9. února 2017

Recenze: Patriots Day - zručná rekonstrukce honu na teroristy [8/10 A.S.]

1. Nejnovější film Petera Berga s názvem Patriots Day navazuje po  The Kingdom, Lone Surviver a DeepWater Horizon na Bergovu zálibu v produkování vlastenecky orientovaných filmů natočených na základě reálné události a s pravým nefalšovaným americkým hrdinou v hlavní roli.

2. Patriots Day ukazuje průběh teroristického útoku na Bostonský maraton v roce 2013, kdy dvojice Čečenců usazených v USA  (pamatuju si, že  už v té době bylo nutné lidem vysvětlovat rozdíl mezi Chechnya a Czech Republic, teď s "Czechia" je to ještě horší) rozmístila a detonovala několik různých výbušných zařízení během probíhajícího závodu. V důsledku toho zemřelo několik lidí a vážně zraněno bylo pár tuctů.

3. Berg se ve svém filmu zaměřuje nejen na samotný útok a jeho přípravu, ale i na vyšetřování, které nastalo bezprostředně poté, a soustředí se na postup orgánů vyšetřujících trestnou činnost a mně se zdálo zajímavé to sledovat.

4. Například detailní rekonstrukce rozmístění explozí a jejich následků, kterou vyšetřující jednotky neskutečně rychle a efektivně provedly prakticky ihned po explozi, byla ohromující. Stejně jako postup jednotlivých policistů při honu na bratry Tsarnaeovy, kteří při svém útěku neváhali dále zabíjet, brát rukojmí a vyhazovat do povětří vše, co jim přišlo pod ruku. Kdo tenkrát nesledoval, jak ten "manhunt" probíhal, bude asi dost překvapen, když uvidí, co vlastně za masakr proběhlo ve městečku Watertown při té policejní akci. Doporučuju tedy před filmem moc negooglit a nechat se zabavit kvalitně zpracovanou akcí a přimhouřit oči nad trochou toho kýče a brečícími miminy.


už je čas si sundat triko?

5. Berg při natáčení dbal (jako obvykle) na to, aby výsledek odpovídal realitě více než méně. Měl tedy na place několik přeživších policistů i závodníků a nejenže je předtím, než padla klapka, zpovídal, ale po natočení záběru se jich ještě ptal, jestli to na ně působí tak, jak to oni vnímali, když se jim to skutečně dělo. Otázkou zůstává, jestli jim taky pak platil terapeuta za to, že je nutil znovu prožívat to drama.

nějakej divnej chlap si tu sundal triko!

6. Hlavním hrdinou filmu je tentokrát opět Mark Wahlberg v roli "everyday kinda normal guy cop" Tommyho Saunderse. Wahlberg je sám původem z Bostonu, tenhle film i produkoval a měl sám eminentní zájem na tom, aby dopadl dobře a držel se reality. Snímek je kombinací dvou původně samostatných scénářů, z nichž jeden se soustředil víceméně na akci a byl to primárně thriller, druhý se soustředil na fakta a byl více dokumentárního rázu, Berg je propojil  a dopsal v kolektivu několika scénáristů.
.

Boston strong se jmenoval jeden z původních scénářů


7. Hudbu dělali Trent Reznor a Atticus Ross a je to poprvé, co dohromady skládali pro jiného filmového režiséra než Davida Finchera.  Za kamerou stál Bergův oblíbenec Němec Tobias Schliessler. Kamera si drží dokumentární tempo, ale na druhou stranu se nenechává strhnout k roztřeseným hand-heldům, které se mi přejedly třeba i díky nejnovějšímu Bournovi. K nejlepším scénám filmu patří ty nejstřízlivěji podané věci, například výslech manželky jednoho z bratrů nebo komunikace s rukojmím v autě. Film: 7 (kvalitní, ale neohromující), žánr: 8 (působivé, realistické, kýč a mávání americkými vlajkami v rámci žánrové únosnosti). Koukatelnost: 9, bavilo mne to velmi.


se sami podívejte jak dobře na tý kameře nahej vypadám!


8. Co se mi na filmu nelíbilo? Moc mne neoslovila právě ta hudba. Zbytečné mi připadaly scény z rodinného života Wahlbergova policisty, stejně jako mě možná poprvé vysloveně nudil sám Wahlberg. Taky aby ne, když vedle něj jeho kolegy hráli (solidně pohublý) John Goodman, uber sexy Kevin Bacon a "správný chlapJ.K. Simmons. Americký patriotismus a všudypřítomný kolektivismus a pro Evropany (konkrétně Čechy) asi nepochopitelné  a kýčovité zdůrazňování hodnot, na kterých Amerika stojí, mi nevadilo, protože vzhledem k tomu, že tady žiju, vím, že pro ně to není jednorázová póza, ale celoživotní postoj. Který je možná uměle vnucený díky mediální masáži, ale to nic nemění na tom, že v těch lidech to většinově prostě je. Smysl pro soudržnost vůči komunitě, ve které žijí, stejně jako hrdost na Ameriku a důležitost optimismu.


dobře, dobře, nechám si na sobě chvíli tu vestu!

9. Co se mi na filmu líbilo? Všechny scény z rekonstrukce toho trestného činu a obecně znázorněné vyšetřovací postupy. Včetně skvěle zahraného "tvrdého" výslechu ohidžábované muslimky. Watertown shootout byl parádní. Spoiler:(ano, jeden z bratrů skutečně při pokusu o újezd přejel a usmrtil toho druhého). Rukojmí a jeho story: výborné a napínavé.  A obecně to, jak se Berg držel reality, stejně jako to, že nesklouzl k tradičnímu vyšperkovávání konfliktů mezi policií a FBI mimo pár úvodních vět při nástupu Bacona na scénu.


já si snad triko svlíkat nemusím, ne?


10. Pro koho film je? Pro fanoušky akčních filmů Petera Bergra. Pro ty, kteří se zajímají o boj proti terorismu. Pro běžce. Pro lidi, kterým nevadí pohled na mrtvé děti, utržené končetiny a střeva venku z tělních dutin. Pro ty, kteří už dlouho neviděli ve filmu vybíjenou s granáty. A pro ty, které při sledování té scény napadne, jestli ti policajti nebyli tak trochu neschopní, ale zároveň je nenapadne, co lepšího by šlo na jejich místě dělat. A konečně pro ty, které zajímá, jestli si i tady sundá Mark Wahlberg triko.

to bude dobrý, tak třeba příště tě ho zas nechají sundat....







2 komentáře:

  1. Za kamerou Scheisse-ser, tak to predci i toho Henleina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem otázka, kterou řešil už Kurosawa: na které straně kamery bude ta hromada hoven?

      Vymazat