7. března 2016

How To Be Single - Hollywoodská představa o ženách [5/10 A.S.]

1. Film How To Be Single je jedno velké a ne moc zábavné klišé. V Hollywoodském světě existují zřejmě jen 4 typy žen: A) neurotická třicítka neštastně honící kvalitního nápadníka, jejíž život neobsahuje nic jiného než tabulkové vyhledávání "pana pravého", B) žena co se nechce vázat, ale topí se v alkoholu/ drogách/ problémech/ sebezapření, C) tuctová naivka D) zoufalá bezdětnice co zoufale chce dítě. Nic jiného mezi tím ani okolo. No a protože teda v tom světě nic jiného neexistuje, tak není divu že film How To Be Single nic jiného nenabízí. Než:


2. A) Alison Brie (o 10 let starší ale stejně otravná Annie z Community) hledá manžela. Na Manhattanu. Zjevně to nejde normálně, ačkoliv je pěkná, vzdělaná a podle toho v jakém a kde žije bytě tak i úspěšná nebo bohatá. Uchyluje se k vysedávání u chytrých časopisů a projíždění seznamek a otevřeném scannování každého chlapa co jí vběhne do cesty coby potenciálniho manžílka. Tedy plochá a otravná figurka. 

jaký koeficient má ideální manža?
3. B) Rebel Wilson, která se nechce vázat, ráda se napije, je vysoce promiskuitní, nezodpovědná  a život je pro ní jedna velká párty. Taky plochá figurka, i když díky tomu, že Rebel Wilson narozdíl od Alison Brie má o 50 kilo o skutečný komediální talent navíc, to aspoň člověka může bavit sledovat. Jen je škoda, že jí nenapíšou do lepšího scénáře. Ale třeba si ho jednou napíše sama, jako Amy Schumer a její o poznání lepší komedie na téma "How To Be Single" , pravdivěji nazvaná Trainwreck
místo chlapa ber panáka, to pomůže
4. C) Dakota Johnson. Pro tuhle květinku já mám slabost. I když to, že by uměla nějak zvláště hrát eště neprokázala, a nějak dokonale krásná taky není, ale já ten její naivně bezradnej a místy prostoduchej pohled můžu. Asi za to může fakt, že to je dcera Melanie Griffith, která mne baví už od Working Girl a  Bonfire of Wanities to nejen kvůli scéně v prádle, ale hlavně kvůli jejímu hlásku. Na který si půlka Hollywoodu sice stěžuje, ale druhá ho, stejně jako já, miluje pro tu zranitelnost a dětské znění. Btw kolik v tomto klipu  poznáte později velmi slavných herců? No a Dakota má něco z té zranitelnosti po mamince, takže jí toleruju kde co jiného.

když tohle vypiju, budou mi režiséři dávat lepší role?
4. D) Leslie Mann. Žena Judda Apatowa sice komediální talent má, a vypadá furt dobře, ale stejně jako Dakota ne a ne dostat trochu jinou roli, než jí furt cpou. Takže je dál za neurotickou čtyřicítku, která není spokojená s tím co má/nemá: v tomhle snímku dítě. Je původcem pár vtipných momentů (zívání na party nebo vymlouvání sebe sama partnerovi) ale jinak nuda, nuda, šeď, šeď. Škoda.
taky se mi tomu nechce věrit ale je to tak, hraju zas tu samou roli
5. Muži zde sou jen za doplňky, které buď slečna typu A hodnotí jako potenciální materiál na manžela, a/nebo slečna B souloží, a/nebo slečna C díky nim zjišťuje "jací sou muži opravdu", nebo slečna D zvažuje jako potenciální sperm-donátory.  Jason Mantzoukas tam má malou roli, která je jako obvykle skvěle zahraná a zábavná (před-finální monolog, kdyby byl o 30 sekund kratší a s o jedním méně twistem je dokonalý) Damon Wayans JR je tam ÚPLNĚ zbytečnej a pravděpodobně jen proto, aby to nebylo "Why So White" movie. Nicholas Braun bude asi relativně dobrej herec. Anders Holm je  minimálně v téhle roli barového přelétavce nudnej až na půdu a to je přitom šikovnej scénárista a ve Workaholics vyloženě jede.

já sem tu za macho horn doga a kdo si ty?
6. O čem to je? O tom jak si užívat single život. Dívka typu B radí dívce typu C. A ty další dvě mezitím hledají chlapa.  Nedává to moc smysl? Ne moc ne. Je to jedno? Asi jo.  De to sledovat a občas se u toho zasmát? Jo to jo.

ano, ano, všechny je opijem a to bude vtipné
7. Christian Ditter je režisér, který udělal pár filmů pro děti a jednu mini-sérii a pak přesedlal na romantické komedie, zdá se. A tuhle natočil podle "bestselleru" od  Liz Tuccilo, rodilé a dlouho singl New Yorčanky. Nevím, jestli ta kniha byla lepší (méně tupá), ale scénář podle ní teda trpí dost neduhama a to i na slaboduchou komedii, kterým odpouštím lecos.

8. Co mi na filmu vadilo? To, jak každá ta postava byla zdrcnutá jen do té své jediné polohy a charakteristiky a nepřinášela ani v rámci žánru nic nového/zajímavého. To jak otřepaná většina těch vtipů a situací byla. To, jak vyplejtvaný tam byl talent Rebel Wilson, i když zrovna ona má nejvíc vtipných momentů a díky bohu za ně. To, kolik twistů si autoři dovolili, což do žánru nepatří a filmu to eště víc ubíralo na jakékoliv zbytkové realističnosti. To, jak se všichni museli napravit a prozřít. Kurva. To nemůže naivka zůstat naivka, macho horn-dog macho horn-dogem, zoufalka zoufalkou? To musí fakt všichni projít obrodou, aby to divák unesl?
nikdo single být nechceme a o čemže pak je ten film?
9. Co se mi na filmu líbilo? Rebel Wilson, protože je dobrá i ve slabém scénáři. 1-2 scény, které aspoň trochu vybočily z těch vyjetých kolejí a za které může právě Mantzoukas plus Jake Lacy, který má taky větší potenciál než mu tenhle film umožnil ukázat. Ty body, které dávám, dávám ale hlavně za to, že film drží pohromadě, je řemeslně dobře udělanej, pěkně vypadá, a je tam pár slušnejch vtipů a má to nějakou energii. 

10. Pro koho film je? Asi má být pro ženy po třicítce? Nebo pro ženy obecně? Nebo pro chlapy co chtějí ukázat, že sou tolerantní a flexibilní a vezmou ženu na rande na typický "chick flick", aby pak v noci sklízeli plody své snahy pod peřinou? Nevím. Asi pro někoho z nich. Případně ještě pro skupinu podnapilých slečen před zájezdem do Vegas. Nebo přihulené teenagery. Nebo chlapa co je sám doma s kočkou a sklenicí mírně povařených jater. Fakt nevím pro koho jiného. Ale až to něko zjistíte, dejte mi vědět.




2 komentáře:

  1. Me strasne sere tenhle stereotyp veselych zabavnych tloustiku. Tak samozrejme, ze kdyz jsme tlusty tak se nemuzem vopirat o vzhled jako hubeny dementi. Ale dost tlustejch lidi je taky debilu, stejne jako hubenejch. Jen mozna vic vzteklejch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je sice pravda, taky me to nebavi a vnimam to podobne, ale tahle pani je skutecne talentovana. bylo by to tam i bez toho pul metraku navic… jen pockej az ji nekdo necha vystoupit z ty skatulky a napise ji normalni/netlustou roli. vona ted jen ceka na svoje punch drunk love.

      Vymazat