17. února 2016

Zoolander2 - so hot right now? [4/10 A.S.]

1. Největším problémem filmu Zoolander2, pokračování kriticky i komerčně relativě úspěšného ale hlavně hodně vtipného a chytrého snímku Zoolander, je jeho délka. Měli to natočit ve 3 hodinové stopáži, pak prvních 90 minut ustřihnout a vyhodit, a do kin pustit jen ten zbytek, a bylo by to supr.

2. Proč? Protože protagonistům jakoby trvalo, než se dostanou zpět do své přirozeně skvělé Zoolanderovské kůže a scénáristi a režisér se v první polovině 100 minutového snímku zbytečně (a dost trapně) zaobírají tím, kdo Zoolander je, kdo sou jeho kamarádi a nepřátelé, co ho utvořilo, co dělal od doby kdy sme ho viděli naposled, a jak se za těch 10-15 let změnil svět. To všechno mělo skončit na zemi ve střižně, pokud už se to vůbec muselo natočit.

3. Protože: pro lidi, kteří prvního Zoolandera neviděli budou reference nepochopitelné (tedy obličej který hodí Justin Bieber na svou poslední selfie pro ně nebude nic znamenat, centrum pro děti co neumějí dobré čtení také ne, natož aby chápali ostatní vtipy co tam sou ale vyžadují znalost původního příběhu). Osobnost a historii Dereka Zoolandera i Hansela by pochopili sami během filmu. Nového diváka musí vysvětlovačky jen zahltit bez toho hlubšího přesahu do minulosti, a pro starého diváka sou nadbytečné, protože ten si to přeci pamatuje. Tzn.: prvních 30 minut není vyloženě špatných, ale je úplně k hovnu. Navíc Justin Bieber prostě vypadá jako horší karikatura sám sebe ve verzi ze SNL a měla ho hrát Kate McKinnon i tady. Mugatu zcela správně v poslední třetině filmu řekne "Why Justin Bieber? Seriously?".


4. Tedy ok, prvních 30 minut filmu je nudných a proložených referencema a vysvětlovačkama, které se zdají hrubě na sílu, zbytečně komplikované, nevtipné, roztažené až vysloveně trapné. Ale sentiment úřaduje a první Derekovo Magnum či Blue Steel člověku úsměv na tváři vykouzlí, to ne že ne. Za prvních 30 minut dávám filmu 30% a říkám si "ok, snad se to zlepší, hoši".

5. Pak ale přijde prostředních 40 minut. Kdy můj boj o to odejít/neodejít byl fakt velký. Bylo tam asi pět okamžiků, kdy mi přišlo že to dál nevydržím, trapnost dosáhla nejvyšší úrovně, a je nutné opustit sál, než mi odkaz Zoolandera bude navěky zkažen. Prostřední část je A) špatně zahraná všema  (ano Keifere Suterlande, Susan Sarandon a hlavně Kyle Mooney, aka špatná kopie Jona La Joieho, koukám se hlavně na vás) mimo fantasitckýho Cyruse Arnolda (z nehož bude Pan Herec a Hvězda, mark my words bitches), a Benedicta Cumberbatche, jehož modeloid All je vrcholem hercovy kariéry, Oskar neoskar,  B) nevtipná (nepočítám-li povedenej vtip s KKK a dialogem o tom, jesli bejt tlustej znamená bejt hrozná osoba, kde padne podle mě nejlepší vtip filmu "Dunno, but it certainly means he is not a good person"), C) trapně na sílu, D) zbytečně komplikovaná a E) hemžící se tolika postavama, že znalej divák nestíhá spojovat si reference a novej divák se vůbec nemůže orientovat v tom, co se děje natož proč. Rozhoduji se ze sálu neodejít jen proto aby ze mě nebyl Fuka2 a recenzi bylo možný dopsat s vědomím, že film byl shlédnut celý a člověk u toho byl a nespal. Ale dávám této pasáži 10% a nepřeháním.

Divizi Módy v Interpolu vede nestárnucí Penelopa

6. V cca šedesáté minutě už skoro chcípám žalem nad tím, jak prosraná to je přiležitost a jaká je škoda že to Stiller neurežíroval tak, jak třeba mohl nebo uměl, a přemýšlím jestli to je tím, čím to je a jestli prostě tím, že jim umřel Drake Sather (tvůrce a scénárista původního Zoolandera, ještě i v krátkometrážní verzi) nebo filmu vaz zlomila touha tvůrců o to aby to bylo co nejvíc kultovní a bylo tam co nejvíc celebrit a odkazů. Až se z toho stala beztvará sračka, která se sama neunese? A pak se to stane. Na scénu přijde Will Ferrell, a najednou je vše jinak. Jakoby scénář psala jiná osoba, herce režíroval jiný režisér, a ono to do sebe konečně začne zapadat. Film začne být brutálně vtipný, přestane být trapný a nakonec má i dojemný moment u kterého se není třeba stydět. Nemůžu věřit svým očím a uším, a film si konečně začínám naplno užívat a posledním 30 minutám tak dávám 80%. A opět nepřeháním.

Eště že mě máte, vy sráči, páč já tenhle film zachraňuju!
7. O čem příběh vlastně je? To je asi úplně jedno, protože první hodina, kde se ten set up PEKELNĚ SLOŽITĚ A ZBYTEČNĚ rozkládá, je sračka. Zoolander jede z BS důvodu do Itálie, aby tam čelil spoustě BS intrik, a dělal větší BS než je nutné, za účelem aby se znovu dal dohromady se svým BSně odcizeným synem, a řešily/neřešily se BS vraždy a záhadný BS vyvolený. Bla bla, nezájem, trapnost, zbytečnost. Skip ahead. Ben Stiller (režisér nejen obou Zoolanderů a např i skvělé Tropic Thunder, či Waltera Mittyho a Cable Guy ) údajně 10 let hledal ten správný scénář k sequelu svého oblíbeného filmu. A tohle je to co našel? Hm hm. 

8. Co mi na filmu vadilo? Špatně hrající herci, a to v první třetině včetně těch 2 hlavních (Stiller a Wilson, který stále víc a víc připomíná Donalda Trumpa kdyby měl víc vlasů a míň kil). Zbytečně přehnaná camea a to říkám jako někdo, kdo je na camea normálně silně zatížen. Vysvětlování jako kdyby v obecenstvu seděli samí Zoolandeři. Doprdele kurva drát tak jestli tam chci dávat bambilion hudebních referencí, tak si musím vybrat, jestli se domnívám že divák je kripl co je nepozná, nebo jestli je radši obětuju případně nahradím něčím profláknutějším. Ale vysvětlit či popsat skoro každý druhý odkaz titulkem nebo dialogem, to je vyloženě píčou ke zdi  na houby. Vtipy tak trapné, že by se za ně styděl i Adam Sandler ve filmu Jack and Jill či Grown Ups #78. Rozvleklá režie. Divný kulisy a kostýmy (narozdíl od prvního dílu).

není vám trapně z toho, že přehraju pana režiséra?

9. Co se mi na filmu líbilo? Will Ferrell kerej to prostě neumí špatně. Celá poslední třetina a její vtipy. Skvělej dětskej herec. Kreativně udělaný vězení. Charakterová konsistence postavy Jacobima Mugatu - jehož chování a projev se drží jako jediné celou dobu kvality originálu. Jo a kozy Penelope Cruz sou furt dobrý, i když jejich použití bylo trapnějšího rázu. Hudební sekvence v autě či v závěrečné "bitvě", i když byly příliš krátké. A -pozor, mini spoiler- vítězný Derekův look, který nejenže zachrání svět módy, ale způsobí, že mu na poslední chvíli skoro všechno odpustím.

10. Pro koho film je? Pro ty, co nikdy neviděli prvního Zoolandera a mají rádi trapné komedie. Pro ty, kteří viděli prvního Zoolandera a přišel jim "ok". Pro ty, kteří viděli a milovali prvního Zoolandera a mají s sebou do kina dost Prozaku na to, aby přežili tu protřední část bez toho, že praští pěstí do opěradla a rozčileně odejdou ze sálu zabít nejbližší nevinné štěnátko just because. Pro ty, kteří mají rádi a umějí docenit Willa Ferrella a jeho talent a nechají ho tak přebít vše špatné. A konečně pro ty, které už nebaví žádné porno, a potřebují do své mentální wank-bank nový obrázek a hledají něco pořádně freaky sexy a najdou to v All. All is goooood. And All is so hot right now!

je libo herma-blowie?


5 komentářů:

  1. Je znamo proc nebyl obsazen Pavel Pétel? Bali se jeho hvezdy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, stydel se jit do filmu kterej ma prostredni trictvrtehodinu tak dementni. plus mu putin nedal visa.

      Vymazat
    2. Taky nechapu proc tam nehraje christian bale. zhubnout na modela by ho bavilo.

      Vymazat
    3. Akprat ze mugatu reaguje "why jb srsly?" Na "proc si musel zabijet vsechny ty popstars, proc si musel zabijet jb?"

      Vymazat
  2. Já se tak těšil... A pak to v polovině zabalil. Škoda, Ferrella už jsem nestihl.

    OdpovědětVymazat