17. března 2017

Recenze: The Belko Experiment - super zábava pro milovníky gore [8/10 A.S.]

1. Svým novým filmem, The Belko Experiment, si to Greg McLean, režisér příšerně stupidního a naprosto neděsivého hororu The Darkness, u mě dost vylepšil. The Belko Experiment je totiž nesmírně zábavný, příjemně napínavý, velmi krvavý a brutální thriller s náběhem do hororu.

2. Příběh je o cca 80 Američanech, kteří pracují pro tajemnou firmu s názvem Belko. Jednoho dne se jejich pracoviště, kterým je vládní budova v Kolumbii, celé samo najednou opancéřuje a oni zůstanou zajatí uvnitř s tajemným hlasem, co jim přes interkom zadává úkoly. Které když nesplní, tak budou postupně umírat. Námět je jednoduchý ve své základní myšlence, ale autoři si dost vyhráli jak s postavami, které se nám ve snímku představí, tak se způsoby smrti, které na plátně uvidíme.

3. Troufám si tvrdit, že každý, kdo někdy pracoval v nějakém korporátu, bude mít z tohoto filmu větší potěšení než ostatní. Protože dobře zná kancelářskou "politiku", interní mechanismy a typy osobností, které se sice vyskytují prakticky v každém kolektivu, ale v kanceláři mezinárodní korporace jsou extrémně typizované až archetypální. Vždycky je tam nějaký slizák, nějaká modelka, dobrácká teta, jakýsi flink, srábek, arogantní vůdce, přirozený vůdce, klaun, mlátička, hnusná ženská a takový ten tichý chlápek, co se drží svého stolu, u kterého sedí s hlavou neustále zabořenou v monitoru, a vy nevíte, jestli to znamená, že poctivě pracuje, nebo že kouká na porno, ve kterém Japonec souloží s týden mrtvými vačicemi.  A teď si představte, že tahle parta dostane vážně míněné ultimátum: vyvraždi třetinu svých kolegů, nebo vyvraždíme tři čtvrtiny celé skupiny. A je nesmírně zábavné, jak se kdo z party s takovým příkazem vyrovnává, jaké se tam tvoří menší skupinky, odboj proti některým z nich a divák při tom může příjemně přemýšlet nad tím, jak by se v takové situaci asi rozhodoval on sám. 

tady sme, pomóc, dnešní brainstorming se trochu zvrh!

4. Musím říct, že filmy tohoto typu patří mezi mé oblíbené. Příběhy o skupině, která neví, proč se jí něco děje a je nucena dělat věci, které by jinak dělat nechtěla. Posledním takovým dílem, které mě napadá, že mě v kině potkalo, je finále čtvrté série Sherlocka. Tam ale právě tenhle aspekt byl nesmírným zklamáním, protože to byla natahovaná překombinovaná nuda. Ale Belko Experiment do toho šlápne ihned, neohroženě, bos a nevadí mu, že si při tom ušpiní chodidla od krve, mozkomíšního moku a šedé kůry mozkové.

je to jen nápad, ale já myslím, že první by na smrt měli jít tlusťoši

5. Ve filmu hraje spousta tváří, které vám budou odněkud známé, ale tipuju, že nepoznáte odkud. Ledaže byste si vzpomněli na menší roli Emmeta, co měl John Gallagher Jr. ve filmu 10 Cloverfield Lane třeba. Nebo vám obličej Tonyho Goldwyna bude připomínat jednoho hajzla, kterého jste už někde viděli, a víte, že zabil Swejzího a chtěl šukat jeho manželku, šmejd! A  John C. McGinley bude vypadat trochu jako jeden z těch dvou Bobů z Office Space. A na Melonii Diaz si vzpomenete, pokud jste milovníci filmů Adama Sandlera a dokoukali jste jeho film The Cobbler. A jen opravdoví fanoušci filmu Guardians of the Galaxy si vybaví Kraglina, kterého ztvárnil Sean Gunn. A všichni  zde hrají velmi dobře pro zvolený žánr.

doufám, že mi to Páťa zas nezkazí!

6. A Guardians of the Galaxy má s The Belko Experiment ještě jedno společné: scénáristu. James Gunn, režisér a scénárista GoG, napsal Belko Experiment a je trochu možná škoda, že ho i nerežíroval, ale nekoukejme darovanému zábavnému gore-filmu na režiséra, že. Námět je dobrý a scénář mi připadal, že šlapal výborně, rozhodně mě neštvalo to, co u jiných capture hororů, že se jeho protagonisté chovají jako hovada, co se naopak snaží, aby chcípli co nejdřív.

dojdeš se mrknout, co se tam nahoře děje, kámo?

7. Někteří můžou filmu vyčítat, že vykrádá Battle Royale nebo The Cabin in the Woods, ale v rámci tohohle žánru je to v podstatě jedno. Jde jen o to, na kolik způsobů se dá zavraždit kolega, který na vás útočí součástkou z počítače nebo sešívačkou. Film má vlastně jen jedinou slabost a tou je závěr. Ale ten tvoří posledních 90 sekund z jinak skvělých 90 minut, takže pro mě to nebyl závažný nedostatek. Film: 5 - právě za ten závěr a nedostatečně promyšlenou a vysvětlenou motivaci těch, kteří to celé řídili. A právě ta jejich pseudomotivace to celé dost shodí. Žánr: Gore-slasher thriller - 10. Koukatelnost: 9 - nesmírně mě to bavilo, ale několik pohledů dovnitř lebky mne donutilo na pár vteřin odtrhnout oči od plátna.

hele, vono lidský maso hoří, jo? kdo to moh tušit!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Závěr, ve kterém spoiler: se jediný přeživší dokázal dostat z nepříjemné situace velmi neuvěřitelným způsobem. A navíc spoiler: jakou motivaci měli ten scarface a spol. k tomu, aby tyhle experimenty pořádali? Co jim přinese již tisíckrát omlené téma se známým závěrem: když jsou lidé postavení do extrémní situace, uchýlí se k extrémním činům často zahrnující násilí? To byly vlastně jediné dvě věci, které mne na filmu mrzely.

přijde mi, že uklízecí směna to nějak fláká, vám ne?

9. Co se mi na filmu líbilo? Atmosféra. Fakt, jak rychle nám režisér a scénárista dokázali představit cca 20 různých postav, které se divákovi nepletly, bylo zcela zjevné, kdo jsou a zda přinesou na plátno humor, teror nebo emoce. Inventivní způsoby smrti (byť spoiler: pochybuji o tom, že minibomba v hlavě by nepůsobila těm lidem nějaké zdravotní obtíže a ve světě milimetrových čipů by si nechali do hlavy nasadit věc velkou jak palec). Fantastický soundtrack. Respektive použití konkrétních písniček v konkrétních situacích! Nejlepší scéna je hudebně podkreslená songem California Dreaming ve španělštině. Líbilo se mi, že se velká část těch postav chovala vyloženě chytře, nebo tak, jak by si asi divák přál, aby se tam aspoň někdo choval. Líbil se mi tam humor (mini spoiler: stoner a jeho eskapády s vodou nebo s tím, že je to all in his mind, nebo odsednutí si od Melanie ve výtahu poté co ohlásili, že už někoho zabila). Vizuálně to bylo pěkně ztvárněné. První smrt byla skvělá. A celé to bylo solidně vygradované.

zachovejme synergii a dočkejme optimalizace 

10. Pro koho film je? Pro lidi, kteří mají rádi na plátně násilí, krev, gore, vybuchující hlavy, útoky sekáčkem na maso nebo dispenserem izolepy, rádi přemýšlí nad sociální dynamikou lidí v různých kolektivech, a kterým se v Office Space nejvíc líbila scéna s  tiskárnou. Dál pro ty, kteří se občas ukájí u filmů se sado-maso tématikou. Především je to ale film pro sugestibilní lidi, kteří po skončení filmu v sále budou mít příjemný pocit ohrožení a po ostatních divácích se budou koukat pohledem, který naznačuje, že až přijde revoluce, budou to právě oni, kdo půjde ke zdi první. Viva La Revolución, Cabronas!

a jedna za feminismus, ty šmejde!

PS: na filmu je ještě sympatické, že se moc nesnaží moralizovat a není tam žádný zjevný hrdina, který by měl to "správné" řešení.

2 komentáře:

  1. Zni mi to jako neco mezi Vlci boudou (ktera mi pripadala super) a Batoru Rowaiaru, ktery jsem vypnul behem par minut pro naprosto nudnou srackoznost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, vlci boudu by taky slo vzpomenout. ale obavam se ze pokud ti batle royale prislo jako nudna sracka ze te belko experiment asi taky moc neoslovi….

      Vymazat