22. října 2016

Recenze: Jack Reacher: never go back = vzkaz divákovi [4/10 A.S.]

1. Jack Reacher: never go back je druhý díl původně knižní série o Jacku Reacherovi, ex-armádním důstojníkovi, který se toulá světem a občas se k něčemu připlete. První díl před 4 lety režíroval Christopher McQuarie, což je oskarový scénárista (The Usual Suspects, Edge of Tomorrow, Valkyrie) a mimo to eště schopnej akční režisér co umí do akce dál sexappeal i humor. Jako například v poslední Mission Impossible: Rogue Nation. Tenhle díl Reachera ale bohužel režíroval někdo jinej.

2. Edward Zwick je zajímavej leda tím, jak je až na jednu-dvě vyjímky úplně průměrný režisér. Porovnejte sami - Blood Diamond, Pawn Sacrifice, vs slabší Legends of the Fall nebo Seige. Zajímavejší bude max jako producent.

3. K pokračování Jacka Reachera teda nepřidal nic specifického, nic vlastního, natož zajímavého. Vytvořil slabý, kýčový a  bolestně formulaický rádoby-thriller, který nezachrání ani to že si tam Tom Cruise může (jak je mu jen vlastní) uběhat plíce a na chvíli i sundá tričko.

4. Vono jak to taky mohl Cruise zachránit, když ho režisér nebyl schopen navést do jiné polohy než "Ethan Hunt když má třetí den zácpu"? Ta postava prostě byla v tomhle díle příliš generická, prostě takovej random "bad ass good guy". Ale za to nemůže ani Cruise, a rozhodně ne autor literární předlohy (Lee Child), který napsal fakt zajímavou a unikátní postavu, Jacka Reachera, introvertního nabušeného tuláka vyhozeného z armády, který se jednou ročně víceméně omylem zapléte do nějakých problémů. Za to jak neslaná nemastná je Reacherova postava může samozřejmě režisér, ale taky jeho spolu-scénárista, tragéd Richar Wenk. Který nedávno zprznil Sedm Statečných a předtím se nejvíc "vytáh" leda Equalizerem a tím  se rozhodně scénáristicky není co chlubit. 

hlavně se nebrat moc vážně

5. Původní Childův příběh byl dost změnen co se týče jak vývoje děje tak motivace hlavních aktéru. Tuhle prasárnu Wenk právě udělal už v těch Sedmi Statečných, zjevně je to jeho trademark. Child napsal story o tom, jak když Reacher přistopuje z Dakoty do DC aby pozval na rande ženskou kterou zná jen podle hlasu z telefonu, a která nyní místo něj velí 110. jednotce, ho armáda "násilím" znovu rekruituje (vytáhne paragraf a papíry které kdysi podepsal, kde se upisuje k tomu že bude sloužit do 55 let jako kdykoliv zpět povolatelná záloha), následne na něj vybalí že je vyšetřován z 16 let staré vraždy a (malý spoiler) má možná 15tiletého haranta o němž dosud nevěděl. No a k tomu eště ta ženská co jí přijel sbalit zmizela cesou na služební cestu do Afghánistánu, kam byla nenadále povolaná.  A teď Reachere řeš. Wenk napsal příběh o tom, jak (malý spoiler) armáda se pro diváka z ničeho nic rozhodne sama sebe sabotovat, odklidí jednu ze svých vedoucích, kterou je náhodou právě Reacherova "vyvolená" a teď Reachere řeš. Takže Reacher místo "sebe" a "svýho krku" řeší primárně ženskou a její krk. Jak originální hrdina.

najměte lepšího scénáristu, vyhoďte tohodle střihače, a zařiďte lepší akci!

6. Ale nevadí, pořád eště to mohl být aspoň nadupaný akční thriller, jako ten první díl. Jenže vono ne. Tý akce je tam málo a ta co tam je hrozně ale HROZNĚ hloupá. Jako kdyby to byl low budget z devadesátek. Natočenej na Ukrajině. Amatérama z místního JZD, kteří se ve volném čase rádi dívají na Jean Clauda. Protože vidět scénu ve který je jeden proti třem, a je to tak blbě sestříhaný, že divák sleduje jak protivníci poslušně čekají, než Cruise (zády  k nim) domrzačí jednoho protivníka, aby ho pak nechali se k nim eště otočit čelem, než se na něj vrhnou, to v takovýmhle filmu fakt bolí.

hele, teď ti ukážu jak se natočí nejtrapnější scéna celýho filmu, jo?

7. Akce z blízka působí příliš pomale a neohrabaně (ne že by byl pomalej Cruise ale je pomalej režisér a střih), všechny finty fň který Reacher ve filmu použije sou trapný a v realitě neproveditelný (spoiler) (celý ten útěk z vězení, muhehe), což by snad nebyl problém, kdyby film zároveň obsahoval nějakou přiznanou nadsázku a humor, jako třeba právě M:I série. Ale ne, Reacher se celou dobu tváří jako Marvin po prvních deseti miliónech let na parkovišti, a film se bere hrozně vážně. Když dojde na náznak nějakého pokusu o emoce tak je to skoro nesnesitelné. Kýč, předvídatelnost, upocenost. A do toho family drama! Uf. Prostě - bad. Bad. BAD. Film: 3 (příšernej scénář, nezajímavý postavy, divný hraní), žánr: 5 (málo a špatně natočený akční scény, zvláště scény z blízka byly divně sestříhaný, příliš vážně se branej snímek  koukatelnost 4, za to jakej to byl místy UHO trapas a jak formulaicky se tam postupovalo.

a vážně mi to moc nešlo ani v tom sitcomu?

8. Co se mi na tom nelíbilo? Stříh. Akce. Hlouposti typu technické postupy jak z konce devadesátek (ačkoliv ve filmu mají nové apply). Přehnaná akce typu Reacher pěstí prorazí okýnko u auta a zasáhne řidiče, který ho sledoval, a není to brané jako legrace či nadsázka ale jako vážná scéna. Celá family dějová linka hrůzně zpracovaná, ty dialogy sou fakt utrpení.  Hlavní záporák nezajímavej kripl co se vykecává místo toho aby zabíjel. Jo a Cobie Smulders tu roli neuhraje, no. Kór bez mejkapu.

děvenko, v tomhle filmu si silně přebytečná, když ani neukážeš kozy

9. Co se mi na filmu líbilo? Trailer. Má to fakt pěknej trailer. Tomovi hodně sluší černej baret. Je tam jedna hezká a neiritující holka (Madalyn Horcher) ale je jí tam málo a je příliš oblečená. Velký spoiler: před-závěrečná scéna při který Reacher odhalí co je skutečně ve hře za zásilku je sice trapná, ale aspoň tam má chvilku fakt šmrnc.

takže to máme, pět koblih, dva dounaty, tři wafle...

10. Pro koho film je? Pro naprosto nekritické obdivovatele Toma Cruise. Pro ty, kterým stačí slabý podprůměr aby se bavili u akčního filmu. Pro ty, co jim nebude vadit že film se bere příliš vážně a přitom je hloupej. A pro ty, co je zajímá jestli Reacher používá kondomy nebo ne.

mělo mě napadnout, že to bude hovadina když to spolupsal človek co se menuje Wenk

8 komentářů:

  1. Nic? No tak já teda něco řeknu (i když si myslím, že vše už bylo řečeno na fukublogu): "Tak na tohle já tedy určitě nepůjdu."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobre delas.

      ad komentare - byl tu jeden co protestoval proti tomu druhemu clanku v dobe kdy byl oznacenej jako recenze. v zajmu transparentnosti a pro tve poteseni cituji jeho zneni:

      Spimfurt 22. října 2016 6:50
      "to me teda nebavi cist nejaky plki o nesouvisejicich vecech. recenze to neni ani ve snu."

      Vymazat
    2. To je nějaká nová móda, dělat úmyslné hrubky v češtině? Dělá je Spimfurt, Franta, ty a polovina fukubloggerů.

      Vymazat
    3. nemuzu mluvit za ostatni, leda vyjadrit osobni domnenku: pro spima je to moda/trend v ramci socialni skupiny se kterou se prateli na internetu, fuka je nedela umyslne, je mu to jedno.

      u me je to kombinace nepozornosti, nedbalosti (a mirne ztraty citu pro cesky jazyk diky tomu ze ho uz nekolik let prakticky nepouzivam) pro vse co je spatne mimo umyslne psaniho "sem" atd misto "jsem"). psani "sem" misto "jsem" je dlouhodoby trademark postavy ktera pise ty recenze. nechce se mi po letech menit. Ale napriklad Sklepicu pise nekdo jinej, a tam to neni, jak si muzes vsimnout.

      Vymazat
    4. Grime, ty jsi strašně dlouho nemytá a urejpaná vagína.

      Vymazat
    5. co ty vis vo nemytejch vaginach?

      Vymazat
  2. Prosimvas, kdo pise Grima, jsem zmaten. Ten, co kresli bejtmena?

    OdpovědětVymazat