17. září 2016

Recenze: Sully - Tom Hanks hrdinou posté a pořád dobře [8.7/A.S.]


1. Sully, příběh šikovného pilota Chesleyho Sullenbergera režíroval Clint Eastwood. A na plátna (nikoliv obrazovky!!) dědula Clint uvedl příjemně střízlivé a svou devadesátiminutou délkou krásně únosné vyprávění o unikátním řízeném přistání na řece Hudson, poté co po srážce se ptáky komerčnímu letadlu přestaly fungovat oba motory. spoiler: incident přežilo všech 155 osob na palubě.

2. Hlavní roli dostal kdo jiný než Tom Hanks. Koneckonců opravdu - kdo jiný by mohl hrát hrdinného klidného mile působícího a pod tlakem stále cool šedesátníka, než Tom Hanks, žeano. Ono to sice už může působit jako děsně obehrané téma, ale když on Hanks má tu svojí auru "oblíbitelnosti" prostě tak silnou, že díky ní pořád prodává lístky. Jen 10 z jeho přes 45 filmů utržilo pod 100 mega dolarů a to většinou minifilmečky jako Tykwerův Hologram For The King nebo Money Pit a jemu podobné snímky z osmdesátých let. A to je statistika, která už o něčem vypovídá.

3. Já osobně dokonce věřím tomu, že když by se na lodi, letadle, poloprázdném ostrově, nebo třeba jen v kině, či tramvaji udála nějaká krizová situace, a účastníkem by mimo jiné lidi byl i Tom Hanks, že by byl okamžitě zvolen vůdcem. A většinová společnost (možná trotlů, ale holt takový je dav) by očekávala, že je nebezpečí promptně zbaví. Racionálně by si asi uvědomovala, že to je hloupý předpoklad, ale pudově po těch nejméně dvou dekádách Andrew BeckettůTrosečníků, Robertů Langdonůjimu Lovellů, Forrestů Gumpů a kapitánů Millerů a Phillipsů* by byla brainwashovaná do pocitu že Tom Hanks to tam spasí. 
někdy chci bejt fakt zlej. jako hodně zlej.

4. Na filmu Sully je pěkné to, že se až na malé detaily drží reality. V čem se odchýlil je trochu víc negativní vylíčení posudkové komise, co po přistání  Sullyho a jeho co-pilota Jeffa Skilese (kterého hraje Harvey Dent  Aaron Eckhart) vyšetřuje. A svým postojem, zřejmě pro zvýšení dramatického napětí, působí spíše jako trio prokurátorů, než vyšetřovalů. Po přečtení scénáře sám Sully navrhl, aby  se v něm nepoužívala skutečná jména těch, kteří tu nehodu vyšetřovali, právě proto, že scénář Toda Komarnickiho je líčí trochu jako vyložené záporáky. 

Skylar vypadá že má zas nějaký výhrady, mrcha!
5. Eastwood režíruje Sullyho velmi věcně, párkrát dívákům nabídne různé flashbacky a noční můry, které sice děj nijak neposouvají, ale sou vizuálně ohromně zajímavé, protože krásně zpracovávají průlet letadla New Yorkem. A když řikám průlet, tak myslím spíš průpad. A když řikám New Yorkem, tak myslím skrz na srkz různýma budovama které přitom kosí. Fakt pěkně udělaný.

tu šálu bys měl nosit častejc, fakt ti sekne Tome

6. Jako člověk co tu žije si neodpustím odkázat na pocit, se kterým mnoho (nejen) New Yorčanů dodnes vyrovnává. Obrysy letadla letícího proklatě nízko nad zemí/mrakodrapem, a hrůzu, kterou i v současné době takový výjev nahání. Když se procházám ulicema Manhattanu, často si uvědomuju, že to co celou tu žářijovou tragédii roku 2001 ještě umocňovalo byl fakt, že díky pravoúhlému uspořádání Manhattanu na to bylo z dálky vidět. Že když člověk stál třeba u Carnegie Hall na 57th a 7th a kouknul dolu směrem k Battery Park, tak viděl do dáli nějakejch 7 km před sebe, a toho 11.9. moh pozorovat oblak mraku jak se k němu po sedmé avenue valí. Proto, když v Sullym Eastwood párkrát kamerou švenkne na pohledy lidí co sedí v kanceláři na Manhattanu a za okny vidí z nebe se kamsi řítící letadlo, nepůsobí ta hrůza v jejich očích (aspon pro mne) kýčově, ale mocně. Stejně jako celý ten příběh.


brace for impact, bitches

7. Film prostříhává mezi tím, jak k nehodě v lednu 2009 došlo, a tím, jak to Sully následně vysvětluje vyšetřovatelům a posudkové komisi, a obhajuje svoje rozhodnutí posadit letoun na řeku, místo na nedaleké letiště. V pauzách mezi záběry lidí panikařících v letadle nebo ve vodě sou vyloženě komorní momenty, kdy si Sully v noci přehrává  v hlavě znova co se dělo, nebo se svým co-pillotem Jeffem běhají po zimním Manhattanu. Nenudí ale ani jedna ta linka, zejména proto, že Clint na žádné z nich nestráví příliš dlouho času a Sullyho nenechá spadnout ani do sebelítosti ani patetickému po zádech plácání. Film: 8 jeden bod jde dolu za to že si neodpustili a museli z někoho udělat záporáka, jakoby divák nezvládl drama čiste jen z těch okolností a druhý za to, že neukázali dostatečně tu zvířecí stránku lidské povahy při evakuaci (spoiler: dle vyjádření některých pasažérů si lidé - zcela pochopitelně- lezli téměř po hlavách a přelejzali sedadla směrem k východům) Žánr: 8, čiste protože na dněšní katastrofická dramata to má málo krve, průserů, smrti, explozí a vyhrocených emocí. Koukatelnost: 10. Bavila mě každá sekunda.

he is tom-hudson-fucking-hanks!

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Je toho jen maličko. Že zkrátili čas potřeba na vyšetřování (z reálných 15 měsíců na pár dnů) a příběhově udělali z vyšetřovatelů trochu jednorozměrné zlouny. Fakt že vyšetřovatelé byli taky i trochu hloupí big spoiler: protože skutečně původně nezohlednili čas na lidskou reakci) se ale nedá vyčítat filmu, taková byla údajně realita. Některým divákům se určitě nebudou líbit "americké" záběry na konci filmu, zdůrazňující sílu týmové práce, a semknutosti lictva, ale z pohledu odsud taková ta Amerika skutečně je. Není to jen pozlátko pro film.

já vím Tome, na tebe nemám, no...

9. Co se mi na filmu líbilo? Kamera. Střízlivé vyprávění. Tom Hanks. Nojono. Kdyby Tom Hanks hrál Satana, a Bůh seděl v kině, věřím, že by mu na konci taky zatleskal. Tom to v sobě prostě má, že dokáže tu roli udělat uvěřitelně lidskou skoro za jakékoliv okolnosti. Hodně moc se mi líbily záběry z posledních vtěřin před Hudsonem, kdy vůbec poprvé si uvědomuju že by v kině zazněly emegency slogany od letušek: (head down, stay down) i fakt že tohle Sully skutečně pasažérům řekl: "brace for impact". Dík, kámo. A co dál?

tak si eště zdřímněte, do nárazu zbývají 2 minuty
10. Pro koho film je? Tak logicky pro ty, co mají rádi Toma Hankse. Pro ty co mají rádi dramata a filmy o nehodách. Pro ty co byli v New Yorku a chtějí se podívat na to jak ulicema kterejma chodili prolítává letadlo. Pro koho film ale rozhodně není? Pro milovníky kanadských hus, kterých několik tisíc šlo do plynu po té, co se zjistilo že zavinili tuhle havárii.  May they quack in peace.


partička uplně normálních chlapíků

* a nezapomínat na kovboje Woodyho

PS: podoba herců s reálnými postavami které hráli je fakt povedena. Viz srovnání zde.

17 komentářů:

  1. Fun fact: knír Aarona Eckharta byl tak mohutný, že měl na place svého vlastního asistenta a právníka. Eastwood ho nenáviděl, zlobně ho provrtával pohledem a mezi zuby drtil kletby. Naopak Hanksovi se moc líbil a v přestávkách si ho (se svolením všech tří právníku) půjčoval. Sám Eckhart z něj byl nešťastný a nervózní a rád se ho vždycky zbavil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak to bylo. ovse zapomnel si dodat ze ve chvilkach odpocinku se tim knirem ovivali chudinske deti ze sousedstvi, a o jedne obzvlast velke pauze si ten knir odskocil na broadway kde dostal roli prof higginse v muzikalu my fair lady. proti cemuz se bourily odbory, protoze prof higgins byl clovek, a nikoliv knir. nicmene zastanci prav knirů oponovali, ze kdyz muzou lide v roli predstirat ze maji na obliceji knir, proc by knir v roli nemohl predstirat ze ma na sobe cloveka? bude zajimave sledovat jak tento pripad dopadne, mozna z nej bude unikatni soudni precedens.
      PS: knir se vyjadril ze by volil Hilary. Zle hlasy tvrdi ze proto, ze hilary ma sama pod nosem slibne vypadajici chmiri.

      Vymazat
    2. Právě proto Kníra nenáviděl Eastwood. Bílý dům se k celé kauze sice oficiálně nevyjádřil, ale je známo, že Knír měl na svém stolku v maskérně prezidentovu fotografii s vlastnoručním podpisem.

      Vymazat
    3. pravdu dis. ale jiste si nevedel, ze fotku Obamy s vlastnorucnim podpisem mel Knir jiz od roku 2006. V te dobe totiz tehdejsi senator Obama prosazoval FAAFLMDRA, aneb: Federal Aviation Administration Fair Labor Moustache Dispute Resolution Act, ktery zajistil ferovy pristup pri vyjednavani prav a povinnosti ve vztahu aerolinek a jejich zamestnancu. Vcetne lidi s kniry, ale i tech co byli kniry bez cloveka! Obama byl jediny politik, ktery rozeznal tuto minoritni skupinu jedincu, a postavil se za jejich prava.

      Kazdy filmovy fanousek vi, ze Knir neni puvodnim povolanim herec a tu roli dostal proto, aby reprezentoval skupinu kniru zamestnanych u aerolinek. Ale jiz malokdo vi o utajene romanci mezi Knirem a prezidentem. Ta se odehrala prave kratce pote, co kongres odsouhlasil FAAFLMDRA, a Knir se diky prisati na kongresmana G. K. Butterfielda dostal az do senatu, aby Obamovi osobne podekoval. Jejich spolecna chvilka byla intenzivni, ale brzy zasahly neprejicne tajne sluzby a politicti image-makeri, kteri trvali na tom, ze pokud se chce Obama jednou stat prezidentem, musi svoji mesalianci s Knirem skoncit. Obama poslechl a aferku s Knirkem ukoncil, a zpravy o ni nasledne zcela zmizely z internetu. Ale prezidentovi se dodnes obcas zasteskne. A duslednemu pozorovateli neuniknou romanticke indicie svedcici o tom, ze Mr. President na Knira stale mysli: goo.gl/3U19X7

      Ale psst, je to tajne, pokud by to uniklo, Eastwood necha Knira dodatecne vymazat nejen z titulku, ale i z celeho Aarona Eckharta ve filmu! A to bychom preci nechteli….

      Vymazat
    4. To jsem nevěděl. Myslel jsem, že Obamův vztah ke Knírovi byl - kromě zmíněných politických souvislostí - jen čistě pracovní (v souvislosti s Mexican Moustache Appreciation Day). Zajímavé je, že Eastwood, který podporuje Trumpa (jenž, jak známo, nemá pochopení pro Mexičany ani kníry), sám v mládí pomýšlel na to, že by si nechal narůst knír. Všechno mohlo být jinak. Jen pomyslete na ty důsledky!

      Vymazat
    5. no, ono je to jeste slozitejsi. on Knir totiz ziskanim role ve filmu Clinta Eastwooda, ktery, jak spravne uvadis, podporuje Trumpa, dostal tak sanci udelat tzv "public statement". Je to doslova interni odbojova akce. Proti republikanum, utisku minorit ale hlavne proti rasismu.

      Mozna neni moc zname, ze otec Donalda Trumpa, Fred Trump, byl v roce 1927 zatcen na akci KKK. Pozdejsi zpravy tvrdily, ze byl i aktivnim clenem. Donald na to nerad vzpomina a snazi se od toho distancovat. Co smula nechtela, kandidaturu Donalda Trumpa nedavno podporil i David Duke.

      Trump, vedom si toho, ze KKK minulost jeho otce, a verejna podpora Davida Duka, by mu precijen mozna mohla uskodit, zakazal ve svem okoli kohokoliv s kniry, vzhledem k tomu ze pojal za sve, ze toto pojitko mezi Fredem a Davidem je symbolem veskereho zla, koneckoncu knir mel i Hitler, nejen Trump Sr a D. Duke,

      http://picpaste.com/duke-raTp7RGi.jpg
      http://picpaste.com/trump-fK6nWXKo.png

      Vzdy hladce oholeny Clint byl ovsem u Donalda kabrnak. Proto neni divu, ze si Clint mocneho Trumpa trochu rozhazel, kdyz dopustil, ze se v Sullym objevi monstr Knir. Navic hned ve dvojroli. Byl to jeden maly krok pro Knira, ale velky skok pro veskere bojovniky proti rasismu!

      jako omluvu musel Clint pro Donalda zacit vystupovat jako jeho volic…

      http://www.esquire.com/entertainment/a46893/double-trouble-clint-and-scott-eastwood/

      buhvi kam ta kauza bude jeste smerovat…. a kdyz pomyslime, ze by stacilo, aby tenkrat na konci sedmdesatych let kdyz se Clint rozhodoval zda kniry ano nebo ne, mu nekdo nerekl, ze s knirem vypada jako Wolverine, a vse mohlo byt jinak!

      http://picpaste.com/clintorwolverine-1F0l4ksx.jpg

      a nejvetsi ironie, puvodni inspiraci pro ztvarneni Wolverina, byl Paul D'Amato ktery knir ani nemel!

      http://picpaste.com/amato-1mkZyqCK.jpg

      Viva La Knir!

      Vymazat
    6. My všichni víme, kam bude směrovat Trumpova legislativa, pokud zvítězí! Sázím se, že bych odhadl přesně i wording jeho prvního zákona. Naopak Clintonová si knír nechá nárůst. Bude to i dobré v zahraniční politice - hlavy států ji podvědomě budou považovat za muže. Nejvíce potěšen bude saúdský král, jehož druhá žena má knír jako Aaron Eckhart.

      Vymazat
    7. Sarah bint Faisal Al Subai'ai ale knir nema, stejne jako Aaron Eckhart! Aaron Eckhart mel knir ve filmu pouze proto, ze jeho knir hral nas hrdinny Knir!

      Tohle je prave ta casta chyba, lide si pletou kniry bez lidi, s lidmi s knirem. Chapu ze muze byt zpocatku slozite se v tech nuancich orientovat. Prave PROTO byl Obamou navrzeny pravni predpis (FAAFLMDRA) tak unikatni a dulezity, jako prvni normativni akt upozornil na minoritu kniru bez lidi. Kteri maji take sva prava!

      Nabizi se otazka, zdali pokud se nekdo citi byt knirem vice nez clovekem, by mel narok se povazovat za knira bez cloveka a pozivat ochrany teto minority. Vztahoval by se pak na nej FAAFLMDR, pokud by takovy clovek pracoval pro aerolinky?

      Take je nutne zvazit na jake zachodky by mohl takovy jedinec chodit ve verejnych prostorech.

      Kazdopadne, domnivam se, ze v pristich letech uvidime mutaci nedavno o I (intersex) rozsirene zkratky LGBTI na LGBTIMHM. Coz by zahrnovalo: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, Mustachoid, a Humanoid-Mustachoid. Dulezite je prave rozdeleni na ciste Mustachoidy (jako je nas Knir) a lidi s kniry (napr Tom Selleck). Z nichz kteri se citi byt kniry (jako napriklad Ind Ram Singh Chauhan), ale jsou pouze lidmy s kniry. Jejichz specificka prava je ale take zahodno chranit. Nebo ne?

      Bude to jeste slozite, ale rozhodne se vyplati tuto kauzu sledovat.

      Kazdopadne v jednom mas pravdu, bude-li Trump prezidentem, buh ochranuj nejen LGBTI ale zvlastepak MHM.

      Vymazat
    8. To je slovíčkaření. Když napíšu "má knír jako Aaron Eckhart", každému je jasné, že myslím Kníra. Eckhart byl z nošení Kníra právě proto tak nešťastný, protože a, nasral Eastwooda, b, byla to neslýchaná pocta, c, nikdy předtím nezkoušel moustaching a byl v tom velmi panicky nezkušený. Pokud to zvládl, vypovídá to hodně o jeho hereckých kvalitách.

      Dobře, že zmiňuješ Toma Sellecka. Jeho plakát z doby Magnum má nad postelí mnoho lidí, kteří chtějí zkusit moustaching a sbírají odvahu k tomuto odvážnému kroku.

      Vymazat
    9. Mimochodem, všimla sis pohledu všech čtyř na té skupinové fotce?? Je to tak jasné! Hladce oholený Eastwood se samolibým výrazem A VŠICHNI TŘI OSTATNÍ TAKÉ HLADCE OHOLENÍ a s vyděšenými výrazy! Kde jsou jejich kníry? K čemu je to Eastwood přinutil? Raději na to nemyslet.

      Vymazat
    10. vyborny postreh! Je to ozbvlastne hruzostrasne vzhledem k tomu ze kapitan Sullenberger nosil knir jiz od mladych let! cely zivot!

      http://picpaste.com/sully-iqpkgt4j.jpg

      a nyni, po spolupraci s Eastwoodem, se zacal vyskytovat oholeny!

      Je zjevne, ze doslo k nejakemu zasadnimu zverstvu, a je vubec otazka, zdali je Knir jeste nazivu. Nebyl-li treba potupne po skonecni nataceni utopen v Hudsonu. Vlastnima rukama vetcheho, ale na vycerpavajicim natacenim znaveneho Knira staciciho starce Eastwooda. Koneckoncu Dirty Harry byla Clintova oblibena role… tak se jiste nebal uspinit si ruce zakalenym Hudsonem!

      O Knire! Budes nam chybet! Requiescat in pace, carrisime mustachus!

      Vymazat
    11. Eastwood není vetchý. Až ho budou v jeho 97 letech pohřbívat a rakev už bude spuštěna do hrobu, Eastwood ji zespodu rozbije pěstí, znechuceně se posadí, podívá se nasraně na všechny okolo a půjde točit další film.

      Vymazat
    12. Nemůžeš říct "requiescat" při oslovení. Mělo by být "requiesce" nebo "requiescas" (u druhé osoby jednotného čísla). Kromě toho, latina neumí říct "knír" jedním slovem. Římani totiž nikdy kníry nenosili (není divu, byli to republikáni!). Musela bys použít opis, např. barba labri superioris.

      Vymazat
    13. technikalie. hrdinny Mustachus dobre vi, co tim myslim.
      Taky neni tak nemyty. Jestli vis, co tim myslim.

      zde: Requiescat in pace, amicus carissimus.
      pripadne:
      Requiesce in pace, amice carissime
      nebo:
      Requiescas in pace, amice carissime

      At si muzes vybrat.

      Vymazat
  2. máš tam chybný odkaz u Andrew Becketta / Philadelphia

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. Souhlasím hlavně s bodem 6. V New Yorku sice nežiju, ale když jsem viděl ve filmu záběry toho nízko letícího letadla a ty vyděšené obličeje za sklem mrakodrapů, plně jsem je chápal. Byl jsem v NY v září 2011, tedy skoro na den přesně deset let po pádu dvojčat. Až mě mrazilo z toho, jak tam tehdy bylo hezky a jak si člověk uvědomoval, že přesně v nějaký takový podobně slunečný den před deseti lety se všechno změnilo.

    Jeli jsme na Sochu svobody. Vystáli jsme frontu kolem půlky Manhattanu (naštěstí nebyla tak hrozná, jak to vypadalo), před vstupem na trajekt prošli stejně přísnou kontrolou jako na letišti. Vedle nás pak plul na člunu ozbrojený doprovod. Byl slunečný den, Socha svobody na dohled, panarama Manhattanu za námi, ale mě bylo smutno z toho, v jakém světě žijeme, když trajekt turistů musí doprovázet loď pobřežní stráže s po zuby ozbrojenými muži.

    OdpovědětVymazat