23. ledna 2017

Film: Tipy na Oskarové nominace 2017


Stejně jako minulý rok, i tentokrá se pokusím tipnout hlavní kategorie a to jak v nich bude americká filmová akademie hlasovat. Po kauze #OscarsSoWhite, kdy se představitelé akademie zapřísahali, že tak bílé Oskary už neuvidíme, je možné, že se tento rok budou protěžovat zástupci jiného než majoritního amerického etnika. Pokusím se to brát v potaz, i když mi to není nijak příjemné. Jako vždy uvádím to, jak si myslím že budou hlasovat členové akademie, ne to co je nutně moje osobní preference. Tento rok nebyly takové čachry s kategoriema, jako ve 2016 (Danish Girl, Ex Machina). Vlastně jediná výrazná změna byla neůspěšná lobby filmu Mooonlight za kategorii originální scénář. Tento rok se zdá obecně trochu slabší než ten minulý, a upřímne i  na to jak se mi líbil film La La land nechápu, že by měl na sebe strhnout skutečně veškerou pozornost, jak se mu prorokuje. Zajímavá je šance Isabelle Huppert na nominaci za hlavní ženskou roli a to přesto, že to byl cizojazyčný film. Za to akademie nominovala snad jen 13x v historii (např: Sophia Loren a Marion Cottilard). Do Bafty se Elle nedostala díky pozdnímu datu uvedení. Připomnme si, že postup na určování nominací je relativne komplexní, ve zkratce: různé cechy voli ve své kategorii (herci herce, režiséři režiséry), akorát "best picture" volí všichni. Každý uvede pět svých vaforitů. Hlasy se pak přepočítávají tzv "reprezentační metodou" kdy v případě že váš zvolený favorit číslo 1 nedostane celkově dost hlasů (počet hlasujících ve vašem cechu děleno počet nominaců plus 1), jeho hlasy se automaticky připočítávají vašemu favoritovi číslo dvě. Můžou tak vznikat zajímavé situace ale také je zde prostor pro kalkul, samozřejmě. Takže, co se dalo vykalkulovat tentokrát? 89%









1. Film 8/9
1.2. Moonlight
1.3. Lion
1.4. Arrival
1.5. Fences

Jistotu má La La land, Manchester By The Sea a Moonlight. Osobně za vítěze chci Manchester By The Sea - film na kterém prostě nevidím chybu. Může se stát že se do nominovaných však dostane ještě film Hidden Figures, což je kvalitní snímek ale podle mě nijak nevybočující z řady jiných kvalitních snímků, tedy tam nemá co dělat a dostane se tam kvůli etnické propagandě. Místo Fences by tam měly být Nocturnal Animals a místo Liona Silence nebo pokud by bylo filmů nominováno víc, mohla by se tam dostat i Jackie, případně Sully.  A kéž by měl větší propagandu Jim Jarmush, kterému se jeho poslední film Paterson opravdu povedl.


2.  Režie 4/5
2.1. Damien Chazzel - La La Land
2.2. Barry Jenkins - Moonlight
2.3. Kenneth Lonergan - Manchester By The Sea
2.4. Martin Scorcese - Silence
2.5. Denis Villeneuve - Arrival

Damien Chazzel (Whiplash) má solidně našlápnuto, ohromně fungující marketingovou strategii, jeho herci se angažují v propagačních tůrné, a o La La Landu se všude mluví. Je to opravdu chytře vymyšlený film a spolu s Moonlight a Manchester By The Se jsou jednoznačně v první trojce. Ohrozit by můj výběr mohl David Mackanzie za velmi povedené Hell or High Water, nebo (eh) Denzel Washington za dost nudné ale kriticky oceňované Fences. Na nominaci za režii pro Mela Gibsona za Hacksaw neveřím, nepřijde mi že by mu akademici ještě odpustili. DGA (režisérský cech) ovšem nenominoval Scorseseho za Silence tak je možné, že ho vyšoupne Lion nebo HR, nebo HHW, a to přesto že vyrobit Silence trvalo Scorsesemu skoro 30 let a kolegové režiséři by mohli tak náročný projekt ocenit.


3. Hlavní herec 5/5
3.1. Ryan Gosling - La La Land
3.2. Casey Affleck - Manchaster By The Sea
3.3. Andrew Garfield - Hacksaw Ridge
3.4. Denzel Washington - Fences
3.5. Viggo Mortensen - Captain Fantastic


Denzel Washington tam podle mě nemá nic dělat. Hraje tradičně dobře, ale nic co bysme od Denzela již někde neviděli, plus tím, že je film na základě divadelní hry se Denzel sám zrežíroval do divadelního přehrávání. Gosling také nevím čím si to zasloužil, ale všechno nasvědčuje tomu že tam skutečně bude. Místo něj by tam podlě mě měl být Adam Driver za Jarmushův Paterson. Nebo i Hanks za Sully, či Edgerton za Loving. Kdo tam je zaslouženě je Casey Affleck a Andrew Garfield. Casey protože podává skutečně životní výkon a Garfield protože ze svého fanatického a kýčového hrdiny dokáže vykřesat upřímně působící lidskost. 



4. Hlavní herečka 4/5
4.1. Emma Stone - La la land
4.2. Issabelle Huppert - Elle
4.3. Natalie Portman - Jackie
4.4. Amy Adams - Arrival 
4.5. Meryl Streep - Florence Foster Jenkins

Nominovat Meryl je už ohrané (bylo by to po dvacáté) ale Florence Foster Jenkins je tzv "transformativní" herecký výkon, což má akademie ráda, plus liberálním voličům se určitě líbil její proslov na udávání Globů a navíc: Meryl odvedla v tom filmu opravdu fantastickou práci. Ano, stejně jako Denzel ve Fences, ale narozdíl od něj uvedla něco nového. Zpívat úmyslně falešně tak, aby to působilo jako přesná kopie originálu, navíc do nesympatické směšné postavy vnést křehkost a vzbudit empatii, to umí asi jen Meryl. No. Pokud by se tam nedostala Meryl nebo Amy, tak má ještě šanci Annette Benning za 20th Century Women, nebo pokud bude akademie i zde dávat najevou že Oskaří nemají být tak bílí, tak Taraji Henson nebo Ruth Negga. Emily Blunt sice v Girl on the train podala skvělý výkon ale ten film byl tak strašný že mám pocit že na něj akademie radši chce zapomenout.


5. Vedlejší herec 4/5
5.1. Mahershala Ali - Moonlight
5.2. Lucas Hedges - Manchester By The Sea
5.3. Dev Patel - Lion (anebo jeho druhý Slumdog)
5.4. Jeff Bridges - Hell or High Water
5.5. Hugh Grant - Florence Foster Jenkins

Ano, Hugh Grant je tam skutečně oprávněně. Z toho samého filmu by tam mohl být i Simon Helberg. Na úkor někoho (třeba na akademii mladého Lucase) by se do této kategorie mohl dostat Aaron Johnson za Nocturnal Animals, za které už vyhrál zlatý glóbus, nebo Michael Shannon z tamtéž. Jsou jisté ohlasy i pro Liama Neesona za Silence, ale to mi přijde zbytečně sentimentální, to už spíš Driver/Garfield z toho filmu nebo Issey Ogata.



6. Vedlejší herečka 5/5
6.1. Viola Davis - Fences (nominace bude převážně za tu nudli z traileru)
6.2. Naomie Harris - Moonlight (zaslouženě)
6.3. Michelle Williams  - Manchester By The Sea
6.4. Nicole Kidman - Lion
6.5. Octavia Spencer (naprosto nezaslouženě)

Místo Octavie by tam měla být Greta Gerwig za 20th Century Women, nebo ještě lépe (ale beznadějně) Lily Gladstone za Certain Women. Octavie hraje svojí roli v Hidden Figures dobře ale má tam málo prostoru předvést něco zajímavého, vůbec netuším za co by měla být nominována, ale všechny prekurzory na to poukazují.


7. Kamera 5/5
7.1. Silence  - Rodrigo Prieto
7.2. Arrival -  Bradford Young
7.3. La la land - Linus Sandgren
7.4. Moonlight -  James Laxton
7.5. Lion - Greig Fraser 

Mohl by uspět Seamus Mcgravy za Nocturnal Animals nebo Stephane Fontain za Jackie. Rozhodně jistí jsou La la land, Silence a Moonlight.  Rodrigo Prieto už byl nominovanej za Wolf of Wall Street, a možná tenhle rok přijde jeho šance. Silence má opravdu na první pohled krásnou kameru, srovnatelnou z posledních let snad jen s Reventantem.


8. Originální scénář 4/5
8.2. Damien Chazell La La land
8.3. Taylor Sheridan - Hell or High Water
8.4. Kenneth Lonergan - Manchester By The Sea
8.5. Matt Ross -  Captain Fantastic


Kdyby Moonlight nakonec nebyl přiřazen do kategorie Adaptovaný scénář, byl by tam Moonlight. Jediný kdo nemá nominaci jistou je Captain Fantastic  a místo něj by tam mohla být Jackie nebo 20th Century Women, pokud se bude stranit feminismu. Popřípadě animovaná Zootopie. Rozhodně o vítězi se bude rozhodovat mezi Manchester By The Sea, La la land a Lobster. I když.... po fiasku z roku 2016 kdy akademie přeskočila Aarona Sorkina, už člověk vlastně neví. 



9. Adaptovaný scénář 5/5
9.1. Barry Jenkins - Moonlight
9.2. Eric Heisserer Arrival
9.3. August Wilson Fences (eh, nojo ma Pulitzera no)
9.4. Jay Cocks - Silence    Alison Schroeder, Theodor Melfi - Hidden Figures - 
černošsko-feministický hlas asi nakonec zazní zde místo hlasu pro bilé macho Silence.
9.5. Saroo Brierly -Lion

Někteří kritici uvádějí jako svůj tip v této kategorii i Deadpool, čemuž se mi nechce věřit. Dalšími potencionálními soutěžícími o Oskara v této kategorii by mohli být opět Hidden Figures ale by bylo víc na místě tam dát Nocturnal Animals, Silence, nebo Hacksaw Ridge.


10. Hudba 4/5
10.1. Michael Giaccino, John Williams - Rogue One
10.2. Jackie - Mica Levi - pozor, žena, a ten soundtrack je dobrej.
10.3. Lion - Dustin O'Halloran / Hasuchka
10.4. Moonlight - Nicolas Britell (znáte z Big Short)
10.5. La la land (City of Stars, Audition budou asi mezi nominovanejma písněma) - Justin Hurwitz

Johann Johansson tam za Arrival nemůže být protože ho akademie pro tento rok ohledně Arrival diskvalifikovala. Více zde. Mě by tam místo Lian seděl víc Abel Korzienowski za Nocturnal Animals, hodně akademiků zas tipuje Johna Williamse za BFG  nebo Zimmera za Hidden Figures. Tak uvidíme. V hudbě se prakticky nevyznám, nejvíc se mi líbil právě ten Johansson a pak La la land.


11 komentářů:

  1. 75 ti nemůže vyjít, to bys byla vědma. i 60 by bylo hodně. ale good luck!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak kdyz kliknes na ten prvni odkaz v clanku tak uvidis ze minulej rok mi vysly tipy na 81 procent…. predminulej taky nad 80 tak snad nejaka sance je :)

      uvidime zitra.

      Vymazat
  2. mno tak 89% neni tak spatny…. neprekvapilo me tam prakticky nic, ze daji Shannona misto Granta se trochu dalo ocekavat. Snad jen ta hudba z Passangers me ani nenapadla…. a chudak Scorcese zas vostrouhal, no. Jinak hura Lobster, go Lobster!

    OdpovědětVymazat
  3. Pche. Ryan Gosling už podepsal smlouvu (la la smlouvu) na čtyři další la la filmy: La La La Land (2018), La La La La Land (2019), La La La La La Land (2020) a La La La La La La Land. Později bude také prequel (La Land) a pre-prequel (Land).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a pudes na to? film je to dobrej. nemusi se ho bat ani ti co se boji homosexualu.

      Vymazat
    2. on a second thought - ten vtip je dobrej. venujes mi ho? malinko ho upravim a prodam. co ty na to?

      Vymazat
    3. Promluv si s mým tiskovým mluvčím. Je to Hans Landa a toho času se zdržuje v Laa an der Thaya.

      Vymazat
    4. myslim to vazne, delej, musim to dneska odevzdat. mas problem s tim kdyz budu profitovat z tveho mozku? a neukrads to nekde sam?

      Vymazat
    5. What the fuck??? Já nikdy nekradu. Jsem uražen. A ten vtip si klidně... vezmi.

      Vymazat
    6. danke shon, vazim si toho, je dobrej, staci jen malinka uprava a je ready na pouziti. diky.

      Vymazat
    7. Az se Grim uslysi na sve oblibene TV Joj, tak ho klepne.

      Vymazat