12. března 2017

Recenze: Kong: Skull Island - ideální dobrodružný film na líné nedělní odpoledne [6.6/10 A.S.]

1. Kong: Skull Island má vedle prima triků jedno plus. A tím je jeho režisér, Jordan Vogt-Roberts, který před Kongem natočil jediný film: The Kings of Summer, který patří mezi mé oblíbené. Ale Kong má také jedno velké mínus. A tím je skupinový scénář. Nešvar, který z mé zkušenosti ve většině případů neskončí zrovna dobře.

2. Příběh, který trpí především přelidněností (něco jako Suicide Squad, prostě příliš mnoho postav a tím pádem minimální šance na to, aby divák poznal všechny nebo aspoň některé z nich trochu víc), napsali: Derek Connolly, který napsal slabý Jurrasic World, ale výborné Safety Not Guaranteed, Max Borenstein (slabá Godzilla 2014) a podle mě přeceňovaný Dan Gilroy, kterému se povedl jedině Nightcrawler

3. Do příběhu o tom, jak se výprava složená z geologa, bioložky, stopaře, manažera, fotografky, záhadologa a hromady (skutečně hromady!) vojáků vypraví na tajemný ostrov ve tvaru lebky, kde údajně může být rozličná, dosud neobjevená flóra a fauna, se prostě dostalo příliš mnoho lidí, motivací a osobností. Z nichž v důsledku nebylo možné poznat vůbec žádnou, takže se scénář uchýlil k opravdu bolestnému zjednodušování. Typu: "armáda = bad, fotografka s kozama = good" ve dvou nesmírně bolestných větách:"photography is more powerful than guns" (yeah, say hello to my little friend, you dildo) a "we must win at least this war" - příběh se totiž odehrává v období konce vietnamské války. Uff.

no a k čemu by ti teď byl ten foťák, ty trubko

4. Zajímavé rozhodnutí padlo na obsazení hlavní ženské role. Odvážnou válečnou fotografku v bílém tílku hraje Brie Larson. Je to zajímavé, protože Brie Larson dosud měla role spíš v menších produkcích a zajímavějších příbězích, které vyžadovaly inteligentnější a jemnocitné hraní (Room, Spectacular Now) a to přinesla i do téhle akční adventury. A přesto že jí scénář vlastně nedává, co hrát, (zato jí dal větší prsa), tak to nese celkem statečně. Ucházející je i Loki Tom Hiddleston coby tracker s traumíčkem, ale ten taky nemá, co hrát. Největší medvědí službu ovšem prokázal scénář Samueli  L. Jacksonovi, jehož velící důstojník je opravdová karikatura. Jednoznačně nejlepší herecký výkon a zpestření celého filmu zato přináší John C. Reilly a o 30 kilo menší břicho Johna Goodmana.

ani jednoho z nás  si nebudete pamatovat jménem.
a možná vůbec.

5. Nejlepší na filmu ale jsou jednoznačně triky a bitvy monster s monstrama, monster s lidma a pro mě vítězné: monster s helikoptérama. A protože ty akční scény tvoří drtivou většinu filmu, je koukatelnost snímku výborná. Obzvláště pro ty, kteří ocení 100+1 způsobů, jak může monstrum sezřat nebo jinak zneškodnit mariňáka.  


zbytečná stafáž v khaki

6. K celkovému dobrému dojmu, který mám nakonec z toho filmu, přispěl i jeho humorný a do decentního gore laděný střih, který propojuje žraní lidí a žraní sendvičů, focení monster a lidožraní a vyřádí se i na zašlapávání helikoptér.  Přidejte k tomu vizuálně velmi lákavou Hawaii, pěkně pomalované domorodce, sympatickou retro hudbu a humor, který umí generovat právě Reilly, a zjistíte, že se vlastně ty dvě hodiny docela dobře bavíte.

cože, v roce 1973 černoch může mířit na bělocha?? Co ještě sem prošvih?

7. Ale veškerou zábavu zase limituje scénář, protože třeba zajímavě se vyvíjející rozhovor ztroskotance (na ostrově, nikoliv ve sklepě u mámy), co po 30 letech poprvé vidí civilizované lidi a má přístup k informacím o tom, co se, zatímco byl on na ostrově, dělo "tam venku", je velmi záhy utnutý a v pár dalších scénách sice padne několik vtípků na to téma, ale už se s tím moc nepracuje. A to je škoda, protože pološílený, ale nesmírně sympatický a dějotvorný ztroskotanec je ta nejzajímavější postava filmu. Kong sám je sice pěkně udělaný, obří a chobotnice efektně žeroucí monstrum, kterému nechybí ani několik romantických momentů s pohlednou fotografkou, ale nepřináší nic nového, pokud pominu, že na něj můžete koukat zblízka a v 3D.  Film: 5, za ten slabý scénář a kýčovitou schématičnost. Žánr: 7, jako adventura přístupná hlavně dětem je to zdařilé. Koukatelnost: já mám duši a mozek dítěte, takže mě to bavilo velmi, vadilo mi jen to zjednodušování postav. 8.

kde že je ten zbytek scénáře?
8.  Co se mi na filmu nelíbilo? Příliš mnoho postav a díky tomu některé úplně zbytečné. Například mladinká asijská bioložka tam byla úplně k ničemu, snad mimo kvót, ale vypadá to, že bude mít větší roli v příštím díle.  Dialogy, které občas byly plytké nad míru únosnou. Závěrečná scéna (vedle syna a manželky měl stát i nový manžel, aby to bylo únosné) ztroskotance.

bože dej, ať z nebe spadne hot dog, půl roku jím jen klíčky!

9. Co se mi na filmu líbilo? John C. Reilly. Humor, akce, monstra (režisér uvedl ,že se mimo Apocalypse Now inspiroval i filmem Spirited Away a je to vidět), smrt pavoukem (výborná!), stopování monstra pomocí blesku (vtipné) a některé detaily na Konga, který poprvé vypadal fakt skoro živě, ale taky odvážná rozhodnutí nechat některé (sympatické) postavy zemřít úplně vniveč. Zdá se mi, že jedna smrt byla sympatická reference na Aliens (granátem se hrdinně, i když nakonec naprosto zbytečně, odpalující voják). 

Gorily sou býložravý, vy hovada!

10. Pro koho film je? Pro milovníky adventur, cestování, objevování nových světů a velkých opic. Pro obdivovatele Toma Hiddlestona nebo Michaela Fassbendra, který Hiddlestona v tomhle filmu dost vizuálně připomíná. Pro fanoušky monster fights (nebo monster trucks, to je jedno). Pro ty, kterým se líbí filmy, které se neberou moc vážne a mají dobrou retro výpravu (až na ten přešlap s Reilleyho oblečením, které v té době ještě neexistovalo). A pro ty, kteří mají rádi Robinsona Crusoe, Cestu do středu Země, filmy s Indiana Jonesem a nevadí jim, že tady není tak charismatický hlavní hrdina a snímek má horší scénář. 

Well hello there, boys

PS: zůstaňte do konce titulků, je tam pěkná post-credit scéna, odkazující na další filmy (zpětně i do budoucnosti)




7 komentářů:

  1. Prilis mnoho postav: https://www.youtube.com/watch?v=5Teq-TrOKKo

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se naka slecna jmenuje po mlecnym vyrobku, tak bych na ty kozy zvedavej byl. Gorily jsou cernozravy, uz tech US vyfic zpatky.

    OdpovědětVymazat
  3. Takže je to Tropic Thunder bez opice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne proboha to rozhodne ne. Tropic Thunder je skvelej film, tohle je takova prumerna oddechovka, akorat to ma dobry sceny s monstrama co zaslapavaj helikoptery.

      Vymazat
    2. Jsou tam helikoptéry a herci navlečení do uniforem US Army ze 70. let, takže tam styčné body jsou. V Tropic Thunder mají vodního buvola, tady opici.

      Vymazat
    3. A co ten mechovodni muflon na poslednim obrazku?

      Vymazat