5. března 2017

Recenze: Before I fall (somebody kill me pls) [4,6/10 A.S.]

1. Before I fall je nový film pro kategorii diváků "Young Adult". A mne právě postihl v kině, protože, jak víte, chodím na všechno. Fuj, to byl ale hnusný zážitek. Ani nevím, co z plejády věcí, které mi na tom filmu vadily, mě štvalo nejvíc. Asi to, že to je sprostej rip-off mého oblíbeného filmu Groundhog Day (aneb Na Hromnice o den více) s Billem Murraym a Andie MacDowell. Ve kterém se Bill Murray opakovaně probouzí v jeden a ten samý den, ze kterého se nemůže dostat, a ve kterém nakonec dojde poznání, že k tomu, aby ulovil svou dívku snů a možná se taky jednou probudil v nový den, se musí stát lepším člověkem. A je to náramná legrace.

2. Before I fall okopírovalo námět i strukturu z  Groundhog Day. Hlavní postavou ale není ironický sebestředný padesátník, ale rozmazlená bezpáteřní a zlá šestnáctka, která se začně probouzet pořád v pátek dvanáctého února. A postupně prožívá vše, co prožíval Murray v Hromnicích. Zmatek. Nevěření. Strach. Rebelie. Agrese. Rezignace a (surprise surprise) pochopení, že nežila dosud život zrovna hodné a laskavé a nesobecké osoby. 

3. Zrovna já s tím, že něco je remake vlastně nemám problém. The Departed se mi líbil víc než originál, Hunger Games mě neurážely, Ghostbusters 2016 dokonce i bavilo. Ale tohle je taková zrůdnost, že se to jen tak přejít nedá. Hlavní problém je to, že scénáristka Maria Maggenty (to fakt ženský poserou úplně všechno?!) obrátila romantickou linku, a tím film o hodně srazila. Místo toho, aby se Samantha, sobecká a rozmazlená pubertačka musela snažit o svůj romantický objekt zájmu (kterému by byla aspoň na chvíli fuk, protože ta osoba je rozmazlena sobecká puberťačka a puberťačka by se tak musela zlepšovat), puberťačka má od začátku filmu svého obdivovatele pevně na háku, protože je do ní zabouchlej. Přes to, že to je rozmazlená sobecká puberťačka, která ho léta ponižuje nebo v lepším případě ignoruje. Tedy motivace projít změnou NULA. A to je scénář adaptace zjevně úšpěšné (byť asi podobně blbé) knihy od Lauren Oliver, která je údajně "obohacující a mysteriózní". Předpokladám že obohatila leda její autorku a mysteriózní je fakt, že takový bláboly někdo kupuje.


pojď se pomazlit a osahávat, to bude legranda!

4. Ale nějakým způsobem se z toho koloběhu stejného dne musí Samantha (Zoey Deutch,  z Why Him) dostat, že? Takže voila, scénáristka přihodila do mixu filmů z kterých si vypůjčuje ještě Mean Girls a Clueless, a prakticky totožně okopírovala dynamiku "zlých holek" vs. "outsiders" s tím, že Samantha začíná jako "zlá holka" a postupně se propracuje k oduševnělé hodné holce, která pomáhá outsiderům a svou láskou zahrnuje i ty zlé holky. A scénář se nám snaží namluvit, že když je někdo na někoho JEDEN DEN hodný, tak se ten recipient zájmu doživotně změní. A přestane týrat slabší, nebude tak do sebe zahleděný atd. To je ten průser toho filmu. Bill Murray v GD měnil sebe, jelikož on sám procházel tím samým dnem dokola a dokola, ale Samantha má v tom jednom dni jakýsi (na konci filmu se dozvíme že asi podstatný pro budoucí život všech zůčastněných) rádoby hluboký a osobnost měnící vliv na ostatní. Zřejmě díky tomu, že na ně byla na pár minut či hodin pro změnu hodná? Eh. 

hercům právě došlo, že ten film bude děsná sračka

5. Odhlédnu od toho, že film je pro teenagery o teenagerech. Ale nedá mi to, nezmínit Twilight. Protože Twilight bylo daleko zábavnější a chytřejší, a méně trapné, a méně otravné. Before I fall je film, který dělá ze všech žen v něm buď A) mimo společnost stojící lesby, B) neustále se mazlící zřejmě-bisexuálky z fantazie prepubescentních chlapců nebo padesátiletých neukojených mužů, C) psychopatky, D) neustále ječící a poskakující manipulátorky nebo E)  bezosobnostní karikatury. Ve filmu není ANI JEDNA jiná (mluvící) ženská postava.  Nechápu proč. 

takové normální heterosexuální teenage odpoledne

6. Snímek je plný příšerných zjednodušení, hrozných klišé a přeháněných vizuálů: citlivá a ostatními spolužáky terorizovaná dívka vypadá doslova jako Viktorka od splavu po měsíci v noclehárně Armády Spásy, třídní lesbička má kanady, pankáčský účes, hlubší hlas a hrubé vystupování a třídní "jock" je zároveň přiopilý a oplzlý blbeček neschopný hlubších emocí (a kvalitního hereckého výkonu). Pokud na tenhle film půjdete, a je vám víc než 17, garantuju, že se budete stydět.

takový normální heterosexuální teenage večer

7. Film má k tomu nudnou hudbu, nudnou kameru, a příliš sentimentu. Kolikrát tam někdo někomu v nesmírně trapných situacích řekne, že ho miluje, se ani nedalo spočítat. Na to, že s opakováním stejného dne se dalo nesmírně vyhrát, se na tenhle JEDINÝ zajímavý aspekt filmu režisérka Ry Russo-Young vybodla, a soustředila se na sebestředné kňourání té sobecké a rozmazlené puberťačky, která toho dne nejenže neumí ani nijak pořádně využít, ale eště navíc si zřejmě myslí, že když přestane bejt vyloženě agresivně hnusná na kluka, co jí od základky miluje, že to z ní asi dělá novodobou Matku Terezu. Film: 3 (trapnej scénář,  vykrádačka, nulový napětí, špatně zahraný). Žánr: Tady bohužel musím dát vyšší známku. Celé kino nabité těma patnáctkama u toho ani nedutalo, a místy vzdychalo nebo slzelo a po skončení filmu zkoprněle sedělo v křeslech, jako kdyby jim před očima zrovna dohrál Citizen Kane Hardcore Henry. Tedy v žánru mystery young adult romantic shit tomu dávám 7. Koukatelnost: 4. Byla to trapná nuda, ale člověka aspoň zajímalo, jakým způsobem se Samanthě povede teda přerušit to věčné opakování toho samého dne. A aspoň v tom byl ten film trochu originální. Byť tupej, protože: big spoiler: pokud někdo zemře přitom, že se mě snaží odradit od sebevraždy, a já přeziju a on ne, je dost pravděpodobné,  že se budu po zbytek života cítit dost provinile. Takže thx, bitch, but no thx. BITCH.

všemi vámi opovrhuju, a tak je to správně

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Herecké výkony. Přehnané, trapné. Jock předstírající opilost na party byl obzvláště nepovedený.  Scénář,  který vykrádal, ale zároveň si nedal dost práce s motivací postav a jejich vzájemnou dynamikou. Samantha měla prohlédnout a zjistit, že kluk, kterýho leta ponižuje je skvělej, ano, ale ON měl zároveň zjistit, že ona je kráva a nemít o ní zájem. Nebo aspoň mezitím mít jinou holku. Aby jí dal důvod se o něj snažit. Copak neviděli, jak přesně tohle skvěle fungovalo v 13 going on 30 třeba? Hudba nijaká, kamera nijaká, všechno plytké. K tomu trapný a rádoby filozofující voice-over. Ble.

jasně, ty si kráva a já tě miluju, vše je jak má být

9. Co se mi na filmu líbilo? Jennifer Beals (která hraje matku puberťačky) vypadá pořád dost dobře.  Ta rodina bydlela ve fakt pěkným domě. A…eh…Logan Miller (ťuňťa zabouchlej do puberťačky) asi umí hrát. Elena Kampouris (My Big Fat Greek Wedding 2, kde byla ten "emo teenager" co byl na tom filmu jedno z nejlepších) a Liv Hewson (Santa Clarita Diet) tam mají každá jednu dobrou scénu, ale to nestačí.

takový normální heterosexuální teenage film

10. Pro koho film je? Pro dívky mdlého rozumu, ve věku 13-16 let. Pro muže, kteří se rádi dívají na dívky mdlého rozumu ve věku 13-16 let. Pro ty, co mají rádi žánr Young Adult a nikdy neviděli film Groundhog Day. A pro ty, kteří se chtějí hodinu a půl cítít při sledování filmu trapně. Pro všechny ostatní je tu: Groundhog Day, Mean Girls, Clueless, 13 going on 30f, nebo Breakfast Club, filmy ve kterých je podobná tématika, podobně hezcí lidé, ale celé je to zaobalené do menší sračky. God bless. 

pojďte se s námi normálně heterosexuálně teenage poňuchňat do kina

PS: poměrně zajímavé je, že film má zatím 68% (!!) na Rotten Tomatoes a mezi top kritikama tamtéž dokonce 83% (?!!) Uvidíme, jestli to je jen prvotní opojení teenkama nebo novým filmem pro YA kde nejsou vlkodlaci ani upíři, nebo jestli to tak skutečně zůstane..

4 komentáře:

  1. Když čtu o Murrayovi a remakcích, nemohu nevzpomenout na francouzský originál Hold-up (1985) a americký shit remake, s Billem v hlavní roli, The Razors Edge (1990).

    Dále mě dost zaráží, že jsi vůbec na tento film (Before I fall) do kina šel. I přestože se tu snažíš film všelijak pohanit, abys zmírnil trapnost faktu, že jsi za to utratil prachy a čas, pravdou zůstává, že je to kinematografický teenage junk food. Takže jsi dívka mdlého rozumu mezi 13 a 16 lety, cápek, kterej se na takový holky rád kouká, rád se nudíš, nebo si prostě diletant a fušér filmové kritiky bez špetky soudnosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo si vůbec nepochopil, že tyhle filmy jsou pouze spotřebním zbožím bez špetky přidané hodnoty, a že tedy nemá absolutně žádný smysl na ně koukat natož o nich psát? Je možné že si opravdu myslíš, že některý ze čtenářů tohoto blogu, bude chtít film navštívit a proto o něm píšeš, ale něco mi říká, že v tom zůstaneš sám.

      Shiet!

      Vymazat
    2. Vronsky okamzite se myvalovi omluv a pak diskutuj jako clovek. Diky

      Vymazat
    3. az sem budes chodit dyl, ty prvnicko, pochopis, ze chodim skutecne na vsechno nove co kazdy tyden vyjde, bez vyjimky. At to je sebeblbejsi snimek, at je to pro petilete deti, padesatilete zeny v domacnosti, nebo pro cernosske homosexualy, ackoliv nejsem ani jedno z toho, tak na to pudu. protoze to je novy film v kine a me zajima co noveho kinematografie ten tyden vyplodila.

      before I fall ale zdaleka nebylo nejhorsi… vic me poskodilo treba tohle:
      http://www.podrobnosti.cz/2016/04/miracles-from-heaven-lahudka-z-nebicka.html

      ad Hold Up - ten patri k mym oblibenym. A to nejen kvuli svlecene mlade Kim Catrall. Ale Razors Edge neni jeho predelavka. Tou je Quick Change a neni to remake toho filmu ale nova adaptace te puvodni knihy - Quick Change :)

      Vymazat