5. ledna 2017

Recenze: Assassin's Creed - ušetřete a zůstaňte doma [2.6/10.A.S.]

1. Režisér Justin Kurzel má zcela zjevně rád tři věci: Michaela Fassbendera,  Marion Cotillard a urputně temnou rádoby meta dramatičnost. Ta se zračila jak v jeho (wtf ale zajímavém) zpracování MacBetha, tak nyní v něšťastném převedením hry do filmu: Assassin's Creed. Na které se skoro nedalo koukat. Ale dalo se při něm báječně spát. Nuže, tahle "recenze" je možná trochu ovlivněna občasným zdřímnutím, ale přijde mi že to v celku filmu na hodnocení pouze přidává.  Můj kinozážitek tedy probíhal asi nějak takhle:

2. Vybíráme si Assassin's Creed v 3D verzi, protože (ač varování z několika zdrojů že bude příliš tmavá a nemá to smysl) se těšíme na akční scény co budou v 3D dechberoucí nebo aspoň prima zábavný. V kině zjišťujeme, že 3D verze je nejen přiliš tmavá, ale ještě navíc působí celý snímek podivně neostře a málo kontrastně. Vypadá to zas jako ten velmi nelibý nešvar, kterému říkám "50 odstínu hnědé" a který se projevil třeba i zde. Což je k posrání samo o sobě, ale to nejhorší diváka teprve čeká, když se příběh rozjede.

3. Nejprve se seznámíme s tím, že malý Fassbender (Cal Lynch) v poměrně útlém věku za záhadných okolností osiří. Což vede zřejmě k tomu, že se dá na dráhu zločinu, a hop o 30 let později už je ve vězení za násilnou trestnou činnost. Dobrá, prostě chyběl někdo, kdo by ho v dětství mlátil, tak z něj vyrostl kriminálník, pocud v pořádku, to se stává i v nejlepších Valašských rodinách. Následuje velmi působivá scéna z vězení, kterou osobně považuji za totální hajlajt celého filmu. Spoiler: Fassbenderova poprava. Fassbender to opravdu skvěle to odehraje, jak on to jen umí, a v tu chvíli si člověk mohl říkat "ok, ok, tohle možná bude fakt dobrý". Ale pak to de celé do kopru, protože příběh.


hele sluší mi to i z tý druhý strany?

4. Přiznávám rovnou že s hrou Assassin's Creed nemám žádné herní zkušenosti, ale už jen z tohoto Wikipopisu zní zajímavěji a smysluplněji než její filmové zpracování. Jenže studio se rozhodlo pro tento film nevyužít zápletku z žádné předchozí hry, mimo té základní kostry, kterou je že pomocí stroje Animus se využije lidská mysl k tomu, aby se dostalo k vzpomínkám předchůdců té které Animusem zrovna okupované osoby. A důležitou roli při tom hraje jablko. A perou se spolu o ně jacísi zabijáci a jacísi templáři. Režisér úmyslně neuvádí kdo má být jednoznačně zlý a kdo dobrý. Chce aby si divák uvědomil že ať se přehání jakákoliv motivace může to špatně dopadnout.  Prej.

thats some deep shit man, deep.

5. Ve filmu je relativně málo CGI a podle mě není nijak zajímavé. Ohledně akce -  mimo jednoho skoku z budovy to není zrovna oslnivé. Dokonce mi některé akční scény přišly nedostatečně dobře sestříhané. Film obsahuje rekordní skok volným párdem zachycený ve filmu - z výšky 38 metrů. Trval 3 sekundy a kaskadér letěl rychlostí cca 90 km v hodině. Fassbender si údajně delal 95% kaskadérských kousků sám. Ten s tím volným pádem mezi ně ale nepatřil. Fassbender udajně chtěl dělat film co je fantasy založená na vědě. Což se tady dost nevyplatilo, protože celý film operuje s pseudovědou nebo vědou zpochybňovanýma věcma jako je "gen vraha" a "gen svobodné vůle" a navíc je film zahlcen nedostatečně vysvětlenou mytologií, kdy artefakt z minulosti může ovlivnit nejen budoucnost ale i současnost aniž by byl pořádně vysvětleno jak nebo proč. Jediné co mě napadá je že film tajně financovala firma Apple.

nemoh bych k těm bříšákům ukázat i penis?

6.  Během promítání se ovšem dalo dost dobře spát! Kdykoliv se člověk probudil, řešilo se jabko. Nemá moc smysl vysvětlovat jaké má v tom ději jablko význam, je to zcela vedlejší a nesmyslný artefakt, sloužící jen tomu, aby se Marion Cotillard a Michael Fassbender na sebe mohli dlouze a záhadně dívat, hekat u toho, ale spoiler: nerozdat si to. A to přes veškeré teasery díváka v tomto smyslu.

šlyšela sem, že máte velký penis....

7. Film má jednu částečně zajímavou hudební linku, která v pár pod-ténech působí jako lacinější mutant Johannssonova The Beast z Sicaria, (srovnej: zde a zde) což u mě asociačně způsobilo že mě to zaujalo. Ale na to aby u toho unavený člověk neusnul to nestačilo. Fassbender film i produkoval a předtím žádnou z AC her nehrál a ani původně nevěděl že existují. Vzhledem k tomu že film kriticky i komerčně propadl (17% na RT, 125 mega rozpočet, 88 celosvětový obrat po více než 3 týdnech v kinech), možná si přeje aby o něm ani býval nevěděl ani teď. Film: 2, žánr: 4, koukatelnost: 2.

je to pravda? [*dreaming of a big penis]

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Způsob vyprávění. Přes herecky více než zajímavé obsazení (skvělí Jeremy Irons, Charlote Rampling, Brendan Gleeson ve vedlejších rolích) ve mě film nevzbudil žádné emoce ani napětí, naopak příběh mě otravoval a uspával, s nikým se nedalo sympatizovat a nikoho mi tam nebylo líto, natož aby se někomu dalo fandit.. Velmi podivná vizuální stránka, je možné že to byla chyba 3D nebo dokonce toho kina ale výsledek byl tristní, slabý kontrast a všechno hnědé. Co na tom že kostýmy byly ručně šité v 17 verzích, když nebyly na plátně vidět detaily? 


mrkej na muj fantastickej kostým tady, páč v kině vidět nebude

9. Co se mi na filmu líbilo? Že se u něj dalo pospávat, aniž by člověk o něco přišel, nebo se nějak významněji ztratil v příběhu. Ten totiž furt nedával smysl a to ani doprovodu, který u toho nespal prý ani sekundu. Odvážné rozhodnutí mít část filmu Španělsky. Kostýmy, zvláště ty co nebyly hnědé a tímpádem byly na plátně vidět. Ještě mi přišel vtipný pateticky pronesený úsek z tohoto Openheimerova proslovu. Škoda akorát že Openheimer ho dokázal přednést o mnoho lépe než lecjaký oskarem ověnčný herecký nádeník.

kdo bude spát, toho bude ve snu pronásledovat moje dlouhé kopí!

10. Pro koho film je? Pro fanoušky Michaela Fassbendera a video her. Pro ty, komu se líbil Kurtzelův MacBeth, a přáli si u něj aby byl méně jako Shakespeare a více jako vymletá videohra, zasazená do nepříliš dobře promyšleného světa. Mission accomplished. Nobody expected the spanish incquisition anyway.


hele voni u toho normálně spí!

PS: scénárista Michael Leslie skutečně NENÍ Shakespeare, ačkoliv by si to někteří řádi mysleli..

7 komentářů:

  1. scenar to ma jako prumerna mainstreamova AAA hra, tozn. nefungujici pokus o citove zaangazovani, stupidni, detsky naivni, nezajimava a rozplizla mytologie okopirovana a od nekoho, kdo mytologie vyrabet/vypravet umel, dramaticky zvrat, ktery ma kontrastni pomer vuci okolnimu deji asi 1.1 : 1

    OdpovědětVymazat
  2. Moment, jedna se tedy o sofistikovany spletenec Andela Pane 2 (epl arte fucked), Matrixu a Avatara? Jiz leta si lamu hlavu otazkou, zda vubec nejakej princip kauzality muze platit v plne deterministickem svete a jsem toho nazoru, ze je to jen takovy priblizeni (vsechno je ovlivneno vsim, ale s pomerne malou chybou muzeme kratkodobe pocitat s tim, ze A(t0)=>B(t0+t)). Z hlediska praktickeho zivota bych se nijak nepodivoval nad tim, ze vec z minulosti ovlivni pritomnost i budoucnost. Rano jsem snedl 2kg artefaktu zn. Rubin, na to 8 piv, panev oleje a ted musim na zachod (pritomnost) a nejspis tam i usednu (budoucnost).

    Mimochodem jednu Marion znam, je dost velmi pekna, ale taky pekna krava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, prijde mi ze ano. ma to hluboce nabozensky nesmyslny a zaroven radobyvedecky a psychologicky podtext. ani jeden ovsem nedava smysl. a to ani mne coby poucenemu katolikovi s dvema semestrama astornomie!

      Vymazat
    2. Astornomie je věda o tom, jak nikdy nic nestornovat. Mně osobně zajímá jedině to, jestli tam Fassbender skáče ze šedesátimetrové výšky do kupky sena. Tak to bylo v Clueless Gamerovi. Odtud také vím, zač Fassbendera zašili do Bastily: ukradl v dětství jablko.

      Vymazat
    3. Astor? Mel jsem za to, ze je to neco s RTenkama pro psy.

      Vymazat
  3. o tom posranym jabku tam furt fsichni mluvej, ale nikdo nedemonstruje jeho powa tak, jako to udelal hitler s archou umluvy v indiana jonesovi, chapete, takze se tam klanej jabku, nabizej styk za jabko, vynalezaj stroje casu kvuli jabku a to jabko dela celou dobu co? nic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dluzno poznamenat, ze to s tou archou byl jednoznacne nejsrackoznejsi prvek jinak docela prima filmu.

      Vymazat