvířata mi tady kompenzují jinak na mne již pomalu ale jistě doléhající absenci fyzického kontaktu. Přeci jen už to bude měsíc a přiznávám, že na tak dlouhé odloučení od rodiny a přátel nejsem zvyklá. Navíc jsem tu ve značném stresu z věčného cvičení, tudíž celkově jaksi psychicky křehčí, takže pomazlení se s kočkou, psem, (želvy se nenechají) přijde značně k dobru. Vlastně, i ta včerejčí masáž kolene v tomhle ohledu docela bodla. Možná až bude nouze nejvyšší, zapředstírám nějaké to šikovné zranění. Třeba hrudního koše. 

kočka si olizovala rozkrok a ještě při tom zvládla vrnět


zatímco druhá žárlí z pozvdálí





8 komentářů:

  1. Odlouceni od rodiny? To jako kmotr a spol.? Az z kolene "vyjede na zlomek sekundy velmi ostrá" kost, tak to nezanedbej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s vyjizdeni kosti z tela uz mam jednu zkusenost, nerada bych to opakovala a jiste to nezanedbam.
      no to vis, stejska se mi po mamince :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tak si vytiskni silnejsi brejle dedo, sou tam 3! Ach ty heliovary....

      Vymazat
    2. Pod tou horni co plave hlavou dolu je videt jeste cast treti pod drevem, takze nekecej ty ulhanej myvale

      Vymazat
    3. nojo ty vole, je tam…. no tak evidentne sem nezvladla pocet psu ani zelv odhadnout puvodne spravne. mea testudo. mea maxima testudoa graeca.

      Vymazat