24. března 2017

Recenze: Life - podstatně horší Sunshine. Plus jedna nasraná medůza [5/10 A.S.]

1. Miluju sci-fi. Miluju horory. Miluju vyvražďovačky. Ale Life je tak neoriginální a stupidní snímek, že ani moje láska k žánrům, ke kterým se hlásí, to nezachránila. 

2. Možná hlavně díky tomu, že se filmu účastnilo několik kvalitních herců a snímek se svým povedeným trailerem snažil předstírat, že bude úrovní spíš v kategorii  filmů jako je MarťanInterstellar, nebo aspoň Gravity, nikoliv Battlefield Earth, Aliens vs Avatars, nebo Critters 4 - na které ale  zase neměl zábavností.

3. Příběh o posádce složené převážně z naprosto dementních a psychicky labilních jedinců, kteří by se vůbec neměli být schopni dostat jako astronauti NASA na takovou misi, se točí kolem sekvence různě špatných rozhodnutí, z nichž to nejlepší je to první, kdy se rozhodnou balíček z Marsu, (obsahující jim neznámý a v té době spící shluk buňek) pozvat na mezinárodní vesmírnou stanici, aby ho tam mohli zkoumat. Od momentu, kdy mají tu věc na palubě, se už zásadně všichni chovají tak, aby dali svůj život a životy zbytku posádky, případně i všech lidí na zemi, co nejsnáze všanc.

4. Jelikož film, který mne v kině potkal o pár dní dřív, byla taky vyvražďovačka, nemůžu si nepostesknout, o kolik líp byl tenhle aspekt zvládnutý právě v The Belko Experiment. Kde se většina postav chovala tak, že jim šlo věřit, že nechtějí za pár minut zhebnout. Snímek Life se ale rozhodl jít jinou cestou. A navíc ještě mixoval různé žánry, aniž by byl jednomu konkrétnímu z nich věrný. K tomu mne nezaujal ani atmosférou, jelikož tu narušovaly stupidní dialogy a nezajímavost všech postav a zkratkovitost osobností, které jim scénář přisoudil.

cloudy with a chance of angry jellyfish

5. Rekapitulujme si to tedy: posádka sestává z: technika Ryana Reynoldse, ruské velitelky  s také technickým vzděláním, doktora s existenciální krizí (Gyllenhaal),  biologa, který má být svou mozkovou kapacitou "jediný svého druhu", ale přesto se chová jako nýmand, britskou mikrobioložku (Rebecca Ferguson), která z nějakého záhadného důvodu ví o některých věcech víc než ostatní (aniž by to kdy bylo vysvětlené jejím postavením např. ala Carter Burke), a Japonce do počtu (Hiroyuki Sanada, který byl od Sunshine sesazen z velitele na pilota). Na palubu pozvou ještě cosi z Marsu, což nadšené dětičky dole na Zemi briskně pojmenují Marvin (oni ho pojmenují jinak, ale nechci vám spoilovat).  O Marvinovi na začátku víme, že: má rád glukózu (kdo ne, žejo), potřebuje kyslík, kvůli kterému je ochotný udělat leccos, a je to bytost stvořená z eukaryotických buněk, které ale všechny mají zároveň funkci svalu, mozku i očí. Tohle všechno tam výslovně je řečeno. To, že se Marvin po nějaké době začne chovat v rozporu s tímhle popisem, už je věc jiná. 

cože, ta věc se nasere po malém elektrickém výboji, ale plamenomet jí neublíží?

6. Posádka Marvina chvíli nadšeně osahává rukama v rukavicích, které strká do bedýnky, ve které chudáka Marvina drží, a divák si ještě v té chvíli může říkat "ok, triky pěkný, herci dobrý, možná to bude fajn". Pak se ale začnou astronauti chovat naprosto dementně, počínaje podivným rozhodnutím toho jedinečného super-duper-uber-smart biologa, a všechno jde do kopru. Marvin po jednom nevydařeném dni harašení v laboratoři usne. V té chvíli už je zjevné, že strašně rychle a nekontrolovatelně roste a že mu bedýnka bude brzy malá. Spoiler:  Z jakého důvodu se vrchní expert, biolog a astronaut, rozhodne ho z toho spánku v takové situaci probudit, místo toho, aby uspořádal sympózium s vědci na zemi a probral s nimi dosavadní zjištění a dohodl se na postupu, fakt nechápu. Nuže ok, probudí Marvina (elektřinou) a Marvina to (překvapive, d'oh) nasere. Biologa proto atakuje (což si ten dement zasloužil) a rozhodne se, že radši tu posádku retardovaných eukariotických buněk zlikviduje. Go Marvin! 

dance, little buddy, dance

7. "Marvin vs neschopní sebevrazi", tak se ten film měl jmenovat. Astronauti zásadně mrhají časem i posádkou na to, aby Marvinovi usnadnili operaci "kill all humans". Například (spoilery) utěsnění laboratoře měla být první věc, kterou měli okamžitě řešit, jakmile se Marvin dostal z bedýnky. Ne že jich tam bude všech 5 čumákovat a sledovat, jak Marvin žere křečka, a až poté, co se posune z křečka na Reynoldse, se začnou zajímat o utěsnění. Taky měl někdo v momentě, kdy Marvin zlomil někomu ruku, okamžitě komunikovat se Zemí.  Vůbec to, že jim vypadla možnost veškeré komunikace, považuju za hodně trapný scénáristický klišé. Výrazně by filmu pomohlo, kdyby si byl sám své neschopnosti vědom a někdo z posádky zahlásil třeba: "Hustone Hustone,  máme problém. Scénáristi Deadpoola nemají na to napsat kvalitní vážné scifi".  Film: 4  - zachraňuje to pár pěkných záběrů ze stavu beztíže a výprava. Žánr: 5 - jako scifi je to fakt trapný, neoriginální, béčkový, nezajímavý, akorát to je místy napínavý, čistě protože to je vyvražďovačka a není jasné v jakém režimu a pořadí se Hollywood rozhodl se zbavovat jednotlivých astronautů. Koukatelnost: 6, ačkoliv je to stupidní, tak to pozornost povětšinou udrží a je to relativně zábavný. I když často nechtěně svou hloupostí.

Tohle by Ethan Hunt nedopustil!

8. Co se mi na filmu nelíbilo?  Režie Daniela Espinosy (Child 44, yeah), díky které bylo hodně scén neúmyslně chaotických a nepřehledných. Scénář. Momenty, kdy Gyllenhaal mluví o válce v Sýrii nebo Japonec koučuje porod partnerky z vesmíru, vyloženě bolely. Chvíle, kdy se vědci a špičkoví astronauti chovali nedisciplinovaně, sobecky, přehnaně emocionálně a v rozporu s protokoly, které měli, a bez ohledu na spoušť a riziko, jež tím způsobovali, taky bolely. To, že na filmu nebylo vůbec nic originálního. Okamžiky, kdy se Marvin nechoval v souladu s tím, jak byl předtím popsán. Hrozivá snaha o nějakou filosofii typu "možná se od něj dozvíme, co je smyslem života". KUAAAA!!!!!! To, že každý organismus chce primárně přežít, snad už všichni víme. Co jiného nás mohl Marvin naučit? A co od něj ten biolog čekal? Že mu Marvin položí otázku, na níž bude odpověď 42?

come out, come out,  wherever you are

9. Co se mi na filmu líbilo? Neříká se mi to lehce, ale nejlepší na celém snímku byl Ryan Reynolds.  Spoiler: ale ten bohužel chcípne hned v první třetině. Marvin sám byl zajímavý, dokud nezačal měnit svůj vzhled a chování v rozporu s tím, co o něm posádka předtím tvrdila. Pokud mají všechny jeho buňky funkci očí, jaký je důvod aby měl "obličej" (a na něm dvě oči) a tím kroutil jako člověk?  Velmi se mi líbilo posledních 45 sekund filmu. V té chvíli konečně taky na chviličku zazněla nějaká dobrá hudba (byť neoriginální a možná i vyloženě vykradená). Ale povedených a konečně atmosférických 45 sekund film o stopáži 103 minut fakt nezachrání.

to, že už nejsem kapitán, vám nezapomenu!

10. Pro koho film je? Pro lidi, co nikdy neviděli žádné dobré scifi. Pro lidi, co neviděli žádného Vetřelce. Pro lidi, kterým nevadí, že tenhle snímek se příliš okatě inspiroval asi 4 jinými filmy, aniž by sám přinesl cokoliv nového. Pro ty z vás, kteří máte rádi nesmyslné vyvražďovačky, ve kterých nevadí, že se vraždění chovají tak, aby se lépe vraždili. Pro ty z vás, kteří tušili, že tohle bude v nejlepším případě zábavné béčko,  a tak nebudou zklamaní. A konečně pro ty z vás, kteří uvažují, že si pořídí nového domácího mazlíčka a hledají inspiraci.  Zapomeňte na psy a kočky. Taková přerostlá vraždící medůza, to je nápad! To udělá doma v paneláku teprve to pravé vzrůšo.


už ze sebe můžu začít dělat vola, šéfe?


34 komentářů:

  1. To je skoda. Zda se, ze serie neuspokojivych sci-fi z lonska pokracuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. yep. ale o to vic nas pak potesi Blade Runner 2049. Doufam. Modlim se.

      Vymazat
  2. No a vypěstuje si tam to želé nějakou osobnost? Jako třeba https://www.youtube.com/watch?v=RrxlbLVcpqI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohuzel ne. respektive ke konci filmu ukaze kus neceho co by se dalo povazovat za projev osobnosti, ale je to tak absurdni ze se pulka kina (vcetne me) zacala smat. hint abys vedel o cem mluvim pokud to nekdy uvidis: window shopping and candlehugging alien.

      Vymazat
    2. Provadim zasadne X Window shopping.

      Vcera jsme videli Pasazery -- libily se mi inovativni jedenapuldilne plavky a bazenexvyhledem na vesmir. Naproti tomu jsem nepobral, k cemu je na lodi odstrediva obytna cast, predpokladal bych, ze lod s zivym nakladem na dlouhy trasy by nutne musela pul cesty zrychlovat +1g a druhou pulku se otocit a brzdit -1g, jako to dela treba metro. Doufam, ze se dockame remaku s Ch.Sheenem, kterej tech Auror probudi nekolik.

      Vymazat
    3. Je to film pro holky. Muselo by se pridat vysvetleni ze 1G neni velikost podprdy.

      Vymazat
    4. 1yard-G? Uf, to by bylo teda maso. Nicmene hlasam, ze umela tize z prostyho tahu motoru by byla, narozdil od otacivy nahrazky, trpici Coriolisem, od skutecny tize nerozeznatelna.

      Filmy pro holky mam rad, urcite jednou mrknu i na celou Elsu s Annou!

      Vymazat
    5. princyb ekvivalence, kory-jolies force, to bude eletrikar.

      Vymazat
    6. Bohuzel mi nedoslo, ze podprdou 1G se na podprdu 1C dostanes uz za rok, takze muj skvelej metro-sexualni trik nejde pouzit. JenniLaw patri tedy asi tedy opravdu do odstredivky.

      Vymazat
    7. Tys uz dlouho nebyl v krame s podprsenkama.

      Vymazat
  3. No on i ten Deadpool byl vlastně jenom taková vtipná píčovina. Kdyby tam nebyl humor, bylo by to normální ultra explozivní béčko. Reynolds je ale docela dobrej, Voices bylo super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, Voices bylo super. tak nebud neklidny.

      Vymazat
    2. Si toho mjr. Zemana dej jeste jednou, ten otec nebyl obzvlaste neklidny, pouze mumlal a se klepal.

      Vymazat
    3. a tady nekdo mluvi o zemanovi?

      Vymazat
    4. Myslel jsem, ze "[otec] byl toho dne obzvlaste neklidny" je pomylena citace ze Studny mjr. Zemana. Jelito vodjinud, rad se dozvim.

      Vymazat
    5. Jinaqozemanovi mluvi neustale Tapetarsch, tak treba bude neco vedet, pokud nebude zrovna neklidny z uzavirky squatu.

      Vymazat
  4. Děd: "Ach, kdeže je ten starý, dobrý fukuchat...!" ~ co to mentalujes, ty vyblbly smrti? Dyt stary, spatny fukochcat porad jede. Bohuzel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvakrát nevstoupíš do stejného fukuchatu. Zvláště pokud přestal být výkladní skříní fukoprostoru.

      Vymazat
    2. dedouskovi chybi front page exhib

      Vymazat
    3. Ty vole, Grüme, ty ses takovej narcistni kokot, ze to neni mozny. Proto taky nejsi schopnej napsat svuj svetobornej rozbor danskejch min pod miny, ale pises to nekam do prdele pod pro ten den aktualni film... aby to naaahodou nekdo neMinul! Hůúůúůúůüů! (To, ze na tenhle paranormalni uchyloblogis muze nekdo prijit i pres vyhledavani dansko-nacisticky onanie, tvoje vyhnila leb asi jeste nepochopila.)

      Vymazat
    4. P.S.: Taky me serou mentosove, co porad citujou Herakleita mimo puvodni vyznam, ty jeden dvojitej Reku.

      Vymazat
  5. Včera jsem viděl Hidden Figures a musím říct, že The Help se mi stále líbilo více. Bylo to více zlé a ostřejší. Předevčírem jsem viděl Night Catches Us - to bylo docela dobrý. Ex Black Panthers a jejich troubles, soundtrack - El Michels Affair hrajou instrumentální Wu-Tang bangery...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tim chces rict, ze ses tydyt jako?

      Vymazat
    2. hlavne komu to vyklada a proc??

      Vymazat
    3. Píšu to Mývalici a ne tobě. Slovo tydýt je vrchol trapnosti 90. let, takže už ho, prosím tě, nepoužívej, děláš ze sebe dementa. Vodser!

      Vymazat
    4. Tim jako stvrzujes, zes sel za kmotra sejru Troubelin?

      Vymazat
    5. no a proc je nutne dobre kdyz je film "vic zly"? Me se Hidden Figures libily vic kvuli tematice, ktera je mi proste blizsi, protoze odrazi nejaky muj zajem - Help ne.

      Jako film mi kvalitativne (remeslne, obsahem, i hereckymi vykony) prijdou porad srovnatelne.

      Vymazat
  6. wrongsky, wrongsky. ze te to jeste nepustilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co mě mělo pustit? Na filmovym blogu si s autorkou píšu o filmech. Legit to me.

      Vymazat
    2. To je blog vo ondatrach ve Vltave a filmy sem jen obcas zatahne nejaka pomatena existence, tak to nezhorsuj!

      Vymazat
  7. Ja vronskyho nemam rad.

    OdpovědětVymazat