9. ledna 2017

Toni Erdmann (2016) - 7/10

Pod pojmem německý film se nám vybaví zejména zdařilé nelítostné účtování našich západních sousedů se svou temnou minulostí, ať jsou to poslední dny Hitlerovy party v bunkru v Pádu třetí říše, depresivní život pod dohledem Stasi v NDR v Životy těch druhých, nabušený thriller Baader-Meinhof Komplex nebo omračující drama o návratu přeživší Židovky z koncentráku Fénix, všechno filmy za plné hodnocení. Co ale třeba taková německá komedie, potažmo ze současnosti a bez nácků? Mají vůbec Němci smysl pro humor, když nezařazují do filmů mapující éru Třetí říše nebo komunismus v NDR zlidšťující úsměvný humor ala Hřebejk? ;) Je Toni Erdmann komedie?
Jsem váš kouč


Postarší obézní učitel Winfried žije se svým slepým psem a jeho rutinu narušují jen návštěvy jeho matky v domově seniorů, případně starosti o workoholickou dceru Ines, manažerku v korporátu, momentálně se zabývající outsourcingem v Rumunsku. Winfried má dementní pubertální humor - rád předstírá jiné lidi s idiotským makeupem, parukami a umělými zuby, aby zlepšil humorem lidem život, zatímco oběti trapně a soucitně mlčí, a přejí si být co nejrychleji velmi daleko. Když propásne příležitost dát své neustále telefonující dceři dárek k narozeninám, rozhodne se zajet za ní do Bukurešti a zlepšit jí život, možná jí trochu poučit o tom, že život má stát za to, což se vyvine pro všechny účastníky pochopitelně zcela jiným směrem...

V Toni Erdmannovi najdete několik vtipů v dialozích, ale obyčejný český člověk rozčilující se nad černochem v letáku z Lidlu ho za komedii asi považovat nebude. Humor je v tom, že postavy jsou neustále uváděny do nepříjemně trapných okamžiků, které se rozvinou do ještě trapnější situace, vše v poklidném civilním tempu, kdy je filmu úplně fuk, že trvá okolo 160 minut, protože režisérka považuje všechny ty scény s dějem bez dialogu za nezbytné. Pomalejší tempo vám v začátcích může našeptávat, že tohle přece nemůže někam eskalovat a film přesto beze změny tempa do ujetého finále dospěje.
Zase sis koupila novej iPhone?
Doporučuji moc nepátrat po ději dopředu, aby byl váš šok větší. Děj je velmi nepředvídatelný a kromě tématu strašně trapného starého fotra mučícího svou dceru nabízí také tichý komentář k životu lidí pracujících v korporátech a bezradnosti starších generací, tápajících v moderním světě plném mladých lidí, zaprodávajících svůj život nekonečné, často nemorální práci.

Režisérka Maren Ade si celou dobu pečlivě hlídá styl a náladu filmu a vzhledem k úchylnosti produktu hodlám ze zvědavosti shlédnout i její předchozí projekty. (Zatím) nominace na Oscara a hromada cen mě vůbec nepřekvapuje, přestože o německé kinematografie roku 2016 vím asi tolik jako o počtu továren Apple v Číně.

Případné otázky na full frontal jsou v tomhle směru na místě, protože se jedná o německý film, zároveň to ale pro znalce našich sousedů znamená i otázku, zda chcete vidět svlečené německé občany. Takže, dočkáte se neskrývané naturalistické ženské i mužské kompletní nahoty a možná i úvahy, zda se dá jednohubka sníst s čerstvým ejakulátem.
Začíná sex po německu, utíkejte
Abychom si odpověděli na úvodní otázku, Toni Erdmann komedie je, pokud vám jako výsledek nevadí nevěřící smích, který se z vás vydere na povrch až po nějaké chvilce, kdy zděšeně sledujete trapnou situaci postav na obrazovce nebo plátně; stejně jako je to téměř psychologický horor o dnešní době. Příznivci originálních filmových zážitků jsou vítáni.

13 komentářů:

  1. Je to německý film, ale asi tam nehraje žádná funkční replika Panzerkampfwagen V nebo VI, co? Život není dokonalý.

    OdpovědětVymazat
  2. "Začíná sex po německu, utíkejte" sex po nemecku naopak zni velmi slibne... just sayin....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě zajímalo, co si zrovna ty pod tím představuješ.

      Vymazat
    2. Ale to takhle jedna divenka z CSSR na rostockem brehu vymrzleho letniho Baltu po sobe s mistnima dederonama hazela meduzama, dodnes ji vzpominky na ty pleskave zvuky a zahance po celem tele vzrusuji.

      Vymazat
    3. zhruba tohle: perverzni prostredi, dominantni muzi obleceni prevazne ve skvele padnoucich uniformach nebo kabatech od bosse, zeny na kolenou, prehrsel mene ci vice simulovaneho nasili, kombinovane s nemeckou preciznosti, konverzace pouze nemecky (oh, ta nemcina!), pauzy v analnim sexu vyplnene sexem oralnim, mam pokracovat, zni to jak raj....

      Vymazat
    4. To vypadá jako první verze scénáře Inglorious Bastards, kdyby se Tarantino opil.

      Vymazat
    5. Modrá karbunkule13. ledna 2017 v 14:38

      Sex po německu = spousta věcí, co do sexu nepatří, např. chcaní, klystýr, uretrální sondy, chcaní, silniční kužel nebo ananas v různých otvorech, Dolly Buster, chcaní a strašně oškliví neatraktivní lidi.

      Vymazat
    6. nejak nevidim co z toho by do sexu vylozene nemelo patrit.

      Vymazat
    7. Ich traümte über wie ich pisse in deines Mund seit langem! Jetzt geh in meinen Keller! Ich möchte dir eine Lektion erteilen, Schatz.

      Vymazat
    8. Silnicni kuzel se objevuje v pornu od dob, co vzniklo VLC.

      Vymazat
    9. Der Straßenkegel und natürlich der Kübel mit Vaseline standed zwischen mich und meines ex-g...sie hatte keine befriedigenfreude in folgen meiner vergebliche Bemühung stecken der Straßenkegel in meines Ohr.

      Vymazat
  3. zcela chybi vyjadreni ucty goodbye lenin. v uvodu clanku. ale jeste jsem to necetl muhehe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemka Lenina moc chvalila, ale jakej s ni byl sex, nemuzu bohuzel rict.

      Vymazat