25. července 2016

Star Trek: Beyond - zkratka STB má konečně lepší zvuk [7,7/10 A.S.]

1. Nový díl ze série Star Trek, tentokrát s dodatkem "Beyond" režíroval místo JJ Abramse (v té době dělal na Star Wars) Justin Lin. Lin natočil nejen Fast  & Furious ale taky jedny z nejlepších dílů seriálu Community, (Community S1E23 a Community S1E7) nicméně se přecijen specializuje na akci a ve filmu je to poznat. Neznamená to nutně, že to je špatně, jen že to je trochu jiné. STB se akorát méně soustředí na děj příběhu a víc na bojové scény. Což u filmu tohoto ražení není vyloženě na škodu, jen je třeba se při té 3D verzi připravit na občasné hlavytočení a přemýšlení nad tím, kdo je v které akční scéně kdo.

2. Já na tohle mám supr anti-talent, dokážu si pomíchat i jednotlivé, zřejmě pro všechny ostatní jednoduše odlišitelné orky z nedávného Warcraftu, takže mně se tam pletly 2 ženské a asi 3 mužské postavy, ale to neznamená, že se to samé bude dít i vám. Mini spoiler*: taky se mi pletl Sulu a jeho gay aisjský manžel, kteýr tam na půl sekundy vystoupí. V rámci podpory LGBT komunity.  Původní záběr na Suluova manžela mne zmátl, za mě totiž: nebylo poznat že to není Sulu a scéna se tak stala hůř pochopitelná. Znova opakuji, že tohle bude můj specifický problém se sníženou schopností vizuálně rozeznávat obličejové mapy. Ten druhej asiat byl Doug Jung. Neherec, kterého obsadili díky tomu, že v Dubai, kde se film natáčel, nebyli schopni najít asiajského herce co by byl ochoten ve filmu znázornit homosexuální postavu. Tak si vypomohli scénáristou.  Nevadilo mi to, a věřím, že nikdo jiný tím zmaten či snad tak zaskočen nebo pohoršen nebude, vidím to spíš jen na nečekané překvapení. 

vidíš to co já, je to fakt pozvánka do postele?

3. Scénář napsal Simon Pegg spolu s Dougem Jungem. Vzhledem k tomu, že Pegga považuju za skvělého scénáristu (Shaun of The Dead, Big Train**, Hot Fuzz, Paul, The Worlds End) tak fakt, že STB není ani extra vtipný ani extra zajímavý příběh přisuzuji spíše vlivu režiséra a spolu-scénáristy. Za film samotný dávám 6.5, za žánrovku pak 9, bod strhávám za nedostatek sexu nebo aspoň částečné nahoty, (wtf, jako, wtf?!)

až s tím budeš hotová, tak si to půjdeme rozdat, to je logické

4. Co se filmu výrazně povedlo je casting některých nových rolí. Mezi nima vyčnívá krásná Sofia Boutella (určitě znáte z Kingsman, kde hrála Gazelle), která nejenže umí hrát, a provozovat akrobacii (bodejťbyne, je to tanečnice), ale eště je brutálně sexy i jako připlešlá a šišlavá albínka bez obočí. Co poslouchá Beastie Boys a umí opravit počítač.

bacha, Pegg po tobě jede, holčičko

5. O čem je tento díl? O tom samém jako všechny předchozí díly nového rebootu. Cpt Kirk se hledá, Kirk a Spock kovají své přátelství, Enterprise je ohrožena, kapitán ukazuje svojí neohroženost, zlá postava útočí na hodné mimozemšťany, Spock nás v přestávkách v řešení svého vztahu s Uhurou testuje z emo-logiky, a Real McCoy je ironicky unreal. Nemá cenu se pouštět do toho, kdo konkrétně posádku Enterprise ohrožuje tentokrát a proč, jednak je to poněkud komplikované, druhak to pro film samotný prakticky nemá žádný význam než posouvání filmu od akce k akci. Lterá se mimo pomsty a mocichtivosti točí hlavně kolem jednoho artefaktu, významností na hranici opálu ve snubním prstenu.


Volte Trumpa, vy pozemská chátro!

6. Co ale má význam je naposledy si v roli Pavla Chekova užít nedávno při blbé nehodě zesnulého Antona Yelchina***, kterému je film i věnován (ano, slabší z nás u toho možná zamáčknou slzu), podívat se na estetickou šedesátku (Shohreh Aghadashloo) a mini spoiler2: nenajít Abeda z Community. Kdo si chce trochu zahrát na detektiva, ať se podívá sem, a zkusí si tipnout jací dva herci se skrývají pod maskama na obrázku s režisérem filmu.

a to jako vážně, já už nebudu v pokračování? 

7. Za zajímavé považuju, že poprvé co Kirka hraje Chris Pine nemá kapitán ve filmu žádnou romantickou či erotickou scénu, náboj, jiskření, podlinku, nic. Prostě Pine je v tomhle filmu asexuální. Že by to bylo tím, kdo film psal? Ano, nedivím se Peggovi, že si řekl že Pine má určitě ženskejch dost a tudíž se zaměřil víc na svojí vlastní postavu Montgomeryho Scotta. A krásnou Jaylah (pojmenovaná podle postavy Jennifer Lawrance z filmu Winters Bone) si napsal jako potenciální romantický objekt zájmu právě pro Scottyho. Během celého filmu s ní flirtuje když jí říká po skotsku "lassie" (obdoba našeho "holčičko, děvenko") a ono jim to sluší.

Chris Pine když mu řekli že v tomhle filmu si nezašuká

8.  Co se mi na filmu nelíbilo? Občas (z mého pohledu) nepřehledná akce, nebo akce příliš brzy po sobě. Prosazení McCoye do sekvence, kde objektivně (natož logicky!) neměl žádný extra přínos, než že se prostě Urban musel nějak dostat do další akční scény. Narozdíl od minulých dvou dílů mi zde přišlo zbytečně o jeden twist navíc. Kterému pak ani nebylo věnováno dostatek času na to, aby si ho divák mohl vychutnat. Deus Ex Machina taky řádil víc, než bylo nutné. Hlavní záporák nebyl dostatečně záporný ani charismatický (nojo, na Benedicta a jeho Khana jen tak někdo nemá). Jo a Cpt Kirk už by se, sakra práce, mohl najít. Už mu není 25 a nečistí savem lednice! Dost bylo kňourání o tom, že neví kdo je a co má dělat, kua práce! 

Já to nechápu, proč je vagínou otočená k tomu zrzkovi ze skotska?

9. Co se mi na filmu líbilo? Pěkná vesmírná základna (trochu sice evokující Elysium, ale i tak se na to pěkně koukalo, a Pegg zde- bacha spousta spoilerů- o tom povídá víc). Roztomile agresivní mimozemská stvoření. Nové vtipné beam-me-up hlášky. To, jak si Pegg něžně zmužněl svého Scottyho, kterému nejenže dodal jiskření s nejkrásnější holkou filmu, ale ještě navíc mu napsal scénu jak z Mission Impossible. A při dotazech dotěrných novinářů na to, jak si proboha představoval, že by Scotty zvládl viset nad roklí za jednu ruku odpověděl "je to Skot, za mlada jistě házel kládou". Mnohými spílaná motorková honička mne se naopak líbila velmi.  A taky sem sucker for team work, friendship & unity, takže i když v jednu chvíli se nám záporák snaží říct že "unity is the weakness of humanity", tak film odvádí dobrou práci v tom, aby jeho slova popřel. Aneb: I can carry you Master Frodo, vole, yes!

Spock a spol podporují Ghostbusters 2016, (logicky)
10. Pro koho film je? Pro všechny fanoušky Star Treku, ať už originálního nebo rebootu. Pro fanoušky série Fast and Furious, pro fanoušky Antona Yelchina (nezapomeňte se podívat na Green Room), pro ty co chtějí vidět, kam člověka může dovést taneční průprava, pro ty co chtějí fandit šikovným strojním mechanikům, a zamyslet se nad tím, jak komunikují ve vesmíru včely, a konečně pro ty, které během filmu nezastaví na příliš dlouho zamyšlení nad tím, jak funguje nejen ta umělá gravitace v York Townu, ale jednotlivé skulinky v ní a následné gravitační proudy tak, aby je Kirk mohl úspěšně využívat jako tobogán při honu za zločincem.

tohle není Mnichov 2016


*Pokračování mini spoileru: Originální Sulu (George Takei, který je otevřeně gay již nějakých 15 let) ale z toho radost neměl, údajně proto, že se to zpronevěřujě představě kterou měl Gene Rodenberry o postavě. Mě to že byl gay nějak výrazně nevadilo, spíš překvapilo, že dali novou sexuální orientaci zavedené postavě, místo nové třeba, ale Pegg to vysvětluje tak, že nechtěl aby nová postava, které by se možná říkalo "the gay character" byla definována svojí sexualitou.  Zajimavé. Nicméně v filmu měl být původně i vášnivý polibek mezi manželi, ale ve střižně padl za vlast. Nebo za něco jiného?

neboj, nás dva vystříhnout nemůžou, my sme menšiny!

*Kdo nezná Linehenův Big Train, ať nakouká, výborné.
*** Abrams vydal prohlášení, že roli nebude přeobsazovat.

6 komentářů:

  1. Uz jsem si malem ten big train poridil, kdyz jsem si vsiml people who liked big train also liked .... a nabidka me vydesila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. todle te vydesilo?? http://www.imdb.com/title/tt0840965/

      "show set in the future looking back over the beginning of the 21st century, between 2005 and 2030" to naopak doporucuju stahnout.

      Vymazat
  2. To musi bejt ultra mega sracka, vo co v tech startrekach vubec jde? U SW jako dobry, hloupi policajti v brneni, kovboj, deda v hadrech, cernokneznik s pohonem na 48V baterku a respiratorem, nadeje civilizace v podobe naprosto tuntozniho mlamoje a pulmetrovej trpaslik, kterej tomu vsemu sefuje -- to umi zabavit, ale co je zajimavyho na libovolny instanci strtrku, to mi dlouha leta unika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. de tam vo to samy jako ve vsech jinejch filmech. dobro vs zlo. akorat narozdil vo SW tady...wait, ja vlastne neznam SW tak vo nich nemuzu hovorit. takze, jediny co vim je ze stary ST me moc nechytly, novy reboot ano, pricitam to sviznejsi rezii, jednoduse oblibitelnymu obsazeni a zvysenemu vyskytu humoru, konkretne diky Peggovi treba.

      Vymazat
    2. No teda pozorovat vas dva ST teoretiky dumat nad smyslem pohadkove francizy... Jednomu by se z toho an prdeli udelal diplom.

      Vymazat
    3. no dyk mu rikam ze dobro vs zlo, co chces. pohadka. plus vesmir, monstra a princezny a obcas nejaka polonaha mutantka, a vsichni musi bejt spokojeny.

      Vymazat