15. března 2017

Recenze: A United Kingdom - Gone Girl je opět gone, tentokrát v Africe [7.3/10 A.S.]

1. A United Kingdom je nový snímek od další ženy, tentokrát anglické režisérky Ammy Assante, která se opět (po Belle) ve své filmografii zaměřuje na problémy související s tím, jakou má kdo barvu pleti a jaká mu v žilách koluje krev.

2. Ústředním hrdinou filmu United Kingdom je Seretse Khama (David Oyelowo). Vznešený Afričan, který se narodil do královské rodiny vládnoucí na dnešním území Botswany, a v té době protektorátu Velké Británie zvaném Bečuánsko. Nutno říct, že Bečuánsko se do područí Britů dostalo na žádost Khamova dědečka, který v roce 1875 požádal Brity o ochranu před rozpínajícími se Afrikánci. To ještě ale nevěděl, že mají tolik diamantů. Botswana, ne Britové. Dědeček byl zdá se pěkné kvítko, protože se k moci dostal tím, že udělal převrat proti svému vládnoucímu otci a eště se politicky musel zbavit bráchy,  a v zemi pak zavedl přísné zákony proti dovozu a distribuci alkoholu, ale to je na jiný příběh. Tenhle film je o jeho vnukovi, kterým byl Seretse Goitsebeng Maphire Khama, narozen roku 1921 v tehdejším Bečuánsku.

3. A ten se proslavil zejména dvěma věcma: A) vzal si neurozenou bělošku, navíc Angličanku, žádnou kmenovou předvybranou domorodkyni, jak by se slušelo a patřilo, a B) spoiler: stal se prvním Botswanským prezidentem. No a film United Kingdom vypráví o tom, jak složité to chudák s tím vším měl, jaké to bylo drama, jak náročné bylo v Africe v letech 1947-1965 být černochem, který byl zamilovaný do bělošky, a co vlastně obnáší taková malá politicko romantická revoluce.

 I have a dream…. Oh wait, to je z mého jiného filmu...

4.  Film je žánrově vedený jako biografické romanticko historické drama, a v tom je i jeho síla. Tedy až na tu romantiku, která je taková místy Twilightovská, akorát místo upřeně zírajícího upíra si dosaďte zarputilého černocha a místo bledé a vystrašeně se tvářící (a kvůli lásce ochotné vše obětovat) Američanky bledou, vystrašeně se tvářící (a  kvůli lásce vše ochotné obětovat) Angličanku. Protože ono JE zajímavé dozvědět se něco nového ohledně toho jaké důsledky mělo rozhodnutí vznešeného následovníka Bečuánského "trůnu", vzít si neurozenou a nečernou Britku. A co všechno byli Angličani ochotni udělat proto, aby se tomu vztahu nedařilo.

všechno bude báječné, žádný vlkodlak není na míle daleko

5. Snímek není nepodobný jinému nedávnému filmu se styčnými body - Loving, akorát že v United Kingdom se k míšení ras přidává ještě hledisko mesaliance, a zároveň zášti. Jak ze strany bílých vůči bělošce, že si chce vzít černocha a odstěhovat se s ním do Afriky, tak ze strany černých, že si vzala jejich černocha a odstěhovala se za ním do Afriky. Takže Ruth Williams (Rosamund Pike) to má hned od svatby se svým vyvoleným fakt pěkně těžké. A po většinu filmu se tedy tváří náležitě ztrápeně.

this bitch aint black! not even a lil' bit!

6. Scénář napsal Guy Hibbert, který napsal mnou zde jižch vychvalované Eye in The Sky (kdo neviděl, tak ať neotálí sakra) a materiál je zpracovaný obdobně kvalitně, akorát prostě mně osobně zajímá víc drama o tom, jak se dělá rozhodnutí zda sestřelit teroristy i s děckem (nebo ne), než o tom, jak jedno serdéčko chřadne v Africe a druhé serdéčko chřadne v Anglii. Možná jsem cynik? Ale ono to samozřejmě není jen o té lásce ale i o populaci, která se osamostatňuje od svých zámořských nadvládců a o ochotě přijmout jinakost.

mám pocit, že sem tak nějak … jiná...

7. Ale chřadnutí je tam i tak spousta, protože Britové jakmile se dozví o sňatku, tak ho začnou všemožně rozvracet, dojde na výhrůžky, manipulace, machinace s vísama, pokusy o úplatky, spoiler: pokusy o převrat a odebrání královských privilegií, nucený exil a podobné vylomeniny, které náš srdnatý pár musí v zájmu své nehynoucí lásky překonávat a řešit. A my je za jejich klid a sílu můžeme pokorně obdivovat. Film: 8. Žánr: 9. Historicky věrné, odsouhlasené potomky hlavních protagonistů, střízlivé a dobře natočené.  Koukatelnost: 5. Nebavilo mě to, protože to bylo příliš vážné a jednotvárné, prostě na začátku se vzali, pak se jim do toho začala plést vláda ze dvou kontinentů a pak sme s nima jako měli trpět a sledovat, jak si nemůžou ani Skypovat ani posílat mmsky s obnaženýma genitáliema. To je prostě nuda.

jestlipak jí ten poštovní holub už doručil olejomalbu mýho penisu...

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Absence humoru. Já vím, že ten humor nemůžu chtít všude, ale prostě tady by pomohlo, kdyby se ten film a hlavně jeho postavy nebraly furt tak vážně. Nic jiného tomu vlastně nemůžu vytknout, než že to bylo příliš vážně se beroucí a pro mne monotónní.

I beg you pardon, good sire, but did you just call me the N word?

9. Co se mi na filmu líbilo? Nová fakta o zajímavých historických událostech. Krásné (skutečné) lokality jak z Botswany tak z Anglie. Skvěle zahrané. Včetně několika tisíc botswanských domorodců, kteří byli v komparsu. Zajímavý námět, přibližující období Apartheidu a segregace. Pěkná scéna se zpíváním domorodých žen (které údajně bylo improvizované).

přichází čas někoho demonstrativně nabodnout na kůl

10. Pro koho film je? Pro všechny, které zajímá historie Afriky, Botswany, smíšených vztahů, nebo Britské kolonizace a nadvlády. Pro ty, kteří se rádi dívají na Rosamund Pike, jak trpí a Draca Malfoye jak mu to de bez kouzelné hůlky. Pro ty, co se chtějí dozvědět pravidla konzumace alkoholu v Botswaně pro různá etnika v padesátých letech minulého století. A pro ty, co si rádi popláčou nad chytřejším, zajímavějším, lépe zahraným a navíc historii sympaticky věrným Twilight.



11 komentářů:

  1. Žádné komentáře: Okomentovat. No jo. Já ty miny nešoupnu pod kočky, ale pod černochy, jen co najdu chvilku času, ju?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minu pod cernochem schvaluje vetsina afrikanskejch osadniku.

      Vymazat
  2. Ehm. No tak tedy. Mé mínění o dánských Mínách. Já nevím. Dánsko Němci obsadili během dvou tří hodin a prakticky beze ztrát. Až do konce války bylo Dánsko místem pro odpočinek a doplnění pro divize rozbité v Rusku. Také se tu formovaly nové divize. Jakmile byla nějaká divize zformována, šup s ní na východní frontu a zbytky zase zpět. Jednotky pověřené úkoly vyplývajícími z okupace byly tvořeny staršími ročníky a měly nízkou bojovou hodnotu. Pyšnily se takovými názvy jako "166. rezervní pěší divize". Do jara 1945 byla většina jednotek umístěných v Dánsku vržena proti Spojencům a zbývající se v květnu vzdaly Britům. Typický německý zajatec v Dánsku byl postarší muž s nějakým vyléčeným zraněním, utrpěným na východní frontě. V Dánsku nikdy nebyly žádné jednotky SS - pokud nepočítáme ty, které vytvořili sami Dánové a které byly rovněž promptně odeslány na východní frontu. Neexistovaly zde oddíly Hitlerjugend a i kdyby ano, do čištění pláží by z pochopitelných důvodů nasazeny nebyly. Krátce, 16-17letí hoši v takovém filmu je historický nesmysl, zvolený čistě pro ždímání emocí.

    Ke vztahu Dánů a Němců je možno dodat, že ze všech okupovaných zemí se Dánsku dostalo od Němců toho nejmírnějšího myslitelného zacházení. Němci se neodvažovali dokonce ani trvat na likvidaci dánských Židů. Dánská vláda odmítla a přes to nejel vlak! Ano, zemi stále řídila místní vláda a dánský král žil zde, ne v exilu. Krátce, většina Dánů neměla v lásce Němce, ale neměla žádný konkrétní a přímý důvod - mimo zřejmého faktu okupace - je přímo nenávidět. Dánové většinou podporovali svou vládu, víceméně kolaborantskou, a příliš se do podzemního hnutí nezapojovali. V Dánsku také žila početná německá menšina. Zmíněné jednotky SS však byly jen zčásti tvořeny z těchto německých Dánů - většinou v nich sloužili etničtí Dánové. Jinak řečeno, kdybych byl německým vojákem na konci války a mohl bych si vybrat, kým a kde budu zajat, moje první volba by bylo britské zajetí v Dánsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "16-17letí hoši v takovém filmu je historický nesmysl, zvolený čistě pro ždímání emocí. " to neni pravda. to, ze by ten utvar byl tvoren ze SAMYCH teenageru je nesmysl, ano, tak to nebylo. ale byly tam utvary, ve kterych prave ti teenageri skutecne byli. jsou z toho i fotky.

      Vymazat
    2. Zatim jsem te necet, ale jsi kokot, protoze to pises pod spatnej film.

      Vymazat
  3. Všimli jste si, že v kultuře je poměrně populární interraciální dvojka černoch + běloška, ale málokdy to vidíte obráceně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, to mas pravdu. ani me ted nenapada z hlavy nejay film kde je to opacne...

      Vymazat
    2. Long John Silver, Black Sails

      Vymazat
    3. Cloud Atlas nesel dodivat, hruzostrasnost toho filmu tedy omlouva mou pamet.

      Vymazat