8. dubna 2016

The 5th Wave - zbytečná blbost pro nikoho [3/10 A.S.]

1. Apokalyptické filmy, sci-fi filmy a obecně survival tématikou nabité filmy se mi moc líbí. Ve snímku The 5th Wave je několik  slušných herců. Minimálně Liev Schreiber, Maria Bello (coby "Reznik" - ano v knize je to chlap), nebo Ron Livingston a koneckonců i Chloe Grace Moretz). A hlavně, režíroval to J Blakeson, ten samý člověk co udělal pěkné Disappearce of Alice Creed. Na film se tedy dalo s rozumným a podloženým očekáváním (nenáročného diváka jako sem já) aspoň trochu těšit.

2. Ale ona to byla děsná sračka. I v rámci cílovky na YA (Young Adults). Děj v kostce: normální den v USA přetne jakási podivná katastrofa která se zdá být velkého rozsahu. V zápětí se stane další, a pak další, pak se ztratí medvídek, a přijde se na to, že za tou katastrofou (ztráta medvídka) sou emzáci, kteří postupně v jakýchsi vlnách ala egyptské rány vybijou drtivou většinu lidstva, než zbudou jen naši protagonisté. Aby mohli po zbytek filmu dokazovat, že skutečně přežili pouhou náhodou, neboť sou úplně tupí.

bacha, ve zprávách říkají něco o našem medvídkovi!

3. Prvních 15 minut filmu vás snímek asi může bavit. Má to totiž docela rychlý spád, střípky z rodinného života hlavních postav sou minimální, letadla pěkně padaj, vlny rychle nastolujou všeobecnou zkázu a docela šikovně se to tam kosí, to zas jó.

4. Pak se  seznámíme s armádou, která přijde hrstce přeživších na pomoc a velí jí Liev v sexy uniformě, a eště chvíli to ujde. V momentě kdy ovšem hlavní dějotvornou roli začně hrát plyšový medvídek de film do prdele, ze které už se nedokáže vyhrabat.
tohle sme už někde párkrát viděli, žejo

5. Scénář na motivy údajně úspěšných knih napsala trojice celkem slušných scénáristů. A jeden z nich byl i Akiva Goldsman. Oskarový scénárista (Beautiful Mind) co spolupsal třeba i Fringe. (Ale taky  napsal děsnohrůzu jménem Batman and Robin, Batman Forever, nebo Lost in Space).  Ale přesto spolu dohromady vytvořili plytké dílom, kde dialogy drhnou a hlavní motivace emzáků vůbec nedává smysl (což je ale asi chyba knihy). Pokud mají "The Others" schopnosti, které mají, tak přeci složitě organizovanou, dlouho trvající a neefektivní pátou vlnu vůbec nepotřebují, kua. A eště na to všechno naroubovaná a rádoby sexy romantika, u které se křiví huba určitě i těm nejzarytějším romantičkám, co hltaly Twilight i frigidním naivkám co mají 50 Shades of Grey načteno i pozpátku.
dvě větší děti zachraňují menší dítě. A kde je medvídek, ptám se!

6. Film měl celkem skromný budget, ani ne 40 mega dolarů, takže aspoň člověku nemusí být líto vyplejtvanejch stamiliónů jako u nepovedenejch Transformeru 4. A stejně jako nepovedení Tr4 si i The 5th Wave na sebe vydělala. Díky oblibě žánru a předlohy. I mých 13 dolarů k tomu přispělo.

chceš bejt slavnej a prcat teenky? tak si to nasaď!

7. Kdo se těší na to že Chloe Grace Moretz něco sundá, tak se těšit může přestat. Kdo se těší na to, že film bude dobrá jízda plná zajímavé akce či triků, tak ať to taky zabalí. Sorry, ale je to tak. Většinu filmu si někdo nudně hraje na myslivce, stopaře, stopařova průvodce, nebo v nejlepším případě doktora. Pak se objeví rychlá akce, kterou ale překoná jakákoliv povedenější first person shooter, a pak zpět nuda nuda šeď šeď, mini-akce, děti v tréningovém táboře a tak. Akorát občas své drápy vystrčí plyšový medvídek.

bez jedné emo-bitch by to nebyl správný YA film

8.  Co mi na filmu vadilo? Scénář co by napsalo 100 opic za 100 dní lépe. Přehrávání (nejen Maria Bello, au). Nesmírně nefungující romanticko-sexuální linka. Vydírání diváka přes děti. Twist co nedává žádnej smysl. A pak eště jeden.  Málo akce. Blbá akce. Zapomenutelné všechno.

I still got it!
9. Co se mi na filmu líbilo? Prvních patnáct minut má celkem spád. Pak se mi líbila eště jedna scéna s obojkama v opuštěné budově (až to případně uvidíte, budete vědět o čem mluvím), která je vygradovaná a má nějaký uvěřitelný emoční náboj. Liev Schreiber se asi třikrát pěkně usměje a 50x zamračí, a na to se taky dobře kouká. Ale to je tak všechno.
Jak si mohl? Říkal si že to bude dobrej film!

10. Pro koho ten film je? Pro young adults. Pro ty, co sou ochotni vypnout mozek a jen přijímat tělo krista jak jim ho trojice scénáristů a režisér servíruje. Pro zaryté a nekritické fanoušky Chloe Moretz případně filmů o invazích. Pro lidi, co jim přijde že Ron Livingston (ano, ten vtipnej týpek z Office Space) má na víc, ale rádi se na něj podívají aspoň tady, když už jim uniklo tohle

cože, já už ve snech pedofilů figurovat nemůžu?

PS: jediné zajímavé co se mi o filmu podařilo zjistit je to, že při natáčení scény kde měl vybouchnout autobus se produkci nepodařilo výbuch udělat dostatečně malý (aby zkosil jen autobus), a vysklili v Georgii asi 50 oken okolních budov a jednu dokonce i podpálili. To de.

2 komentáře: