28. března 2017

Recenze: Personal Shopper - mystery s trochou erotiky [7/10 A.S.]

1. Personal Shopper je taková malá, něčím zajímavá podivnost, která člověka nakonec do sebe vtáhne. A není to jen díky tomu, že Kristen Stewart tam stráví pár scén polonahá. Režisér Olivier Assayas s Kristen pracuje již podruhé, poprvé na Clouds of Sils Maria, které Kristen Stewart zaslouženě přihrály pár cen a nominací na nejlepší herečku ve vedlejší roli, a v Personal Shopper si režisér s herečkou vyloženě jeden druhého užívají.

2. Personal Shopper je typický film, u kterého budete při sledování tušit, že si ho režisér i sám napsal. Protože podobně jako u filmů Davida Lynche (a tím nechci filmy srovnávat kvalitativně), který si své snímky také píše sám, je konečný výsledek natolik matoucí, nebo řekněme "provokující", a tak účelově neservíruje divákovi jednoznačné odpovědi, že by bylo s podivem, kdyby režisér natáčel vizi někoho jiného.

3. Film je o mladé Američance v Paříži. Maureen (Kristen Stewart, minimalistická a zádumčivě neurotická jako obvykle) je introvertní a trochu labilní dívka, které nedávno zemřel bratr (dvojče) Lewis. Lewis byl, stejně jako ona, médium schopno komunikovat se zemřelými. A Maureen teď doufá, že jí Lewis ze záhrobí dá nějakou zprávu o tom, jak se tam má. 

4. Za tím účelem Maureen chodí do domu, kde Lewis zemřel, a tam čeká na znamení. Dělá to již několik měsíců a zatím je to snaha neúspěšná. Mezi čekáním na to, až se zjeví Lewis, Maureen pracuje pro sebestřednou celebritu/supermodelku Kyru (Nora von Waldstatten) jako její "osobní nákupčí". To znamená, že za ní chodí vyřizovat různé pochůzky, nejčastěji nakupovat nebo vypůjčovat a vracet drahé oblečení a šperky. Proč Maureen, která sama ve filmu chodí ve vytahané mikině a neukáže jakýkoli zájem o šperky, oblečení nebo módu obecně, je zrovna takový guru přes styl a doplňky, nám film neřekne. Stejně jako nám neřekne spoustu dalších věcí, které by se divák rád dozvěděl.

don't, don't you wanna… do me?

5. Kristen Stewart je nejen hlavní postavou toho příběhu, ale je prakticky v každé scéně a ve většině z nich je buď sama (mluví s duchy, nebo doufá, že bude mluvit s duchy), nebo jen okrajově komunikuje s někým jiným a to často pomocí esemesek, skypu nebo zádumčivých pohledů a ofrňování se. Takže hodně velkou část filmu divák sleduje displej ajfounu/meku, na kterém se občas i dost rychle střídají otázky a odpovědi a je dobré dávat celou dobu pozor, protože v nich budou možná i zásadní informace. 

pomoc, došla mi baterka na ajfounu!

6. Film má tajemnou a asi rádoby intelektuální a velmi umělecko-erotickou atmosféru, která mě mátla, protože scén, kdy Maureen vizuálně nudně esemeskuje, bylo na můj vkus příliš a scén, kdy Maureen masturbuje nebo ukazuje prsa, zase málo. Navíc Kristen Stewart tam je ještě víc umolousaná, koktající a introvertní než jinde. A jak se mi to normálně líbí a její minimalismus obdivuju, velmi mi seděl třeba v Certain Women, tak tady mi to chvilkami připadalo už vyloženě "zneužívané" - a hodně z toho bylo vidět, že jí role byla psána přímo na tělo. Které si divák v pár scénách docela užije.

fuj, ty ženský šaty sou tak hnusně ženský

7. Pokud vám bude filmová Francie občas trochu připomínat Čechy, je to tím, že část filmu se natáčela v Praze. Mimo Kristen Stewart se ve filmu objeví řada dalších podivných postaviček hraných cizinci (vůči Paříži), například Němec Lars Eidinger, jehož postava měla  v příběhu obzvláště podivnou úlohu. Ve snímku ještě uvidíme kus "filmu ve filmu", který skoro porušuje pravidlo "sekundární film ve filmu by neměl být zajímavější než ten primární film, který divák sleduje", jelikož znázorňuje seanci, ve které Victor Hugo komunikuje s duchy, zdá se. Ale jelikož nám to režisér ukazuje převážně na iphonu, tak to opět není moc vizuálně sdělné. Film: 6 - zajímavé, ale příliš účelně matoucí a to se mi u filmů moc nelíbí. Žánr: 6 - mystery? Erotika? Duchové? Intouši? Drama? Victor Hugo? spoiler: vražda? Co to vlastně je? Kdo ví. Koukatelnost: 9 - bavilo mě to dost, i když místy čistě proto, že to bylo tak divné a že tam bylo hodně Kristen, jejíž obličej a herectví mě fascinuje. Ale pro běžného diváka to asi bude příliš pomalé a minimalistické.

s modelkama je taková nuda. já radši duchy.

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Konec!!! Spoiler: co to jako mělo bejt? Tak byl to Lewis, nebo nebyl? Pokud byl, tak byl zlej? Pokud nebyl, tak kdo to byl? Jestli byl, proč na ni čekal tam a ne v Paříži? Spousta nedořešených otázek. Spoiler: proč někdo zabil Kyru? Byl to ten její milenec? Proč to dělal? Prostě generickej psychopat? Proč a jak někdo prošel těmi dveřmi hotelu? Jaký to byl duch? Mimo to občasný nesoulad chování některých duchů. Jeden umí létat po místnosti, procházet zdí a blít ektoplazmu, druhý přenášet kuchyňské náčiní a třetí neumí projít dveřmi? No a Kristen Stewart tam byla prostě příliš Kristen Stewartovská. Ale slušelo jí to na mopedu, to zas jo. I s tím deprimovaným ksichtem. Nelíbilo se mi, jak se chovala frackovitě (spoiler: že jako nejvíc sexy je to, co je zakázané, a oblíkání si věcí svého zaměstnavatele) na ten věk a to, jak "nad věcí" se tvářila být, to mi nesedělo.

tuhle práci mi byl čert duch dlužnej

9. Co se mi na filmu líbilo? Když se Kristen hezky oblékla a měla na sobě jehly. Když se nebála na kameru ukazovat prsa. Když se bála duchů. Když se lekla po vstupu do koupelny a projevila nějaké u ní dosud nespatřené emoce. Zajímal mě ten primární námět (komunikace se zemřelými sourozenci), ale asi víc než ztvárnění, se mi líbila ta ústřední myšlenka - vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Byť je to podivným způsobem. A líbil se mi soundtrack. Zvláštěpak tohle.

Marshmallow Man, is that you?

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Kristen Stewart a jedniček. Pro fanoušky duchařských minimalistických dramat. Pro fanoušky firmy Apple. Pro čtenáře, kteří mají rádi francouzský existencialismus. Pro ty, kteří se zamýšlejí nad komunikací s mrtvými. Pro ty, kteří chtějí prodat barák. A konečně pro ty, kteří se chtějí podívat na to, jak to vypadá, když Kristen Stewart hraje orgasmus.


this is how its done baby.
PS - tuhle čepici mám po Robovi.

14 komentářů:

  1. zadumany xichty pred jejich 60. rokem nebrad.

    OdpovědětVymazat
  2. Kirsten Stewart je jedna z nejhorších a zároveň nejošklivějších hereček naší doby. Když ji přidáme do debilního scénáře, nabereme zádumčivé (tj. pomalé) tempo a bude nám jedno, v jakém se pohybujeme žánru, pak ovšem vznikne okamžitě zapomenutelný, zbytečný a nudný film, který je za trest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale ukaze tam kozy takze drz hubu

      Vymazat
    2. Kde nic není, tam ani smrt nebere.

      Vymazat
    3. Kirsten Stewart je jedna z nejlepších a zároveň nejokrásnějších hereček naší doby. Když ji přidáme do skvělého scénáře, nabereme zádumčivé (tj. pomalé) tempo a bude nám jedno, v jakém se pohybujeme žánru, pak ovšem vznikne okamžitě nezapomenutelný, přínosný a zábavný film, který je za odměnu.

      Vymazat
    4. Klasik je jedním z nejhorších a zároveň nejošklivějších bloggerů naší doby. Když ho přidáme do Podrobností, nabereme zádumčivé (tj. pomalé) tempo při čtení jeho hlodu a bude nám jedno, že vykrádá text Smrtě, jenž je následně nucen vykrádat svůj vlastní text, pak ovšem vznikne okamžitě zapomenutelný, nudný a otravný koment, který je za trest.

      Vymazat
    5. rozsoudim vas: je nadherna, koukat na ni je radost, jednou dostane oskara, a hlavne - kozy nejsou zaklad.

      Vymazat
    6. Absolutně každé z těchto tvrzení je chybné!

      Vymazat
    7. absolutně každé tvé tvrzení o mých tvrzeních je chybné!

      Vymazat
    8. Je jen jedno a je samozřejmě správné! Zeptej se v kterékoli fabrice, na kterékoli policejní stanici anebo na nádraží. Všichni prostí, leč tvrdě pracující muži potvrdí má slova.

      Vymazat
    9. absolutně každé tvé tvrzení o mých tvrzeních je chybné! a k tomu navíc ještě tvá tvrzení o tom co potvrdí všichni prostí, leč tvrdě pracující muž, ta jsou také chybná. testováno dnes. všechno špatně. všechno špatně. VŠECHNO ŠPATNĚ!!!

      Vymazat
    10. film, ktorý ľudia ako ty nepochopia :*

      Vymazat
  3. Dockame se recenze dokumentu z prostredi komunisticke prodejny statnich norem GOST in the shelf?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, vsechno bude, ale Duch na Policce az ve stredu, preletavam ted do CR tak mam se vsim trochu zpozdeni.

      Ve fronte uz nakoukane a jeste nenapsane mam ted: Frantz, Wilson, Song to Song, Boss Baby, Beauty and Beast, The Last Word, a Chips. Ale aspon budu mit co delat zitra v letadle.

      Vymazat