29. září 2016

Recenze: The Light Between Oceans - pekelná sračka [4,6/10 A.S.]



1. The Light Between Oceans je jeden z těch filmů co by "l" bejt dobrej, protože má slušnýho režiséra (Derek Cianfrance - Blue Valentine, The Place Beoynd The Pines) a vhlavních rolích rovnou 2 oskarové herečky (Alicia Vikander a Rachel Weisz) a na Oskara dvakrát nominovaného Michaela Fassbendra (kterýmu ho Leo vyfouk tím že se nechal osouložit digitální medvědicí).

2. Ale na výsledek se prakticky nedá dívat. A domnívám se že ani v případě pokud by divák byl stará panna z Anglie předminulého století, což byla asi cílovka téhle romanticko-bolestínské, ukňourané a totálně nesexy slátaniny, která asi měla za cíl představit citlivé, romantické a emotivní melodrama, ukazující náročnou lidskou situaci, pramenící z jednoho špatného rozhodnutí a dlouhodobé izolace. Mno. 

3. Zajímavý je, jak anti-sexuálně můžou na plátně působit dva lidi, co se právě při tomhle snímku dali dohromady, a co sami platí za sex-symboly. Namátkou mne napadají jiné páry, které mají mezi sebou větší sexuální náboj než duo Vikander-Fassbender: Donald Trump a Hillary Clinton. Tom a Jerry. Ben a Jerry. Smith a Wesson. 

4. The Light between Oceans vypráví o tom, jak Tom (Fassbender), prakticky nemluvící a roboticky působící voják ve středním věku po návratu z války dostane místo strážce majáku na malém ostruvku u západního pobřeží Austrálie. Záhy ho tam svede mladá nevyskotačená dominantní panna Izabel (Alicia Vikander). Ale to tak úporně a trapně, že slabší povahy budou muset odvracet oči od plátna na většinu té scény. Mimo toho okamžiku kde Alicia ukáže prsa. K majáku sestěhovaný pár souloží jak králíci (divák z toho ale nic nemá, protože veškeré dvě sexuální scény sou tak příšerně trpné a nudné, že jako lepší zábava se mi jeví hodinu sledovat tohle.) ale vytoužené robátko nepřichází. Až jednoho dne ho připlaví oceán. Mno.

moře bylo toho dne poněkud  neklidné....

5. Pro ty kteří se na film nechystají je tu pár spoilerů: Izabela je natolik poblouzněná hormonama, že svého manžela přesvědčí, aby nalezený uzlíček starostí zatajili úřadům a přivlastnili si ho, přes to, že díky tomu že připlavalo v bárce i s mrtvým otcem a nějakejma osobníma věcma, by se jeho rodina dala jednoduše dohledat. Záhy po téhle "adopci" se Tom náhodou střetne ve městě se ženou, která je zjevně matka toho haranta. Který se jí, spolu s manželem, ztratil na moři..... A drama ensues.

ten film je taková sračkáá...

6. Film jede od začátku až do konce na level: maximální emoční vydírání. Takže ano, divák si popláče, ale to jen proto, že ho scénář (napsal ho sám režisér na základě novely od M.L. Stedman) načne a vyšťaví několika dost detailně zobrazenýma potratama, pohřbama neviňátek, soužícíma se matkama, osiřelýma dětma, trápícíma se rodičema a celkove monstrózně depresivní atmosférou. Která se během filmu pouze stupňuje.

tvařte se všichni nenápadně!

7. I kdyby na krásně člověk chtěl s nějakou z těch postav soucítit, tak to nejde, protože se všechny chovají nesmírně nesympaticky a hloupě. Spoiler: Izabel je sobecká kráva, která krade děti. Tom je idiot co první myslí jen ptákem a nechá se přemluvit aby spáchal zločin, a posléze ho postihne svědomí, kterému ale neuleví, pouze dělá ty největší pitomosti co vedou k co největšímu rozšíření bolesti na všechny strany. Zachraňuje to relativně sympatická Hanna (Rachel Weisz), ale té scénář přiřkl opravdu nevděčnou roli matky, co vytrhne milované/milující dítě z rodiny. Jako film to ode mě dostává 5, protože to je prostě lacině na city útočící, hezky natočený ale jinak ničím nezajímavý počin. Žánr: romantické melodrama to je "asi" celkem slušné, ale i přes krásnou Tasmánskou scenérii a kvalitní obsazení působí nesmírně televizně a plytce 6. Koukatelnost: 3. Nebavilo, štvalo, od začátku až do konce s vyjímkou asi tří 5minutových scén.


pokud se neprodá víc lístků, tak tam skočím...

8. Co se mi na filmu nelíbilo? To že se jim ta láska (neřkuli sex) nedala věřit. To že si scénář z diváka dělal vyloženě jen ždímacího panáka. To, že přes dobré herecké výkony působili všichni hrozně nepravděpodobně. To, že celý film působil jakoby si dal jediný cíl: mentálně zničit diváka za každou cenu.

bez dcerky neodejdu!

9. Co se mi na filmu líbilo? Hezké záběry na moře. Dvě povedené scény, kde šlo věřit jim ty emoce (v obchodě s klobouky a před soudní síní). Fassbender a Weisz mají oba velmi pěkný hlas.  Sorry, víc už mě fakt nenapadá.

občas mám pocit že nesu tíhu světa na svých ramenou...

10. Pro koho film je? Pro Mesiho masochisty. Pro budoucí sebevrahy. Pro lidi co sledují Prima-Love. Pro lidi co se tak strašně nudí, že jim přijdě výhodn protrpět dvě hodiny slaboduchosti kvůli dvoum sekundám koz Alicie Vikander.  A konečně pro osamělé romantičky, co si právě pořídily dvanáctou kočku místo dítěte, daly si třetí kremroli a teď se chtějí kvalitně vyplakat. A pokud by jim to nestačilo, tak ať vědí, že to SAMÉ téma za rok zpracuje momentálně připravovaný film: A Tale Of Two Humans. Kduž už prší tak ať leje, co.

tak, to bysme měli, teď zas natočím něco dobrého...


2 komentáře: