13. června 2016

Spacefest (iv): idiotsky dlouhý závěr reportáže o Spacefestu

1. Závěrečný den Spacefestu byl pro mne opět ve znamení Marsu. Leckdo by si možná řekl, že po pěti nebo kolika přednáškách už mě Mars nebude bavit, ale není to tak. Tentokrát to byla panelová diskuze, kterou moderátor udělal velmi interaktivní, a víceméně od začátku dal posluchačům možnost ptát se odborníků na dotazy.  A to bylo zajímavé, protože se teprve teď naplno projevilo, co všechno za typy lidí na té akci bylo.

2. Povedlo se mi vydefinovat několik skupin: A) RNL: relativně normální laici. Lidi, kteří se na nějaké mírné či střední úrovni zajímají o vědu/vesmír. Tam se počítám já.  B) RNV: relativně normální vědci. Lidi, kteří se důkladně zajímají o vědu/vesmír. C) RNPP: relativně normálně působící posedlíci: lidi kteří sou zcela posedlí vesmírem, ale přitom zvládají působit na první pohled docela normálně a většinou ještě mají nějaké respektu-hodné zaměstnání jako astrofyzik, konstruktér letadel, nebo univerzitní profesor. Ale jakmile otevřou pusu, vyjde najevo, že sou tím vesmírem posedlí asi jako Sheldon Cooper vlakama. D) DPP: divně působící posedlíci.  To sou lidi kteří sou posedlí vesmírem, ale ještě k tomu na první pohled děsně divní. Můžou k tomu mít nějaké možná i respektuhodné zaměstnání nebo vzdělání, ale na PRVNÍ pohled vypadají nebo se chovají divně. Mají různé tiky, sou obskurně oblečení a chovají se velmi výstředně, jako například na panelu o Marsu opakovaně vykřikují: “já chci vědět PROČ eště nejsme na Marsu?” a "Pluto JE planeta!" 

Mars Panel a jeho publikum
E) SU: šílení uctívači. Groupies. Ale takoví spíš už creepy. Zase si nemůžu nevzpomenout na BBT a Sheldona a scénu když dostal ubrousek s DNA Leonarda Nimoye. Přesně tak se tam pár lidí chovalo, například když se jim do ruky dostal plakát kterého se předtím dotkl Dick Gordon třeba. Tihle lidi vypadají že sou ochotni zastavit babiččinu ledvinu aby si mohli koupit podpisy všech svých oblíbenců, a přitom možná žijou ještě s mámou ve sklepě. 

Zero social skills. Mluví si pro sebe, chodí v kruzích, objímají cizí lidi nebo naopak sedí a kývají se v rohu. To sou podle mě ti co se příhlásili do Mars1 a zároveň nemají všech pět pohromadě.  Úplně si umím představit jak na ně astronauti vyhlašují restraining orders načež jim ti creepy groupies (Jako Sheldon) bivakujou před dveřma.

pečliví čtenáři už tenhle citát znají
3. Nejpočetnější tam byla zastoupena skupina B a C. A někteří z toho céčka byli takoví dojemně roztomilí, jak do toho byli zažtaní a táli v přítomnosti odborníků co jim byli vzorem, nebo inspirací kvůli kterým se sami dali na ten jejich obor. To bylo fakt hezké sledovat konstruktéra letadel nebo leteckého inženýra jak mluví s někým kdo montoval Apolla nebo dělal v Mission Control v té době, a kdo je inspiroval k tomu aby šli do stejného oboru a ono je to teď dojímá a vytahujou z tašek ty relikvie co šušní 40 let a chtějí je podepsat. A ty trička co měli na sobě! Buď s různejma matematickejma nebo fyzickejma vzorcema, nebo citátama z nějaký vesmírny mise, a tak. Bylo mi blbý je všechny fotit, ale jeden pěkný úlovek mám.

4. Do jisté míry mě fascinuje ta intenzita jejich zaujetí, a zároveň jim možná závidím to skoro dětsky působící nadšení, které mají a prožívají. Tihle lidi sou v takovém transu, že to jima úplně cloumá. A to je možná ještě ta extáze už projetá nějakou vnitřní filtrací. Těžko říct. Zamyslete se, existuje někdo, za jehož podpis byste dali půl-roční úspory (jak mi tam jeden člověk řekl), a v jehož přítomnosti byste byli schopni místo mluvení jen poulit oči a slastně hýkat, protože mozek je in override z toho přívalu štěstí, které zažíváte?

5. Mě se ale povedlo se taky dost potěšit. Ale eště než řeknu čím, dopovím jaký byl ten Mars panel, respektivě co tam bylo řečeno pro mě nového. NASA má speciální oddělení nazvané "Planet Protection", které se zabývá tím, že vytváři postupy a pomůcky zabraňující kontaminaci jiných planet člověkem. Jednak za účelem faktické ochrany těch planet ale hlavně za účelem nějaké vědecké objektivity, protože těžko je možné se radovat z toho že na Marsu je život, když pak zjistíme že je tam proto, že sme si ho tam nejprve sami donesli a uslintli. Taky se teprve nyní začali čistit od stop po lidech roboti a součástky sond a roverů co se na Mars posílají, aby ho nekontaminovaly. Až se teda dostaneme na nějakou z těch potenciálně obyvatelných planet žeano.

mars-nemars, první je třeba vybudovat funkční dopravní infrastruktura po vesmíru

5: Což mě vede k dotazu z publika který mi přišel dobrý: jak je vlastně pro tyto účely definován "život", tedy to, po čehož důkazu se na Marsu tak urputně pátrá? Tak ve vědeckých kruzích uznávaná definice je “organismus, který je schopný se replikovat a procházet darwinovskou evolucí” neboli “able to recplicate itself and evolve in a darwinian way”. To de, ne? Pak se někdo zeptal co způsobuje, že je na Marsu metan? Jehož výskyt by mohl souviset s mikrobama, tedy formou života. Ohledně toho kolik metanu a kde a proč se na Marsu vyskytuje ovšem panujou ve vědecké komunitě neshody, ale víc světla by do toho měl vnéstt trace- gas orbiter z ESA.  Což mi připomíná, kdo neviděl Curiosity descent tak zde.

ilustrační obrázek sestupu gas-orbiteru na mars
6. K tomu zda a kdy budou na Marsu lidi: fakticky se vede debata nad tím, jestli sou tam lidi vůbec potřeba. Dr Ford propaguje myšlenku že skoro ne, protože víc a líp toho udělají roboti, za méně peněz a kvalitněji. Že člověk by se akorát prodražil, a není vysloveně nutné aby tam byl, jelikož roboti v budoucnosti zvládnou nejen přenášet data ale i si předávat a na zem dopravovat vzorky. O což vlastně de, aby se teda mohl případně prokázat ten život. Který si, většina panelistů tipuje, že bude hluboko ve spodních vodách, o kterých se všichni domnívají že tam jsou.

zaprvý nevim co to je, zadruhý mě to uráží
7. O existenci vody na Marsu se hovoří nejen díky tomu že určitou část Marsu pokrývá led. Ale jeho rozmrzávací teplota je bohužel úplně jiná než na zemi, díky velkému obsahu chloristanů (které se na zemi v podobné koncentraci nacházejí jen v Atacama poušti) má led na Marsu úplně jiný vývoj, protože chloristany působí jako tzv "antifreeze" a voda tímpádem mrzne až při 70 stupních pod nulou. A jejich vysoký výskyt činí pobyt člověka tam velmi komplikovaný. Ale zase asi poukazuje na vodu, a i proto chtějí některé frakce NASA na Marsu vrtat a hledat hloubkovou vodu. Na čem se skoro všichn shodli je, že by bylo vhodné a  efektivní využít měsíc Phobos, pro skladování materiálu a rychlou dovážku technikz a zásob na Mars a zpět a vytvoření tam back-up základny.

Phoenix says: ice, ice, baby

8.  Hodně času se také strávilo rozebíráním Muskovy "super-sonic retro propulsion" technologie, u které se většina panelu shodla že by fakticky mohla mission to Mars podstatně urychlit. Odhady na to "pokud vůbec tak kdy" teda budou lidi na Marsu sou: Musk: 2020-2025, NASA: 2050-2070.

chcete ho vidět v kině?
9. A teď to (pro mne) nejlepší. Na konci celé akce mi nedalo se eště chvíli nekomíhat kolem producentů filmů Last man On The Moon a Mission Control. Zapředli sme rozvohor, vyměnili si vyzitky, a ejhle, Gene Cernan možná pojede v listopadu do Evropy a možná i do Prahy. A prej když jim tam zařídíme kino, a uděláme propagaci na social media a budeme si myslet že to kino naplníme, tak tam milerádi udělají promítání Last Man On The Moon a Mission Control. A dokonce by ho Cernan spolu s producentem a režisérem i přišlli představit a zůstali na nějaké Q&A.

kaktus nám de příkladem svým pozitivním jásavým postojem
10. Co řikáte, naplníme Village Cinema Anděl? Já myslím, že s trochou snahy i dvakrát.  A osobně se pokusím pro to udělat maximum. Last Man On The Moon and Mission Control screening with an Astronaut present, brought to you by the Betachat Kolektiv. To by šlo, ne?

17 komentářů:

  1. Ahoj! Podpisovi somraci a celkove DPP jsou odpad, to uz mam vetsi uctu k lidem, kteri na celej okolni vesmir okazale kaslou. Nechces vybrat naky min trapny kino (treba s jednim platnem)? Sel bych a myslim, ze kolegove taky (~3..6ks). Phobos, co mi to jen pripomina..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaky kino navrhujes? nerikej neco jako Lucerna nebo Evald prosimte ale :)

      Vymazat
    2. V Lucerne se mi moc libil Robinson Crusoe nekdy 1986, ale jak to tam vypada dneska a jakou maj promitaci techniku, to netusim. V Evaldu jsem trochu zmatenej, jedno z dvou kin tam umistenejch jsem pomahal rozebirat, to zbyly mi moc neutkvelo (v Evaldu nebo Matu bylo jeden cas nechutne zahuleno). Co Oko? Lezi v tezisti nekdejsich bydlist a soucasnych zimovist nejmene 3 z nas ;-)

      Vymazat
    3. vazne chces vzit Cernana do kina Oko?? to mam teda trochu jine predstavy... Village Andel, nebo max Svetozor.

      Vymazat
  2. Joo, Svetozor! Nejelektrikarstejsi kino: http://www.alamy.com/stock-photo/svetozor.html

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Nickie. Pro Američany bude stěží i to nejlepší dost dobré. Hlasuji pro Village Idiot Cinema Anděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je podle mne ta jedina "spravna" volba. moderni dobre pristupne kino co neni soucasti obchodniho domu a je schopne zvladnout jak normalni tak prestiznejsi akce.

      Vymazat
  4. Hahaha, 3 neprazaci vybiraji kino v Praze a pocinaji debatu rokem 86. Skupina E. Pls.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nj, tak vam neprazakum pomuzu, no. jedinej realnej vyber je mezi Andelem, Slovacem, Lucernou a Svetozorem. Lucernu nesnasim protoze se tam schazi luza a nemaji dobrou klimatizaci (a pokud nezrusili koureni v tom baru pred v stupem do salu tak je to fakt neandrtalismus kam odmitam chodit), Slovac je druhy pol te same idiotske stupnice - kino pro snoby, ktere je navic koncepcne blbe vymyslene a hlavne bud tam nebo zpatky (do salu-ze salu) musis po schodech — ktere nejezdi. Cili nevhodne pro nekoho komu je pres osmdesat a chodi s holi (ne, to este nejsem ja). Zbyva proste jen Andel nebo Svetozor.

      Vymazat
    2. Ty vole, vidlak od Nelahozevsi nam to nandal. Asi bychom meli pockat na nazor Prazaka Bejtmena, co rikate. Svetozor je podle me pro Amika paradni umisteni, pokud tam nebude nejaka technicka vada. Je v pekny pasazi, 50m od Frantiskansky zahrady (stredovek pyco) s PMS-něžnou, je tam smozi futuro vitraz seznamujici zamorce se skutecnosti, ze Tesla byla pojem i pred Muskem. V neposledni rade dostupny centrum, pokud by radsi dedula negry s herakem, nez sedet s prsatejma blondynama na poharu.

      Vymazat
    3. Hejckej ten svuj rok 86, je to hrozne koselata storka vo tom kine.

      Vymazat
    4. To je nějaké horácké nářečí, kterým mluvíte? Prosím odpovězte "Bať, bať, tož baže" anebo tak nějak.

      Vymazat
    5. okamih jen zarli ze v roce 86 este nemel ponozky ktery by ho opravnovaly na vstup do Prahy, natoz do dospelackyho kina.

      Ano, souhlasim ze Svetozor by byl dobra volba, zeptam se jak Svetozoru tak Andelu a uvidime. Taky se vo to promitani zajima este planetarium, ale myslim ze nejlespi by bylo to mit fakt v kine, do planetaria nikdo mimo Deckaru, Eckaru a mozna nejakyho zatoulanyho Ceskare nepude...

      Vymazat
    6. Zarlim na moznost prispet k vasemu retardfestu nejakym doporucenim na zaklade zkusenosti z r. 86!

      Vymazat
    7. zarlivost je hrozna devka, ja vim, musi te to hodne trapit. uprimnou soustrast. verim ze to zvladnes.

      Vymazat