29. července 2016

Bad Moms - jak z jednoho vtipu o obřízce udělat skandál [6/10 A.S.]

1. Bad Moms přiláká zejména několik skupin diváků: A) ty co se jim líbila The Hangover a mají pocit, že protože tenhle snímek napsala (a navíc zrežírovala) stejná dvojka, že se budou podobně dobře bavit. B) ženy které mají děti a chtějí si užít i jiné matky bojující s nedostatkem času a pocitem, že sou nejhorší mámy na světě, C) fanoušky Mily Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn nebo Christiny Applegate a D) ty co hledají oddechovou nenáročnou komedii, E) ty co hledají originální a nekorektně cynický humor.

2. Pro A: nedejte se zmýlit. Hangover mimo dobrého scénáře hlavně měla skvělého režiséra. Todd Phillips (Old School, Starsky and Hutch, Road Trip) komedie  režírovat umí. Jon Lucas a Scott Moore (Ghosts of Girlfriends Past, Hangover) je zas umí psát. Ale jak nefungovala pokračování Hangover bez původních scénáristů, tak scénáristi původní kvalitní Hangover neumí (možná jen zatím) zrežírovat kvalitní komedii. Přitom by stačilo jen málo úprav.
na mateřství!  A na Hilary!

3. Snímek je o Amy (Mila Kunis), která se snaží stíhat jak perfektní péči o děti (při které jí nepomáhá manžel), tak práci, a zároveň osobní život (jednou týdně zumba). Jelikož ale se tohle všechno snaží stíhat na 15 centimetrových podpatcích, v kostýmku který omezuje její pohyb a vlasama stále od kadeřnice, není divu, že má vždycky všude zpoždění, často o něco zakopává, něco nezvládá, nebo to na sebe zvrhává. Když v úvodu filmu líčí svoje (absurdní) strasti, člověku se chce na ní zařvat: tak si sundej ty štekle, ty pyzdo, aspoň na trávníku! 

typická obuv každé uhoněné matky

4. Jednoho dne se Amy rozhodne, že už se nebude snažit perfektně zvládat všechny své role, a smíří se s tím, že není dokonalá (ovšem stále dokonale vypadá, to dá rozum). K tomuto jí pomůžou dvě kamarádky:  rozvedená a vulgárně vystupující Carla (skvělá Kathryn Hahn) a submisivní a osamělá matka 4 v domácnosti, Kiki (také dobrá Kristen Bell). Ty se společně postaví nejen tlaku na to být dokonalou matkou, ale i prezidentce rodičovského sdružení (Christina Applegate) která terorizuje celou školu absurdními pravidly a jednorozměrným zlounstvím.

its no fat, no sugar, no dairy, no good, throw it out

5. Film je průměrný ale vlastně docela sympatický. Je sice plný klišé (Quitting is for Dads, manželé co sou buď nevěrní, neschopní, nebo uzurpující), přehánění které narozdíl od Hangover není uvěřitelné (tam kde Zach Galifianakis utáhl uvěřitelně svého weirda, tak Christina Applegate působí coby nazi-matka spíš směšně, než vtipně), a předvídatelný (kdopak asi s kým skončí, že) ale nenudí.

když ne na obličej, tak kam teda stříkat?
6. Nejvíc ale asi zaujal tím, že si dovolil jeden vtip směřující k podpoře mužské obřízky. Některé radikálně liberální diváky ohromně rozčílilo, že se ve filmu pochvaluje "nejhorší zneužívání a mučení dětí co existuje" (ehm). Na druhou stranu film pobouřil i konzervativní jedince, neboť údajně propaguje zanedbávání rodičovské zodpovědnosti a hlavně ženy single-matky. Film samozřejmě nědělá ani jedno, ale je zajímavý vidět, jak silně těm skupinám šlápl na kuří oko.

to chcete vychovávat sama,  toho bastardíka?

7. Zasmějete se ? Párkrát. Minimálně u té jedné montáže ze supermarketu, plus asi u tří-čtyř dalších vtipů. Bude vás film bavit? To záleží, jestli ste ze skupiny B až D. Pak ano. Skupina A a skupina E bude podle mě zklamaná. Áčkaři tím, že to není tak vtipný jak čekali, a Éčkaři tím, že film není tak originální jak doufali. Za film dávám 5, za žánr 7.

když ta podprsenka ale vypadá děsně pohodlně

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Mimo těch podpatků a věčně fantasticky vystajlovaných vlasů Mily Kunis (což sice vypadalo skvělě ale prostě se to dost nehodilo k té roli), příliš groteskní póza Christiny Applegate a Jady Pinket Smith a škatulkování mužů do role neschopných budižkničemů mi tam vyloženě nevadilo nic, než že těch vtipů tam prostě nebylo tolik, jak by člověk od komedie očekával.

bad mom? come and get it!
9. Co se mi na filmu líbilo? Kathryn Hahn (Parcs and Recreation, Transparent) a Kristen Bell. O Hahn je známo, že je dobrá komička, ale Bell si mě získala teprve tady. Taky měla největší podíl na bizardních hláškách. Soundtrack seděl k tempu filmu, a Clark Duke sice opět hrál nesympatickou osobu, ale opět mu sedla. Přesto, že je v realitě jen 2 roky mladší než Kunis, a měla mezi nimi být generační propast. Nejlepší na filmu je ovšem scéna při závěřečných titulkách, kdy mluví herečky se svýma vlastníma matkama. Najednou sou záběry přirozeně vtipné, zajímavé, že je až škoda, že ten film nebyl dokument o těhle lidech.

pochopitelně, zlatíčka, maminka je váš otrok

10. Pro koho film je? Pro uspěchané umořené matky, kterým nebude vadit, že Mila Kunis za všech okolností ve filmu vypadá jako modelka. Pro všechny matky co si chtějí užít že i ratolesti jiných žen jim občas nadávají. Pro české rodiče, aby si uvědomili, že občas nařezat dítěti je zcela v pořádku, protože pak jim doma možná nevyroste drzej nevycválanej línej harant co si ve 12 letech odmítá sám udělat snídani nebo má 250 neuróz, protože měl život moc jednoduchej. A pro ty, co se chtějí potěšit pohledem na polonahého Jaye Hernandeze (The Expanse) a jeden pěkně zarostlej ženskej frontál.

nám je tak smutno bez mužů...

PS: suverénně nejlíp ve filmu hraje pes.

3 komentáře:

  1. BM10.jpg vypada vyborne, az na ty sroubovice z hlavy. Zato MiKu naprosto na prd. Jinak jsem rad, ze se vlivna lobby zanedbavanych (a navic misty obrezanych) deti konecne vzepjala k odporu. Teror deti, ktere dostavaji na H3PO4 bohatou colu misto mlika, E.A.Poea misto Kocoura Modroocka a olezlou ucebnici astrofyziky misto pohlazeni, musi prestat.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a konecne mam od auto Rity potvrzeno, odkud je mejch 256 neuroz. Kazdopadne jsem na sebe hrd, nebot uz leta pracuju na tom, jak si ten jednoduchej zivot co nejvic zeslozitit, tak doufam, ze jsem na spravny ceste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidis, 256 to prekona prumerne americke dite. gratuluju!

      Vymazat