9. května 2016

Sing Street - údajně pozitivní hudební film [7.7/10 A.S.]

1. Film Sing Street natočil John Carney, režisér, který mě nezaujal filmem Once, a pak znova filmem Begin Again, i když tím už méně, protože tam je vždy a všude skvělý Mark Ruffalo.

2. Sing Street je popsaný jako hudební komediální drama a mnoho recenzentů zašlo až tak daleko, že k němu přidalo výrazy jako "feel-good", "positive", "happy". Což moc nechápu. Nebo, přijde vám feel-good, positive, nebo happy například scéna, kde kněz ve škole brutálně šikanuje a až skoro utopí svého žáka, nebo otec co surově řeže dítě před ostatníma, případně fakt, že teenager bydlí doma, kde na sebe rodiče furt řvou, takže jeho písničky začnou obsahovat výňatky z těch hádek, jako: "tak už ty čubko vypadni" a "se na tebe můžu vysrat" a tak? Mně moc ne.

3. No ale pro ty z vás, které tyhle útržky neodradily: je asi dobré vědět, že irský film Sing Street je natočenej dobře, zahranej přímo skvěle a má zmáklý svoje prostředí. Carney uvedl, že si film napsal jako splnění svého teenage snu, který nedokázal zhmotnit sám v těch patnácti letech, tak to dohání teď aspoň prostřednictvím příběhu mladého alternativního Ira, který se zakouká do mladé alternativní Irky. A aby jí zaujal, tak si založí skupinu. A jelikož se to všechno odehrává v polovině osmdesátých let minulého století v Dublinu, a režisér si dal záležet na tom, aby reálie působily co nejrealističtěji, je na místě říct že po vizuální stránce je film výživnej a povedenej.

school of rock disco
4. Carney chtěl do hlavních dětských rolí neherce. A to hlavně proto, že podle něho mají dnešní dětští herci spoustu hereckých zlozvyků, které je těžké je odnaučit. Takže se rozhodl že si najde naprosté amatéry a herecké zlozvyky je naučí vlastní. Musím říct, že hrajou všichni úplně na jedničku, což mě opět vede k zamyšlení nad tím, proč už nemáme dobré dětské herce v ČR? Nebo sou akorát neobjeveni? Evidentně to není velikostí země a konkurencí (Irsko má ani né pět miliónů obyvatel).

černocha sme vybrali protože je černej a ani trochu se nestydíme

5. Ferdia Walsh-Peelo a Mark McKenna vynikali nad ostatníma a už se těším, až je uvidím v nějakém dalším filmu. Ideálně tam, kde by opět mohli zúročit svůj hudební talent, podle čehož je režisér taky vybíral, vedle toho že musí být nováčci ve světě hraní. Jedinou výjimkou z tohodle režisérova požadavku byla Lucy Boynton, ale ta už není dětský herec, protože v době natáčení jí bylo 21. Za zmínku stojí ještě  Aidan Gillen co ho možná znáte z GoT. A Jack Reynor, který je zajímavý nejen tím, že vypadá jako kdyby Chris Pratt a Seth Rogen měli dítě.

Star Lord, říkáš, jo? No jo, vygugluju si ho.

6. Ve filmu zazní chytlavé písničky, které ovšem nejsou úplně pro každého. Rozhodně ne pro lidi, kterým se nelíbí hudba osmdesátých let, nebo skupiny jako Cure, Clash, New Order, nebo Duran Duran, z nichž si kapela Sing Street evidentně brala inspiraci. Skladba co se nejvíc líbila mně se jmenuje The Riddle of the Model ale celej soundtrack je víc než poslouchatelnej.

Brains, I eat brains

7. Někteří kritici vyčítají Sing Street přílišnou inspiraci filmem Commitments. Režisér to, jak jinak, popírá, ale fakt je, že to připomnělo i dost diváků a eště má film společnou jednu herečku. Tak nevím nevím. Velký spoiler: hodně diváků také bralo dost vážně ten konec a zazlívali režisérovi přílišnou dávku naivní nerealističnosti. Režisér k tomu uvádí že to má být spíš fantazie, nebo náznak toho že ačkoliv sou chvilku "děti" spolu na útěku šťastný, je velká otázka, co se stane pár minut poté. Trochu to připomíná poslední obrázek filmu Graduate. Akorát v trochu horším provedení, no. Konec spoileru.

uběhnem z Dublinu až do Londýna, myslíš?

8. Co se mi na filmu nelíbilo? Přes to jak zdařile všichni hráli a jak pěkné písničky tam byly a jak zajímavé prostřetí (byť místy na můj vkus příliš depresivní) film ukazoval, mě prostě žádná ta postava nechytla za srdce natolik, aby mi opravdu záleželo na jejich osudu. Nedokážu vysvětlit proč, ale Cosmo a Raphina nevytvořili pár, kterému se dalo nějak víc fandit. Moc emo? Málo emo? Moc cool? Málo cool? Nebo je ta coming-of-age boy-meets-girl, girl-doesnt-care, boy-starts-a-band zápletka už moc ohraná? Něco tam chybělo nebo přebývalo a to říkám s plným vědomím toho, že film má na RT skoro 100%. 

kouřím ráda a dobře 

9. Co se mi na filmu líbilo? Hudba, kamera, irský přízvuk, hraní všech, hudební lekce Cosmova staršího bratra ("no woman can trully love a man who listens to Phil Collins"), a zrzavý manažer skupiny Sing Street, kterej byl vtipnej. Údajně velmi věrné (a tím pro mne zajímavé) vykreslení prostředí Dublinu a i té existující církevní školy z minulého století.

na Sundance se z nás poserou
10. Pro koho film je? Pro všechny kterým se líbil film Once. Pro ty, co mají rádi 80ties. Pro ty, co se rádi dívají na depresivní filmy z prostředí depresivního Irska. Pro ty, co byli jako teenageři zamilovaní do té o rok starší krasavice a chtějí si připomenout jak to mohlo možná dopadnout, kdyby našli odvahu s tím něco udělat. A pro ty, co si chtějí oddechnout že zaplať pánbu už jim není náct a tyhle emo-dramata mají už šťastně za sebou.


PS: je to dobrý, ale žádný nový Breakfast Club  nebo School of Rock nečekejte.


5 komentářů:

  1. byls nalitej, kdyz si to pasal? já jsem teď a napsal bych asi něco podobnýho. ale je to fajn.

    OdpovědětVymazat
  2. Diky ze udrzujes muj prehled filmu co startuji v kinech aktualni. Je to jedna z more veci diky kterym te mam a jsi ten jediny clovek ktereho chci vidat kazde rano.

    dobrou noc

    p.s. ty pisnicky z toho filmu se mi libi

    OdpovědětVymazat
  3. Once byl doslova nesnesitelný, a to na úrovni hudby, zpěvu, hereckých výkonů, režie, scénáře a produkce. Jinak byl fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vicemene souhlas, me to neslo ani dokoukat. ale tohle je lepsi (mene rozplizle a vice humorne)

      Vymazat