25. ledna 2017

Recenze: Sleepless - film na prospání nebo vypnutí [2/10 A.S.]


1. Nechtělo se mi věřit, že by film Sleepless, film ve kterém ústřední dvojici hraje oskarový Jamie Foxx a na Golden Globe nominovaná a momentálně dost obsazovaná herečka Michelle Monaghan, mohl být tak špatný, jak uvádějí recenze. Ale je.

2. Režisér Baran bo Odar dostal do rukou opravdu otřesný scénář. Jeho předchozí film je snad lepší (Who Am I o nadaném ajťákovi co ho rekruitují hackeři - jak originální) a řežisérovy oblíbené filmy sou Blade Runner a Lawrence of Arabia. Tolik k tomu, že možná není uplně strašnej neschopa  a příšernej člověk, i když vytvořil takovou slátaninu jakou je Sleepless


vypadáme cool bro? je to remake, pamatuj!


3. Posuďte sami: Jamie Foxx je zkorumpovaný policista, který se zapletl do obchodu s drogama a nazlobil děsivého drogového mafióza (Dermot Mulroney), který mu za to unesl syna a požaduje výměnou za něj svoje drogy. Michelle Monaghan je policistka, která má podezření na to že Foxx je "dirty cop" a tak ho sleduje. Potkají se všichni v kasínu a stráví tam spolu proto noc. Spoiler: Když v tom casinu, ve kterém se odehrává 80% filmu (taková divná Las Vegas bottle epizode) přijde na to že Foxx tam má ukryto asi patnáct kilo koksu, v igelitce, tak mu jí vezme, a místo toho aby s ní šla na policii, tak jí ukryje někam jinam, a de hledat Foxxe. Proč, když ví kdo Foxx je, a kde pracuje, to se neví. Foxx zjistí že mu zmizela igelitka, a tak nahradí koks cukrem (ano, to se fakt stane), a úspěšně drogovému mafiózovi, který vtěřinu předtím kontroloval kvalitu drog v kapesní chemické laboratoři dá cukr místo drog, výměnou za syna. Tím by ale film mohl skončit, a je to teprve 45 minut od začátku, takže pro jistotu se zjistí že drogový mafiózo není děsivý drogový mafiozvo, protože prijde na scénu ještě děsivější. Pak ale vyjde najevo že nejzkorumpovanější není Jamie Foxx, ale někdo úplně jinej. A to celé se odehrává ve špatně vypadajících kulisách Las Vegas a nikdo se tam ani nesvllíkne.


bude dneska večer sex?

4. Mimo toho že všichni naprosto otřesně (nejmíň céčkově) přehrávají a scénář je stupidní, je tam eště nevídaně špatnej střih "akčních" scén. Prakticky veškerý scény z man-to-man (nebo man-to-woman) boje nablízko sou nechtěně vtipný až nekoukatelný, kvůli hloupé choreografii a mizernému střihu. Tak aktivně vidět že ty scény nedělají ti herci snad už dlouho nikde nebylo.


tak pánové, naposled si užijte jaká je to bejt před kamerou


5. Zvláště nepovedené sou i masky a kostýmy. Pokuď budete mít masochistickou nálad a na tenhle "akční crimi thriller" se budete chtít (nevím proč) podívat, tak si všimněte toho jak hrozně nepřirozeně tam všichni mají udělaný vlasy. Podobně špatně dopadlo i barvení řas a vlasů Afflecka v Live By Night, ale tady to eště víc vystupuje v lacině působících kulisách a s těma ochotnickejma hereckejma výkonama.

tenhle film smrdí...

6. Podivný je že za scénářem stojí skupina lidí z níchž jedna je Andrea Berloff, která je podepsaná i pod Straight Outta Compton (které má scénář dobrý).  A teď pozor, Sleepless je totiž remake filmu Sleepless Night  (Nuit Blanche) of Francouzského režiséra Frederica Jardina. Z roku 2012! Co má na RT 96%!! Takže stačilo vzít zjevně povedenej francouzskej film se zajímavým námětem, a dát ho do rukou ženský aby ho přepsala, a režisérovi co neutáhne akci a neukočíruje kvalitní herce a voila: tragický výsledek je zde. Nedá se u toho ani v klidu jíst popcorn.

bojím se že to celý bude průser!

7. Nejkomičtější je asi situace kdy dochází k únosu Foxxova syna. To je tak příšerně neobratně natočený, že to připomíná snad jen film Room. Navíc, v následku tohoto incidentu Foxxova postava utrpí bodnou ránu do oblasti dutiny břišní. S tou pak operuje po zbytek filmu tak, aby se scénáristům hodilo, jestli má jako zrovna dělat že skoro umírá (proto se nemůže natáhnout po svém synovi, když mu ho berou), nebo že je vlastně uplně v pohodě, když běhá po kasínu a zvedá těžký věci.  Film: 2. žánr: 3. Koukatelnost: 1.

já nejsem dildo, ty si dildo!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Příšerný hraní (od naprosto všech, včetně Gabrielle Union a Davida Harbora), příšerný masky, stupidní akce, hrozivej střih, hudba na autopilotu a hlavně nehorázně děravej scénář. Pokud se říká že tisíc opic by za sto let v jedný místnosti napsalo Shakespeara, tak o tomhle můžeme směle říct že by to napsaly 2 opice za víkend.  
co se mnou bude dál? jako herec sem vyřízenej...

9. Co se mi na filmu líbilo?  Místy to bylo nechtěně komické. Michelle měla těsný džíny a občas na to byl záběr.  To je asi vše.

všechno to podělal von, prosím

10. Pro koho ten film je? Pro lidi s IQ pod 100 a věkem pod 18 let. Pro lidi co jim někdo dal zbraň ke spánku a vyhrožuje jim. Pro ty, kteří viděli originál a chtějí se spravedlivě rozčílit. A pro lidi, kteří mají pocit že dobrej herec musí hrát všude dobře a chtějí se pak sami sobě za ten názor zasmát. 


3 komentáře:

  1. Sebegoldenglobovejsi herec s blbym scenarem nic nezmuze, to vim, protoze jsem hral pastyre v barokni vanocni hre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to muselo byt obzvlaste tryznive pro vsechny zucastnene

      Vymazat
    2. Bylo.

      Castecny zadostiucineni prislo asi 4 roky pote, kdy jsem nahodne zapnul tehdy jeste za neco stojici CRo 3 presne v okamziku, kdy tam zacala tataz hra, dokonce s mym oblibenym Borivojem Navratilem v ty moji posrany roli. A zadostiucineni spocivalo v tom, ze to byl trapnej shit i s tim B.N.!

      Vymazat