9. března 2017

Recenze: Get out - Jordan Peele má víc, než jen smysl pro humor [9/10 A.S.]

1. Get Out pro mě v kině bylo velmi příjemným překvapením. To, že je Jordan Peele talentovaný komik a obecně dobrý herec je asi všem, co aspoň trochu znají jeho tvorbu, jasné. Dokázal zlepšit i jinak nic moc snímek Keanu, a přidal něco i do své malé role v seriálu Fargo (jehož první sérii samozřejmě kraloval Billy Bob Thorton). Ale že jeho režijní debut bude takhle povedenej snímek, to asi čekal málokdo.

2. Get Out zdánlivě vypráví jen o tom, jak je černoch (výborný Daniel Kaluuya, odpusťme mu Welcome to the Punch) nervózní z prvního setkání s rodičema své (bílé) dívky (Allison Williams, aneb Marnie z Girls), za kterými jede tento mladý atraktivní smíšený pár poprvé na víkend.

3. Ovšem během návštěvy se záhy začnou dít dost podivné věci, které hraničí na pomezí "ta holka má nějaký divný rodiče, nojono, to se stane" versus "tady brzy začnou lítat hovna, spas se kdo můžeš". Divák během sledování příběhu nějakou dobu asi taky pochybuje o tom, která z těhle dvou verzí přístupu je ta vhodnější a analyzuje, jestli podivně se chovající rodinka a spol jsou upíři, zombíci, roboti, ufouni, náckové, členové KKK, jiní zvláště nebezpeční šílenci, nebo jen normální důchodci, co prostě příliš dlouho žijí mimo regulérní civilizaci.

4. Peele, který si k filmu i sám napsal scénář, opravdu režijně hodně překvapil. Film totiž působí neuvěřitelně soudržně, má minimalistické, ale velmi kvalitně řízené a realisticky působící herecké výkony, a tajemnou atmosféru, která se nezhroutí ani v bodě, kdy je divákovi odhaleno, která z těch možností, o kterých do té doby asi přemítal, je ta správná.

yes sir, ten osmnáctej vtip o rasismu se vám vážne povedl

5. Peele údajně část filmu režíroval za současného imitování některého ze svých vzorů, takže herci se na place nechali chvíli řídit imitací Baracka ObamyTracy Morgana, nebo Forresta Whitakera. Vzhledem k tomu, že Peele třeba Obamu imituje dost dobře, mohla být na nátačení fakt zábava.

oni tu neservírují žádné kfc?

6. Snímek Get Out je ovšem natolik povedený, že i na druhé zhlédnutí je zajímavý a človek si všimne dalších detailů (a zejména foreshadowingu pozdějších hrůzných událostí), které třeba napoprvé nepobral. Peele se údajně nechal při psaní scénáře trochu inspirovat jedním stand-up výstupem Eddieho Murphyho a taky průběhem demokratických primárek z roku 2008, kdy se řešilo, jestli si prezidentské křeslo zaslouží víc černoch, nebo žena.

taková normální rodinka. plus trochu toho gore.

7. Jelikož snímek tak viditelně mává kartou rasového konfliktu, je trochu "škoda", že ho režíroval černoch. Protože pak se tomu dá vyčíst určitá "černošská paranoia" a zároveň to možná ovlivnilo některé kritiky, kteří(možná z politické korektnosti) dávali prvních pár týdnů filmu pouze sto procent. Tím nechci říct že film není dobrý, naopak, je výborný, skvěle obsazený a zahraný, vtipný i napínavý zároveň. Pozná se na něm jaká přidaná hodnota je, že film psal a režíroval úspěšný komik. A i pěkně vizuálně vypadá, jak díky výpravě, tak díky kameře. Ale možná by celkový dojem byl ještě lepší, (ve smyslu lépe hozené rozbušky) kdyby ho točil běloch. Proč to píšu pochopíte, až snímek uvidíte. Film: 9. Považuju ho za velmi originální, i když vím, čím se nechal silně inspirovat (spoiler: night of the living dead). Žánr: 8, tady dávám trochu nižší hodnocení, protože v rámci žánru horor/mystery působí ta hlavní zápletka a její rozuzlení trochu nedomyšleně a komediálně. Víc mi k tomu sedí kategorie společenská satira (spoiler: zároveň film nechtěně působí i trochu rasisticky. Proč si vybírají exkluzivně černochy? Je to snad proto, že je bude méně lidí hledat? Nejsou naopak černoši většinou silněji přimknutí k nějaké komunitě? Je tahle otázka sama o sobě rasistická? Žiju už příliš dlouho v USA, že mě tohle vůbec napadá? Mám se rovnou objednat na lobotomii?). Koukatelnost: 10! Bavilo mě to každou minutu filmu. A dokonce moje zaujetí a zábava postupně během snímku gradovaly. A to se počítá.

uděláme remake kokosů na sněhu?


8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nedovysvětlení jednoho aspektu té hlavní zápletky (spoiler: proč si vybírali pouze černochy? Nevěřím tomu, že to bylo jen díky tomu, že mají hezká těla. Naopak přeci těma smíšenejma vztahama navíc s tak velkým věkovým rozpětím by si spíš společensky situaci někteří trochu komplikovali). Plus ta přeceněná síla hypnózy, ta mi vadí ve filmech vždycky. 

ale ten třicátej pátej vtip už byl slabší, sire
9. Co se mi na filmu líbilo? Obsazení a hraní. Ať už šlo o dvě hlavní postavy nebo rodiče Lisy (Catherine Keeener, a Bradley Whitford) či vedlejší postavy (např.: Lakeith Stanfield, z výborné Atlanty, Stephen Root z Office Space), všichni hráli na jedničku a svým projevem akorát krásně dokreslovali tu bizarní atmosféru celého filmu. Námět a scénář samotný. Navíc k tomu hrála povedená hudba (celý soundtrack doporučuju, ale tohle a tohle mě obzvlášť zaujalo), a kamera Australana Tobyho Olivera pomáhala výsledný dojem z filmu ještě zlepšit. Peele si samozřejmě neodpustil vtipné miniscénky i v jinak vážně laděném filmu, takže se třeba na závěr filmu se mají na co těšit ti, kteří jsou přiznivci jeho humoru a obecně wtf momentů ve filmu. A že je jich tam dost. A až film budete mít za sebou, vyplatí se pustit si tenhle povedený spoof.

a pusu nedostanu?

10. Pro koho film je? Pro všechny, kteří mají rádi horory. Pro ty, kteří mají rádi humor Jordana Peela. Pro ty, kteří chtějí tímto filmem nechat do své mysli vstoupit "rasovou otázku" a nevadí jim se při tom děsit i smát zároveň. Pro ty, kteří chtějí vidět Miltona z Office Space v novém typu role a kteří chtějí vidět v hororu hrdiny, jak se chovají relativně chytře. A pro ty, kteří mají nový vztah a chystají se na první setkání s rodičema svého protějšku. Enjoy!

odveďte někdo tu stařenu co na mě tak zírá, prosím

8 komentářů:

  1. Ok, pinďo, uvidíme, samozřejmě tvrdá kritika tě nemine, Ill be back.
    Jinak na čsfd to zatim krutě drtěj: http://www.csfd.cz/film/439153-utec/komentare/

    To byl samozřejmě vtip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahy Lolku, neco (asi to budou tve komentare) mi rika, ze mame trochu rozdilny vkus, co se filmu tyce. Tudiz nic nez spravedlive rozhorcenou kritiku od tebe po zhlednuti Get Out necekam. Budu se tedy do 27.4. na ni tesit.

      Jestli se s ni vratis driv nez 27.4., ovsem, tak si smejd co na to nesel do kina, ale pokoutne doma cumel na kradenou kopii (stejne jako Psychor, pravdepodobne), ackoliv by stacilo vydrzet a zajit na to do kina, tak jak to dobrotivy Allah s filmy zamyslel.

      A PAK, PAK te muj spravedlive rozhorceny hnev nemine, samozrejme. Do te doby odkladam vyhruzky ve stylu "v pekle za to budes trpet pri muceni lebky zvanem budik" na neurcito.

      Vymazat
    2. Muheheheh, zhaveni lebky zvane budik.. jak to asi zni v dederonstine.

      Vymazat
    3. ČSFD je žumpa. Parta teenage omezenejch kokotů v postsocialistický kolonii Sovětskýho svazu, která každej novej seriál a film hodnotí jako nejlepší všech dob. K tomu to diriguje slovenskej netvor Pomo, kterej zotročil navždy ovce dvou národů, aby používali ten jeho vyzáblou kopii IMDB a sypali mu návštěvností prašulky za reklamu do slovenský kapsy, kterou má nacpanou rozteklejma sušenkama od Sedity.

      Vymazat
    4. Oh, slyste svetaka, kterej vytahl paty z rodne vsi a dorazil az na prazske sidliste. Umi sam nalezt server IMDB a cist anglicky. Art, pyco!

      Vymazat
    5. CSFD je v nejlepsim pripade neduveryhodny a hrube zkreslujici. cim to je, tezko rict. jestli vekem prispevatelu, nebo tim ze maji mensi prehled, to netusim, ale proste z nejakeho duvodu velmi casto nekoresponduje hodnoceni na CSFD s prumernym hodnocenim vetsiho poctu uzivatelu z jinych webu/zemi.

      Vymazat
    6. Rozdilnej vkus napric narody neuvazujes? Jsou zeme, kde je povazovano za skvelej napad chodit s padacim mostem a kanci stetkou na hlave napriklad. Nekde nosej chlapi sukne, jinde hazej neboztiky supum, nekde se tlemej Cimrmanovi a v hloubi dusi drimaji idoly Bobika a Myspulina..

      Ja teda nevim, ale rozumel by si nekdo z vas treba s Valachama? Nebo s obyvateli Brna? A co teprv s nejakejma hornikama z Minnesoty.

      Vymazat
    7. uvazuju, a i prave proto mi vic vyhovuje koukat na hodnoceni od vetsi komunity mezinarodnich uzivatelu, kde se trochu smazou ty potencialne valasko-minesotsky specifika a udela prumer napric narodama. csfd ma svuj vyznam leda v oblasti ceskoslovensky tvorby ale i tam k nemu pristupuju s dost velkou skepsi.

      Vymazat