13. února 2017

Terapie: 50 Shades Darker - teroristický útok na diváka [1,5/10 A.S.]



1. Poslušně hlásím, že nebylo v mých silách dokoukat  50 Shades Darker do konce. Moje utrpení v sále trvalo 90 minut a pak už mi bylo tak nepříjemně, že to dál prostě nešlo. A to toho vydržím v kině opravdu hodně! Ale těch zbývajících 25 minut téhle hrůzy bylo opravdu nad mé schopnosti.

2. Proto nenazývám tenhle článek recenzí ale beru to spíš jako očistnou terapii. Chci ze sebe smýt ten hnusný pocit, že něco takového je vůbec v kinech a mých 12 dolarů to podpořilo. Tak snad se mi podaří se z toho traumíčka touto formou aspoň vypovídat. 

3. Na rovinu říkám, že knižní předlohu znám, ve smyslu vím o její existenci, ale po nakousnutí asi dvou stránek bylo jasné, že není v mém zájmu tu věc zkoušet přečíst. Takže nebudu srovnávat, jak moc se film trefil do děje své knižní předlohy, ale skutečně jen popíšu to, jak na mě ten snímek působil filmově. A rovnou říkám, že to nebylo dobré a že mi bude ještě chvíli trvat, než na to zapomenu a že se film nedá brát jako (nezamýšlená) komedie, protože i na to je to příliš hloupé a nepovedené. 

psychopat pronásleduje naivní husičku


4. První díl 50 Shades of Grey se mi sice také nelíbil, ALE neurážel mě ani jako diváka, ani jako člověka. Zřejmě zejména tím, že ho točila šikovná režisérka Sam Taylor-Johnson (Nowhere Boy) a scénáři pomáhala Kelly Marcel (Saving Mr. Banks). První díl sice nebyl erotický, ani nijak zajímavý, ale nebyl vyloženě nesnesitelný. Dal se dokoukat do konce, když se člověk aspoň trochu snažil, neměl žádná očekávání a nevadilo mu že "erotický thriller" není ani sexy, ani napínavý. A to v něm Dakota, na rozdíl od druhého dílu, aspoň ukázala frontál.


naivní husička si všimla že jí pronásleduje psychopat


5. Sequel k realizaci dostal převážně seriálový režisér James Foley a scénář si vzal na paškál full-feature debutant (a manžel autorky knižní předlohy) Niall Leonard  a významně tomu filmu nepomohl. Vzhledem k tomu, že se právě teď zabývám psaním scénáře, co půjde do kin, a podrobuji se někdy i velmi kritickým, ale přínosným revizím dramaturga, naprosto nechápu jak tenhle blábol mohl projít jakýmkoliv "script doctoringem", jak to, že nikdo nepodotkl "vždyť ty postavy se chovají nesmyslně nebo v nesouladu se svou osobností nebo motivací předtím vyjádřenou", neřkuli "ty postavy  jsou tak příšerně jednodimenzionální a ploché, že všechny působí jako děsivé karikatury jiných lidí". A tím nenarážím zrovna na přehnané úpravy obličeje, které si nechala (bohužel!!) způsobit do nedávna krásná Kim Basinger.


naivní husička je psychopatem oslněna 

6. Co se snažila autorka námětu (E L James) příběhem říct, ví Bůh. Za mě je to o: A) strašně, ale strašně hloupé a naivní husičce, jejíž jediná přednost je zřejmá schopnost dosahovat mnohočetných orgasmů během prvních 5 sekund, co jí někdo sáhne na genitál, jakkoliv to dělá neobratně; B) vztahu dvou lidí, kteří nevědí, co chtějí, a neustoupí, dokud to nedostanou; C) dominantním, ale přitom šíleně nevyspělém a evidentně zakomplexovaném chlápkovi, který sice dává do smluv se svými submisivkami anální fisting (to je ale drsoň,  že?), ale přitom ho rozladí, když se na jeho vyvolenou byť jen podívá někdo jiný; D) tom, jak posunout postavení žen o sto let zpět, a přitom to zaobalit do obálky rádoby progresivního a rádoby erotického thrilleru.

naivní husička poprvé jede výtahem. s psychopatem.


7. Děj snad ani nemá cenu líčit. Film totiž prakticky žádný děj nemá. Ale pokusím se vám to nějak přiblížit: na konci minulého dílu studentka Anastasia milionáře Christiana (Jamie Dornan, který zde nemá jedinou vzrušující scénu a divák si ještě rád vzpomene na to, jak v prvním díle Christian alespoň do toustu kousal s částečným sexappealem) odkopla, protože se jí nelíbilo, že se ukájí při tom, když jí způsobuje fyzickou bolest. Nyní jí stačí jedna večeře (a jeden notebook, telefon, 24 tisíc dolarů a nový šatník) s ním, aby pochopila, že mu musí dát další šanci! Protože on se přece změní! Zároveň ale jakmile mu znovu padne do postele, tak ho začne popichovat zpět k sado-masu. Tak co teda chce, aby se změnil, nebo aby jí seřezal? Dál se neděje vlastně nic než to, že Christian ukazuje, jak je psycho-sexuálně zakrnělý, a Anastasie, jak je nebetyčně naivní a husičkovská, a mezitím se do toho plete ohavně znetvořená Kim Basinger v roli "Ms. Robinson" a Anastasiin slizký (a extrémně špatně zahraný a jednorozměrný) šéf, který po ní vyjíždí v práci. A mezi to je rozházeno několik extrémně trapných scén, kdy se Christian a Ana škorpí, nebo sbližují. Film: 1 - za ten hrozivý scénář, nemožnou kameru, ochotnické herecké výkony a nula erotického pnutí. Žánr: pokud za žánr budeme považovat "soft-core-katolické-porno pro znuděné staré panny nebo ženy v domácnosti", tak ok, dám tomu 3. Koukatelnost: 0,5 - od začátku do konce to bylo utrpení s tím, že v devadesáté minutě mne to vyhnalo z kina.

naivní husička se poprvé sprchuje. s psychopatem.

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nesmírně trapné dialogy.  Velice špatné hraní, které se nedá snad ani vyčítat těm hercům, jelikož to, co museli hrát, bylo opravdu prakticky nehratelné. Absence nějaké smysluplné režie či dramatického oblouku. Nula vzrušujících scén. Nula chemie mezi hlavní dvojicí. Nekvalitní a nevtipný a nenapínavý film o ženě, která se chová jako blbka, a chlapovi, který je evidentně nevyspělý, nadutý, žárlivý vůl, co si jí neustále kupuje, se prostě nedá vnímat pozitivně. A k tomu ty vrcholně palčivé momenty jako například scéna, kdy Christian ukazuje svojí "mužnou" hruď a jizvy od nějakých popálenin. Ta je tak příšerná, že se člověku chce si při jejím sledování zapálit cigaretu a pak si jí típnout o oční bulvu, jen aby neviděl, co se děje na plátně. Podobně hrůzně pak působila scéna se zasouváním venušiných kuliček děvence do vagíny. Tam se jim povedl jediný vtip filmu a to sice když se Ana Christiana při pohledu na tu pomůcku zeptá, jestlí jí to chce strčit do análu. V té chvíli by mne jak diváka uspokojilo pouze, pokud by někdo na plátně vzal bejsbolku a provedl s ní všem, co se podíleli na tom filmu, řádný anální fisting.

naivní husička má na sobě poprvé šaty bez podprsenky

9. Co se mi na filmu líbilo? Dakota Johnson je vizuálně stimulující a její hlas sympaticky připomíná její maminku Melanii Griffith. Trailer filmu měl dobrý hudební motiv. And thats all folks.


Kim vás zve na 50 odstínů botoxu

10. Pro koho film je? Pro staré panny. Pro duševně choré.  Pro lidi, co nikdy neměli kvalitní sex a nemají fantazii.  Pro lidi, kteří doteď žili v džungli a nikdy neviděli žádný film a teď se budou moci divit tomu, že "se ty obrázky hýbou!". Ale hlavní cílovou skupinou budou zřejmě masochisti. A to né ti, co se vyžívají v sexuálních hrátkách na svůj úkor, ale prostě jen ti, kteří rádi trpí. Těm doporučuji: jděte na ten film a skutečně si užijete. My všichni ostatní si mezitím půjdeme pustit něco zábavnějšího, třeba dokument o norském kožedělném průmyslu.

7 komentářů:

  1. Mývale, jakej píšeš scénář filmu, co půjde do kin? Nesvěříš se s pár detaily?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. romantickou komedii co pude pristi rok do kin v CR. a nepisu ho z gruntu, jen prepisuju po nekom a mym ukolem to bylo hlavne zevtipnit. takze az se u toho v kine nebude nikdo smat a fuka to strha jako nudne a trapne, tak vsechny ty sracky pujdou na mou hlavu :)

      Vymazat
  2. Ten dokument o norskem kozedelnem prumyslu by me zajimal, zejmena je-li tam dost Nor(ek).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byl odkaz na me oblibene knizni dilo... ale tady asi marne doufat ze to nekdo pochopi, predpokladam ze i v ty Gold recenzi to bylo plytvani kreativitou a literarnimy odkazy... nojono, zivot je krutej, to rikam furt.

      Vymazat
    2. Golda znam aspon z ustni lidove slovesnosti, norsky kuze bohuzel ani to.

      Vymazat