26. října 2016

Recenze: Masterminds - vtipný heist škrcený groteskou [6,3/10 A.S.]

1. Masterminds režíroval Jared Hess. Kdo viděl jeho celovečerní debut Napoleone Dynimite, tak bude vědět co zhruba čekat. Blbý je že od Napoleona nenatočil nic lepšího, naopak kvalita dost klesá.  A to říkám jako člověk co má nekriticky rád Sama Rockwella (a i ostatní z toho filmu) ale ani přesto se u jiného Hessova snímku - Don Verdean, moc nezasmál.

2. Masterminds je inspirovaný hrozně zajímavým (pozor link spoiluje) kriminálním počinem, který se stal v roce 97 v Severní Karolíně, kdy došlo k jedné z největších bankovních loupeží v USA. Za naprosto bizarních okolností. Které jen čekaly na zfilmování. 

3. Scénář napsali tři lidi (co to kua je za zvyk!) z nichž má cenu jmenovat jen Emily Spivey, která pár let psala pro Saturday Night Life. Ostatní dva nejsou jako scénáristi nejsou (a odváží se tvrdit že ani nikdy nebudou) zajímaví.

4. Problém filmu je dvojí: A) v těch naprosto ale naprosto nejzajímavějších momentech se odkloní od reálného příběhu a vymyslí si nějakou absurdní kravinu která nedává smysl. Velký spoiler:
ve filmu se Scott Gant skamarádil s člověkem co byl najat aby ho zavraždil, ale rozmyslel si to kvůli píčovině jako je shoda jmen, přesného data a místa (nemocnice) narození. Což by mu bezpochyby došlo že je díky tomu že mu někdo ukradl identitu, a ne díky tomu že sou "bratři". Never mind. Ok může to být vtipné, skamarádit se s vlastním vrahem, ale o kolik zajímavější je ta realita, kterou je: profesionál co byl najatej aby Ghanta zavraždil si na to najal někoho dalšího (amatéra), protože sám zjistil že Ghant je hledanej FBI a nechtěl se připlést do cesty federálnímu vyšetřování. No a amatér šel Ghanta zabít, ale když k němu došel, tak zjistil že má na mikině logo stejného sportovního týmu, který měl rád i ten "vrah" sám, takže si to rozmyslel. A místo toho přátelsky Ghantovi řekl, kdo ho najal na co a poté se  dokonce skutečně trochu spřátelili. Saved by the shirt! B) z už tak dost absurdního příběhu komicky hloupých kriminálníků udělá přemrštěně působící grotesku, takže divák přestane film vnímat jako reálný příběh reálných postav (což je na něm to potenciálně dost zajímavé) ale vnímá to jako crazy dumb comedy, která je prostě slabá. Přes to, že je dobře obsazená a zahraná.


jo nejdřív zamířit a až Pak vystřelit, jo?

5. V hlavní roli je tradičně zarostlý a divnotvora hrající Zach Galifianakis, v roli kouzelně zamilovaného bankovního úředníka. Jeho snoubenku hraje Kate McKinnon, která sama o sobě je snad důvod ten film vidět. Podobně povedeně hraje Kristen Wiig, coby Zachova kolegyně z banky, akorátže Wiig nepředvádí nic nového, (narozdíl od McKinnon, která opět překvapí novou částí rejstříku svého hraní čistě obličejovou mimikou), je prostě standardně dobrá. Sekundují jim ještě Owen Wilson a Jason Sudeikis.

hillbilly bliss

6. Pokud se na film podíváte, vězte že v těch opravdu nejabsurdněji působících momentech (spoiler - natočení loupeže na video, zamknutí se v autě, spřátelení se s vlastním vrahem) se drží reality. Ano, ta skupina lidí zjevně opravdu byla až takhle hloupá. Možná i proto není těžké aspoň páru z nich držet palce a přát jim štěstí. Přecijen, když už se vám povede ukrást z banky 17 miliónů dolarů, nějaké sympatie diváků si určitě vysloužíte automaticky.



Im too sexy for this suit, too sexy for this suit, too sexy

7.  Na filmu je možná nejzajímavější to, že ho původně psalo asi 5 lidí, z nichž jeden byl Danny McBride a druhej Jody Hill. Což je dvojka schopných scénáristů, stojícíh třeba za brutálně vtipným Eastbound & Down. Jenže ta trojice těch neschopů se pohádala s tou dvojící těch schopnejch (yeah, jak jinak). A nakonec to rešila i cechová (WGA) arbitráž, a dvojice schopnejch ze scénáře vypadla. Což je škoda, pod jejich rukama by to určitě dopadlo lépe. Jako film to má ode mě 5. Průměrný snímek, který neoslní ani neurazí. V žánru dám 6, protože by to byla lepší hořká jemnokomedie (ala Little Miss Sunshine) než slapstick/groteska. Na tu tam prostě není dostatek fytzicky fungujících vtipů. Koukatelnost ale za mně byla dobrá, ten příběh mě zajímal, herci bavili, a stupidita jejich aktérů udivovala. Nuda prostě nenastoupila. Akorát tam nebylo tolik smíchu jako si asi přáli tvůrci. 8.


neznáme se z LinkedN?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Přílišné přehánění kde nebylo třeba. Slapstick-comedy a z něj pramenící přehrávání. Nesmyslná scéna útěku na letišti. Leslie Jones a Sudeikise, kteří mi v těch rolích neseděli. To je v podstatě vše. 


po tomhle filmu musím zhubnost tak si to teď aspoň užiju

9. Co se mi na filmu líbilo? Námět, hraní všech až na přehánějícího Sudeikise, nicméně ten tam má na kontě zas jednu výbornou etudu spoiler (průběh plánované vraždy a její nejlepší část v podobě honu na ulici). Kate McKinnon. Krásně zahraná naivita Zachem Galifiainakisem. Vtip s Pinocchiem. Absurdní způsob pašování peněz a maskování se (oboje pravda)


dotáhneme to někdy na ty oskary?

10.  Pro koho film je? Pro lidi co mají rádi divné filmy. Pro divné lidi. Pro ty, co je zajímá ten reálný příběh a sou líní číst o tom knihu. Pro fanoušky Kristen Wiig a Zacha Galifianakise. A pro všechny ostatní kterým eště nedošlo že Kate McKinnon je bohyně komičnosti a do 3 let  z ní bude A-lister schopný sám komerčně utáhnout film.

tohle je ve skutečnosti jedna z nejvtipnějších scén z filmu

PS: závěrečné titulky obsahují vtipné zkažené scény.

2 komentáře:

  1. Asijska balena nahrada plcha: http://www.rouming.cz/roumingGIF.php?gif=39812

    OdpovědětVymazat