8. ledna 2016

Iron Sky (2012) je asi moc intelektuální [OK]

Pustil jsem si Iron Sky po letech a znova mě překvapilo jak dobrý ten film je. Osobně jsem ve filmech dost mimo a tady se mi to potvrzuje. 5,9 Na IMDB. To prostě nechápu. Především ve srovnání s výchozí Hollywoodskou tvorbou. Mám rád raketky a výbuchy, jsem jejich stálý zákazník ale znovu jsem si uvědomil jak moc se tenhle film od Hollywoodu liší a přitom neliší. Abyste pochopili o čem se snažím mluvit zde je pár příkladů:


  • Trailer ukazuje záběry skutečně použité ve filmu. Naznačuje kvalitu, která se skutečně ve filmu vyskytuje.
  • Film obsahuje prvoplánový humor který nevymyslel Adam Sandler a je srandovní.
  • Dělá si srandu ze Spojených Národů, Severní Koreje, z mírotvorných (business) ambicí USA, z nácků, z rasizmu, modelingu, politických kampaní a Sarah Palin.
  • Timo Vuorensola ho velmi dobře zrežíroval a doporučuji méně připosraný director's cut. Je pravda, že jsem měl nekolikrát pocit jakéhosi závanu amatérského filmu. Nevadilo mi to.
  • Stál asi 10 milionů dolarů, je to na něm poznat a zase to nevadí. Hodně peněz šlo od fanoušků v rámci rodícího se crowdfundigu. Což si vykládám jako že ten film někdo vůbec chtěl.
  • Hlavní ženská role Julia Dietze má na každém oku obě oční víčka, mluví více jazyky a není tlustá. Což jsou podle mě vlastnosti hereček naposled z 80. let.
  • Hudba je dílem Laibachu. Mám a nemám je střídavě rád. Nikdy si nejsem jist nakolik jsou to náckové a nakolik srandisti. Ale k filmu, kde jde o útok na Zemi vedený 4. Říší ukrytou na odvrácené straně měsíce, se hodí dokonale.

Je toho víc...



Třeba výborná výprava ve stylu nazi steampunku dotažená do detailů. Nacistický astronaut přece nebude mít obyčejný nafouklý bílý skafandr. Prostě má k dýchaní něco jako plynovou masku a těžký kožený kabát s pořádným nazi páskem.


Tahat do toho fyziku by bylo na škodu.


Omšelá základna ve tvaru hákového kříže je správně ponurá. Něco jako když dáte velký byrokratický aparát do ponorky z betonu. Hlavní náckové jsou krásní árijští prvoplánoví sociopati. Veškeré vybavení je správně olezlé a masivní. Co mi trochu vadí, je postava vědce. Imitovat Einsteina jako stereotyp chce asi víc vtipu.


A tak si říkám kde je problém. Snad v tom, že obžaloba válek, ameriky, rasizmu, boje o zdroje a volebních gulášů v jednom díle je moc a nezbude nikdo z nás, kdo by neměl v něčem z toho namočený rypák až po koule. Příliš mnoho materiálu k sebereflexi. Příliš intelektuální.


2 komentáře:

  1. je to ridky; ne recenze, ten film; ojedinely zajimavy napady spojeny nicim; ted bych nedal dohromady, o cem to vlastne bylo krom toho, ze meli Nemci na Mesici zakladnu a neco kuli a byl tam nakej cernoch a nacistka; intelektualniho na tom neni zbla, videt v tom obzalobu valek atd. atd. muze jen PAN mental; jinak tlacenku to melo nebyvalou - vychody z metra oblozeny clovickama s letackama, to jsem u filmu jeste nezazil

    OdpovědětVymazat
  2. Koupím stůl Ikea ve tvaru hákového kříže v tmavě hnědé barvě. Adresa: sklep mý mámy v Dejvicích. Značka: spěchá.

    OdpovědětVymazat