13. května 2017

Recenze - Alien: Covenant - příliš mnoho vetřelce a žen [6,6/10 A.S.]

1. Alien: Covenant, nový díl frančízy o Vetřelcích, je pro mne trochu zklamáním. Protože trailer mne dost navnadil a filosofování z Promethea už jsem Scottovi odpustila. Ale v A:C je existenciální masturbace opět vyhoněná na max. Sice je v prodlevách mezi citováním Breaking Bad dost prima vetřelčí akce, ale na druhou stranu je tam málo scén, které bychom už neviděli jinde nebo lépe. 

2. Jednou z těch lepších je setkání androida, kterého hraje Michael Fassbender, s "vetřelcem" z blízka. To je opravdu hezká scéna, která (malý spoiler: pokud pomineme blízká setkání třetího tohoto druhu z třetího dílu) je jistým způsobem inovativní a přináší do filmu a celého vetřelčího seriálu něco trochu nového.

4. Zároveň ale se režisér Ridley Scott a bambilión scénáristů, kteří se na A:C podíleli, rozhodli nás ve filmu za 111 miliónů dolarů "obšťastnit" bohatou mytologií co se vzniku druhu Vetřelce týče. A ejhle, ono to není tak zajímavé, jak si asi mysleli. Takže příběh o tom, jak  v roce 2104 pár tisíc budoucích kolonistů a tucet členů posádky letí na vesmírné lodi Covenant (Příslib) na vzdálenou planetu Origae-6, ale předtím než tam dorazí, se díky technické závadě někteří z nich probudí dřív a setkají s vetřelci, mne prostě nestrhnul. 

5. Mě u sledování Vetřelců skoro nikdy moc nezajímalo (vyjma pár scén s Burkem) odkud se Vetřelec vzal. Zajímalo mě, že je zlý a vojáci a vědci jsou ti hodní (víceméně) a teda chci, aby přežili a Vetřelec aby chcípnul. Prostě povedený filmkterý si nehraje na nic jiného, než co je: báječná sci-fi vyvražďovačka s originálním, silným hlavním hrdinou. 

why be unique when you can just rehash what worked before

6. Možná i protože Ellen Ripley byla tak fascinující postava, která jistě ovlivnila masturbační fantazie nejednoho teenagera, rozhodli se tvůrci A:C na ni často obsahově nebo vizuálně odkazovat. Vizuálně tím, že hlavní hrdinku (Katheryn Waterston) oblíkli při klíčové scéně do nátělníčku (na kalhotky si netroufli a to přestože v tomhle Vetřelci je jako teprve v druhém z celé série faktická nahota), dali jí krátké vlasy a minimum make-upu. Obsahově tím, že ji Ripleyovou nechali vysloveně citovat a dvakrát tak trochu vykrást i její způsob boje. Což mě vlastně mrzelo místo toho, aby mě to potěšilo. Nová hrdinka totiž tak nepřináší vůbec nic nového, pokud nepočítáme to, že během filmu často slzí.

už můžeme začít brečet?

7. No a tím se dostáváme k pro mě hned druhé největší chybě filmu (po tom filosofování, jestli bylo dřív vejce nebo vetřelec): je tam příliš žen. A jakoby to nestačilo, ještě se všechny chovají buď jako hysterky, nebo tam jsou jen na sexuální scénu, která je ve filmu naprosto přebytečná, není zajímavá a ty rychlý prsa, co se tam v ní mihnou a frontálek z dálky, za to fakt nestojí. Mimo to tam většina děvčat jen brečí, prosí, nebo hysterčí, případně (spoiler: vyhazují omylem do vzduchu vlastní přistávací modul, porušují zásady karantény i obecných bezpečnostních postupů, mění svá rozhodnutí atd). Krásně se nám to, jak si ta pohlaví prostě nejsou ve všem rovná, ukáže ve scéně, kdy jednoho chlapa zevnitř žere vetřelec, tudíž on už se sotva drží na nohou, a vedle něj cupitá padesátikilová ženská a říká mu: "dělej, to dáš, mákni, pojď". Kdyby vedle něj byl stokilový mariňák, nebo Ripley (viz Ripley vs. Hicks), tak ho vezme na záda nebo aspoň za rámě a k tý lodi ho popotáhne. Můžete si říct - ok, jedna ženská tam holt asi být může. Ale ono jich tam mezi těmi hlavními 9 postavami je 5! A dvě z toho se pletou. Není jasné, kdo je čí manželka. Takže když se Danny McBride bojí o manželku, vy nevíte, jestli je to ta, co právě prošla vetřelčím chřtánem, nebo ta druhá, co cupitá vedle umírajícího vetřelčího hostitele. Mno. Film: 6, vizuálně pěkné, ale ničím neoslní. Žánr: 7, dala bych 8, kdyby to nepřeskakovalo do té nanicovaté filosofie. Koukatelnost: 7, bavilo mě to. Povětšinou.

fly my beauties, fly

8. Co se mi na filmu nelíbilo: scénář, který uhýbá ze žánru: skvělá vesmírná vyvražďovačka se přetvoří do "vlhkého snu Alberta Camuse po špatném tripu na LSD". Nejbolestnější byla asi ta jedna homoerotická scéna. Ne kvůli homoerotice, ale protože byla obložená existenciálním pathosem jak z nejlacinějšího péčka, přitom si nakonec ten poklopec nikdo nerozepnul. Proč po divákovi ságy o Vetřelcích režisér chce, aby se zamýšleli nad smyslem života, vesmíru a vůbec? Od toho máme díla Douglase Adamse a tím tuhle kapitolu můžeme uzavřít. Taky je tam jedna nesmírně směšná scéna zahrnující "fingering". Při té se kino smálo, ale tipuju že režisér to tak nezamýšlel. Hodně mě zajímá, jak to překladatel podá česky, tak aby ten "vtip" nezkazil. A přemíra neschopných a bezosobnostních ženských, které vlastně jen (mimo hlavní hrdinky) posouvaly děj k horšímu. Fakt, že banda vědců, techniků a mariňáků dělala od minuty číslo 12 do minuty číslo 110 prakticky jen hloupá rozhodnutí. spoiler: A) uhneme z trasy a ohrozíme 2 tisíce kolonistů. B) nebudeme se té neznámé planety vůbec bát, C) rozdělíme se, D) nepoužijeme skafandry ani žádné ochranné pomůcky, E) budeme šahat na neznámé vesmírné organismy, jak se nám zachce, F) budeme věřit tomu divnýmu chlápkovi, co je evidentně pošahaný a v mrazáku má zcela jistě mrtvý kočky.  Slzy! Ve filmu je tolik slz! Otravné! Stejně jako odkazy na jiné díly vetřelce, které nepůsobí dojemně, ale vykrádačně. Jedině snad kohout na stole mi nevadil.


vetřelčí netopejr

9. Co se mi na filmu líbilo? Měl fakt dobrý dynamický začátek a pěknou kameru od Dariusze Walskiho (Prometheus, Marťan). Triky jsou taky pěkné, ano. Hlavní hrdinka Daniels (Katherine Waterston - Fantastic Beasts and Where to Find them) je dobře zahraná, ale zároveň je tak trochu nesympatická fňukna. Které je to hrdinství těžko věři.  Spoiler: když vyhraje nad vetřelčí (?) královnou (?), v závěru filmu, zatímco přitom běhá po letícím shuttlu, tak se to člověku zdá jako nesmysl nebo  při nejlepším vyložená náhoda. Fassbender jako vždy hraje skvěle. Dokáže rozehrát několik poloh a to vše v tom minimalistickém androidním projevu. Dozvíme se, co se stalo s Dr Elizabeth Shaw. Která vedle ufňukané nevěrohodné rádobydrsňačce Daniels působí i jen na fotce jako reálná hrdinka a člověk ještě rád zavzpomíná na jejího do-it-yourself císaře. Btw film je sympaticky "krátký" (120 minut), ale v prvních 50 minutách je nula vetřelců, zatímco v druhé půlce je jich možná přemíra. Pokud se vám to povede, doporučuju nekoukat na trailer, protože si jinak vyspoilerujete dvě potenciální překvapení. Z filmu možná bude zapamatovatelných pár hlášek jako "there have been some updates" a "one note eventually ruins the whole symphony" a pár pohledů na vetřelce v nových pozicích či situacích. Jenže, nebylo ono stejně zajímavější, když byl vetřelec trochu víc skrytý?

this beast is not fantastic at all!

10. Pro koho film je: pro fanoušky ságy o Vetřelcích. Pro ty, kterým se líbil Prometheus. Pro ty, kdo rádi přemýšlí nad existencí chrousta. Pro ty, kterým připadá jako dobrý nápad na cizí planetě, poté co zjistím, že je tam extra-zabijácká forma života, otvírat neznámé věci, které byly do té doby zavřené. Ale taky je film pro ty, kteří nikdy žádný film o vetřelcích neviděli. Jo. Pro takové je to vlastně nejvíc. Pro ty je to sympatický sci-fi slasher s náběhem do zbytečně existenciálního melodramatu, ale furt s dobrými herci a áčkovým vizuálem. Prostě něco jako Sunshine. Scott nám doručí za pár let ještě třetí díl této trilogie, na který by měl pak již přímo navazovat film Alien z roku 1979. Doufejme, že v tom třetím díle už se vybodne na řešení chrousta a doručí to, co se od Vetřelců chce hlavně. Napětí, atmosféru a kvalitní hrdiny. Do té doby may the franchize rest in peace. 



you will not remember most of us



PS: ve filmu je jedna potenciální nesrovnalost (spoiler: Xenomorph podle tohoto filmu nejde po ničem, co není z masa a kostí. Což trochu odporuje tomu, že málem zlikvidoval Bishopa ve dvojce)

PS2: když už, tak rozhodně lépe zpracoval otázku vesmíru, života a vůbec James Gunn v novém pokračování Guardians of the Gallaxy.

PS3: pokud vám jedna scéna ve filmu připomene Assasins Creed, nebudete úplně mimo.

11 komentářů:

  1. hmm pripomina mi to soucasny stav NASA, kdy se na obeznou drahu posilaji skoroduchodkyne, kterym tu uleti taska s naradim, tu jim do vesmiru opluje stit proti mikrometeoritum, tu se prerusi privod ke skafandru, ale hlavne ze jsou mise genderove vyvazene... z toho uz by sel natocit celkem slusne blbej film

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no nerika se mi to lehko, ale fakt tam pusobily jako prebytecne emocionalni stafaz...

      Vymazat
    2. Na ISS?

      Fantastic Breasts and Where to Find them, to me vzdycky zajima.

      Vymazat
  2. Doufam, ze Scott pred natocenim dalsiho dilu chcipne. Ale saga uz je stejne v haji od ctyrky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mne se libil treba spin-off v podobe Aliens vs Predators.

      Vymazat
    2. ja si vlastne ctyrku pamatuju jen velmi matne. vim ze me asi nijak vyznamne nepopudila, ale nenadchla natolik abych se na ni divala znova.

      narozdil od 1 (zhlednuto tak tucetkrat), 2 (tak 30x) nebo 3 (5x)

      Vymazat
  3. hollywood to jinak neumi. nalhava nam, ze se do vesmiru lita hlavne prcat. stejne jako v social network, ze to vsechno bylo kvuli zensky a s PHP muzete dobyt svet. lzi a dojmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale prvni tri vetrelci dily delal taky Hollywood a byli dobry...

      Vymazat
    2. To ještě studia neměla vykalkulovaný strategie, který filmy opravdu potěší diváky a donutí je utratit super prachy. Ten zlom kalkulu a ztráty risku přichází v tomto tisíciletí. Dnes by jistě nikdo nepustil do výroby scénář typu první Alien nebo nenechal spáchat hlavní hrdinku sebevraždu.

      Vymazat
    3. S PHP, chytrym napadem, ze bude tlak na nahrani fotky a uvedeni skutecnyho jmena a s vykradenou db spoluzaku ze Stanfordu, aby to melo jak nabootovat, ale opravdu muzete vyhodit MySpace ze sedla a dobyt svet. Nebo aspon mohli jste.

      Vymazat