16. ledna 2016

Creed - sentimentální hák z Filadelfie [6.5/10 A.S.]

1. Filmy o Rockym patří mezi mé oblíbené. Creed je hezky natočen a celá Amerika z něj stříká. Přesto mě zas tolik neoslovil.

2. Adonis "Donnie" Johnson (Michael B. Jordan) je synem Apolla Creeda (nevíte-li kdo je Apollo Creed, nemáte tenhle článek co číst) a má z toho celoživotní trauma. 

3. Trauma se rozhodne řešit způsobem na řešení traumatů nejvhodnějším.  A to sice přizváním do svého traumatického světa člověka, který má s těma traumatama něco společného. Enter Rocky Balboa.

podivej, takhle to dělám už od roku  1976

4. Creed je spin-off úspěšné frančízy "Rocky", ale drží se naprosto stejného vyprávěcího mechanismu jako většina filmů o boxu, tedy: "mám talent na box, ale taky mám nějaký problém. Jedním řeším druhé, a nakonec pořešením druhého překonám sám sebe (nebo soupeře) v tom prvním." Proč ne, mně se takové filmy líbí, kór když se nesnaží být o ničem jiném.

5. Snímek natočil Ryan Coogler, mladej režisér, kterému se povedlo na sebe významně upozornit už v roce 2013 filmem Fruitvale Station (i tam s Michaelem B. Jordanem v hlavní roli) a scénář k filmu o tom, jak veterán Rocky coachuje syna svého bývalého soupeře si i sám napsal.

6. Creed utržil celosvětově už přes 120 mega, má na kontě vyhranej Golden Globe a udělenou Oskarovou nominaci pro Sylvestra a mimo to eště dalších  69 nominací/výher, a z toho jsou jen 4 ceny od Black Film Critic, 4 od African-American Critics a 9 nominací na Black Reel Award. A pak ať mi někdo říká, že filmová komunita je rasistická. 

7. Michael B. Jordan se na natáčení připravoval poctivě. Nabral žádoucí svalovou hmotu, podstoupil několika měsíční tvrdý tréning, učil se prý i od Floyd Mayweather Jr, a dle režiséra filmu Jordan nepoužíval žádné doubly a natáčení propotil a odkrvácel a po schodech proběhal sám. 

8. Co mi na filmu vadilo? Tlačení rasového hlediska do popředí filmu. Přílišná urputnost a absence humoru u postavy Adonise, způsobující že je místy těžké mu fandit. Přidávání moderně sociálního hlediska i do jeho vztahu se sexy sousedkou (Tessa Thompson), nudné opakování schémat i vět sice typických pro žánr, ale stravitelně napsatelných asi jen Stallonem. Reference (8 až nekonečno) na předchozí filmy s Rockym.

9. Co se mi na filmu líbilo? Pěkně vypadá. Krásně se tam blejskne Filadelfie, ač sou jednotlivé scény natáčený v jiných částech města než mají, je to pořád ona a sluší jí to. Jistá dávka sentimentu, která tam patří. Ve sportovních částech svižné tempo. Reference (1 až 7) na předchozí filmy s Rockym. Jo a Sylvestr dobře hraje, ale tak nějak standardně dobře, na Oskara ho vynáší spíš sentiment všech okolo.

10. Pro koho film je? Pro všechny co mají rádi sérii filmů s Rockym, protože ty snad neurazí ale potěší. Pro ty, co mají rádi boxerské filmy u kterých se nechtějí nad příběhem stydět tolik jako u Southpaw.  Pro ty co se rádi dívají na namakaná mužská těla a nevadí jim že ve filmu nejsou žádné ženské kozy natož frontál. Pro ty, co si chtějí po novém roce připomenout svoje předsevzetí ohledně kondičky. A pro ty, kteří si říkají, že sám Sly nesmí hodit ručník do ringu "no matter what".*

* pozor obsahuje spoiler filmu Rocky IV 

4 komentáře:

  1. jak dlouho ho ucil Floyd Mayweather? byly to alespon 2 semestry?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, zas tak poctivej nebyl, to vis, ta dnesni mladez… to za mejch mladejch let se musely 2 semestry dat povinne i na komentopodclankologii. este ze je mam. a ted kliknu na publikovat, bacha.

      Vymazat
  2. A kolik je tam namakanejch mužskech frontálků? Snad sem tam nekroutí jenom černou a italskou prdelkou. My chceme masturbovat a pokud bůh olympu áhnold dá tak i majestátně ejakulovat nad zpomalenými nájezdy na vánočku, hýždě a varlata. 160 korun je suma za kterou se dá koupit jonťák, Bik Mek, pikošlápotu či navštívit bijograf - stojí to za to nebo mám radši uronit slzu, slinu a semeno nad novým dílem abs, lats, calves and cocks?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nula namakanejch muzskejch frontalku. ale jeden namakanej muzskej zadek. relativne z dalky. trochu ve tme. cernosskej. tak to vyhodnot, jestli ti to stoji za to.

      Vymazat